10/7/11

Η φυσική αγωγή και ο αθλητισμός υπερβαίνουν την ιατρική? Τα παράδοξα

Στίβος


Η φυσική αγωγή και ο αθλητισμός υπερβαίνουν την ιατρική? Τα παράδοξα

 

Γράφει ο  Ιωάννης Κατσάρας

[03 Μαϊ 11]

Δεν είναι τυχαίο που ο φιλόσοφος  και μύστης Πλάτων στο κορυφαίο βιβλίο της αρχαιοελληνικής πραγματείας «Πολιτεία του Πλάτωνος» αρχίζει και τελειώνει το διάλογο με αναφορά στον αθλητισμό. Δεύτερη σελίδα δια στόματος Αδείμαντου: «μήπως και δεν γνωρίζετε ότι προς το βράδυ θα γίνει έφιππος λαμπαδηδρομία προς τιμήν της θεάς», τελευταία σελίδα, τελευταία παράγραφος: «και αφού αποκομίσωμεν επί γης τα άθλα της αρετής όμοιοι με τους νικηφόρους αθλητάς, τους οποίους εν θριάμβω περιάγουν, θα είμεθα ευτυχείς». Μ’ αυτόν τον τρόπο ο Πλάτων θέλει να καταδείξει τη δύναμη αυτού του κοινωνικού φαινομένου που ξεπερνάει σε ορισμένες περιπτώσεις τα δεδομένα, τις φόρμουλες και τις νόρμες της σύγχρονης ιατρικής…

Όπως: Αθλητές του αγωνίσματος σπάρταθλου (256km) με το πέρας της προσπάθειάς τους, ευρέθησαν με εξαιρετικά αυξημένες τιμές του ενζύμου φωσφοκρεατινική κινάση (CPK) -δείκτης μυϊκής βλάβης και ενώ οι ανώτερες φυσιολογικές τιμές του CPK κυμαίνονται στις 195 IU/L, εντούτοις υπήρξαν σπαρταθλητές που υπερέβησαν τις 45.000 IU/L χωρίς να προκύψει ανάγκη νοσηλείας σε μονάδα εντατικής θεραπείας. Υπήρξε μάλιστα δρομέας που μετά τον αγώνα  εμφάνισε επίπεδα ενζύμου (PK 110.000 IU/L) χωρίς επίσης να χρειαστεί να νοσηλευτεί ή να του παρασχεθεί ιατρική φροντίδα (Δρ. Σ. Κάβουρας και συνεργάτες –  Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο).

Η διεθνής βιβλιογραφία αναφέρει σπάνιες περιπτώσεις αθλητών με έκδηλες διαταραχές τους συστήματος παραγωγής και αγωγής των καρδιακών διεγέρσεων, που δεν στάθηκαν ικανές να περιορίσουν την αθλητική δραστηριότητά τους.

Ένας απ’ αυτούς ήταν ο Τούρκος μαραθωνοδρόμος Ακσάϋ Ισμαήλ που έπασχε από πλήρη κολποκοιλιακό αποκλεισμό κάτι που δεν τον εμπόδισε να αναδειχτεί 4ος Ολυμπιονίκης στην Ολυμπιάδα του Μεξικό-1968 (καθηγητής αθλητιατρικής Χατζηκωνσταντίνου Σαράντης ΤΕΦΑΑ ΑΘΗΝΩΝ-Εγχειρίδιο αθλητιατρικής).

Ο καθηγητής κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Γ. Σταμίρης ανέφερε στο βιβλίο του «Πανόραμα του ελληνικού αθλητισμού» ότι ο μαραθωνοδρόμος Χρ. Βαρτζάκης στο πανελλήνιο πρωτάθλημα του 1962, σε ηλικία 50 ετών, αγωνίστηκε (επίδοση αγώνος 3 ώρες 35΄΄) παρά τη ρητή απαγόρευση των ιατρών που διέγνωσαν κλαγγώδη 2ο τόνο, απότοκος αυξημένης αρτηριακής πίεσης. Ο Χρ. Βαρτζάκης απεβίωσε πέρυσι πλήρης ημερών (98 ετών)!

Ομάδα ερευνητών με επικεφαλής τον Δρ. Τζέιμς Μπλούμενταλ Πανεπιστήμιο DUKE ΗΠΑ τεκμηρίωσε ότι η συστηματική άσκηση (μέσω της δράσης του νευροδιαβιβαστή σεροτονίνη) μπορεί να συναγωνιστεί τα ισχυρότερα αντικαταθλιπτικά φάρμακα (π.χ. τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά, εκλεκτικοί αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης). Ωστόσο δεν έχει επακριβώς εντοπιστεί με ποιόν μηχανισμό η άσκηση επηρεάζει την ψυχική διάθεση των ανθρώπων.

Στα παράδοξα εμπίπτει και το AIDS (επίκτητη ανοσολογική ανεπάρκεια) μάστιγα της τελευταίας 25ετίας, που δημιούργησε πανικό και στην ιατρική κοινότητα. Υπάρχουν περιπτώσεις ανθρώπων που «νίκησαν» τον ρετροιό HIV που προκαλεί το AIDS, με εφόδια μόνο την υγιεινή διατροφή και την ήπια σωματική άσκηση.! Η κ. Παπαγιαννίδου μια εκ των σπανίων περιπτώσεων (δικαίως της απενεμήθη το βραβείο «γυναίκα της χρονιάς 2007») ξεπέρασε το AIDS εγκαταλείποντας την φαρμακευτική αγωγή. Ακολουθώντας μόνο σωστή διατροφή και ήπια γυμναστική, ζει πλέον μια απολύτως φυσιολογική ζωή εδώ και τέσσερα χρόνια. Δεν μπόρεσε να αποφύγει κάποια προβλήματα υγείας το τελευταίο διάστημα αλλά φρόντισε να αναζητήσει την αληθινή τους αιτία, η οποία σε μεγάλο βαθμό είναι, όπως λέει η ίδια, η δωδεκάχρονη χημειοθεραπεία με τα φάρμακα του AIDS (Πιθανώς τα προβλήματα αυτά αποδίδονται σε παρενέργειες της χημειοθεραπείας λόγω μακροχρόνιας αγωγής).

Ωστόσο υπάρχουν διιστάμενες απόψεις για το υφιστάμενο σύνδρομο. Ενώ δηλαδή η πλειοψηφία των ερευνητών κάνει λόγο για απολύτως υπαρκτό πρόβλημα (π.χ. ο Cecil και οι συνεργάτες στο βιβλίο του «Cecil Παθολογία» εκδόσεων Λίτσα αναφέρει: 1) ότι ο HIV έχει συγκεκριμένη δομή και παραθέτει σχήμα, σελίδα 1130 με πηγή «the AIDS virus» copyright 1987 by scientific American, inc. George. VK.Kelvin, all rights Reserved και ότι 2) έχει απομονωθεί ο ρετροιός μεταξύ άλλων και στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό ασθενών με AIDS (σελίδα 1134). Υπάρχει στην αντίπερα όχθη μια μειοψηφία κορυφαίων όμως ερευνητών π.χ. Μούλις νόμπελ 1993 και λοιποί, που αναπτύσσουν εντελώς αντίθετη επιχειρηματολογία. Μάλιστα ισχυρίζονται ότι τα τεστ που ανιχνεύουν HIV  δεν είναι ειδικά (αυτό όντως ισχύει) και δεν πήραν ποτέ επίσημη έγκριση για την ανίχνευσή του (δεν είμαι σε θέση να απαντήσω σε αυτό).

Το θέμα δείχνει να περιπλέκεται από το εξής γεγονός: ομάδα ενεργών πολιτών, μεταξύ αυτών και δύο ιατροί, με προεξάρχουσα την κ. Παπαγιαννίδου ζήτησε εγγράφως από το Υπουργείο Υγείας, το κέντρο ελέγχου πρόσληψης νοσημάτων και άλλους φορείς όπως ενημερώσουν στα ακόλουθα: 1. Υπάρχει δημοσιευθείσα εργασία σε επιστημονικό περιοδικό που να αναφέρει ότι ο HIV απομονώθηκε? 2. Υπάρχει δημοσιευθείσα εργασία σε επιστημονικό περιοδικό αναφερόμενη στην παθογένεια του HIV (ότι προκαλεί δηλαδή AIDS)? Το αίτημα το διαβίβασε Δικαστικός Επιμελητής τον Νοέμβριο 2008 και σε επικοινωνία που είχα με την κ. Παπαγιαννίδου με ενημέρωσε ότι μέχρι σήμερα δεν έλαβε ούτε επίσημη ούτε ανεπίσημη απάντηση!

Η μη απάντηση εγείρει σοβαρά ερωτηματικά και ενισχύει την άποψη των αμφισβητιών του AIDS. Εξίσου περίεργο το ότι δεν βρέθηκε ούτε ένας ειδικός που να αντικρούει την επιχειρηματολογία της ομάδος επιστημόνων – αμφισβητιών, όπως αυτή αναπτύσσεται στο δημοφιλές site:www.hivwave.gr, δεδομένου ότι η ιατρική δεν είναι δογματική επιστήμη.! Πάντως ότι και να ισχύει στην περίπτωση του AIDS δεν πρέπει να υπάρχει ολιγωρία διότι εκτός του συνδρόμου της επίκτητης ανοσολογικής ανεπάρκειας υφίστανται ποικίλα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα επικίνδυνα για την υγεία, οπότε η προφύλαξη (χωρίς αγκυλωτικές εμμονές) παραμένει ασφαλής λύση. Εκ των πραγμάτων συνάγεται ότι η ελληνική πολιτεία πρέπει να δώσει μεγαλύτερη βαρύτητα στην φυσική αγωγή και στον αθλητισμό, διότι τα τελευταία χρόνια παραδόξως έχει απαξιωθεί και μοιραία παραγκωνιστεί, με ό,τι αυτό συνεπάγεται…


ΥΓ. Προς αποφυγή κάθε παρεξήγησης, επιχειρώ απλή καταγραφή ορισμένων εκ των περιστατικών που προβληματίζουν το χώρο της Ιατρικής. Άλλωστε ο προβληματισμός δίνει το έναυσμα για περαιτέρω αναζήτηση της αλήθειας και αποφυγή της πλάνης.

Ο κ. Γιάννης Κατσάρας
Είναι Καθηγητής Φυσικής Αγωγής, Ιατρός.Τo ανατρεπτικό  πόνημα του [Η κλασική διαδρομή του μαραθωνίου δρόμου εν δυνάμει η καλύτερη του κόσμου] βρίσκεται υπό έκδοση και αναμένεται να συζητηθεί…
e-mail: irodikosmed@yahoo.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου