8/5/12

Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ
(Επιμέλεια: Αντώνης Παντελίδης)


Δευτέρα, 7 Μαΐου
  • Το οικείο σχήμα της «κατσαρόλας» της Μεγάλης Άρκτου είναι σχεδόν στο ζενίθ τα βράδια του  Μαΐου. Το καλύτερο διπλό άστρο της άνοιξης με κιάλια βρίσκεται στη λαβή της κατσαρόλας. Ο Μιζάρ λάμπει με 2ο μέγεθος, περίπου έξι φορές πιο φωτεινό από τον 4ου μεγέθους συνοδό του, τον Αλκόρ. Αν και αυτά τα δύο δεν έχουν μια φυσική σχέση, αποτελούν ένα όμορφο θέαμα με κιάλια ( Άνθρωποι με καλή όραση συχνά μπορούν να ξεχωρίσουν το ζευγάρι, χωρίς οπτική βοήθεια).  Ένα μικρό τηλεσκόπιο αποκαλύπτει τον ίδιο τον Μιζάρ ως ένα διπλό αστέρι  επίσης, που όμως είναι ένα πραγματικό διπλό αστέρι και όχι οπτικό.
Η σελήνη είναι στα δεξιά του Αντάρη, δύο ώρες πριν την ανατολή του ήλιου.

Τρίτη, 8 Μαΐου
  • Το πιο λαμπρό αστέρι πολύ ψηλά στα ανατολικά αυτά τα βράδια είναι ο Αρκτούρος. Θα τον βρείτε 3 φορές το μέγεθος μιας γροθιάς κάτω και στα δεξιά του Κρόνου και, λίγο πιο μακριά, για τον γαλάζιο Στάχυ.

Τετάρτη, 9 Μαΐου

  • Αν και ο Κρόνος έφτασε στο αποκορύφωμά της λαμπρότητάς του, σχεδόν ένα μήνα πριν, όταν βρέθηκε σε αντίθεση, η εικόνα του πλανήτη με τους δακτυλίους του παραμένει εντυπωσιακή. Είναι πάνω όλη τη νύχτα ανάμεσα στα αστέρια της Παρθένου, στο νοτιοανατολικό ουρανό, καθώς πέφτει το σκοτάδι, και αναρριχείται ψηλά στον νότο στις 11 μ.μ. Ο Κρόνος συνεχίζει να λάμπει φωτεινός με μέγεθος 0,4. Φαίνεται αισθητά φωτεινότερος από το πιο λαμπρό αστέρι της Παρθένου, τον Στάχυ, το οποίο βρίσκεται 5 ° νότιο-νοτιοδυτικά του πλανήτη. Με τηλεσκόπιο, η σφαίρα του Κρόνου μετρά 19" ενώ τα δαχτυλίδια εκτείνονται στα 43" έχοντας κλίση 13° ως προς τη Γη.

Πέμπτη, 10 Μαΐου

  • Ο κομήτης C/2009 P1 (Garradd) λάμπει σήμερα περίπου με μέγεθος 8 ανάμεσα στα αστέρια του υπόβαθρου στον νοτιοανατολικό Λίγκα.  Αν και αυτός ο αστερισμός δεν έχει αστέρι  λαμπρότερο από 3ο μέγεθος, η περιοχή είναι εύκολο να εντοπιστεί νότια από τα μπροστινά πόδια της Μεγάλης Άρκτου. Αυτό το βράδυ, ο Garradd περνά λιγότερο από το 1° δυτικά από τον σπειροειδή γαλαξία NGC 2683. Θα χρειαστείτε ένα τηλεσκόπιο για να έχετε καλή θέαση του κομήτη και του γαλαξία.


Παρασκευή, 11 Μαΐου

  • Η λαμπρή Αφροδίτη αρχίζει να χαμηλώνει από βράδυ σε βράδυ, στα δυτικά βορειοδυτικά. Στα δεξιά της είναι τo αρκετά αμυδρότερό της αστέρι βήτα του Ταύρου. Απέχουν τώρα μόλις  1½°.

Σάββατο, 12 Μαΐου

  • Τελευταίο τέταρτο της σελήνης στις 12:48 μετά τα μεσάνυχτα. Όταν θα ανατείλει, περίπου στις 2 π.μ., θα βρίσκεται στον αστερισμό του Υδροχόου.

Κυριακή, 13 Μαΐου

  • Ο Δίας περνάει πίσω από τον Ήλιο, όπως φαίνεται από τη Γη, θέση που οι αστρονόμοι αποκαλούν «σύνοδο», στις 4 μ.μ. Περιττό να πούμε, ότι η λάμψη του αστεριού μας καθιστά αδύνατο το να δούμε τον πλανήτη. Ο Δίας θα επιστρέψει στον πρωινό ουρανό τον επόμενο μήνα.

  • Θέλετε να γίνετε καλύτερος ερασιτέχνης αστρονόμος; Μάθετε τη θέση των αστερισμών με βάση τα πιο λαμπρά αστέρια τους και τους σχηματισμούς τους. Αυτό είναι το κλειδί για να εντοπίσετε και τα διάφορα αντικείμενα από το βαθύ ουρανό με κιάλια ή με τηλεσκόπιο. Ένας πολύ χρήσιμος οδηγός για εύκολο εντοπισμό των αστερισμών σε όλο τον ουρανό είναι το βιβλίο The Monthly Sky Guide (εκδόσεις ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ Θεσσαλονίκης).
  • Μπορεί ένα αυτοματοποιημένο τηλεσκόπιο να αντικαταστήσει τους αστροχάρτες; Όπως ο Terence Dickinson και ο Alan Dyer λένε στο Backyard Astronomer's Guide:  "Δεν μπορεί κανείς να εκτιμήσει πλήρως το σύμπαν, αν δεν αναπτύξει την ικανότητα να βρίσκει πράγματα στον ουρανό και αν δεν κατανοεί τις ουράνιες κινήσεις. Αυτή η γνώση κατακτάται μόνο όταν κάποιος αφιερώνει χρόνο κάτω από τα αστέρια με φιλομάθεια και με έναν αστροχάρτη στα χέρια." Χωρίς αυτά, "Ο ουρανός ποτέ δεν γίνεται ένα φιλικό μέρος."



Αυτό είναι το ανατολικό τμήμα του νεφελώματος του Πέπλου στον Κύκνο. Είναι το υπόλειμμα ενός σουπερνόβα που εξερράγη 5-8000 χρόνια πριν. Το αέριο που εκτοξεύτηκε  από την έκρηξη εξακολουθεί να επεκτείνεται προς τα έξω, να συγκρούεται με άλλο διαστρικό υλικό με ταχύτητα 30.000 km / s (ένα δέκατο της ταχύτητας του φωτός) και να ιονίζει τα αέρια, προκαλώντας τα να λάμπουν όπως αποτυπώνεται στην φωτογραφία αυτή του Ανδρέα Χονδρογιάννη από τον Πάρνωνα.


  • Θέλετε να μυηθείτε στο χώρο της αστροφωτογραφίας; Συμβουλευθείτε το βιβλίο Αστροφωτογραφία(εκδόσεις ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ Θεσσαλονίκης) και αποκτήστε τις κατάλληλες γνώσεις για να φωτογραφίσετε το ηλιακό μας σύστημα και πέρα από αυτό).

ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ



  • Για καθημερινή ενημέρωση σχετικά με την ηλιακή δραστηριότητα, επισκεφτείτε τον δικτυακό τόπο: www.spaceweather.com.
  • Ο Ερμής  είναι βαθιά μέσα στο φως της ανατολής του ήλιου.
  • Η Αφροδίτη (μέγεθος -4,7, στον Ταύρο) λάμπει στα δυτικά στο λυκόφως και δύει πριν τα μεσάνυχτα. Όμως, ήδη έχει αρχίσει και θα συνεχίσει αυτό το μήνα την γρήγορη απώλεια ύψους στον ουρανό. Ο β του Ταύρου ( El Nath), λαμπρός κατά το 1/300 της Αφροδίτης (μέγεθος  +1,6), είναι λίγο περισσότερο από 1° στα δεξιά και πάνω από την Αφροδίτη.
  • Με τηλεσκόπιο, η Αφροδίτη είναι ένας μηνίσκος περίπου 42” σε διάμετρο. Μπορείτε να την παρατηρήσετε με τηλεσκόπιο και την ημέρα, με ιδανική ώρα αργά το απόγευμα ή κατά τη διάρκεια του ηλιοβασιλέματος. Θα έχουμε διάβαση της Αφροδίτης μπροστά από τον ηλιακό δίσκο νωρίς το πρωί ( περίπου για 1 ½ ώρα μετά την ανατολή του ηλίου) την 6η Ιουνίου. Αυτή είναι η τελευταία διάβαση μέχρι το 2117.
  • Ο Άρης (με μέγεθος + 0,1, στον Λέοντα) είναι ψηλά στα νότιο-νοτιοδυτικά στο λυκόφως και χαμηλότερα στα δυτικά αργότερα το βράδυ. Με τηλεσκόπιο, ο Άρης έχει 9,5 δευτερόλεπτα του τόξου φαινόμενη διάμετρο. Ο Βασιλίσκος βρίσκεται 7° στα δεξιά του Άρη και ο αμυδρότερος γ του Λέοντα (Algieba) είναι 8° πάνω από τον Βασιλίσκο.
  • Ο Δίας χάνεται στο φως της δύσης του ήλιου. 
  • Ο Κρόνος (μέγεθος +0,4, στη Παρθένο) λάμπει χαμηλά στα νοτιοανατολικά στο λυκόφως και ψηλά στο νότο τα μεσάνυχτα. Ο Στάχυς τρεμοσβήνει 5° χαμηλότερα και στα δεξιά του, περίπου στο μισό της λαμπρότητας του Κρόνου και με μπλε χρώμα. Με τηλεσκόπιο, οι δακτύλιοι του Κρόνου έχουν μια καλή κλίση 14° ως προς εμάς.
  • Ο Ουρανός είναι χαμηλά στην ανατολή του ήλιου.
  • Ο Ποσειδώνας (μέγεθος 7,9, στον Υδροχόο) βρίσκεται χαμηλά στα ανατολικά-νοτιοανατολικά πριν το πρώτο φως το λυκαυγούς. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου