15/6/12

«Περιφέρεια ως Κέντρο | Πολιτική της Μοναξιάς»

«Περιφέρεια ως Κέντρο | Πολιτική της Μοναξιάς»
Ομαδική έκθεση
23.06.2012 - 30.06.2012
Εκθεσιακό Κέντρο Δήμου Μεγίστης, Καστελλόριζο.





Η έκθεση Περιφέρεια ως Κέντρο | Πολιτική της Μοναξιάς επαναπροσδιορίζει τις παραμέτρους με τις οποίες γίνεται αντιληπτή η σχέση μεταξύ αστικών και ακριτικών περιοχών. Με εγκαταστάσεις βίντεο, ζωγραφικά έργα, περφόρμανς, ανάγνωση ποίησης και μουσικές παρεμβάσεις απο σημαντικούς Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες, η έκθεση αποσκοπεί στον εποικοδομητικό διάλογο ανάμεσα σε διαφορετικά μέσα έκφρασης, του ενδιάμεσου και του περιθωρίου, του κέντρου και της περιφέρειας, του μη δυναμικού και του κομβικού.

Παίρνοντας ως σημείο εκκίνησης το γεγονός ότι οι δημιουργοί βρίσκονται σε διαρκή εναλλαγή μεταξύ κέντρου και περιθωρίου, χαρακτηρίζονται «περίεργοι», αργοί και απομονωμένοι, μέσα σε δικούς τους κόσμους περισυλλογής, νόησης και οραματικών στιγμών, δημιουργούν έναν πυρήνα σκέψεων που τους τοποθετεί στην αρένα της εκφραστικής δυναμικής τους. Η έκθεση στοχεύει να δημιουργήσει παράλληλους συσχετισμούς μεταξύ της σύγχρονης τέχνης και της απομονωμένης τοπικότητας του Καστελλόριζου ως μια συγχρονικότητα του εξωκεντρικού.

Ειδικά σε μια περίοδο που η Ελλάδα κινδυνεύει να περιθωριοποιηθεί στην περιφέρεια της Ευρώπης, η έκθεση επιδιώκει να ορίσει εκ νέου το «κέντρο», όσον αφορά το πεδίο της καλλιτεχνικής έμπνευσης και δημιουργίας. Απορρίπτοντας δυαδικούς συσχετισμούς και επιλέγοντας μια πολύπλοκη σχέση ανάμεσα σε δημιουργικές συνθήκες, ένα ακριτικό νησί όπως το Καστελλόριζο προσφέρει το πεδίο όπου θα δομηθούν εναλλακτικοί τρόποι προσέγγισης των κυριάρχων αντιλήψεων για τη δεδομένη πρακτική της μοναξιάς ενός εκάστου περιθωριακού.

Ομαδική έκθεση με συμμετέχοντες τους Carlos Amorales, Δημήτρη Άλλο, Ορφέα Απέργη, Irina Birger, Αντώνη Βολανάκη, Φοίβη Γιαννίση, Άκη Δήμου, Γιώργο Δρίβα, Μαρία Ζερβού, Κατερίνα Ηλιοπούλου, Σοφία Καμαγιάννη, Σοφία Κουμπλή, Γιάννη Κουνέλλη, Meiya Lin, Christina Lucas, Τζένη Μαρκέτου, Γιάννα Μπούκοβα, Βασίλη Οικονομόπουλο, Δώρα Παναγοπούλου, Fernando Sanchez Castillo, Γιάννη Στίγκα, Έρση Σωτηροπούλου, Δημήτρη Τάρταρη, Norman Toynton, Tim Ward, Γιώτα Φέστα και Γιώργο Χατζή στο Καστελλόριζο.

Ιδέα: Μαρία Ζερβού 
Δημιουργική ομάδα: Μαρία Ζερβού, Κατερίνα Ηλιοπούλου, Σοφία Κουμπλή, Βασίλης Οικονομόπουλος, Χρύσα Χαρισμαϊδου.

Η έκθεση παρουσιάζει σημαντικά έργα που δεν έχουν παρουσιαστεί ποτέ στο παρελθόν στην Ελλάδα. Με αυτόν τον τρόπο, το Καστελλόριζο μετατρέπεται σε πρωτοποριακό χώρο για τα ελληνικά δεδομένα.

Διοργάνωση:
Periphery as Center

Με την υποστήριξη των:
Δήμου Μεγίστης
Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ)
και
Bluestar Ferries (Χορηγός μεταφοράς)
Arctos Broadcast Facilities, Compu-Video Malatantis, IKEA, Megisti Hotel, Poseidon Hotel (Χορηγοί)

Περισσότερες πληροφορίες:
http://peripheryascenter.tumblr.com | www.facebook.com/peripheryascenter http://twitter.com/peripherycenter

Επικοινωνία:
Email: periphery.as.center@hotmail.com
Τηλέφωνο:
Μαρία Ζερβού: (+30) 6973 519932
Σοφία Κουμπλή: (+30) 6932 313885
Βασίλης Οικονομόπουλος: (+30) 6956 016347


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου