27/9/11

Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ





Δευτέρα, 26 Σεπτεμβρίου

  • Ο γειτονικός στον Πήγασο, αστερισμός της Ανδρομέδας φθάνει σχεδόν στο ζενίθ τα μεσάνυχτα. Με κιάλια θα βρείτε εύκολα τον ομώνυμο γαλαξία. Μέσα από μια κατοικημένη περιοχή, η Ανδρομέδα θα φαίνεται σαν ένα θολό αντικείμενο με σχήμα οβάλ. Στην εξοχή, ο γαλαξίας σχεδόν γεμίζει το οπτικό πεδίο, είτε αυτό είναι κιάλια είτε το προσοφθάλμιο ενός τηλεσκοπίου. Μπορείτε να διακρίνετε τους άλλους δύο γαλαξίες, Μ32 και Μ110; Είναι οι δύο δορυφόροι γαλαξίες στην Ανδρομέδα, κάτι ανάλογο με τα δύο Μαγγελανικά νέφη (το μικρό και το μεγάλο). Μήπως άραγε η Ανδρομέδα είναι ο αντικατοπτρισμός του δικού μας γαλαξία;
  • Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 12:45 μετά τα μεσάνυχτα.

Τρίτη, 27 Σεπτεμβρίου

  • Νέα σελήνη στις 2:10 μ.μ.
  • Η Σελήνη επίσης φτάνει στο περίγειό της, το κοντινότερο σημείο στην τροχιά της γύρω από τη Γη, στις 4:00 π.μ. της Τετάρτης. Βρίσκεται 357.557 χιλιόμετρα μακριά. Αλλά επειδή η τροχιά της Σελήνης δεν είναι κυκλική, η απόστασή της από τη Γη μεταβάλλεται κατά ένα ποσοστό, περίπου 13 τοις εκατό.  Έτσι, ενώ το περίγειο απόψε δεν είναι το πιο κοντινό, είναι πολύ κοντά. Η Σελήνη βρίσκεται κάτι λιγότερο από το 0,4 τοις εκατό από την ελάχιστη απόσταση μεταξύ του 1500 μ.Χ. και του 2500 μ.Χ. Αυτή η μικρή απόσταση Γης-Σελήνης, 356.371 χιλιόμετρα, θα συμβεί ξανά την 1η Ιαν. 2257.
  • Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 6:32 π.μ της Τετάρτης.

Τετάρτη, 28 Σεπτεμβρίου

  • Ο Ερμής φθάνει σε ένα σημείο της τροχιάς του που ονομάζεται ανώτερη σύνοδος στις 11 μ.μ. Εκείνη τη στιγμή, αυτός, ο πιο εσωτερικός πλανήτης, θα είναι στην ίδια γραμμή με τη Γη και τον Ήλιο, αλλά θα βρίσκεται  στην αντίθετη πλευρά με τον Ήλιο, δηλαδή θα είναι αόρατος. Ο Ερμής επίσης κρύβεται από εμάς όταν είναι και σε κατώτερη σύνοδο, δηλαδή μεταξύ Ήλιου και Γης.
  • Στο φωτεινό λυκόφως, μόλις 15 λεπτά μετά το ηλιοβασίλεμα, με τηλεσκόπιο ίσως να μπορέσετε να δείτε τον Κρόνο λιγότερο από 2 μοίρες πάνω από την πολύ φωτεινότερη Αφροδίτη, εξαιρετικά χαμηλά στα δυτικά. Ένα πολύ λεπτό μισοφέγγαρο μόλις έχει δύσει 8 ° στα αριστερά τους. Ψάξτε τον Στάχυ που τρεμοσβήνει μόλις πάνω από την σελήνη. Καλή τύχη!
  • Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 2:23 π.μ. της Πέμπτης.

Πέμπτη, 29 Σεπτεμβρίου

  • Κάποια στιγμή μεταξύ περίπου 8:30 και 22:00 (ανάλογα με το πού ζείτε στη ζώνη ώρας σας), ο φωτεινός Αρκτούρος χαμηλά στα δυτικά-βορειοδυτικά θα χαμηλώσει στο ίδιο ύψος ακριβώς με τη φωτεινή Αίγα που θα έχει ανατείλει στα βορειοανατολικά.
  • Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 10:14 μ.μ.

Παρασκευή, 30 Σεπτεμβρίου

  • Όταν ο Άρης θα έχει ανεβεί σε κάποιο ύψος στον πρωινό ουρανό του Σαββάτου, με κιάλια ή με τηλεσκόπιο θα διαπιστώσετε ότι περνάει μέσα από το σμήνος της Κυψέλης, Μ44, στον αστερισμό του Καρκίνου, όπως φαίνεται παραπάνω.
  • Ο κόκκινος πλανήτης λάμπει με μέγεθος 1.3. Με μέγεθος 3.1, η Κυψέλη είναι κατά το ένα πέμπτο αμυδρότερη από τον Άρη, αλλά παραμένει το έβδομο σε φωτεινότητα ανοικτό σμήνος του ουρανού. Ένα τηλεσκόπιο με προσοφθάλμιο που να δίνει μια μεγέθυνση περίπου 50x θα σας προσφέρει την πιο ευχάριστη θέα. Αυτό το κοντινό πέρασμα του Άρη από το σμήνος είναι και μια μεγάλη ευκαιρία για τους αστροφωτογράφους.
  • Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 4:01 π.μ. του Σαββάτου.

Σάββατο, 1 Οκτωβρίου

  • Η σελήνη  λάμπει κοντά στον Αντάρη του Σκορπιού αυτό το βράδυ και συνεχίζει την πορεία της προς την «τσαγιέρα» του Τοξότη τα επόμενα βράδια.
  • Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 11:52 μ.μ.

Κυριακή, 2 Οκτωβρίου

  • Ο Ποσειδώνας βρίσκεται περίπου στο ένα τρίτο της διαδρομής από το νότιο ορίζοντα στο ζενίθ αφού πέσει το σκοτάδι. Ο όγδοος πλανήτης λάμπει με μέγεθος 7,9, οπότε θα χρειαστείτε κιάλια ή ένα τηλεσκόπιο για να τον εντοπίσετε. Βρίσκεται ανάμεσα στα αστέρια στο υπόβαθρο του Υδροχόου που σχηματίζουν ένα τρίγωνο με το 4ου μεγέθους Ιώτα του Υδροχόου και το 5ου μεγέθους 38 του Υδροχόου. Χρησιμοποιήστε μεσαία με υψηλή μεγέθυνση με το τηλεσκόπιό σας γιατί ο δίσκος του Ποσειδώνα είναι μόνο 2.3 ".
  • Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 5:39 π.μ της Δευτέρας.


  • Παραπάνω δίνονται οι ημέρες και οι ώρες, κατά τη διάρκεια της εβδομάδας αυτής, στις οποίες μπορούμε να παρατηρήσουμε με ένα καλό τηλεσκόπιο (πάνω από 4 ίντσες) την περίφημη ερυθρά  κηλίδα του Δία (το χρώμα της είναι στην πραγματικότητα ελαφρά πορτοκαλί). Η παρατήρηση της κηλίδας μπορεί να γίνει από 50 λεπτά πριν έως 50 λεπτά μετά την αναγραφόμενη ώρα. Ένα μπλε ή πράσινο φίλτρο θα μπορούσε να βοηθήσει στην αύξηση του κοντράστ στον Δία.
  • Θέλετε να γίνετε καλύτερος ερασιτέχνης αστρονόμος; Μάθετε τη θέση των αστερισμών με βάση τα πιο λαμπρά αστέρια τους και τους σχηματισμούς τους. Αυτό είναι το κλειδί για να εντοπίσετε και τα διάφορα αντικείμενα από το βαθύ ουρανό με κιάλια ή με τηλεσκόπιο. Ένας πολύ χρήσιμος οδηγός για εύκολο εντοπισμό των αστερισμών σε όλο τον ουρανό είναι το βιβλίο The Monthly Sky Guide (εκδόσεις ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ Θεσσαλονίκης).
  • Μπορεί ένα αυτοματοποιημένο τηλεσκόπιο να αντικαταστήσει τους αστροχάρτες; Όπως ο Terence Dickinson και ο Alan Dyer λένε στο Backyard Astronomer's Guide:  "Δεν μπορεί κανείς να εκτιμήσει πλήρως το σύμπαν, αν δεν αναπτύξει την ικανότητα να βρίσκει πράγματα στον ουρανό και αν δεν κατανοεί τις ουράνιες κινήσεις. Αυτή η γνώση κατακτάται μόνο όταν κάποιος αφιερώνει χρόνο κάτω από τα αστέρια με φιλομάθεια και με έναν αστροχάρτη στα χέρια." Χωρίς αυτά, "Ο ουρανός ποτέ δεν γίνεται ένα φιλικό μέρος."


    Κάποια σύννεφα έκαναν την εμφάνισή τους παροδικά στον τόπο της φετινής καλοκαιρινής εξόρμησης των ερασιτεχνών αστρονόμων στους Φιλιππαίους Γρεβενών  δίνοντας την αίσθηση ότι πρόκειται για το σέλας! Η φωτογραφία αυτή είναι του Κωνσταντίνου Σπανού.
  • Θέλετε να μυηθείτε στο χώρο της αστροφωτογραφίας; Συμβουλευθείτε το βιβλίο Αστροφωτογραφία(εκδόσεις ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ Θεσσαλονίκης) και αποκτήστε τις κατάλληλες γνώσεις για να φωτογραφίσετε το ηλιακό μας σύστημα και πέρα από αυτό).

ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

  • Παρατηρείτε τον Ήλιο καθημερινά (με τη χρήση ενός ασφαλούς ηλιακού φίλτρου) αφού σχεδόν πάντοτε αποκαλύπτονται ενδιαφέροντα φαινόμενα στην επιφάνειά του. Ο Ήλιος βγαίνει από ένα ασυνήθιστα μεγάλο ηλιακό ελάχιστο. Η ηλιακή δραστηριότητα επιταχύνεται, με τις ηλιακές κηλίδες και άλλα μαγνητικά φαινόμενα να συμβαίνουν πιο συχνά τώρα. Για καθημερινή ενημέρωση σχετικά με την ηλιακή δραστηριότητα, επισκεφτείτε τον δικτυακό τόπο: www.spaceweather.com.
  • Ο Ερμής έχει χαθεί στο φως του Ήλιου.
  • Η Αφροδίτη (μέγεθος -3,9) θα μπορούσε να εντοπιστεί με κιάλια μόλις πάνω από τον δυτικό ορίζοντα 15 λεπτά μετά τη δύση του ήλιου. Αν την εντοπίσετε, θα είστε ένας από τους πολύ λίγους παρατηρητές που θα έχουν εντοπίσει την Αφροδίτη τόσο νωρίς στη νέα εμφάνισή της στον βραδινό ουρανό, σε σύγκριση με τα δισεκατομμύρια των ανθρώπων που θα τη δουν ως τον λαμπρό Αποσπερίτη που θα κινείται όλο και ψηλότερα τους επόμενους μήνες.
  • Ο Άρης (με μέγεθος +1,3, στον Καρκίνο) βρίσκεται στα ανατολικά πριν το λυκαυγές και σε σχετικά καλή θέση για παρατήρηση, αρκετά κάτω από τον Κάστορα και τον Πολυδεύκη. Ανατέλλει περίπου στις 2 π.μ. Με τηλεσκόπιο, ο Άρης είναι ακόμα μια μικρή σφαίρα μόνο 5 δευτερόλεπτα του τόξου σε διάμετρο. Θα βρεθεί σε αντίθεση (μόνο 13,9 δευτερόλεπτα του τόξου) τον ερχόμενο Μάρτιο.
  • Ο Δίας (μέγεθος -2,8, στο νότιο Κριό) ανατέλλει στο τέλος του λυκόφωτος και είναι σε καλή θέση για παρατήρηση, ψηλά στα νότια πριν και κατά τη διάρκεια του λυκαυγούς. Η φαινόμενη διάμετρός του έχει φθάσει στα 48 δευτερόλεπτα του τόξου.
  • Ο Κρόνος (μέγεθος +0,8) εξαφανίζεται στο φως του ηλιοβασιλέματος. Σε απόσταση 7° στα αριστερά του Κρόνου τρεμοσβήνει ο Στάχυς. Θα χρειαστείτε κιάλια για τον εντοπισμό του. Η λαμπρή Αφροδίτη είναι πιο κάτω από τον Κρόνο. Η απόσταση μεταξύ των δύο πλανητών μικραίνει από μέρα σε μέρα.
  • Ο Ουρανός (μέγεθος 5,7, στους Ιχθείς) και ο Ποσειδώνας (μέγεθος 7,8, στον Υδροχόο) βρίσκονται σε καλό ύψος για παρατήρηση το βράδυ. Για να εντοπίσετε τους δύο πλανήτες, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτό το εκτυπώσιμο διάγραμμα:  http://media.skyandtelescope.com/documents/Uranus-Neptune-2011.pdf

(c) 2001-2011 'ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ Θεσσαλονίκης'


www.astronomy.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου