16/6/12

Η επίδραση του Ρέικι στην αυτόνομη δραστηριότητα αμέσως μετά από οξύ στεφανιαίο σύνδρομο



Η επίδραση του Ρέικι στην αυτόνομη δραστηριότητα αμέσως μετά από οξύ στεφανιαίο σύνδρομο


Rachel S.C. Friedman, Matthew M. Burg, Pamela Miles, Forrester Lee, and Rachel Lampert J. Am. Coll. Cardiol. 2010;56;995-996.

Στην παραπάνω μελέτη, που δημοσιεύθηκε σε ένα από τα πιο  έγκυρα  συμβατικά ιατρικά περιοδικά, οι ασθενείς που έλαβαν μία 20-λεπτη θεραπεία Ρέικι εντός τριών ημερών μετά από μία καρδιακή προσβολή εμφάνισαν βελτίωση της διάθεσης τους και μεταβλητότητα του καρδιακού ρυθμού (HRV). Ας ρίξουμε μια ματιά στο τι σημαίνει αυτό σε κοινή γλώσσα.

Μια καρδιακή προσβολή είναι ένα αγχωτικό γεγονός που όπως και άλλα στρεσογόνα γεγονότα προκαλεί  αντίδραση στο στρες.

Ένα στρεσαρισμένο σώμα είναι εξασθενισμένο και αδυνατεί να αντιμετωπίσει περισσότερο άγχος. Αυτό σημαίνει ότι ο ασθενής ο οποίος έχει υποστεί μια καρδιακή προσβολή έχει υψηλότερο κίνδυνο να υποστεί και μια δεύτερη.

Οι γιατροί γνωρίζουν πολύ καλά αυτό το φαινόμενο και πρωταρχικός  στόχος  στη θεραπεία των καρδιακών παθήσεων είναι να βοηθήσουν το σώμα να ανακτήσει την αντοχή του.

Αυτός είναι και ο λόγος που βασική μέριμνα των νοσοκομείων είναι να χορηγούν β-αναστολείς, φάρμακα που βοηθούν το σώμα να ανακτήσει τις δυνάμεις του. Οι β-αναστολείς όμως δρουν αργά και μερικοί ασθενείς δεν μπορούν να τα ανεχτούν.

Οι ερευνητές του Yale  αναρωτήθηκαν εάν μια μη φαρμακολογική παρέμβαση μπορεί να είναι εξίσου αποτελεσματική, αν μπορεί να λειτουργήσει ταχύτερα και ακόμη να κάνει τους ασθενείς να νιώθουν καλύτερα.

Γιατί σε ένα υψηλής τεχνολογίας κέντρο καρδιακής φροντίδας θα ενδιέφερε τους γιατρούς να αισθανθούν καλύτερα οι ασθενείς ?

Επειδή αν υποκειμενικά αισθάνονται καλύτερα είναι γνωστό ότι έχουν αντικειμενικά αποτελέσματα στον τομέα της υγείας τους. Είναι καλά τεκμηριωμένο ότι το συναισθηματικό στρες επηρεάζει αρνητικά τη λειτουργία του αυτόνομου νευρικού συστήματος (ΑΝΣ) και κατά συνέπεια την καρδιακή νόσο (ANS καρδιακός ρυθμός των ελέγχων).

Αυτή η μελέτη εξέτασε τις μη επεμβατικές, μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις για να βοηθήσει τους ασθενείς να επανέλθουν ταχύτερα από μια καρδιακή προσβολή.

Η μελέτη είχε 3 σκέλη:

  • 1η ομάδα (12 ασθενείς) που αναπαύονται ήσυχα χωρίς διακοπή.
  • 2η ομάδα (13 ασθενείς) που χαλάρωναν ακούγοντας αργούς ρυθμούς και κλασική μουσική
  • 3η ομάδα (12 ασθενείς) που έλαβαν 20 λεπτά Ρέικι από εκπαιδευμένο προσωπικό νοσηλευτών

Οι ασθενείς μετρήθηκαν ενδεικτικά κατά την έναρξη και πάλι μετά την ολοκλήρωση της δοκιμής.

Και οι δύο σειρές μετρήσεων συγκρίθηκαν μεταξύ τους και κατόπιν συγκρίθηκαν με τους άλλους.

Τα αποτελέσματα μετρήθηκαν με δύο τρόπους: Συναισθηματική κατάσταση και την μεταβλητότητα του καρδιακού ρυθμού (HRV), ένα φυσιολογικό μέτρο που δείχνει αν το σώμα του ασθενούς ανακάμπτει από το στρες.

Οι ασθενείς βαθμολόγησαν τους εαυτούς τους στις θετικές καταστάσεις (χαρά χαλάρωση, ηρεμία) και στις αρνητικές (στρες, θυμό, λύπη, απογοήτευση, ανησυχία, φόβο, άγχος).

Η ομάδα που είχε δεχτεί Ρέικι βελτίωσε όλες τις θετικές συναισθηματικές καταστάσεις ενώ αντίστοιχα μείωσε όλες τις αρνητικές.

Συγκρίνοντας τις τρεις ομάδες  η ομάδα που είχε δεχτεί Ρέικι είχε τις πιο θετικές αλλαγές στην συναισθηματική κατάσταση, ενώ η ομάδα ηρεμίας είχε τις λιγότερες. Η ομάδα που είχε δεχτεί Ρέικι  βελτίωσε επίσης τον δείκτη HRV. Το όφελος του Ρέικι ήταν συγκρίσιμο με αυτό των β-αναστολέων.

Επιπλέον η μελέτη έδειξε πως το Ρέικι μπορεί να προσφέρεται σε  μια οξεία περίπτωση. Αυτό είναι σημαντικό. Κανείς από όσους δέχτηκαν Ρέικι δεν παρουσίασε ανεπιθύμητες παρενέργειες.

Σε αυτή την μελέτη το συμπέρασμα ήταν πως το Ρέικι βελτίωσε σημαντικά την διάθεση και τον δείκτη HRV σε σύγκριση με τις άλλες 2 ομάδες.

Πολλά ερωτήματα μένουν αναπάντητα όπως πόσο διαρκούν τα οφέλη μιας θεραπείας Ρέικι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου