7/12/12

Διεθνής βράβευση για την εξέχουσα Ελληνίδα αστροφυσικό Αθηνά Κουστένη

  Διεθνής βράβευση για την εξέχουσα Ελληνίδα 
Αστροφυσικό Αθηνά Κουστένη

Την Eλληνίδα αστροφυσικό Αθηνά Κουστένη, τίμησε χθες ο Γαλλο-Μεσογειακός σύλλογος «FEM» (Γαλλία-Ευρώ-Μεσόγειος), για την εξαιρετική επιστημονική σταδιοδρομία της.





Η κ. Κουστένη βραβεύθηκε ανάμεσα σε οκτώ άλλες επιφανείς γυναίκες από τις χώρες της Μεσογείου, οι οποίες έχουν καταξιωθεί επαγγελματικά. Είναι ειδικευμένη στην πλανητολογία και διευθύντρια ερευνών στο Γαλλικό Εθνικό Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών (CNRS). Θεωρείται αυθεντία για τις μελέτες της στον Τιτάνα, δορυφόρο του Κρόνου. Επίσης, είναι επιστημονικός σύμβουλος στη NASA και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA).

Ο σύλλογος «FEM» οργανώνει για πέμπτη χρονιά το βραβείο αυτό της «Γυναικείας Διάκρισης» (Reussite au Feminin), έχοντας την υποστήριξη προσωπικοτήτων από τον χώρο της πολιτικής και των γραμμάτων. Ανάδοχος της φετινής βράβευσης ήταν η Μπαρίζα Κιάρι (Bariza Khiari), αντιπρόεδρος της Γερουσίας, όπου και πραγματοποιήθηκε η βράβευση.

Στη χρυσοποίκιλτη αίθουσα τελετών της Γερουσίας, η κ. Κουστένη εκλήθη πρώτη, εκ των εννέα βραβευθέντων, για να παραλάβει το αγαλματίδιο του βραβείου και έναν αναμνηστικό πάπυρο με αυθεντική καλλιγραφία του διάσημου, στον τομέα του, Ιρακινού καλλιτέχνη Άλανι Γκανί (Αlani Ghani).

Με το βραβείο στο χέρι και μπροστά στο πολυπληθές ακροατήριο, η κ. Κουστένη βρήκε την ευκαιρία να απευθύνει ένα αγωνιώδες κάλεσμα για την προστασία του πλανήτη μας. Με την αξιοπιστία που της προσδίδουν οι ενδελεχείς σπουδές της στο Διάστημα, επιχείρησε να κινητοποιήσει συνειδήσεις. Εξήγησε ότι αναζητά σημεία ζωής σε άλλους πλανήτες, με στόχο πάντα τη μεγαλύτερη κατανόηση του δικού μας πλανήτη Γη.

«Το σύμπαν είναι απίθανα μεγάλο και θαυμάσιο. Είμαστε πολύ τυχεροί για τον πλανήτη μας. Μελετώ και άλλους πλανήτες, όπως τον Άρη και την Αφροδίτη, που είναι πολύ κοντά στη Γη και θα μπορούσαν να είχαν την ίδια ζωή. Ο Άρης όμως έχει χάσει την ατμόσφαιρά του και η Αφροδίτη έχει μια ατμόσφαιρα πολύ πυκνή και τοξική», επισήμανε η Ελληνίδα αστροφυσικός. Και πρόσθεσε: «Η ατμόσφαιρά μας αυτή τη στιγμή στη Γη υφίσταται πολλές κλιματικές και εποχιακές αλλαγές, στις οποίες δεν δίνουμε μεγάλη σημασία προς το παρόν. Δεν έχουμε καταλάβει ότι το περιβάλλον του πλανήτη μας είναι κάτι το μοναδικό στο ηλιακό μας σύστημα. Αν όμως συνεχίσουμε έτσι, κάποια μέρα θα καταλήξουμε είτε σαν τον Άρη ή την Αφροδίτη».

Η ίδια αναγνώρισε ότι στη δική της πορεία στάθηκε τυχερή γιατί είχε δύο πατρίδες, την Ελλάδα που της έδωσε τη δύναμη και την έμπνευση όταν από μικρή κοιτούσε τον έναστρο ελληνικό ουρανό και τη Γαλλία που της έδωσε τη δυνατότητα των σπουδών της.
Μετά το τέλος της τελετής, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, υπογράμμισε τον ρόλο που έχει να παίξει η εκπαίδευση και η οικογένεια για την προστασία του περιβάλλοντος. 

 «Η νέα γενιά θα πρέπει να μάθει από τα σχολεία και μέσα στις οικογένειες ότι πρέπει να προστατεύει το περιβάλλον, με τις απλές καθημερινές κινήσεις, οι οποίες θα πρέπει να γίνουν ένα καθημερινό αντανακλαστικό, όπως σε ορισμένες χώρες του βορρά, τη Φινλανδία, ή την Ολλανδία για παράδειγμα. Γι αυτό και η δική μου προσφορά και δέσμευση είναι, όπως εξηγώ στην κόρη μου, να πηγαίνω στα σχολεία και μάλιστα στα δημοτικά και όπου αλλού με καλούν», κατέληξε η κ. Κουστένη.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

πηγή κειμένου
Eπιλέγει η Κωνσταντίνα Βλαχοπούλου



 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου