11/3/11

«Νόμπελ» υπολογιστών για μηχανές που μιμούνται το μυαλό

«Νόμπελ» υπολογιστών για μηχανές που μιμούνται το μυαλό

 

Στον άνθρωπο που έθεσε τα θεμέλια για τις μηχανές που μιμούνται την ανθρώπινη σκέψη απονέμεται φέτος το Βραβείο Turing, γνωστό και ως «Νόμπελ της επιστήμης των υπολογιστών».

Πρόκειται για τον καθηγητή του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, Λέσλι Βάλιαντ, ο οποίος δημιούργησε τον Watson, έναν υπερυπολογιστή της IBM που ανακηρύχθηκε πρωταθλητής στο τηλεπαιχνίδι γνώσεων Jeopardy.

Στον Δρ. Βάλιαντ, καθηγητή Επιστήμης Υπολογιστών και Εφαρμοσμένων Μαθηματικών, θα απονεμηθεί το έπαθλο των 250.000 δολαρίων για την προσφορά του σε τομείς της τεχνητής νοημοσύνης, όπως η επεξεργασία φυσικής γλώσσας, η μηχανική όραση, η αναγνώριση γραφής και η παράλληλη επεξεργασία.

«Το έργο του προσέφερε μοντέλα τα οποία ενέπνευσαν λύσεις για θεμελιώδη ερωτήματα όπως το πώς ο εγκέφαλος λειτουργεί ως υπολογιστής», δήλωσε ο Άλεν Σεζνέ, πρόεδρος της Ένωσης Υπολογιστικών Μηχανών (ACM), η οποία απονέμει το βραβείο.

«Το εμβριθές του όραμα στην επιστήμη των υπολογιστών, τα μαθηματικά και τη γνωσιακή θεωρία συνδυάστηκε με άλλες τεχνικές για την δημιουργία σύγχρονων μορφών μηχανικής μάθησης και επικοινωνίας, όπως το σύστημα Watson της IBM», πρόσθεσε.

Το βραβείο έχει το όνομα του Άλαν Τιούρινγκ, του διάσημου Βρετανού μαθηματικού που πρότεινε, μεταξύ άλλων, ένα φαινομενικά απλό κριτήριο για τους υπολογιστές που πρέπει να θεωρούνται νοήμονες. Ένας ανεξάρτητος κριτής έχει ξεχωριστούς διαλόγους με έναν άνθρωπο και μια μηχανή. Αν δεν μπορεί να ξεχωρίσει ποιος είναι ο άνθρωπος, η μηχανή δικαιούται να ισχυριστεί ότι διαθέτει ανθρώπινη νοημοσύνη.


ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Πέμπτη 10 Μαρτίου 2011
πηγή:http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=2&artid=46219061
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου