10/3/11

Αντιμετώπιση του φόβου με τη χρήση οπτικών ινών

Αντιμετώπιση του φόβου με τη χρήση οπτικών ινών





Μια νέα ανώδυνη τεχνική που καταπολεμά σε σημείο εξαφάνισης την αίσθηση του φόβου ανακάλυψε ομάδα Αμερικανών ερευνητών στο πανεπιστήμιο Στάνφορντ. Σύμφωνα με την σχετική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Nature», η διέγερση ενός συγκεκριμένου νευρωνικού κυκλώματος στην περιοχή του εγκεφάλου, η οποία θεωρείται έδρα του φόβου, φέρνει το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα: αντί να πυροδοτεί ή να αυξάνει το άγχος και τον φόβο, τα μειώνει.

Τα πειράματα της έρευνας έγιναν σε ποντίκια αλλά οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η ανακάλυψή τους θα μπορούσε, μελλοντικά, να αξιοποιηθεί και στους ανθρώπους, σε νέες θεραπείες κατά των διαταραχών του άγχους και του φόβου. Συγκεκριμένα, η ομάδα του βοηθού καθηγητή ψυχιατρικής Καρλ Ντάισεροθ, παρατήρησε ότι η ενεργοποίηση της συγκεκριμένης εγκεφαλικής περιοχής αυξάνει σημαντικά την προθυμία των ζώων να γίνουν ριψοκίνδυνα, μειώνοντας αισθητά τις αναστολές τους για την ανάληψη δράσης.

Το εν λόγω νευρωνικό κύκλωμα ανακαλύφθηκε χάρη στην νέα τεχνολογία της οπτογενετικής, που ο ίδιος ο Ντάισεροθ έχει εφεύρει και η οποία επιτρέπει στους νευροεπιστήμονες να διαχωρίζουν το «κουβάρι» των κυκλωμάτων που απαρτίζουν τον εγκέφαλο, ώστε να μελετούν πλέον μεμονωμένα τις αντιδράσεις καθενός από αυτά. Βρίσκεται στην αμυγδαλή του εγκεφάλου, η οποία εδώ και χρόνια έχει συσχετιστεί με τον φόβο.

Τα νευρικά κύτταρα των ζωντανών οργανισμών, με τη νέα τεχνολογία της οπτογενετικής, γίνονται φωτοευαίσθητα και η δραστηριότητά τους μπορεί να ενεργοποιηθεί ή να απενεργοποιηθεί ανάλογα με το μήκος κύματος του φωτός που στέλνει ο ερευνητής. Οι επιστήμονες, δηλαδή, στέλνοντας παλμούς φωτός, μέσω οπτικών ινών, και πλέον μπορούν να στοχεύσουν επιμέρους συνδέσεις μεταξύ των νευρωνικών κυττάρων, καθώς και ολόκληρες νευρωνικές «οδούς» που συνδέουν διαφορετικά σημεία του εγκεφάλου. Κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό με την πιο διαδεδομένη και παλαιότερη τεχνική της διέγερσης του εγκεφάλου με ηλεκτρικό ρεύμα από ηλεκτρόδια, καθώς τα τελευταία δεν έχουν την ίδια ακρίβεια στη στόχευσή τους.

Το άγχος είναι μια συνηθισμένη ψυχική διαταραχή, με ποικίλα συμπτώματα. Πολλά από τα υπάρχοντα αγχολυτικά φάρμακα δεν είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά, ενώ μπορεί να έχουν σημαντικές παρενέργειες, όπως να επιφέρουν εθισμό, σύμφωνα με τον κ. Ντάισεροθ.

http://www.chalkidanews.com/2011/03/antimetopisi-tou-fovou-me-ti-hrisi-optikon-inon/

Πηγή: tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου