21/3/12

«Στο φως» οικισμός της Εποχής του Χαλκού με εννέα κτίσματα

 «Στο φως» οικισμός της Εποχής του Χαλκού 
με εννέα κτίσματα 

Σημαντικά ευρήματα που ανήκουν σε ακμαίο οικισμό της Εποχής του Χαλκού, έφερε στο φως η ανασκαφική έρευνα, κατά τη διετία 2009-2010 στον λόφο του Αγίου Αντωνίου στον Ποτό της Θάσου.


Ρωμαϊκό νεκροταφείο. Από τα ευρήματα που έφερε «στο φως» η ανασκαφική έρευνα στον λόφο του Αγίου Αντωνίου
 Ρωμαϊκό νεκροταφείο. Από τα ευρήματα που έφερε «στο φως» η ανασκαφική έρευνα στον λόφο του Αγίου Αντωνίου


Τα κτιριακά κατάλοιπα συγκροτούν σύνολο εννέα κτισμάτων με ανωδομή από πλίνθους και πηλοκατασκευές στο εσωτερικό και στις αυλές τους.

Βασικό κίνητρο για την εγκατάσταση του πληθυσμού ήταν η γειτνίαση με τη θάλασσα και οι δυνατότητες άσκησης θαλάσσιου εμπορίου. Η άμεση γειτνίαση των κτιρίων και η χρήση μεσοτοιχίας μαρτυρούν τους ισχυρούς ενδοκοινοτικούς δεσμούς των κατοίκων.

Στη δόμηση δύο τουλάχιστον κτιρίων χρησιμοποιείται η τεχνική του «ψαροκόκαλου», πολύ αγαπητή στο Αιγαίο κατά την 3η χιλιετία. Πολλά από τα ευρήματα προδίδουν τη στενή πολιτιστική και οικονομική σχέση του Αγίου Αντωνίου με σύγχρονες νησιωτικές θέσεις του ΒΑ Αιγαίου.


Κεραμική
Η κεραμική διακοσμείται με εγχάρακτη και εμπίεστη διακόσμηση της 3ης και της 2ης χιλιετίας π.Χ. Τα κινητά ευρήματα προδίδουν έντονη νηματουργική αλλά και μεταλλουργική δραστηριότητα.
Στο βόρειο τμήμα του οικισμού εντοπίστηκαν τάφοι που ανήκουν σε νεκροταφείο του 2ου, 3ου και 4ου αιώνα μ.Χ. στην πλειονότητά τους κιβωτιόσχημοι.

Το περασμένο καλοκαίρι η ΙΗ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Καβάλας ξεκίνησε πρόγραμμα διαμόρφωσης, ανάδειξης και προβολής του αρχαιολογικού χώρου του Περιγιαλίου, ο οποίος αποτελεί το μοναδικό προϊστορικό οικισμό στην περιοχή.

Σε δύο σημεία στα οποία είχαν παρατηρηθεί σκάμματα λαθρανασκαφών, διενεργήθηκε μικρής κλίμακας σωστική ανασκαφική έρευνα υπό την επίβλεψη του Στρατή Παπαδόπουλου.
Κατά τη διάρκειά της ήρθε στο φως τμήμα νεκροταφείου της Ύστερης Αρχαιότητας στην κορυφή του λόφου και τμήμα του προϊστορικού οικισμού στο πρανές του λοφίσκου.
Πλούσια υπήρξε η έρευνα ως προς τα κινητά της ευρήματα: αγγεία, λίθινα και οστέινα εργαλεία, ειδώλια αλλά και αντικείμενα σχετικά με την πυροτεχνολογία του μετάλλου.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου