2/8/13

Φεστιβάλ Ολύμπου 2013 (Olympolis Art Progect 2013)

Φεστιβάλ Ολύμπου 2013 


(Olympolis Art Progect 2013)





Ένα ξεχωριστό Φεστιβάλ τεχνών, μουσικής, ιδεών και γαστρονομίας, με τίτλο «Olympolis Art Music Project» (www.olympolis.gr),  θα πραγματοποιηθεί αυτές τις μέρες στους πρόποδες του Ολύμπου και συγκεκριμένα στο χώρο του Διεθνούς Ιδρύματος του Μνημείου του Μεγάλου Αλεξάνδρου «Αλεξάνδρειο».
Εκατό χρόνια μετά την πρώτη κατάκτηση της κορυφής του Ολύμπου μια ομάδα ενεργών πολιτών και καλλιτεχνών της Πιερίας στοχεύουν στην ανάδειξη του «θεϊκού» βουνού σε παγκόσμιο τουριστικό προορισμό, μέσω της καλλιτεχνική δημιουργίας, της συνεύρεσης ανθρώπων, καθώς και της ανταλλαγής απόψεων και ιδεών.
Στο διάστημα 2 με 5 Αύγουστου 2013, λοιπόν, εγκαινιάζονται και διαρκούν μέχρι τις 30 Οκτωβρίου, εικαστικές εκθέσεις Σύγχρονης και Κλασικής Τέχνης, μουσικές συναυλίες με μουσικούς όπως η Ευανθία Ρεμπούτσικα, οι Cayetano Live Band, οι Stringless, ο Τηλέμαχος Μούσας κ.α., γαστρονομικές διαδρομές με τοπικά προϊόντα, πανεπιστημιακές έρευνες, ιστορικά ντοκουμέντα και εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά, που αφορούν το περιβάλλον  και την  παγκόσμια κουλτούρα.
Το κορυφαίο γεγονός όμως που θα μεταδοθεί  σε παγκόσμια πρεμιέρα, το Σάββατο 3 Αυγούστου, είναι το μουσικό θέμα «ΟLYMPUS RAPSODY», που έχει συνθέσει και ενορχηστρώσει ο Eddy Koopman, περκασιονίστας της ολλανδικής Μetropole Οrkest. Ολλανδοί σολίστες σε συνεργασία με 90 τοπικούς μουσικούς και χορωδούς θα παρουσιάσουν το έργο αυτό στη σκιά του Ολύμπου. Όλο το event θα μεταδίδεται μέσω live streaming στο διαδίκτυο.                                           
Οι ακτές του Ολύμπου και της Πιερίας είναι μια πανέμορφη περιοχή της Ελλάδας, με πολλά περιθώρια βελτίωσης και προβολής σε παγκόσμιο επίπεδο. Βρίσκεται απέναντι από την Χαλκιδική, μια ώρα από το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης και 5 ώρες από την Αθήνα. Την διασχίζει τον κεντρικό οδικό και σιδηροδρομικό  δίκτυο της χώρας. Διαθέτει μεγάλη τουριστική υποδομή με ξενοδοχεία πέντε αστέρων, κάμπινγκ και παραδοσιακούς ξενώνες, και προσφέρεται για μοναδικές διακοπές όλο τον χρόνο. 
Η ακτογραμμή της αγγίζει τα 80 χιλιόμετρα, φιλοξένει δυο προστατευόμενες περιοχές NATURA, πολλούς αρχαιολογικούς χώρους με σημαντικότερο αυτών το Δίον, την ιερή πόλη των Μακεδόνων και του Μεγάλου Αλέξανδρου, τα Πιερία όρη, όπου κατά την αρχαιότητα κατοικούσαν ο Ορφέας και οι 9 Μούσες oι προστάτιδες των Τεχνών, χιονοδρομικό κέντρο, πολλές διαδρομές για ορεινή ποδηλασία, περιβαλλοντική πεζοπορία, αναρρίχηση και ορειβασία, παρατηρητήρια πουλιών, έντονη νυχτερινή διασκέδαση και φυσικά το προστατευόμενο εθνικό πάρκο Ολύμπου, την αιωνία κατοικία των 12 θεών της αρχαίας Ελλάδας.
Το Olympolis Art Project αγκαλιάζουν η Περιφερειακή Ενότητα Νομού Πιερίας, η Ένωση Ξενοδόχων Πιερίας, ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού, η Θεσσαλονίκη 2014 - Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας και η Unesco.    
Καλεσμένοι είναι όλοι. Είτε σαν θεατές, είτε σαν συμμετέχοντες σε αυτή την παγκόσμια γιορτή  δημιουργίας  και αισιοδοξίας, εκεί  που μπήκαν οι βάσεις του δυτικού πολιτισμού, για να τιμήσουμε το παγκόσμιο σύμβολο  της αιωνίας λάμψης, το βουνό των βουνών, τον Όλυμπο.
Το σημερινό πρόγραμμα αναλυτικά έχει ως εξής:
ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΙΔΡΥΜΑ ΛΙΤΟΧΩΡΟΥ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 2 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ (απογευματινές ώρες)
7.00: Επίσημα εγκαίνια εικαστικών εκθέσεων - διάρκεια έως 30 Οκτωβρίου
7.10: Φωτογραφίες από την πρώτη ανάβαση του Fred Βoissonas και παράλληλη  παρουσίαση των ίδιων, φωτογραφημένων 100 χρόνια μετά από το φωτογραφικό τμήμα της Εστίας Πιερίδων Μουσών.
7.40: Παρουσίαση της εικοσιπενταετούς μελέτης της χλωρίδας του Ολύμπου από  τον κορυφαίο Σουηδό βοτανολόγο ARNE STRID και αναγνώριση και καταγραφή νέων ειδών.                              
8.30: Εργαστήρι οινογνωσίας, διοργάνωση Κτήμα Κούρτη (ΟΙΝΟΒΙΟΝ)
ΘΕΜΑΤΑ
Οίνος και συμπόσια στην αρχαία Ελλάδα (Γ. Παπαναστασίου, επίκουρος καθηγητής του ΑΠΘ).
Οινικά σκεύη της αρχαιότητας (Θ. Ράπτης, Αρχαιολόγος).
Αμπελοκαλλιέργεια, οινοποίηση, οινογευσία (Α. Κούρτης, αμπελουργός, οινοποιός).
ΕΚΘΕΣΗ
Οινικά σκεύη της αρχαιότητας μέχρι σήμερα. 

ΠΗΓΗ







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου