19/4/11

Υπόγειο τηλεσκόπιο θα δει τι υπήρχε πριν την Μεγάλη Έκρηξη

Υπόγειο τηλεσκόπιο θα δει τι υπήρχε πριν την Μεγάλη Έκρηξη
Θα βρίσκεται σε βάθος 800 μέτρων και θα αναζητά τα βαρυτικά κύματα
Υπόγειο τηλεσκόπιο θα δει τι υπήρχε πριν την Μεγάλη Έκρηξη
Το νέο τηλεσκόπιο ίσως δώσει πληροφορίες για το τι υπήρχε πριν την Μεγάλη Εκρηξη



Λονδίνο

Ένα τηλεσκόπιο που θα εγκατασταθεί σε βάθος 800 μέτρων θα προσπαθήσει να δει την αρχή της γέννησης του Σύμπαντος αλλά και να αποκαλύψει νέα στοιχεία για κοσμικά αντικείμενα και φαινόμενα για τα οποία έχουμε λίγες γνώσεις όπως για παράδειγμα, οι μαύρες τρύπες και τα άστρα νετρονίου.
Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι το τηλεσκόπιο είναι μάλιστα πιθανό να μας δώσει στοιχεία για το τι υπήρχε πριν την Μεγάλη Έκρηξη από την οποία δημιουργήθηκε το Σύμπαν. Το τηλεσκόπιο έχει σχεδιαστεί να ανιχνεύει τα βαρυτικά κύματα, ένα κοσμικό φαινόμενο που αναφέρει στις θεωρίες του ο Αβέρτος Αϊνστάιν και για αυτό τον λόγο αποφασίστηκε το τηλεσκόπιο να ονομαστεί "Τηλεσκόπιο Αϊνστάιν".

Τα βαρυτικά κύματα 


Τα βαρυτικά κύματα θεωρείται ότι είναι ένα είδος "απόηχου" μέσα στο διάστημα, κάτι ανάλογο με τα κυματάκια που δημιουργούνται όταν ρίχνει κάποιος μια πέτρα στο νερό. Ο εντοπισμός και μελέτη τους αναμένεται να βοηθήσει σημαντικά τους επιστήμονες στην ανακάλυψη νέων στοιχείων για το Σύμπαν αλλά και στην χαρτογράφηση του Διαστήματος.

«Μελετώντας τα βαρυτικά κύματα υπάρχει πολύ σοβαρό ενδεχόμενο να δούμε το Σύμπαν με ένα εντελώς νέο τρόπο. Τα κύματα αυτά είναι εξαιρετικά ασθενή όταν φτάνουν τελικά στον πλανήτη μας αλλά με ένα πολύ ευαίσθητο όργανο θα μπορέσουμε να τα εντοπίσουμε και να βρούμε άμεσες αποδείξεις και στοιχεία για τις μαύρες τρύπες αλλά και να μάθουμε περισσότερα για την διαστολή του Σύμπαντος. Αν μάλιστα σταθούμε πραγματικά πολύ τυχεροί θα εντοπίσουμε και κάποια σήματα που θα προέρχονται από μια εποχή πριν την εκδήλωση της Μεγάλης Έκρηξης. Έτσι θα μάθουμε τι υπήρχε πριν την έκρηξη και πριν την δημιουργία του δικού μας σύμπαντος και θα λάβουμε απαντήσεις για το αν τελικά υπάρχει ένας αέναος κύκλος μεγάλων εκρήξεων και δημιουργίας συμπάντων» δήλωσε στην Daily Telegraph o B.S. Sathyaprakash, καθηγητής αστροφυσικής στο Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ και εκ των επικεφαλής της κατασκευής του τηλεσκοπίου. Τον κεντρικό οργανωτικό ρόλο στην κατασκευή του τηλεσκοπίου έχει αναλάβει το Ευρωπαικό Παρατηρητήριο Βαρύτητας.

Το τηλεσκόπιο 

Το "Αϊνστάιν" θα είναι ένα όργανο σχεδιασμένο στην ίδια λογική με εκείνη του επιταχυντή στο CERN. Η όλη εγκατάσταση θα βρίσκεται στο εσωτερικό ενός δικτύου από τούνελ συνολικού μήκους 20 χιλιομέτρων και σε βάθος 800 μέτρων. Αυτό θα γίνει ώστε να εμποδίζεται κάθε πιθανή παρεμβολή από δονήσεις που λαμβάνουν χώρα στο έδαφος. Το κόστος του τηλεσκοπίου δεν έχει καθοριστεί αλλά υπολογίζεται ότι θα αγγίξει το ένα δις ευρώ.

Για την τοποθεσία του υπάρχουν 14 υποψήφια σημεία (εγκαταλελειμμένα ορυχεία ως επί το πλείστων) σε διάφορες χώρες της Ευρώπης και αυτή την στιγμή πραγματοποιούνται έλεγχοι κυρίως για την σεισμική δραστηριότητα που υπάρχει σε αυτά τα σημεία ώστε και η εγκατάσταση να είναι ασφαλής αλλά και να μην υπάρχει παρεμβολή από σήματα που προέρχονται από το εσωτερικό της Γης.


http://www.tovima.gr/science/physics-space/article/?aid=396326

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου