6/2/12

Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ



Δευτέρα, 6 Φεβρουαρίου
  • Ο κοντινός στη Γη αστεροειδής 433 Έρως παραμένει σχετικά φωτεινός και κοντά στη Γη αυτή την εβδομάδα. Θα λάμπει σήμερα με μέγεθος 8,6, γεγονός που τον κάνει αρκετά φωτεινό για να τον δει κανείς με κιάλια ή με ένα μικρό τηλεσκόπιο. Βρίσκεται περίπου 27,2 εκατομμύρια χιλιόμετρα από τον πλανήτη μας. Αργά το βράδυ, περνά 4° ανατολικά του 4ου μεγέθους αστέρι λάμδα (λ) της Ύδρας.
  • Η Αφροδίτη και ο Δίας απέχουν 35 μοίρες. Παρακολουθήστε τους καθώς θα πλησιάζουν από νύχτα σε νύχτα. Το ζευγάρι θα είναι μόλις σε απόσταση 3 μοιρών στις 13 Μαρτίου. Η Αφροδίτη και ο Δίας είναι τώρα τα δύο λαμπρότερα "αστέρια" στον νυχτερινό ουρανό.
  • Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 6:36 μ.μ.  

Τρίτη, 7 Φεβρουαρίου
  • Πανσέληνος στις 11:56 μ.μ. Θα βρείτε το φεγγάρι στα ανατολικά μετά το ηλιοβασίλεμα και στο ψηλότερό του σημείο στο νότο μετά τα μεσάνυχτα. Πέφτει χαμηλά στα δυτικά όταν αρχίζει το λυκαυγές. Η σελήνη βρίσκεται στη νοτιοδυτική γωνία του Λέοντα. Κάτω και στα αριστερά της σελήνης είναι ο Βασιλίσκος.
  • Ο Ερμής φθάνει σε ανώτερη σύνοδο στις 11 π.μ. Αυτό σημαίνει ότι ο πιο εσωτερικός πλανήτης βρίσκεται στην αντίθετη πλευρά του Ήλιου από τη Γη και παραμένει κρυμμένος στη λάμψη του αστεριού μας.
Τετάρτη, 8 Φεβρουαρίου

  • Αυτό το βράδυ η σελήνη είναι κάτω και στα δεξιά του Βασιλίσκου και αρκετά πάνω και στα δεξιά του Άρη.
  • Ο Κρόνος είναι στο στάσιμο σημείο του. Τώρα αρχίζει να κινείται προς τα δυτικά σε σχέση με τα αστέρια (ανάδρομος), ξεκινώντας την πορεία του προς την αντίθεσή του που θα είναι στις 15 Απριλίου.
  • Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 8:15 μ.μ. 

Πέμπτη, 9 Φεβρουαρίου

  • Η Αφροδίτη λάμπει στο νοτιοδυτικό καθώς πέφτει το σκοτάδι όλη την εβδομάδα. Ο πλανήτης έχει μέγεθος -4,1 κι έτσι είναι το πιο φωτεινό σημείο στο νυχτερινό ουρανό. (Το φεγγάρι λάμπει πιο φωτεινό, βέβαια, αλλά δεν ανατέλλει μέχρι περίπου τις 8 μ.μ. και δείχνει έναν ξεχωριστό δίσκο με γυμνό μάτι και όχι ένα σημείο.) Ο πλανήτης ξεπροβάλλει μέσα σε μισή ώρα μετά το ηλιοβασίλεμα και παραμένει σε θέα μέχρι σχεδόν και τις 9 μ.μ. Αν την δείτε με τηλεσκόπιο, η Αφροδίτη έχει 16" διάμετρο δίσκου που εμφανίζεται σχεδόν κατά τα τρία τέταρτα φωτισμένος.

  • Η Αφροδίτη χρησιμεύει επίσης ως οδηγός για τον μακρινό Ουρανό. Οι δύο πλανήτες βρίσκονται στο ίδιο οπτικό πεδίο με κιάλια 7x50 όλη την εβδομάδα. Και αυτό το βράδυ, οι δύο περνούν σε απόσταση 0,3° ο ένας από τον άλλον, αρκετά κοντά ώστε να φανούν στο ίδιο οπτικό τηλεσκόπιο με ένα τηλεσκόπιο με χαμηλή μεγέθυνση. Παρατηρήστε τη διαφορά φωτεινότητας. Η Αφροδίτη λάμπει ακριβώς 10.000 φορές πιο φωτεινή από ότι ο, μεγέθους 5,9 Ουρανός. Περιμένετε μέχρι να σκοτεινιάσει ο ουρανός για να έχετε την καλύτερη θέαση. 
  • Η σελήνη, σε χάση, ανατέλλει μετά τις 8 μ.μ. Ο Άρης και η αμυδρότερή του Ντενέμπολα είναι στη σειρά στα αριστερά του.

Παρασκευή, 10 Φεβρουαρίου

Η «φωτεινή πυραμίδα» γνωστή και ως ζωδιακό φως σκαρφαλώνει από τον δυτικό ορίζοντα όπως φαίνεται από το παρατηρητήριο  La Silla  της Χιλής. (Φωτογραφία:  ESO/Y. Beletsky)

  • Τα βράδια του Φεβρουαρίου προσφέρουν μια μεγάλη ευκαιρία για να δείτε το ζωδιακό φως. Από το βόρειο ημισφαίριο, το τέλος του χειμώνα και η αρχή της άνοιξης είναι οι καλύτερες εποχές του έτους για την παρατήρηση αυτής της ανεπαίσθητης λάμψης μετά το ηλιοβασίλεμα. Φαίνεται λίγο πιο αμυδρό από το γαλαξία μας, οπότε θα χρειαστείτε ένα καθαρό, ασέληνο ουρανό, μακριά από την πόλη. Με τη σελήνη τώρα να απουσιάζει νωρίς από το βραδινό ουρανό, οι επόμενες δύο εβδομάδες είναι ιδανικός χρόνος θέασης. Αναζητήστε αυτή τη λάμψη σε σχήμα κώνου, με ευρεία βάση, που σκοπεύει σχεδόν ευθεία προς τα πάνω από το δυτικό ορίζοντα, όταν τα τελευταία ίχνη του λυκόφωτος θα έχουν ξεθωριάσει.
  • Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 9:54 μ.μ.   

Σάββατο, 11 Φεβρουαρίου
  • Η Σελήνη φτάνει σε περίγειο, το κοντινότερο σημείο στην τροχιά της γύρω από τη Γη, στις 8:35 μ.μ. Βρίσκεται 367.922 χιλιόμετρα μακριά από εμάς.
  • Έχοντας αφήσει μακριά μας την εποχή του φθινοπώρου, το Μεγάλο Τετράγωνο του Πήγασου τώρα βυθίζεται χαμηλά. Φαίνεται μόλις αρχίζει να σκοτεινιάζει στα δυτικά ΒΔ. Στέκεται πάνω σε μια γωνία του.
  • Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 5:46 μ.μ.   

Κυριακή, 12 Φεβρουαρίου

  • Η κατσαρόλα της Μεγάλης Αρκτου αρχίζει την ετήσια αναρρίχησή της στον βορειοανατολικό ουρανό. Στο τέλος του σούρουπου, φαίνεται σαν να στέκεται όρθια.  Πολλοί την βλέπουν να μοιάζει με χαρταετό σε αυτήν την θέση. Επειδή ο αστερισμός περιστρέφεται γύρω από τον Πολικό αστέρα, καθώς ανεβαίνει ψηλότερα ταυτόχρονα γυρίζει και ανάποδα.

  • Θέλετε να γίνετε καλύτερος ερασιτέχνης αστρονόμος; Μάθετε τη θέση των αστερισμών με βάση τα πιο λαμπρά αστέρια τους και τους σχηματισμούς τους. Αυτό είναι το κλειδί για να εντοπίσετε και τα διάφορα αντικείμενα από το βαθύ ουρανό με κιάλια ή με τηλεσκόπιο. Ένας πολύ χρήσιμος οδηγός για εύκολο εντοπισμό των αστερισμών σε όλο τον ουρανό είναι το βιβλίο The Monthly Sky Guide (εκδόσεις ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ Θεσσαλονίκης).
  • Μπορεί ένα αυτοματοποιημένο τηλεσκόπιο να αντικαταστήσει τους αστροχάρτες; Όπως ο Terence Dickinson και ο Alan Dyer λένε στο Backyard Astronomer's Guide:  "Δεν μπορεί κανείς να εκτιμήσει πλήρως το σύμπαν, αν δεν αναπτύξει την ικανότητα να βρίσκει πράγματα στον ουρανό και αν δεν κατανοεί τις ουράνιες κινήσεις. Αυτή η γνώση κατακτάται μόνο όταν κάποιος αφιερώνει χρόνο κάτω από τα αστέρια με φιλομάθεια και με έναν αστροχάρτη στα χέρια." Χωρίς αυτά, "Ο ουρανός ποτέ δεν γίνεται ένα φιλικό μέρος."

Ο κομήτης C/2009 P1 (Garradd), με μέγεθος περίπου 6 την περασμένη εβδομάδα, βρίσκονταν μέσα στα αστέρια του βόρειου Ηρακλή, λιγότερο από 1° μπροστά από το λαμπρό σφαιρωτό σμήνος M92. Η φωτογραφία αυτή του κομήτη με το σμήνος είναι τραβηγμένη από την πολύ δραστήρια ομάδα (Giovanni Sostero, Ernesto Guido και Nick Howes) του Remanzacco Observatory (http://remanzacco.blogspot.com/ και http://cara.uai.it/) στην Ιταλία . Η λήψη έγινε με το τηλεσκόπιο Takahashi Epsilon 180 και την κάμερα Canon 50D που λειτουργούσαν εξ αποστάσεως, στο Tzek Maun Observatory του Νέου Μεξικού, Η.Π.Α.


  • Θέλετε να μυηθείτε στο χώρο της αστροφωτογραφίας; Συμβουλευθείτε το βιβλίο Αστροφωτογραφία(εκδόσεις ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ Θεσσαλονίκης) και αποκτήστε τις κατάλληλες γνώσεις για να φωτογραφίσετε το ηλιακό μας σύστημα και πέρα από αυτό).

ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ



  • Για καθημερινή ενημέρωση σχετικά με την ηλιακή δραστηριότητα, επισκεφτείτε τον δικτυακό τόπο: www.spaceweather.com.
  • Ο Ερμής είναι κρυμμένος στη λάμψη του ήλιου. Όμως, στο τέλος Φεβρουαρίου, ο πλανήτης θα κάνει την καλύτερή του εμφάνιση για το έτος.
  • Η Αφροδίτη (μέγεθος -4,1, στους Ιχθείς) είναι ο λαμπρός «Αποσπερίτης» στα νοτιοδυτικά κατά τη διάρκεια του λυκόφωτος και νωρίς το βράδυ. Δύει περίπου 2  ώρες μετά το βράδυ. Θα φαίνεται έτσι όλο το χειμώνα και για μεγάλο μέρος της άνοιξης.  Με τηλεσκόπιο, η Αφροδίτη είναι ένας μικρός gibbous δίσκος, 15-16” σε διάμετρο, φωτισμένος κατά 72%.
  • Ο Άρης (με μέγεθος -0,7, στα σύνορα Λέοντα-Παρθένου) ανατέλλει μετά τις 8 το βράδυ. Βρίσκεται αρκετά κάτω από τον Βασιλίσκο του Λέοντα. Λάμπει ψηλά στον νότο μετά τις 2 π.μ. Με τηλεσκόπιο, ο Άρης έχει μεγαλώσει σε φαινόμενη διάμετρο, 12,4 δευτερόλεπτα του τόξου και θα βρεθεί σε αντίθεση, μόνο 13,9”, νωρίς το Μάρτιο. Είναι σε ελαφρώς φάση gibbous, φωτισμένος κατά 97%.
  • Ο λαμπρός Δίας (μέγεθος -2,3, ακόμα στα σύνορα Κριού και Ιχθύων) είναι ψηλά στα νότια-νοτιοδυτικά νωρίς το σούρουπο και ψηλότερα στα νοτιοδυτικά αργότερα το βράδυ. Δύει περίπου τα μεσάνυχτα. Η φαινόμενη διάμετρός του είναι 39 με 38  δευτερόλεπτα του τόξου.
  • Ο Κρόνος (μέγεθος +0,6, στη Παρθένο) λάμπει στα νότια πριν το λυκαυγές. Ανατέλλει πριν τα μεσάνυχτα. Ο Στάχυς τρεμοσβήνει 7° στα δεξιά του. Ο λαμπρότερος Αρκτούρος φέγγει αρκετά πιο μακριά πάνω και στα αριστερά του Κρόνου και του Στάχυ. Με τηλεσκόπιο, οι δακτύλιοι του Κρόνου έχουν μια καλή κλίση 15° ως προς εμάς. 


Η φωτογραφία αυτή του Κρόνου είναι τραβηγμένη στις 21 Ιανουαρίου από τον Christopher Go.
  • Ο Ουρανός (μέγεθος 5,9, στους Ιχθείς) είναι ακόμα στα νοτιοδυτικά νωρίς το βράδυ. Θα περάσει 0,3° νότια της Αφροδίτης το βράδυ της 9ης Φεβρουαρίου.  
  • Ο Ποσειδώνας έχει χαθεί στο φως του βραδινού λυκόφωτος. 




© 2001-2011 'ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ Θεσσαλονίκης'


www.astronomy.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου