16/11/12

Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ


Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ
(Επιμέλεια: Αντώνης Παντελίδης)


Δευτέρα, 12 Νοεμβρίου
  • O Φομαλχώ, το «φθινοπωρινό αστέρι» φτάνει στο ψηλότερο σημείο του, νότια, λίγο μετά αφού πέσει το σκοτάδι. Η δυτική πλευρά του Μεγάλου Τετράγωνου του Πήγασου, ψηλά, σκοπεύει  σχεδόν κάτω σε αυτό. Η άλλη πλευρά του Τετραγώνου σκοπεύει κάτω προς το βήτα του Κήτους.
  • Η βροχή διαττόντων Ταυρίδες φτάνει στο αποκορύφωμά της τα μεσάνυχτα. Αυτή η όχι τόσο  γνωστή βροχή διαρκεί για περίπου δύο εβδομάδες, αλλά σε γενικές γραμμές κάνει μια  αρκετά καλή εμφάνιση. Από ένα σκοτεινό ουρανό, ένας παρατηρητής μπορεί να περιμένει να δει μέχρι 15 μετέωρα ανά ώρα. Προσθέστε σε αυτά τα έξι σποραδικά μετέωρα ανά ώρα που βλέπει κανείς κατά μέσο όρο, και μπορεί να έχετε μια μεγάλη νύχτα με πεφταστέρια.
  • Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 9:07 μ.μ..

Τρίτη, 13 Νοεμβρίου 





  • Νέα Σελήνη στις 12:07 μετά τα μεσάνυχτα. Στη νέα της φάση, η Σελήνη διασχίζει τον ουρανό μαζί με τον ήλιο και παραμένει κρυμμένη στο έντονο φως του αστεριού μας. Αλλά για μερικούς τυχερούς ανθρώπους, αυτό δεν θα συμβεί σήμερα. Οι παρατηρητές στη βόρεια Αυστραλία θα δουν τη Σελήνη να καλύπτει πλήρως τον Ήλιο, παράγοντας μια ολική έκλειψη. Η σκιά της Σελήνης θα πέσει κατά μήκος μιας διαδρομής στο Νότιο Ειρηνικό Ωκεανό, αλλά πουθενά αλλού δεν θα αγγίξει τη γη. Θυμηθείτε ότι όταν βλέπετε τον Ήλιο, ανά πάσα στιγμή, εκτός κατά τη διάρκεια της ολικότητας, να προστατεύετε τα μάτια σας με ένα ασφαλές ηλιακό φίλτρο.

    • Περισσότερες πληροφορίες για την έκλειψη στο www.ofa.gr
    • Ιστοσελίδες με ζωντανή μετάδοση μέσω webcast:

    • Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 2:53 π.μ. της Τετάρτης.

    Τετάρτη, 14 Νοεμβρίου
    • O Βέγας είναι το πιο λαμπρό αστέρι στα δυτικά νωρίς το βράδυ. Το πιο λαμπρό άστρο μακριά στα αριστερά του, στα νοτιοδυτικά, είναι ο Αλτάιρ. Ο 3ου μεγέθους σύντροφος του Αλτάιρ , ο γ του Αετού (Ταραζέντ) είναι τώρα στα δεξιά του Αλτάιρ.
    • Η Σελήνη φτάνει σε περίγειο, το κοντινότερο σημείο στην τροχιά της γύρω από τη Γη, στις 12 τα μεσάνυχτα.. Βρίσκεται 357.361 χιλιόμετρα μακριά από εμάς.
    •  Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 10:44 μ.μ.
    Πέμπτη, 15 Νοεμβρίου
    • O Άρης βρίσκεται περίπου 10° πάνω από τον νοτιοδυτικό ορίζοντα μια ώρα μετά τη δύση του ήλιου. Στην πραγματικότητα, μπορείτε να τον βρείτε περίπου στην ίδια θέση όλο το μήνα, επειδή κινείται σχεδόν τόσο γρήγορα όσο και ο Ήλιος σε σχέση με τα αστέρια στο υπόβαθρο. Έτσι, δεν χάνει πολύ έδαφος σε σχέση με τον ήλιο από νύχτα σε νύχτα. Δυστυχώς, με φαινόμενη διάμετρο μόνο 4’, ο Κόκκινος Πλανήτης δεν μας δείχνει κάποιες λεπτομέρειές του και με μεγαλύτερα ερασιτεχνικά τηλεσκόπια.
    • Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 4:31 π.μ. της Παρασκευής.
    Παρασκευή, 16 Νοεμβρίου
     Η βροχή διαττόντων «Λεοντίδες», συνήθως αδύναμη αλλά περιστασιακά απροσδόκητα δυνατή, θα πρέπει να φτάνει στο αποκορύφωμά της τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου. Θα μπορούσατε να δείτε περίπου 20 με 30 Λεοντίδες ανά ώρα σε ιδανικές συνθήκες. Δεν υπάρχει σελήνη.
    • Τα σωματίδια από τις Λεοντίδες είναι συντρίμμια από τον κομήτη 55P/Tempel-Tuttle. Το 1865, ο αστρονόμος Ernst Tempel ανακάλυψε τον κομήτη. Ο κομήτης μετράει περίπου 4 χιλιόμετρα σε διάμετρο και περιφέρεται γύρω από τον Ήλιο με μια περίοδο λίγο περισσότερο από 33 χρόνια. Το 1999 και το 2000 είχαμε μια θεαματική εμφάνιση των Λεοντίδων, με 1000 περίπου διάττοντες την ώρα! Αυτό συνέβη επειδή ο κομήτης βρέθηκε το 1998 μέσα στο εσωτερικό του ηλιακού μας συστήματος.
    • Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 12:22 μετά τα μεσάνυχτα.

    Σάββατο, 17 Νοεμβρίου
    • Ο άλφα του Κήτους ή Μενκάρ, 150 έτη φωτός μακριά, είναι αστέρι 2ου μεγέθους, ένας πορτοκαλής  γίγαντας που  αργά καταναλώνει τα πυρηνικά καύσιμα του και αυξάνει την μάζα του. Ακόμη και μικρά τηλεσκόπια θα αποκαλύψουν τον 5ου μεγέθους οπτικό συνοδό του, το 93 του Κήτους, στα βόρεια του. Είναι μόνο άλλα 350 έτη φωτός μακριά! Είναι ένα όμορφο διπλό ζεύγος που αν και η μεταξύ τους απόσταση είναι μεγάλη, η χρωματική τους αντίθεση είναι πολύ όμορφη.
    • Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 6:09 π.μ. της Κυριακής.

    Κυριακή, 18 Νοεμβρίου
    Ο αστεροειδής Δήμητρα 1 βρίσκεται λίγο περισσότερο από 1° νοτιοανατολικά του ανοιχτού αστρικού σμήνους M35 στον αστερισμό των Διδύμων. Το M35 λάμπει με μέγεθος 5,1, που σημαίνει ότι ένας παρατηρητής με καλή όραση θα μπορούσε να το εντοπίσει από μια σκοτεινή τοποθεσία σε μια ασέληνη νύχτα. Η Δήμητρα είναι αμυδρή με μέγεθος 7,6, και μέχρι το τέλος του μήνα θα φτάσει σε μέγεθος 7,3. Με τηλεσκόπιο, θα εντοπίσετε ένα κοκκινωπό σημείο μόνο 0,25 ° νοτιοδυτικά της Δήμητρας. Αυτό είναι το αστέρι SAO 78094. Θα λάμπει με μέγεθος 7,2, κατά ελάχιστα φωτεινότερο από τον αστεροειδή.
    • Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 2:00 π.μ. της Δευτέρας.  
    • Θέλετε να γίνετε καλύτερος ερασιτέχνης αστρονόμος; Μάθετε τη θέση των αστερισμών με βάση τα πιο λαμπρά αστέρια τους και τους σχηματισμούς τους. Αυτό είναι το κλειδί για να εντοπίσετε και τα διάφορα αντικείμενα από το βαθύ ουρανό με κιάλια ή με τηλεσκόπιο. Ένας πολύ χρήσιμος οδηγός για εύκολο εντοπισμό των αστερισμών σε όλο τον ουρανό είναι το βιβλίο The Monthly Sky Guide (εκδόσεις ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ Θεσσαλονίκης).
    • Μπορεί ένα αυτοματοποιημένο τηλεσκόπιο να αντικαταστήσει τους αστροχάρτες; Όπως ο Terence Dickinson και ο Alan Dyer λένε στο Backyard Astronomer's Guide:  "Δεν μπορεί κανείς να εκτιμήσει πλήρως το σύμπαν, αν δεν αναπτύξει την ικανότητα να βρίσκει πράγματα στον ουρανό και αν δεν κατανοεί τις ουράνιες κινήσεις. Αυτή η γνώση κατακτάται μόνο όταν κάποιος αφιερώνει χρόνο κάτω από τα αστέρια με φιλομάθεια και με έναν αστροχάρτη στα χέρια." Χωρίς αυτά, "Ο ουρανός ποτέ δεν γίνεται ένα φιλικό μέρος."

    Το στέμμα του ήλιου εμφανίζεται μόνο κατά τη διάρκεια της ολικότητας. Η εμφάνιση των εκατομμυρίων βαθμών στην εξωτερική του ατμόσφαιρα αλλάζει από τη μία έκλειψη στην άλλη. έκλειψη. Η φωτογραφία αυτή είναι από την έκλειψη στην Ρωσία, την 1 Αυγούστου του 2008. Του Αντώνη Αγιομαμίη (www.perseus.gr). 


    • Θέλετε να μυηθείτε στο χώρο της αστροφωτογραφίας; Συμβουλευθείτε το βιβλίο Αστροφωτογραφία (εκδόσεις ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ Θεσσαλονίκης) και αποκτήστε τις κατάλληλες γνώσεις για να φωτογραφίσετε το ηλιακό μας σύστημα και πέρα από αυτό).


    ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ


    • Για καθημερινή ενημέρωση σχετικά με την ηλιακή δραστηριότητα, επισκεφτείτε τον δικτυακό τόπο: www.spaceweather.com.
    • Ο Ερμής δεν φαίνεται αφού βρίσκεται μέσα στο φως του ήλιου.
    • Η Αφροδίτη (μέγεθος -3,9, στην  Παρθένο) ανατέλλει μετά τις 4 π.μ. και εμφανίζεται πάνω από τον ανατολικό ορίζοντα περισσότερο από 1 ώρα πριν το χάραμα. Στο λυκαυγές, είναι ψηλά στα ανατολικά. Βρείτε τον πολύ αμυδρότερο Στάχυ κάτω από την Αφροδίτη και στα δεξιά της.
    • Ο Άρης (μέγεθος +1,2, από τον Οφιούχο στον Τοξότη) παραμένει χαμηλά στα νοτιοδυτικά στο βραδινό λυκόφως.
    • Ο Δίας (μέγεθος -2,8, στον Ταύρο) ανατέλλει από τα ανατολικά-βορειοανατολικά αργά στο βραδινό λυκόφως. Παρατηρήστε τον Αλντεμπαράν, αρκετά αμυδρότερο στα δεξιά του. Πάνω από τον Αλντεμπαράν είναι οι Πλειάδες.
    • Ο Κρόνος ( μέγεθος +0,6, στη Παρθένο) αρχίζει να φαίνεται χαμηλά στα ανατολικά. Βρίσκεται κάτω και στα αριστερά της λαμπρής Αφροδίτης. Θα έρχονται όλο και πιο κοντά από μέρα σε μέρα. 
    © 2001-2012 ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ Θεσσαλονίκης'
                                Eπιλέγει η Κωνσταντίνα Βλαχοπούλου

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου