10/1/12

Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ




Δευτέρα, 9 Ιανουαρίου
  • Ο Ερμής είναι πολύ χαμηλά στα νοτιοανατολικά τα ξημερώματα. Θα είναι δύσκολα ορατός αυτή την εβδομάδα. Η ταχύτατα κινούμενος πλανήτης θα επανεμφανιστεί στον ουρανό το βράδυ στα τέλη Φεβρουαρίου.
  • Ο Σείριος, το αστέρι του Μεγάλου Κυνός, λάμπει χαμηλά στα ανατολικά-νοτιοανατολικά μετά το σούρουπο, πολύ κάτω του Ωρίωνα. Ο Προκύων, το αστέρι του Μικρού Κυνός, λάμπει στα ανατολικά στα αριστερά του Σείριου (όχι πολύ μακριά και στα δεξιά της Σελήνης απόψε).

Τρίτη, 10 Ιανουαρίου

  • Στις αρχές της νύχτας αυτή την εποχή του έτους, το Μεγάλο Τετράγωνο του Πήγασου ισορροπεί σε μια γωνία το, ψηλά στα δυτικά.
  • Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 9:09 μ.μ.  

Τετάρτη, 11 Ιανουαρίου

  • Ο Κρόνος ανατέλλει λίγο μετά την 1 π.μ. αυτή την εβδομάδα και εμφανίζεται περίπου 40 ° ψηλά στα νότια από τη στιγμή που αρχίζει το λυκόφως. Οι δακτυλιοειδείς πλανήτης λάμπει με μέγεθος 0,7 και ξεχωρίζει με φόντο την Παρθένο. Το πιο λαμπρό αστέρι που αστερισμού, μεγέθους 1,0, ο Στάχυς, βρίσκεται 7 ° στα δεξιά του Κρόνου. Όταν παρατηρηθεί με τηλεσκόπιο, ο πλανήτης εκτείνεται στα 17 ", ενώ οι δακτύλιοί του εκτείνονται στα 38", έχοντας κλίση 15°.

Πέμπτη, 12 Ιανουαρίου

  • Σήμερα το βράδυ, η λαμπρή Αφροδίτη χρησιμεύει ως οδηγός για τον εντοπισμό του πιο απόκεντρου πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος, του Ποσειδώνα. Επειδή ο πλανήτης λάμπει αμυδρά με μέγεθος 8,0, θα χρειαστείτε κιάλια ή τηλεσκόπιο για να τον εντοπίσετε.  Όταν ο ουρανός σκοτεινιάζει, τοποθετήστε την Αφροδίτη στο κέντρο του πεδίου και στη συνέχεια αναζητήστε τον Ποσειδώνα 1,2° στα βόρειά της. Μην συγχέετε τον Ποσειδώνα με το 4ου μεγέθους ι του Υδροχόου, το οποίο βρίσκεται 0,5 ° (το πλάτος της πανσέληνου) νοτιοανατολικά της Αφροδίτης. Η Αφροδίτη, με μέγεθος -4, είναι 60.000 φορές πιο φωτεινή από τον Ποσειδώνα.

  • Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 10:48 μ.μ. 

Παρασκευή, 13 Ιανουαρίου

  • Ο Άρης λάμπει 9° περίπου πάνω από την Σελήνη (σε χάση) πριν και κατά τη διάρκεια του λυκαυγούς του Σαββάτου. Τότε, ο Άρης και ο Κρόνος είναι ψηλά και αναμένουν το τηλεσκόπιό σας. Για μερικά πρωινά ακόμη, το φεγγάρι περνάει κάτω από τους πλανήτες.
  • Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 6:39 μ.μ.   

Σάββατο, 14 Ιανουαρίου

  • Το κλειστό (δύσκολα να ξεχωρίσει) διπλό αστέρι γ της Παρθένου βρίσκεται πάνω από την Σελήνη στο λυκαυγές της Κυριακής.
  • Ο Άρης λάμπει με μέγεθος  –0,1 έχοντας ένα ξεχωριστό πορτοκαλί-κόκκινο χρώμα που τον κάνει να ξεχωρίζει. Νωρίτερα σήμερα, ο πλανήτης πέρασε τα σύνορα από τον Λέοντα στην Παρθένο. Θα παραμείνει εκεί για λίγες εβδομάδες πριν περάσει ξανά στον Λέοντα νωρίς τον Φεβρουάριο. Με τηλεσκόπιο, ο βόρειος πόλος του πλανήτη ξεχωρίζει σε έναν δίσκο που φτάνει τα 10".


  • Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 12:27 μετά τα μεσάνυχτα. 

Κυριακή, 15 Ιανουαρίου

  • Τελευταίο τέταρτο της Σελήνης στις 11:07 π.μ αύριο το πρωί. Θα την δείτε να βγαίνει πάνω από τον ανατολικό-νοτιοανατολικό ορίζοντα γύρω στις 12:30 π.μ. και να σηκώνεται ψηλότερα στο νότο καθώς το λυκόφως αρχίζει να ζωγραφίζει τον ουρανό. Η Σελήνη περνά τις πρωινές ώρες στο νότιο τμήμα του αστερισμού της Παρθένου, ελαφρώς κάτω από το δίδυμο του Κρόνου και του Στάχυ.
  • Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 8:18 μ.μ.


  • Θέλετε να γίνετε καλύτερος ερασιτέχνης αστρονόμος; Μάθετε τη θέση των αστερισμών με βάση τα πιο λαμπρά αστέρια τους και τους σχηματισμούς τους. Αυτό είναι το κλειδί για να εντοπίσετε και τα διάφορα αντικείμενα από το βαθύ ουρανό με κιάλια ή με τηλεσκόπιο. Ένας πολύ χρήσιμος οδηγός για εύκολο εντοπισμό των αστερισμών σε όλο τον ουρανό είναι το βιβλίο The Monthly Sky Guide (εκδόσεις ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ Θεσσαλονίκης).
  • Μπορεί ένα αυτοματοποιημένο τηλεσκόπιο να αντικαταστήσει τους αστροχάρτες; Όπως ο Terence Dickinson και ο Alan Dyer λένε στο Backyard Astronomer's Guide:  "Δεν μπορεί κανείς να εκτιμήσει πλήρως το σύμπαν, αν δεν αναπτύξει την ικανότητα να βρίσκει πράγματα στον ουρανό και αν δεν κατανοεί τις ουράνιες κινήσεις. Αυτή η γνώση κατακτάται μόνο όταν κάποιος αφιερώνει χρόνο κάτω από τα αστέρια με φιλομάθεια και με έναν αστροχάρτη στα χέρια." Χωρίς αυτά, "Ο ουρανός ποτέ δεν γίνεται ένα φιλικό μέρος."

Το ζευγάρι Αφροδίτης και Σελήνης ήταν πολύ όμορφο στο σούρουπο της 26ης Δεκεμβρίου. Η φωτογραφία αυτή  τραβήχτηκε (χωρίς τρίποδα) στη Νέα Υόρκη από τον Σπύρο Καραγιώργο.


  • Θέλετε να μυηθείτε στο χώρο της αστροφωτογραφίας; Συμβουλευθείτε το βιβλίο Αστροφωτογραφία(εκδόσεις ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ Θεσσαλονίκης) και αποκτήστε τις κατάλληλες γνώσεις για να φωτογραφίσετε το ηλιακό μας σύστημα και πέρα από αυτό).

ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ



  • Για καθημερινή ενημέρωση σχετικά με την ηλιακή δραστηριότητα, επισκεφτείτε τον δικτυακό τόπο: www.spaceweather.com.
  • Ο Ερμής (μέγεθος περίπου -0,4) φαίνεται ολοένα και χαμηλότερα κάθε πρωί. Ψάξτε τον με κιάλια 30 λεπτά πριν την ανατολή του ήλιου μόλις πάνω από τον νοτιοανατολικό ορίζοντα. Μη τον μπερδέψετε με τον αμυδρότερο Αντάρη, πολύ μακριά πάνω και στα δεξιά του Ερμή.
  • Η Αφροδίτη (μέγεθος -4, από τον Αιγόκερο στον Υδροχόο), ανεβαίνει ψηλότερα στον νοτιοδυτικό ουρανό. Ο λαμπρός πλανήτης κάνει μια πολύ καλή εμφάνιση σαν «Αποσπερίτης» κατά τη διάρκεια του λυκόφωτος και νωρίς το βράδυ όλο το χειμώνα και για μεγάλο μέρος της άνοιξης.  Με τηλεσκόπιο, η Αφροδίτη είναι ένας μικρός δίσκος 13” σε διάμετρο, σε φάση gibbous.
  • Ο Άρης (με μέγεθος 0, στα σύνορα Λέοντα-Παρθένου) ανατέλλει περίπου στις 10 το βράδυ. Βρίσκεται κάτω από τον Βασιλίσκο του Λέοντα. Με τηλεσκόπιο, ο Άρης είναι ακόμα μια σφαίρα 9,5 δευτερόλεπτα του τόξου σε διάμετρο. Θα βρεθεί σε αντίθεση (μόνο 13,9 δευτερόλεπτα του τόξου) τον ερχόμενο Μάρτιο.

Ο Άρης είχε μεγαλώσει στα 9 δευτερόλεπτα του τόξου σε διάμετρο την 1η Ιανουαρίου όταν ο Jim Phillips έβγαλε αυτή την φωτογραφία με ένα 10ίντσο αποχρωματικό διοπτρικό τηλεσκόπιο και την Skynyx έγχρωμη βιντεοκάμερα. Η μεγάλη σκούρα περιοχή πάνω δεξιά είναι η Syrtis Major.

  • Ο λαμπρός Δίας (μέγεθος -2,5, στα σύνορα μεταξύ Κριού και Ιχθύων) είναι ψηλά στα νότια το σούρουπο και ψηλότερα αργότερα το βράδυ (μεσουρανεί μετά τις 7 μ.μ.). Η φαινόμενη διάμετρός του είναι 42 δευτερόλεπτα του τόξου.
  • Ο Κρόνος (μέγεθος +0,7, στη Παρθένο) λάμπει στα νότια το λυκαυγές. Ανατέλλει πριν τις 2 π.μ. Ο Στάχυς τρεμοσβήνει 6° κάτω και στα δεξιά του. Ο λαμπρότερος Αρκτούρος φέγγει αρκετά πιο μακριά πάνω και στα αριστερά του Κρόνου και του Στάχυ.
  • Ο Ουρανός (μέγεθος 5,9, στους Ιχθείς) είναι ακόμα ψηλά στα νοτιοδυτικά όταν αρχίζει να βραδιάζει.
  • Ο Ποσειδώνας (μέγεθος 7,9) είναι χαμηλά στα νοτιοδυτικά νωρίς το βράδυ, κοντά στην Αφροδίτη (δείτε το διάγραμμα πιο πάνω).



© 2001-2011 'ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ Θεσσαλονίκης'


www.astronomy.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου