23/1/12

Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ



Δευτέρα, 23 Ιανουαρίου
  • Νέα Σελήνη στις 9:41 π.μ. Στη νέα φάση της, η Σελήνη διασχίζει το ίδιο μέρος με τον Ήλιο στον ουρανό και έτσι παραμένει κρυμμένη στο έντονο φως του αστεριού μας.

Τρίτη, 24 Ιανουαρίου
  • Λίγο μετά τις 9 μ.μ., μπορείτε να βρείτε τον Άρη χαμηλά στα ανατολικά. Ο κόκκινος πλανήτης σκαρφαλώνει ψηλότερα αργά το βράδυ και τις πρώτες πρωινές ώρες και φτάνει ψηλά στο νότο γύρω στις 3.30 π.μ. Ο Άρης έχει ένα πορτοκαλί-κόκκινο χρώμα που τον κάνει να ξεχωρίζει. Φυσικά, το λαμπρό φαινόμενο μέγεθός του, στο -0,4, τον βοηθά σ’ αυτό. Όταν σηκωθεί πάνω από τον ορίζοντα, μόνο ο πλανήτης Δίας και ο Σείριος τον ξεπερνούν σε φωτεινότητα. Ο Άρης βρίσκεται ανάμεσα στα αστέρια της Παρθένου, μόλις ανατολικά του Λέοντα. Στην πραγματικότητα, τώρα ο πλανήτης εμφανίζεται σταθερός σε σχέση με τα αστέρια αυτά. Μετά θα κινηθεί πίσω προς τον Λέοντα, φτάνοντάς τον στις αρχές Φεβρουαρίου. Με τηλεσκόπιο, ο βόρειος πόλος του Άρη ξεχωρίζει σε ένα δίσκο που φτάνει στα 11” σε διάμετρο.
  • Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 10:46 μ.μ.  

Τετάρτη, 25 Ιανουαρίου
  • Ο Κρόνος ανατέλλει λίγο μετά τα μεσάνυχτα αυτή την εβδομάδα και εμφανίζεται στο ψηλότερό του σημείο στο νότο όταν αρχίζει το λυκόφως. Ο δακτυλιοειδής πλανήτης λάμπει με μέγεθος 0,6 και ξεχωρίζει έχοντας φόντο την Παρθένο. Το πιο λαμπρό αστέρι που αστερισμού, μεγέθους 1,0, ο Στάχυς, βρίσκεται 7° στα δεξιά και κάτω από τον Κρόνο. Όταν τον δούμε με ένα τηλεσκόπιο, ο πλανήτης εκτείνεται στα 17", ενώ τα δαχτυλίδια του φτάνουν στα  39", έχοντας κλίση 15 ° ως προς τη Γη.
  • Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 6:37 μ.μ. 


Πέμπτη, 26 Ιανουαρίου

  • Η Σελήνη και η Αφροδίτη παίρνουν μια φωτογενή πόζα σήμερα το βράδυ. Αν κοιτάξετε έξω, 45 λεπτά με μια ώρα μετά την δύση του ηλίου, θα δείτε το ζευγάρι να χαμηλώνει προς τη δύση του με υπέροχα χρώματα καθώς θα βαθαίνει το λυκόφως. Οι δύο παραμένουν σε θέαση και μετά τις 8 μ.μ., όμως η αντίθεσή τους με τον σκοτεινό ουρανό μετά το λυκόφως μειώνεται αισθητά.
  • Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 12:25 μετά τα μεσάνυχτα. 

Παρασκευή, 27 Ιανουαρίου

  • Ο αστεροειδής 433 Έρως βρίσκεται στη πλησιέστερη προσέγγισή του στη Γη από το 1975, στα τέλη Ιανουαρίου, όταν θα είναι 26.700.000 χιλιόμετρα μακριά από τον πλανήτη μας. Τώρα λάμπει με μέγεθος 8,6, αρκετά φωτεινός για να τον δείτε με κιάλια ή με μικρό τηλεσκόπιο. Αυτό είναι ένα καλό πρωινό για να τον αναζητήσετε αφού βρίσκεται μόλις 1,7 ° ανατολικά του 5ου μεγέθους αστέρα βήτα (β) του Εξάντα. Αν έχει συννεφιά, προσπαθήστε ξανά στις 29, όταν αυτός ο επισκέπτης θα περάσει 1,4° ανατολικά του 5ου μεγέθους δέλτα (δ) του Εξάντα.

  • Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 8:16 μ.μ.   

Σάββατο, 28 Ιανουαρίου

  • Ένας από τους πιο γνωστούς αστερισμούς του ουρανού κυριαρχεί στον ουρανό του Ιανουαρίου από το σούρουπο μέχρι και περίπου τις 2 π.μ. Ο Ωρίωνας, ο «Κυνηγός», εμφανίζεται στα νοτιοανατολικά όταν πέσει το σκοτάδι. Ανεβαίνει ψηλότερα στο νότο γύρω στις 9 μ.μ. Στη συνέχεια, στέκεται περίπου στο μέσο της απόστασης μέχρι το ζενίθ (από τα μέσα βόρεια γεωγραφικά πλάτη). Το λαμπρότερο άστρο του νυχτερινού ουρανού, ο Σείριος, ακολουθεί περίπου μία ώρα πίσω από τον Ωρίωνα.

Κυριακή, 29 Ιανουαρίου

  • Ο Λυγξ είναι ένας άλλος αμυδρός αστερισμός, σχετικά νέος, που επινοήθηκε από τον Πολωνό αστρονόμο Johannes Hevelius προς το τέλος του 1600.  Στην εξήγηση του ονόματος, ο Hevelius αναφέρεται να έχει πει ότι ένας παρατηρητής πρέπει να έχει τα μάτια ενός λύγκα προκειμένου να βρει τον αστερισμό. Ο Λυγξ κατοικεί στην αραιοκατοικημένη από αστέρια περιοχή μεταξύ των Διδύμων και της κατσαρόλας της Μεγάλης Άρκτου. Απόψε, κοιτάξτε προς τα βορειοανατολικά στο τέλος του λυκόφωτος.
  • Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 9:55 μ.μ.


  • Θέλετε να γίνετε καλύτερος ερασιτέχνης αστρονόμος; Μάθετε τη θέση των αστερισμών με βάση τα πιο λαμπρά αστέρια τους και τους σχηματισμούς τους. Αυτό είναι το κλειδί για να εντοπίσετε και τα διάφορα αντικείμενα από το βαθύ ουρανό με κιάλια ή με τηλεσκόπιο. Ένας πολύ χρήσιμος οδηγός για εύκολο εντοπισμό των αστερισμών σε όλο τον ουρανό είναι το βιβλίο The Monthly Sky Guide (εκδόσεις ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ Θεσσαλονίκης).
  • Μπορεί ένα αυτοματοποιημένο τηλεσκόπιο να αντικαταστήσει τους αστροχάρτες; Όπως ο Terence Dickinson και ο Alan Dyer λένε στο Backyard Astronomer's Guide:  "Δεν μπορεί κανείς να εκτιμήσει πλήρως το σύμπαν, αν δεν αναπτύξει την ικανότητα να βρίσκει πράγματα στον ουρανό και αν δεν κατανοεί τις ουράνιες κινήσεις. Αυτή η γνώση κατακτάται μόνο όταν κάποιος αφιερώνει χρόνο κάτω από τα αστέρια με φιλομάθεια και με έναν αστροχάρτη στα χέρια." Χωρίς αυτά, "Ο ουρανός ποτέ δεν γίνεται ένα φιλικό μέρος."


Το IC 405-Flamming star Nebula είναι ένα πολύ όμορφο νεφέλωμα στον Ηνίοχο που θέλει αρκετό χρόνο έκθεσης για την αποτύπωση του. Ο Γιαουρτσής Θεόδωρος
έκανε συνολική έκθεση 14 ωρών με το τηλεσκόπιο Skywatcher ED-80, πάνω στη στήριξη EQ6 SkyScan και με την κάμερα Atik 314l mono. Η κάμερα οδήγησης ήταν η Dmk 21. Ο Θόδωρος αναφέρει τα εξής σχετικά με τη λήψη αυτής της φωτογραφίας: « Είναι η πρώτη μου φωτογραφία που χρησιμοποιώ φίλτρο υδρογόνου, του καλού μου φίλου Καλλία, και πραγματικά με εξέπληξε με το αποτέλεσμα. Ίσως να ήθελε λίγο περισσότερο χρόνο στο RGB. Έχω και την λήψη του Ηα, και της μίξης του υδρογόνου με το RGB. Δύσκολο στην επεξεργασία, και επειδή είναι η πρώτη φωτογραφία με υδρογόνο, την επεξεργασία την άφησα στον μάστορα Καλλία που έκανε τα μαγικά του πάλι. Ένα ευχαριστώ και στον Αποστολίδη Δημήτρη που με τα ηλεκτρονικά του συστήματα μπορώ και παρακολουθώ και ελέγχω την διαδικασία λήψης μέσα από το δωμάτιο μου χωρίς να είμαι συνέχεια στο αστεροσκοπείο, ειδικά τώρα που αρχίζουν σιγά σιγά τα κρύα.....και ωραία όμως βράδια!!!! »



  • Θέλετε να μυηθείτε στο χώρο της αστροφωτογραφίας; Συμβουλευθείτε το βιβλίο Αστροφωτογραφία(εκδόσεις ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ Θεσσαλονίκης) και αποκτήστε τις κατάλληλες γνώσεις για να φωτογραφίσετε το ηλιακό μας σύστημα και πέρα από αυτό).

ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ



  • Για καθημερινή ενημέρωση σχετικά με την ηλιακή δραστηριότητα, επισκεφτείτε τον δικτυακό τόπο: www.spaceweather.com.
  • Ο Ερμής είναι κρυμμένος στη λάμψη του ήλιου.
  • Η Αφροδίτη (μέγεθος -4, στον Υδροχόο) είναι ο λαμπρός «Αποσπερίτης» στα νοτιοδυτικά κατά τη διάρκεια του λυκόφωτος και νωρίς το βράδυ. Θα φαίνεται έτσι όλο το χειμώνα και για μεγάλο μέρος της άνοιξης.  Με τηλεσκόπιο, η Αφροδίτη είναι ένας μικρός δίσκος 14,5” σε διάμετρο, σε φάση gibbous.
  • Ο Άρης (με μέγεθος -0,5, στα σύνορα Λέοντα-Παρθένου) ανατέλλει περίπου στις 9 το βράδυ. Βρίσκεται αρκετά κάτω από τον Βασιλίσκο του Λέοντα. Λάμπει ψηλά στον νότο μετά τις 2 π.μ. Με τηλεσκόπιο, ο Άρης έχει μεγαλώσει σε φαινόμενη διάμετρο, 11 ½ δευτερόλεπτα του τόξου. Θα βρεθεί σε αντίθεση, μόνο 13,9”, νωρίς το Μάρτιο.
  • Ο λαμπρός Δίας (μέγεθος -2,5, ακόμα στα σύνορα Κριού και Ιχθύων) είναι ψηλά στα νότια νωρίς το σούρουπο και ψηλότερα στα νοτιοδυτικά αργότερα το βράδυ. Η φαινόμενη διάμετρός του είναι 40 δευτερόλεπτα του τόξου.

Ο Δίας εμφανίζεται μικρότερος καθώς η Γη φεύγει μακριά του στην πιο γρήγορη τροχιά της γύρω από τον Ήλιο. Ο Christopher Go (http://jupiter.cstoneind.com/)  έβγαλε αυτή την φωτογραφία στις 18 Ιανουαρίου όταν ο μεγάλος δορυφόρος του, ο σκοτεινός Γανυμήδης, είχε πριν λίγο τελειώσει τη διάβασή του από τον δίσκο του πλανήτη, ενώ η μικρότερη αλλά λαμπρότερη Ιώ ετοιμαζόταν και αυτή να περάσει έξω από τον δίσκο.
  • Ο Κρόνος (μέγεθος +0,6, στη Παρθένο) λάμπει στα νότια το λυκαυγές. Ανατέλλει μετά τα μεσάνυχτα. Ο Στάχυς τρεμοσβήνει 7° στα δεξιά του. Ο λαμπρότερος Αρκτούρος φέγγει αρκετά πιο μακριά πάνω και στα αριστερά του Κρόνου και του Στάχυ. Με τηλεσκόπιο, οι δακτύλιοι του Κρόνου έχουν μια καλή κλίση 15° ως προς εμάς. 
  • Ο Ουρανός (μέγεθος 5,9, κοντά στον «Κυκλικό» σχηματισμό των Ιχθύων) είναι ακόμα ψηλά στα νοτιοδυτικά όταν αρχίζει να βραδιάζει.
  • Ο Ποσειδώνας (μέγεθος 7,9) χάνεται στο φως του βραδινού λυκόφωτος.

© 2001-2011 'ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ Θεσσαλονίκης'



www.astronomy.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου