13/8/13

Σαν Φρανσίσκο - Λος Άντζελες μέσω τούνελ με κάψουλες

Σαν Φρανσίσκο - Λος Άντζελες μέσω τούνελ με κάψουλες


Το έχουμε δει σε ταινίες επιστημονικής φαντασίας, αλλά τώρα παρουσιάζεται σαν υλοποιήσιμο σχέδιο που θα μπορούσε να δοκιμαστεί στην πράξη σε λίγα χρόνια. Ο Έλον Μασκ, ιδρυτής του PayPal και επενδυτής διαφόρων φιλόδοξων διαστημικών και ενεργειακών εγχειρημάτων, παρουσίασε το «Hyperloop», το πρώτο σύστημα μεταφοράς με κάψουλες που θα εκτοξεύονται μέσω ενός εναέριου τούνελ, διανύοντας την απόσταση Σαν Φρανσίσκο - Λος Άντζελες σε περίπου μισή ώρα.
Πηγή:http://www.spacex.com/sites/spacex/files/hyperloop_alpha-20130812.pdfΠηγή:http://www.spacex.com/sites/spacex/files/hyperloop_alpha-20130812.pdfΤο πρώτο αυτό τούνελ σχεδιάστηκε για τη διασύνδεση των συγκεκριμένων πόλεων , που απέχουν μεταξύ τους 610 χιλιόμετρα. Υπολογίζεται, όμως, ότι παρόμοια τούνελ θα μπορούσαν να χτιστούν και σε άλλα σημεία, καλύπτοντας αποστάσεις μέχρι και 1.610 χλμ (1000 μιλίων).
Σχέδιο της κάψουλας του Hyperloop που θα μεταφέρει επιβάτες Πηγή: http://www.spacex.com/sites/spacex/files/hyperloop_alpha-20130812.pdfΣχέδιο της κάψουλας του Hyperloop που θα μεταφέρει επιβάτες Πηγή: http://www.spacex.com/sites/spacex/files/hyperloop_alpha-20130812.pdfΣύμφωνα με το σχέδιο, οι κάψουλες θα αναπτύσσουν ταχύτητα με τη χρήση μαγνητών και ισχυρών ανεμιστήρων και θα ταξιδεύουν με 1.220 χιλιόμετρα την ώρα. Οι επιβάτες θα νιώθουν περίπου όπως μέσα σε ένα αεροπλάνο αλλά και κάπως σαν να βρίσκονται μέσα στο τρενάκι του λούνα-παρκ. Οι κάψουλες θα μπορούν επίσης να μεταφέρουν αποσκευές και οχήματα και θα μπορούν να αναχωρούν με συχνότητα ακόμη και μία ανά 30 δευτερόλεπτα.
Το τούνελ σχεδιάζεται να είναι εναέριο, και να κατασκευαστεί πάνω από υφιστάμενο οδικό άξονα που συνδέει τις δύο πόλεις, ώστε να αποφευχθούν τυχόν εμπλοκές με τα δικαιώματα χρήσης γης. Έχει υπολογιστεί και το εισιτήριο, στα 20 δολάρια.
Σχέδιο του τούνελ του Hyperloop που θα μπορεί να συνδέει αποστάσεις μέχρι και 1.600 χλμ  Πηγή: http://www.spacex.com/sites/spacex/files/hyperloop_alpha-20130812.pdfΣχέδιο του τούνελ του Hyperloop που θα μπορεί να συνδέει αποστάσεις μέχρι και 1.600 χλμ Πηγή: http://www.spacex.com/sites/spacex/files/hyperloop_alpha-20130812.pdf
Κατά την παρουσίαση του "Hyperloop", ο Μασκ είπε ότι μια δοκιμαστική εκδοχή του τούνελ θα μπορούσε να ετοιμαστεί σε τέσσερα χρόνια. Στο μεταξύ θα φτιάξει ένα προσχέδιο, αλλά όχι αμέσως, καθώς αυτή την περίοδο είναι απορροφημένος με τα διαστημικά προγράμματα της SpaceX, της εταιρείας του, η οποία φιλοδοξεί να φτιάξει τεχνολογικά προϊόντα ικανά να στείλουν ανθρώπους να ζήσουν στο διάστημα.
 


Πηγή: BBC

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου