18/1/12

Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ



Δευτέρα, 16 Ιανουαρίου

  • Τελευταίο Τέταρτο της Σελήνης στις 11:08 π.μ.
  • Η Σελήνη είναι κάτω από τον Κρόνο και τον Στάχυ. Κοιτάξτε στο νότο την αυγή. Ο Κρόνος είναι 6,8 μοίρες πάνω και στα αριστερά του Στάχυ. Θα δείτε το φεγγάρι να βγαίνει πάνω από τον ανατολικό-νοτιοανατολικό ορίζοντα γύρω στις 12:30 π.μ. Βρίσκεται ψηλότερα στο νότο στο λυκόφως. Περνά τις πρωινές ώρες στο νότιο τμήμα του αστερισμού της Παρθένου.
Τρίτη, 17 Ιανουαρίου
  • Έχετε δει ποτέ το Νεφέλωμα του Καρκίνου με τηλεσκόπιο; Τι θα λέγατε για κιάλια; Αυτή η διάχυτη αμυδρή λάμψη είναι κοντά στο λιγότερο φωτεινό άκρο από τα δύο κέρατα του Ταύρου. Με μεγέθος 8,4, χρειάζεται ένα σκοτεινό ουρανό, εάν έχετε ένα μικρό τηλεσκόπιο.

  • Η Σελήνη φτάνει σε περίγειο, το κοντινότερο σημείο στην τροχιά της γύρω από τη Γη, στις 11:25 μ.μ. Βρίσκεται 369.886 χιλιόμετρα μακριά από εμάς.
  • Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 9:57 μ.μ.  

Τετάρτη, 18 Ιανουαρίου

  • Κοιτάξτε στα νοτιοδυτικά, καθώς πέφτει το σκοτάδι, όλα τα βράδια αυτή την εβδομάδα και θα δείτε την Αφροδίτη. Ο πλανήτης λάμπει με μέγεθος -4,0, γεγονός που την καθιστά το πιο φωτεινό σημείο στον ουρανό της νύχτας, (Μόνο το φεγγάρι λάμπει πιο φωτεινά και ανατέλλει αρκετό χρόνο μετά την δύση της Αφροδίτης). Η Αφροδίτη ξεπροβάλλει μέσα στην πρώτη μισή ώρα μετά τη δύση του ηλίου και παραμένει στον ουρανό μέχρι τις 20:00. Στρέψτε το τηλεσκόπιό σας στον πλανήτη και θα δείτε ένα δίσκο με διάμετρο 14" που εμφανίζεται φωτισμένος σχεδόν κατά 80 τοις εκατό .
  • Στο λυκαυγές της Πέμπτης, στα νοτιοανατολικά θα δείτε την ημισέληνο (σε χάση) με τον Αντάρη στα δεξιά της, μια πρώιμη προεπισκόπηση αυτού του αστεριού, ορόσημο στις καλοκαιρινές νύχτες.

  • Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 5:49 μ.μ. 

Πέμπτη, 19 Ιανουαρίου

  • Ο αστερισμός του Ωρίωνα βρίσκεται στον ουράνιο ισημερινό, δηλαδή, φαίνεται από όλα τα μέρη της Γης που κατοικούνται από ανθρώπους. Είναι κατεξοχήν χειμερινός αστερισμός για το βόρειο ημισφαίριο. Στο βόρειο-ανατολικό μέρος του κυνηγού είναι ο Μπετελγκέζ, ένα από τα μεγαλύτερα γνωστά αστέρια στους αστρονόμους. Η φωτεινότητά του μεταβάλλεται ελαφρώς σε περίοδο 2.110 ημερών. Αυτό κυρίως οφείλεται στις συστολές και διαστολές που συμβαίνουν στο εσωτερικό του αστεριού.
  • Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 11:36 μ.μ. 

Παρασκευή, 20 Ιανουαρίου

  • Δύο από τα καλύτερα αντικείμενα από τον βαθύ ουρανό ξεχωρίζουν τα βράδια του Ιανουαρίου. Οι Πλειάδες και Υάδες, αυτά τα σμήνη αστέρων, εμφανίζονται ψηλά στον νότο νωρίς το βράδυ, αλλά παραμένουν εμφανή μέχρι και μετά τα μεσάνυχτα. Οι Πλειάδες, γνωστές και σαν τις Επτά Αδελφές και M45, μοιάζουν σαν μια μικρή «κατσαρόλα» με γυμνό μάτι. Οι μεγαλύτερες Υάδες αποτελούν το κεφάλι του Ταύρου σε σχήμα V. Αν και φαίνονται ωραία με γυμνό μάτι, τα δύο σμήνη είναι πολύ πιο όμορφα με κιάλια.
  • Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 7:28 μ.μ.   

Σάββατο, 21 Ιανουαρίου

  • Νέα Σελήνη στις 9:41 π.μ. της Κυριακής.
  • Το πιο λαμπρό αστέρι του αστερισμού του Ηνίοχου είναι η Αίγα (Capella), το 6ο σε μέγεθος αστέρι του ουρανού, 45 έτη φωτός μακριά μας, και με λαμπρότητα 80 φορές αυτή του ήλιου μας. Τα τρία αστέρια κάτω από την Αίγα που σχηματίζουν ένα τρίγωνο είναι ο ε, η και ζ του Ηνίοχου. 

Κυριακή, 22 Ιανουαρίου

  • Το όνομα Μιρφάκ προέρχεται από τα Αραβικά και αναφέρεται σε έναν αγκώνα,  αλλά όχι αυτόν του Περσέα!  Αντ' αυτού η έννοια του ονόματος συνδέεται με τις Πλειάδες. Πιθανώς σήμαινε ότι ο Μιρφάκ είναι δίπλα σε αυτό το σμήνος. Όμως, ο Μιρφάκ είναι από μόνος του μέρος ενός σμήνους αστέρων  που ονομάζεται  το άλφα σμήνος του Περσέα. Στοχεύστε με κιάλια στον Μιρφάκ  και παρατηρήστε το πλήθος από αστέρια 4ου και 5ου μεγέθους που εμφανίζονται στο πεδίο. 
  • Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 9:07 μ.μ.




  • Θέλετε να γίνετε καλύτερος ερασιτέχνης αστρονόμος; Μάθετε τη θέση των αστερισμών με βάση τα πιο λαμπρά αστέρια τους και τους σχηματισμούς τους. Αυτό είναι το κλειδί για να εντοπίσετε και τα διάφορα αντικείμενα από το βαθύ ουρανό με κιάλια ή με τηλεσκόπιο. Ένας πολύ χρήσιμος οδηγός για εύκολο εντοπισμό των αστερισμών σε όλο τον ουρανό είναι το βιβλίο The Monthly Sky Guide (εκδόσεις ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ Θεσσαλονίκης).
  • Μπορεί ένα αυτοματοποιημένο τηλεσκόπιο να αντικαταστήσει τους αστροχάρτες; Όπως ο Terence Dickinson και ο Alan Dyer λένε στο Backyard Astronomer's Guide:  "Δεν μπορεί κανείς να εκτιμήσει πλήρως το σύμπαν, αν δεν αναπτύξει την ικανότητα να βρίσκει πράγματα στον ουρανό και αν δεν κατανοεί τις ουράνιες κινήσεις. Αυτή η γνώση κατακτάται μόνο όταν κάποιος αφιερώνει χρόνο κάτω από τα αστέρια με φιλομάθεια και με έναν αστροχάρτη στα χέρια." Χωρίς αυτά, "Ο ουρανός ποτέ δεν γίνεται ένα φιλικό μέρος."

Οι όμορφες Πλειάδες. (Η φωτογραφία είναι του Adam Block).



  • Θέλετε να μυηθείτε στο χώρο της αστροφωτογραφίας; Συμβουλευθείτε το βιβλίο Αστροφωτογραφία(εκδόσεις ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ Θεσσαλονίκης) και αποκτήστε τις κατάλληλες γνώσεις για να φωτογραφίσετε το ηλιακό μας σύστημα και πέρα από αυτό).

ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ



  • Για καθημερινή ενημέρωση σχετικά με την ηλιακή δραστηριότητα, επισκεφτείτε τον δικτυακό τόπο: www.spaceweather.com.
  • Ο Ερμής είναι κρυμμένος στη λάμψη της ανατολής του ήλιου.
  • Η Αφροδίτη (μέγεθος -4, στον Αιγόκερο) είναι ο λαμπρός «Αποσπερίτης» στα νοτιοδυτικά κατά τη διάρκεια του λυκόφωτος και νωρίς το βράδυ. Θα φαίνεται έτσι όλο το χειμώνα και για μεγάλο μέρος της άνοιξης.  Με τηλεσκόπιο, η Αφροδίτη είναι ένας μικρός δίσκος 14” σε διάμετρο, σε φάση gibbous.
  • Ο Άρης (με μέγεθος -0,1, στα σύνορα Λέοντα-Παρθένου) ανατέλλει περίπου στις 10 το βράδυ. Βρίσκεται αρκετά κάτω από τον Βασιλίσκο του Λέοντα. Λάμπει ψηλά στον νότο μετά τις 3 π.μ. Με τηλεσκόπιο, ο Άρης είναι ακόμα μια σφαίρα 10 δευτερόλεπτα του τόξου σε διάμετρο. Θα βρεθεί σε αντίθεση (μόνο 13,9 δευτερόλεπτα του τόξου) τον ερχόμενο Μάρτιο.
  • Ο λαμπρός Δίας (μέγεθος -2,5, στα σύνορα Κριού και Ιχθύων) είναι ψηλά στα νότια το σούρουπο και ψηλότερα αργότερα το βράδυ (μεσουρανεί πριν τις 7 μ.μ.). Η φαινόμενη διάμετρός του είναι 41 δευτερόλεπτα του τόξου.
  • Ο Κρόνος (μέγεθος +0,6, στη Παρθένο) λάμπει στα νότια το λυκαυγές. Ανατέλλει στις 1 π.μ. Ο Στάχυς τρεμοσβήνει 6° κάτω και στα δεξιά του. Ο λαμπρότερος Αρκτούρος φέγγει αρκετά πιο μακριά πάνω και στα αριστερά του Κρόνου και του Στάχυ. Με τηλεσκόπιο, οι δακτύλιοι του Κρόνου έχουν μια καλή κλίση 15° ως προς εμάς. 
  • Ο Ουρανός (μέγεθος 5,9, στους Ιχθείς) είναι ακόμα ψηλά στα νοτιοδυτικά όταν αρχίζει να βραδιάζει.
  • Ο Ποσειδώνας (μέγεθος 7,9) είναι χαμηλά στα νοτιοδυτικά νωρίς το βράδυ. 




© 2001-2011 'ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ Θεσσαλονίκης'


www.astronomy.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου