22/3/11

ΑΠΟΝΟΜΕΣ ΘΕΑΤΡΙΚΩΝ ΒΡΑΒΕΙΩΝ “ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΟΡΝ” ΚΑΙ “ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ”

ΑΠΟΝΟΜΕΣ ΘΕΑΤΡΙΚΩΝ ΒΡΑΒΕΙΩΝ “ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΟΡΝ” ΚΑΙ “ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ”

Παναγιώτης Εξαρχέας, Παναγιώτης Μπρατάκος ή Θάνος Τοκάκης;
Αύριο το βράδυ λίγο μετά τις 8 θα ξέρουμε ποιος θα είναι ο 11ος νικητής του θεατρικού βραβείου “Δημήτρης Χορν” για την καλύτερη ερμηνεία νέου άνδρα ηθοποιού.
Ο Παναγιώτης Εξαρχέας είναι υποψήφιος για τους ρόλους του Πάτσυ στο «The new electric ballroom» του Εντα Γουόλς, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καραντζά (θέατρο Χώρα – Μικρή Χώρα) και του Τζιμ στο «Chatroom» του Εντα Γουόλς, σε σκηνοθεσία Σοφίας Βγενοπούλου (Θέατρο Χώρα). 
Ο Παναγιώτης Μπρατάκος για τον ρόλο του Φίλιπ στα «Ορφανά» του Λάιλ Κέσλερ, σε σκηνοθεσία Κοραή Δαμάτη (Θέατρο Αγγέλων Βήμα).
Ο Θάνος Τοκάκης για τον ρόλο του «Σερ Αντριου» στη «Δωδέκατη νύχτα» του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, σε σκηνοθεσία Θωμά Μοσχόπουλου (Θέατρο Αλίκη).

Πρόκειται για την 11η απονομή του ετήσιου βραβείου, που ξεκίνησε το 2001, μετά από πρωτοβουλία του Σταμάτη Φασουλή και τη χρηματοδότηση του αδελφού του ηθοποιού, Γιάννη Χορν. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 8 το βράδυ στο Θέατρο Χορν, στην οδό Αμερικής 10.

Το Βραβείο «Δημήτρης Χορν» (που είναι ο σταυρός που φορούσε ο ηθοποιός) περνάει κάθε χρόνο από τον έναν βραβευμένο στον άλλο συνοδευόμενος από περγαμηνή.
Το βραβείο θεσπίστηκε από το Σταμάτη Φασουλή.
Πρόεδρος της επιτροπής του βραβείου είναι ο Κώστας Γεωργουσόπουλος.

Μέλη της επιτροπής είναι ο Σταμάτης Φασουλής, η Ξένια Καλογεροπούλου, η Λυδία Κονιόρδου και η δημοσιογράφος Αντιγόνη Καράλη.

Τη συνολικότερη οργάνωση έχουν επιμεληθεί ο Σταμάτης Φασουλής και ο Θεοδόσης Ισαακίδης.
Οι υποψήφιοι πρέπει να είναι απόφοιτοι δραματικής σχολής ή να έχουν πρωτοεμφανιστεί επαγγελματικά, το πολύ πέντε χρόνια πριν από τη θεατρική περίοδο για την οποία τιμάται.
Τα βραβεία αναφέρονται στην προηγούμενη χρονιά από την απονομή. (έτσι, η πρώτη απονομή για το 2000 έγινε το 2001 κλπ.)

Οι βραβευθέντες

Την Αίθουσα Εκδηλώσεων του Εθνικού Θεάτρου επέλεξε το Ίδρυμα Μελίνα Μερκούρη για την απονομή του Θεατρικού Βραβείου Μελίνα Μερκούρη για το 2010. Η απονομή θα πραγματοποιηθεί στις 22 Μαρτίου στις 20:00.

Υποψήφιες φέτος είναι: η Λουκία Μιχαλοπούλου, για τον ρόλο της Χίλντε στην Κυρία από τη θάλασσα του Ερρίκου Ίψεν σε σκηνοθεσία Έιρικ Στούμπε στην Κεντρική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου και για τον ρόλο της Τέσσα στο έργο του Δημήτρη Δημητριάδη Τόκος σε σκηνοθεσία Λευτέρη Βογιατζή στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών 2010.
Η Χριστίνα Μαξούρη για την συμμετοχή της στις Παραλογές ή μικρές καθημερινές τραγωδίες του Γιάννη Καλαβριανού  στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών.
Και η Δήμητρα Σύρου για την παράσταση Το όνομά μου είναι Ρέιτσελ Κόρι σε σκηνοθεσία Μάνιας Παπαδημητρίου στο Θέατρο του Νέου Κόσμου.

Την σκηνοθετική επιμέλεια της εκδήλωσης έχει αναλάβει ο Δημήτρης Λιγνάδης.
Το 2007 με πρωτοβουλία του Ιδρύματος Μελίνα Μερκούρη θεσπίστηκε το χρηματικό «Θεατρικό Βραβείο Μελίνα Μερκούρη» το οποίο απονέμεται ετησίως για την καλύτερη ερμηνεία νέας γυναίκας ηθοποιού την προηγούμενη θεατρική περίοδο. Στην ηθοποιό μαζί με το χρηματικό έπαθλο περιέρχεται και η καρφίτσα της Μελίνας Μερκούρη την οποία θα παραδώσει στην επόμενη βραβευθείσα.

Οι βραβευθείσες


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου