29/3/12

Η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη τιμούν τον Ντίκενς

  Η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη τιμούν τον Ντίκενς  



Με αφορμή την συμπλήρωση των 200 χρόνων από το θάνατο του αγαπημένου όλων Κάρολου Ντίκενς (1812-1870) το Βρετανικό Συμβούλιο στο πλαίσιο του προγράμματος Ντίκενς 2012 τιμά τον Άγγλο συγγραφέα με ένα επετειακό αφιέρωμα στο πολυδιάστατο έργο του -που έχει ουκ ολίγες φορές γίνει αντικείμενο κινηματογράφισης- σε Μεγάλη Βρετανία κι άλλες 50 χώρες, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα.

Το Βρετανικό Συμβούλιο της Ελλάδας σε συνεργασία με την Ταινιοθήκη της Ελλάδος, το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου και το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης αλλά και τις εταιρείες διανομής ODEON και FOX, διεξάγει στο διάστημα 29 Μαρτίου ως 3 Απριλίου στην Αθήνα (στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος) και 2 ως 8 Απριλίου στη Θεσσαλονίκη (στην Αίθουσα Παύλος Ζάννας και στο Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης) το σπουδαίο αυτό αφιέρωμα που θα περιλαμβάνει μια εκλεκτή κολλεκτίβα από κινηματογραφικές μεταφορές του Ντίκενς ξεκινώντας από το 1913 και φθάνοντας στο 2005.

Με καθημερινές προβολές το αφιέρωμα θα εισέλθει βαθιά στο λογοτεχνικό υλικό του Ντίκενς μελετώντας τις ποικίλες πτυχές του έργου του, όπως την κοινωνική κριτική της εποχής του, την πόλη, την παιδική ηλικία, αλλά και τη λογοτεχνική του πρόσληψη στην Ελλάδα. Παράλληλα, οι προβολές θα πλαισιώνονται από πέντε συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης τις οποίες θα συντονίζει μια γκάμα σπουδαίων προσκεκλημένων, όπως σκηνοθέτες, άνθρωποι του κινηματογράφου, συγγραφείς, μεταφραστές και πανεπιστημιακοί από Ελλάδα και Μ. Βρετανία που θα μοιραστούν με το κοινό τις σκέψεις τους και θα ανταλλάξουν τις ιδέες τους πάνω στο έργο του Ντίκενς.

Η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη τιμούν τον Ντίκενς
Aνάμεσα στους ομιλητές θα βρίσκεται και ο Adrian Wootton, o διευθυντής του ιστορικού γραφείου Film London, μέλος της BAFTA και της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου, ενώ στις συζητήσεις θα συμμετάσχει και ο διακεκριμένος Βρετανός σεναριογράφος και συγγραφέας Michael Eaton.

Η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη τιμούν τον Ντίκενς
Όσον αφορά το τί θα δούμε στο αφιέρωμα, ετοιμαστείτε για μια μεγάλη βουτιά στον κινηματογραφικό πλούτο των ταινιών που έχουν λάβει τη έμπνευση από τα βιβλία του. Από σπάνιες ταινίες του βωβού κινηματογράφου μέχρι τις σύγχρονες κινηματογραφίσεις των Ρομάν Πολάνσκι και Αλφόνσο Κουαρόν, το αφιέρωμα αυτό επιχειρεί να μας μυήσει στη σπουδαία φιγούρα του Άγγλου συγγραφέα που κατάφερε να εφεύρει σύμφωνα με τους D.W. Griffith και Sergei Eisenstein την κινηματογραφική γλώσσα, μέσα από τις σπουδαίες αφηγήσεις του.

Ο κλασικός και πολυκινηματογραφημένος Όλιβερ Τουιστ σε όλες τις εκδοχές του, Η ζωή και οι περιπέτειες του Νίκολας Νίκλεμπι, η Ιστορία δύο πόλεων, ο Εμπενίζερ Σκρουτζ μέσα από τη Χριστουγεννιάτικη Ιστορία, οι Μεγάλες Προσδοκίες, Το μυστήριο του Έντουιν Ντρουντ, το αμετάφραστο (ως βιβλίο) στα ελληνικά Pickwick Papers αλλά και ο σπάνιος βωβός οκτάλεπτος Ντείβιντ Κόππερφιλντ που γυρίστηκε το 1913 είναι μια πρόγευση των όσων θα έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε.


Για περισσότερες πληροφορίες:
Γραφείο Τύπου British Council:
Άννα Χριστοδούλου: 2103692336 (anna.christodoulou@britishcouncil.gr)
http://www.britishcouncil.org/greece-arts-and-culture-dickens-2012.htm
http://www.dickens2012.org/
Γραφείο Τύπου Ταινιοθήκης της Ελλάδος:
Ισμήνη Χλιόβα-Μπιτζάνη: 210 3612046, 6973562081 isminicb@gmail.com
Φαίδρα Παπαδοπούλου: 210 3612046 (εσωτ. 0119) phaedrapap@tainiothiki.gr
Γραφείο Τύπου Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ):
Νόπη Χατζηγεωργίου: 210 9200346 nchatzigeorgiou@ekebi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου