1/8/13

Το μάτι που όλα τα βλέπει κι όλα τ΄ακούει !

Το μάτι που όλα τα βλέπει κι όλα τ΄ακούει !




Ουάσινγκτον
Τεράστιο όγκο δεδομένων που συλλέγονται σχεδόν σε πραγματικό χρόνο μπορούν να ερευνήσουν οι αναλυτές της NSA χωρίς να έχουν εκ των προτέρων εξουσιοδότηση, αποκαλύπτει απόρρητη εσωτερική παρουσίαση της αμερικανικής μυστικής υπηρεσίας που φέρει στο φως ο Guardian στο πλαίσιο των αποκαλύψεων από τον Έντουαρντ Σνόουντεν.

Το πρόγραμμα XKeyscore μέσα από ένα απλό γραφικό περιβάλλον με μενού και πληθώρα επιλογών μπορεί να ερευνά email, ηλεκτρονικές συνομιλίες (τσατ) και ιστορικό πλοήγησης από εκατομμύρια άτομα.

Η παρουσίαση του προγράμματος: έγγραφο της NSA στον Guardian
Είναι το ευρύτερης κλίμακας πρόγραμμα για την επεξεργασία πληροφοριών από το Internet λέει η NSA στην παρουσίαση που χρονολογείται πριν από κάποια χρόνια και ίσως είναι πλέον παρωχημένη, με την έννοια ότι το πρόγραμμα είναι πιθανό να έχει διευρυνθεί κατά πολύ.

Ο Σνόουντεν είχε πει εξαρχής ότι, καθισμένος στο γραφείο του, μπορεί να παρακολουθήσει τον οποιονδήποτε «μέχρι και τον πρόεδρο [των ΗΠΑ] αν έχω ένα προσωπικό email».

Αυτή η παρατήρηση, που είχε αμφισβητηθεί για το πόσο εφικτή είναι, φαίνεται να επιβεβαιώνεται από τις τελευταίες αποκαλύψεις. Και μάλιστα ένα email μπορεί να μην είναι καν απαραίτητο αν υπάρχει τηλέφωνο, όνομα, διεύθυνση IP και λέξεις κλειδιά.

Το XKeyscore είναι μέρος μόνο της τεράστιας υποδομής της NSA για την παρακολούθηση πρακτικά ολοκλήρου του Internet.

Καταγράφει δεδομένα και μεταδεδομένα από την καθημερινή δραστηριότητα ενός χρήστη στο Internet. Ο όγκος είναι τόσο μεγάλος που δεν μπορούν να διατηρηθούν παρά για λίγες ημέρες ή 24 ώρες. Τα πιο ενδιαφέροντα μεταφέρονται σε άλλες βάσεις όπου διατηρούνται μέχρι και πέντε χρόνια.

Η υπηρεσία έχει και άλλες πλατφόρμες συλλογής, επεξεργασίας και αποθήκευσης και όλες λειτουργούν έξω από οποιοδήποτε εσωτερική εξουσιοδότηση και, όπως φαίνεται, έξω από τον έλεγχο και των τριών εξουσιών.

Αποχαρακτηρισμοί εγγράφων

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, η αμερικανική κυβέρνηση έδωσε στη δημοσιότητα αποχαρακτηρισμένα έγγραφα σχετικά με τη συλλογή δεδομένων από τηλεφωνικές κλήσεις.

Είναι τρία έγγραφα με τα οποία δινόταν η έγκριση και παρέχονταν εξηγήσεις για τη συλλογή τηλεφωνικών πληροφοριών αναφορικά με ένα από τα προγράμματα παρακολούθησης, την ύπαρξη των οποίων αποκάλυψε ο Σνόουντεν.

Ένα μεγάλο μέρος από το περιεχόμενο των εγγράφων έχει ήδη παρουσιαστεί δημοσίως μέσα από τις καταθέσεις αξιωματούχων των υπηρεσιών πληροφοριών στο Κογκρέσο, στην προσπάθειά τους να εξηγήσουν τι ακριβώς ήταν τα στοιχεία που αποκάλυψε ο Σνόουντεν. Κάποιες σελίδες παραμένουν πάντως διαγραμμένες για λόγους ασφάλειας.

* Πέραν αυτών, ο υποδιευθυντής της NSA Τζον Ίνγκλις διαβεβαίωσε ότι κανένας δεν απολύθηκε, ούτε και υπέβαλε την παραίτησή του, με αφορμή το γεγονός ότι ο Έντουαρντ Σνόουντεν κατάφερε να αποκτήσει πρόσβαση και να υποκλέψει μεγάλο όγκο απόρρητων δεδομένων από τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές της.


Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου