29/5/12

Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ
(Επιμέλεια: Αντώνης Παντελίδης)

Δευτέρα, 28 Μαΐου
  • Πρώτο τέταρτο στις 11:15 μ.μ. Ο δορυφόρος μας βρίσκεται ψηλά στα νοτιοδυτικά νωρίς το βράδυ, ανάμεσα στα αμυδρά αστέρια του Εξάντα, κάτω από τον Άρη και τον οικείο αστερισμό του Λέοντα.

Τρίτη, 29 Μαΐου

  • Ο φωτεινός Στάχυς της Παρθένου (μέγεθος 1) θα περάσει από τον νότο 11 ½ ώρες μετά το ηλιοβασίλεμα. Συχνά, οι ερασιτέχνες αστρονόμοι σχετίζουν το αστέρι αυτό με τον αστερισμό του Κόρακα ο οποίος είναι το τραπέζιο που σχηματίζεται από 4 αστέρια 3ου μεγέθους και βρίσκεται 15º κάτω από τον Στάχυ και στα δεξιά του. Ποια είναι λοιπόν η σχέση του αστερισμού του Κόρακα με τον Στάχυ; Τα δύο πάνω αστέρια του τραπεζίου στοχεύουν κατευθείαν στον Στάχυ.

Τετάρτη, 30 Μαΐου

  • Στον αστερισμό της Παρθένου, με τους λαμπρούς Στάχυ και Κρόνο, βρίσκεται ο 11ου μεγέθους αστεροειδής Αστραία  (5ος κατά σειρά αστεροειδής ή μικρός πλανήτης). Βρείτε πρώτα το 5ου μεγέθους αστέρι ω της Παρθένου στο βορειοδυτικό άκρο του αστερισμού. Μετά, με προσοφθάλμιο χαμηλής μεγέθυνσης αρχίστε να ψάχνετε. Η Αστραία είναι 0,.5° βορειοδυτικά του ω απόψε και αύριο το βράδυ. Εάν δεν είστε βέβαιοι ποιο σημείο φωτός είναι η Αστραία, σκιτσάρετε το πεδίο και επιστρέψτε σ’ αυτό δυο ή τρία βράδια αργότερα. Το αντικείμενο που έχει μετακινηθεί είναι ο αστεροειδής.

Πέμπτη, 31 Μαΐου

  • Η σελήνη (σε αύξουσα φάση, gibbous) σχηματίζει ένα σχεδόν ισόπλευρο τρίγωνο με τον Στάχυ, πάνω και στα αριστερά της και τον Κρόνο. 

Παρασκευή, 1 Ιουνίου

  • Αν  πάντοτε θέλατε να αναζητήσετε τον Πλούτωνα, απόψε είναι η νύχτα!  Αυτός ο απόμακρος κόσμος περνά μόλις 3"νότια το 7ου μεγέθους αστέρα SAO 161665 αυτό το πρωί, που κάνει την προσπάθεια εντοπισμού αυτού του νάνου πλανήτη πολύ ευκολότερη από ότι συνήθως. Αυτό το αστέρι βρίσκεται στο βόρειο Τοξότη, λίγο περισσότερο από 1° ανατολικά του φωτεινού ανοιχτού σμήνους Μ25. Ο Πλούτωνας έχει μέγεθος 14, για αυτό θα χρειαστείτε ένα 10-ίντσο ή μεγαλύτερο τηλεσκόπιο για να τον δείτε οπτικά.


Σάββατο, 2 Ιουνίου
  • Η σελήνη λάμπει στα νότια-νοτιοανατολικά όταν πέφτει το πρώτο σκοτάδι. Κοιτάξτε καλά, χαμηλότερα και στα αριστερά του για τον πορτοκαλί Αντάρη. Σχεδόν στα μισά της απόστασης μεταξύ της σελήνης και του Αντάρη είναι η σειρά τριών αστεριών που σχηματίζουν την κεφαλή του Σκορπιού.

Κυριακή, 3 Ιουνίου

  • Το φεγγάρι φθάνει στο περίγειο, το πιο κοντινό σημείο στην τροχιά του γύρω από τη γη, στις 4:15 μ.μ. Βρίσκεται τότε 358.484 χιλιόμετρα μακριά από μας. Επειδή το περίγειο φθάνει λιγότερο από 24 ώρες πριν από την πανσέληνο, οι κάτοικοι των παράκτιων περιοχών πρέπει να αναμένουν ψηλότερες από τις κανονικές παλίρροιες για μερικές ημέρες.


  • Θέλετε να γίνετε καλύτερος ερασιτέχνης αστρονόμος; Μάθετε τη θέση των αστερισμών με βάση τα πιο λαμπρά αστέρια τους και τους σχηματισμούς τους. Αυτό είναι το κλειδί για να εντοπίσετε και τα διάφορα αντικείμενα από το βαθύ ουρανό με κιάλια ή με τηλεσκόπιο. Ένας πολύ χρήσιμος οδηγός για εύκολο εντοπισμό των αστερισμών σε όλο τον ουρανό είναι το βιβλίο The Monthly Sky Guide (εκδόσεις ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ Θεσσαλονίκης).
  • Μπορεί ένα αυτοματοποιημένο τηλεσκόπιο να αντικαταστήσει τους αστροχάρτες; Όπως ο Terence Dickinson και ο Alan Dyer λένε στο Backyard Astronomer's Guide:  "Δεν μπορεί κανείς να εκτιμήσει πλήρως το σύμπαν, αν δεν αναπτύξει την ικανότητα να βρίσκει πράγματα στον ουρανό και αν δεν κατανοεί τις ουράνιες κινήσεις. Αυτή η γνώση κατακτάται μόνο όταν κάποιος αφιερώνει χρόνο κάτω από τα αστέρια με φιλομάθεια και με έναν αστροχάρτη στα χέρια." Χωρίς αυτά, "Ο ουρανός ποτέ δεν γίνεται ένα φιλικό μέρος."

Το πρώτο τέταρτο προσφέρει μια ευκαιρία για εξαιρετική παρατήρηση με τηλεσκόπιο, ειδικά στην περιοχή της διαχωρίζουσας, τη νοητή γραμμή που χωρίζει το φωτεινό μέρος της σελήνης από το σκοτεινό. H φωτογραφία αυτή της σελήνης είναι του Κώστα Κώττα από τη Θεσσαλονίκη, τραβηγμέμη με το τηλεσκόπιο Skywatcher 70 EQ1.

  • Θέλετε να μυηθείτε στο χώρο της αστροφωτογραφίας; Συμβουλευθείτε το βιβλίο Αστροφωτογραφία(εκδόσεις ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ Θεσσαλονίκης) και αποκτήστε τις κατάλληλες γνώσεις για να φωτογραφίσετε το ηλιακό μας σύστημα και πέρα από αυτό).

ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ



  • Για καθημερινή ενημέρωση σχετικά με την ηλιακή δραστηριότητα, επισκεφτείτε τον δικτυακό τόπο: www.spaceweather.com.
  • Ο Ερμής  είναι μέσα στο φως του ήλιου.
  • Η Αφροδίτη (μέγεθος -4,2 που διαρκώς μειώνεται) χαμηλώνει όλο και περισσότερο στα δυτικά βορειοδυτικά στο βραδινό λυκόφως. Πάνω και 20° στα δεξιά της είναι η Αίγα. Με τηλεσκόπιο, η Αφροδίτη είναι ένας λεπτός μηνίσκος που φθάνει στα 55” σε διάμετρο αλλά χάνει τη φωτεινότητά της από 10% στο 3% στις 30 Μαΐου. Μπορείτε να την παρατηρήσετε με τηλεσκόπιο και την ημέρα, με ιδανική ώρα αργά το απόγευμα. Θα έχουμε διάβαση της Αφροδίτης μπροστά από τον ηλιακό δίσκο νωρίς το πρωί ( περίπου για 1 ½ ώρα μετά την ανατολή του ηλίου) την 6η Ιουνίου. Αυτή είναι η τελευταία διάβαση μέχρι το 2117.
  • Ο Άρης (με μέγεθος + 0,3, στη κοιλιά του Λέοντα) είναι ψηλά στα νότια-νοτιοδυτικά στο λυκόφως και χαμηλότερα στα δυτικά αργότερα το βράδυ. Με τηλεσκόπιο, ο Άρης έχει 8,5 δευτερόλεπτα του τόξου φαινόμενη διάμετρο. Ο Βασιλίσκος βρίσκεται 13° στα δεξιά του Άρη και ο αμυδρότερος γ του Λέοντα (Algieba) είναι 8° πάνω από τον Βασιλίσκο. Ο πλανήτης μαζί με τα δύο αστέρια σχηματίζει ένα τρίγωνο του οποίου οι πλευρές συνεχώς μεγαλώνουν. Ο δίσκος του πλανήτη είναι τώρα 8 δευτερόλεπτα του τόξου.
  • Ο Δίας είναι μέσα στο φως της ανατολής του ήλιου.   

  • Ο Κρόνος (μέγεθος +0,5, στη Παρθένο) λάμπει ψηλά στο νότο όταν βραδιάζει. Ο Στάχυς τρεμοσβήνει 5° χαμηλότερά του, περίπου στο μισό της λαμπρότητας του Κρόνου και με μπλε χρώμα. Με τηλεσκόπιο, οι δακτύλιοι του Κρόνου έχουν μια καλή κλίση 14° ως προς εμάς.
  • Ο Ουρανός (μέγεθος 5,9, στα σύνορα του Κήτους με τους Ιχθείς) είναι πολύ χαμηλά στην ανατολή του ήλιου.
  • Ο Ποσειδώνας (μέγεθος 7,9, στον Υδροχόο) βρίσκεται στα νοτιοανατολικά πριν το λυκαυγές.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου