28/11/12

Η σκέψη της ημέρας

 
 
« Η οµιλία και το ευρύ φάσµα των φθόγγων που μπορεί να παραγάγει ο άνθρωπος, επιτρέπουν µια επικοινωνία πολύπλοκη και μοναδική στο είδος της. Η ανθρώπινη φωνή μπορεί να μεταδώσει συγκινήσεις, πληροφορίες και µια μεγάλη ποικιλία λεπτών νοημάτων.

Μπορούμε να τραγουδήσουμε, να φωνάξουμε, να ψιθυρίσουμε ή να γελάσουµε.
Μπορούμε να κλάψουµε ή να ξεφωνίσουμε. 
Η ανθρώπινη φωνή μπορεί να συγκαλύψει ή να αποκαλύψει την αλήθεια. Συχνά, μπορούμε να καταλάβουμε από τη φωνή ότι κάτι είναι ψέµα: υπάρχει σ' αυτήν αβεβαιότητα και κάτι το ανειλικρινές. Οι μεγάλοι ρήτορες μπορούν να εµπνεύσουν τον οµαδικό νου και οι δημαγωγοί μπορούν να τον οδηγήσουν στην παραφροσύνη.

Ο ποιητής, ο συγγραφέας και ο παραµυθάς καταλαβαίνουν όλοι από ένστικτο τη δύναμη του λόγου, είτε γραπτού είτε προφορικού, και την χρησιμοποιούν προκειμένου να επιτύχουν µια προσωπική αντίδραση. Όσοι εργάζονται στα μέσα μαζικής επικοινωνίας, κατανοούν επίσης τη δύναμη της πειθούς της επικοινωνίας και χρησιμοποιούν το λόγο ως μέσον διαμόρφωσης της οµαδικής συνείδησης.
Οι λέξεις µας περικυκλώνουν, πραγματικά µας διαποτίζουν.

Ζούµε στην εποχή της μαζικής επικοινωνίας και των εκπροσώπων της. Κατά παράδοξο τρόπο, η πλημμύρα αυτή των ήχων έχει ως αποτέλεσμα να νεκρώνει τις αισθήσεις µας, να αμβλύνει µάλλον παρά να οξύνει την ικανότητα διάκρισής µας, να μειώνει περισσότερο παρά να προάγει την κριτική µας ικανότητα.

Από την άλλη μεριά, οι πνευματικές παραδόσεις έχουν διατηρήσει ζωντανή την αξία του λόγου µε το να επιφυλάσσουν µια θέση στη σιωπή µέσω µη λεκτικών πρακτικών διαλογισµού. Εξακολουθεί να είναι πάρα πολύ εύκολο να μιλά κανείς χωρίς να σκέφτεται, να ξοδεύει τα λόγια του και να ξεστοµίζει κενές φράσεις.

Η ανακάλυψη της δύναµης που έχει η αποτελεσματική, γνήσια επικοινωνία είναι ένα από τα καθήκοντα που µας θέτει πέμπτο ενεργειακό μας κέντρο, το τσάκρα του λαιμού.

Ναόμι Οζανιεκ στο βιβλίο της Τα Στοιχεία των Τσάκρας
Επιλέγει η Konstandina - Akhila Vrindavana
Tη φωτογραφία επιλέγει η Κωνσταντίνα Βλαχοπούλου

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου