29/3/12

Γυναικεία Σεξουαλική Υγεία



Γυναικεία Σεξουαλική Υγεία
Η εικόνα της γυναίκας έχει αλλάξει. Η γυναίκα μητέρα, η γυναίκα σύζυγος, η γυναίκα κόρη, η γυναίκα εργαζόμενη, η γυναίκα σύντροφος, η γυναίκα που επιθυμείται, αποτελούσαν τους κρίκους μιας αλυσίδας που έσπασε και επανασυνδέθηκε από τον κρίκο που υποδηλώνει την ανάγκη της γυναίκας να αποδεσμεύσει τη σεξουαλικότητα από τα δεσμά της: η γυναίκα που επιθυμεί.

Η γυναικεία σεξουαλική λειτουργία αγνοήθηκε και υποτιμήθηκε τα τελευταία 20 χρόνια ενώ αντίθετα τονίστηκε ιδιαίτερα η αντίστοιχη ανδρική, όμως σήμερα γνωρίζουμε πως η σεξουαλική υγεία είναι εξίσου σημαντική και για τα δύο φύλα. 



Ο σημαντικός ρόλος της γυναίκας στη σημερινή κοινωνία και η αναγνώριση της ως ισότιμη σε όλα τα πεδία της ανθρώπινης δραστηριότητας δεν φαίνεται να έχει την αντιστοιχία της στην έκφραση της σεξουαλικής της ζωής και των πιθανών προβλημάτων της.  Η υποκριτική αυτή στάση της κοινωνίας έχει ιστορικές και πολιτισμικές εξηγήσεις, σήμερα όμως πιστεύουμε ότι η γυναίκα έχει απόλυτο δικαίωμα όπως και ο άνδρας να διεκδικήσει τις λύσεις που προσφέρει η επιστήμη.

Η σεξουαλικότητα της γυναίκας είναι ένα σύνολο σωματικών ερεθισμάτων σε συνδυασμό με ένα σύμπλεγμα συναισθηματικών και ψυχικών αντιδράσεων. Σκοπός μας είναι να ενημερώσουμε και να φωτίσουμε ένα ιδιαίτερα πολύπλοκο σύστημα, στο οποίο συμμετέχουν βιολογικά , ψυχοδυναμικά και κοινωνικά στοιχεία. 

Η Γυναικεία Σεξουαλική Δυσλειτουργία είναι η αδυναμία της γυναίκας να ολοκληρώσει ανώδυνα και εύκολα μια ή περισσότερες σεξουαλικές πράξεις για διάστημα ίσο ή μεγαλύτερο των 6 μηνών.  Όλες οι έρευνες στο δυτικό κόσμο καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι ένα σημαντικό ποσοστό των γυναικών θα έχει επίπτωση στη σεξουαλική του ζωή ( 10%-40%  ανάλογα με την ηλικία ).  Το 15% των γυναικών δεν έχουν έρθει ποτέ σε οργασμό ενώ ένα ποσοστό της τάξεως του 50% των γυναικών που έχουν έρθει σε οργασμό δεν δηλώνει ικανοποιημένο ούτε από την ποιότητα του οργασμού αλλά ούτε και από τη συχνότητά του.

Η Γυναικεία Σεξουαλική Δυσλειτουργία , ταξινομείται σε 4 κύριες ομάδες:
• Διαταραχές σεξουαλικής επιθυμίας:  απουσία λίμπιντο

• Διαταραχές σεξουαλικού ερεθισμού: απουσία διέγερσης, αίσθηση ξηρότητας ή συνδυασμός και των δύο

• Οργασμικές Διαταραχές:  αδυναμία να φτάσει στη φάση του οργασμού

•  Διαταραχές κατά την επαφή: πόνος κατά τη διάρκεια ή μετά τη σεξουαλική πράξη 

- Δυσπαρευνία
- Κολεόσπασμος ή κολπόσπασμος

Τα αίτια της Γυναικείας Σεξουαλικής Δυσλειτουργίας κατηγοριοποιούνται στα ακόλουθα αίτια:

Οργανικού τύπου :

 •  Καρδιοαγγειακά- Υπέρταση

 •  Σακχαρώδης Διαβήτης

 •  Γυναικολογικά νοσήματα (λοιμώξεις έξω-έσω γεννητικών οργάνων, συγγενείς ανωμαλίες)

 •  Ακράτεια

 •  Ορμονικές διαταραχές (για παράδειγμα εμμηνόπαυση, υπερ/ υποθυρεοειδισμός, έλλειψη οιστρογόνων κλπ.)

 •  Νευρολογικά νοσήματα



Ψυχολογικού, συναισθηματικού & κοινωνικού τύπου


                                                                                 
 •  Κατάθλιψη

 •  Εργασιακό άγχος

 •  Κακοποίηση

 •  Προβλήματα Διαπροσωπικών σχέσεων

 •  Σύγχρονος τρόπος ζωής (κάπνισμα, καθιστική ζωή, κακή διατροφή, έλλειψη άσκησης)

 •  Χαμηλή αυτοεκτίμηση

 •  Υπερβολικές προσδοκίες

 •  Άγχος επίδοσης

 •  Αντιλήψεις για το σεξ

 •  Εικόνα και αντίληψη που έχει η γυναίκα για τον εαυτό της

 •  Συσχετισμός και συναισθηματική/σεξουαλική σχέση με το σύντροφο

 •  Τρόπος ζωής

Η  Γυναικεία Σεξουαλική Δυσλειτουργία σήμερα μπορεί να διαγνωστεί, να αντιμετωπιστεί και πολλές φορές να προληφθεί.
Το πρώτο βήμα για να επιτευχθεί η εφαρμογή του τριπτύχου, πρόληψη, διάγνωση και θεραπεία, για τη σύγχρονη  γυναίκα είναι η συνειδητοποίηση της ύπαρξης του προβλήματος.

Η αναγνώριση του προβλήματος ή/και των προδιαθεσικών παραγόντων μπορεί να οδηγήσει στις μέρες μας σε προληπτικό έλεγχο.  Ο έλεγχος αυτός αφορά σε καταγραφή  του προβλήματος, στη διερεύνηση αν τα αίτια του προβλήματος είναι ψυχογενή ή οργανικά και σε θεραπευτικές προτάσεις που στην πλειονότητά τους είναι απλές και ανώδυνες.


Το δύσκολο αλλά απαραίτητο βήμα για τη γυναίκα είναι ότι πρέπει να αντιληφθεί ότι το πρόβλημα υφίσταται και ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί  Το αμέσως επόμενο βήμα είναι η αναζήτηση επαγγελματικής βοήθειας.  

Τα τελευταία χρόνια, η διάγνωση της σεξουαλικής δυσλειτουργίας έχει σημειώσει θεαματική πρόοδο και η διάγνωση ψυχογενών και οργανικών αίτιων σε συνδυασμό με εργαστηριακές εξετάσεις, αποτελεί  καινοτόμο αλλαγή στην αντίληψη και εικόνα της Γυναικείας Σεξουαλικής Δυσλειτουργίας.

Όπως ο άνδρας έτσι και η γυναίκα έχει το απόλυτο δικαίωμα να διεκδικήσει τις λύσεις που προσφέρει η επιστήμα για την καταπολέμηση και τη θεραπεία της ΓΣΔ.




Το σεξ στη 3η ηλικία


Η σεξουαλική υγεία είναι το Α και το Ω στη ζωή μας και αποτελεί αντανάκλαση βιολογικών και ψυχολογικών παραμέτρων. Ξεκινάμε και γεννιόμαστε μέσα από το σεξ και μέχρι που πεθαίνουμε η ερωτική επιθυμία  και οι ορμές για σεξουαλική ικανοποίηση είναι υπαρκτά. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας(WHO) μας παροτρύνει να συνεχίσουμε τη σεξουαλική μας ζωή καθώς βοηθάει στην εξαφάνιση άλλων νοσημάτων που εμφανίζονται φυσιολογικά κατά τη διάρκεια της γήρανσης. Η Ε.Μ.Α.Σ. επίσης συμβουλεύει τους άνδρες και τις γυναίκες κάθε ηλικίας, να μην σταματήσουν τη σεξουαλική τους ζωή. Ο άνθρωπος που παραιτείται από το σεξ γερνάει, μοιάζει σαν να συνταξιοδοτεί το σώμα του και το μυαλό του.

Ο άνθρωπος που είναι ερωτευμένος, ζει, ενώ εκείνος που δυσφορεί με τη ζωή, χωρίς προφανή ή σοβαρή αιτία, λειτουργεί κατ‘ αυτό τον τρόπο γιατί συνήθως στερείται της ηδονής.
Τα κύτταρα μας πεθαίνουν από την έλλειψη οξυγόνου για αυτό και γερνάμε. Τα προβλήματα του σεξ με τη βιολογική αλλά και με τη συμβολική έννοια είναι πρόβλημα της ζωής. Μέσα από το σεξ γεννιόμαστε υπάρχουμε, χαιρόμαστε, αλλά και πεθαίνουμε. Όλες οι σύγχρονες μελέτες σήμερα δείχνουν πως αν κάτι δεν πάει καλά με το σεξ φταίνε και άλλα όργανα που έχουν πλούσια αιμάτωση όπως η καρδιά και ο εγκέφαλος.



Πολλές μελέτες, επίσης, συσχετίζουν την παράταση της ζωής με τη συνέχιση του σεξ στις μεγάλες ηλικίες. Οι άνθρωποι που είναι ερωτευμένοι με τη ζωή και το σεξ, μοιάζει να ζουν περισσότερο και καλύτερα, και αυτό δεν χρειάζεται η επιστήμη να το αποδείξει. Αν κοιτάξουμε γύρω μας θα δούμε στο περιβάλλον μας ότι οι άνθρωποι που γκρινιάζουν αρρωσταίνουν περισσότερο ενώ αντίθετα οι άνθρωποι που χαίρονται τη ζωή τους και το σεξ μοιάζουν πάντα νεότεροι και υγιέστεροι.


 emas@emas.gr / 210 6777070
 http://www.emas.gr/Content.aspx?C=92

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου