24/3/11

Ο «μυστηριώδης» Ερμής

Ο «μυστηριώδης» Ερμής  

Ανανεώνεται το ενδιαφέρον για έναν από τους πλέον «αινιγματικούς» πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος. 
 


Σε ελλειπτική τροχιά τέθηκε γύρω από τον «αγγελιοφόρο των θεών» Ερμή ο «αγγελιοφόρος» της NASA, Messenger, πριν από μερικές ημέρες, ανανεώνοντας το ενδιαφέρον για έναν από τους πλέον «μυστηριώδεις» - καθώς μόνο μία φορά τον έχει «επισκεφτεί» γήινο σκάφος (Mariner 10, τη δεκαετία του 1970)- πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος.

Ο Ερμής αποτελεί τον μικρότερο πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος, ενώ έχει τη δεύτερη μεγαλύτερη πυκνότητα και την αρχαιότερη πλανητική επιφάνεια (κάποια τμήματα της οποίας θεωρείται πως σχηματίστηκαν 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια πριν, όταν σχηματιζόταν και το ηλιακό μας σύστημα) και βιώνει τις μεγαλύτερες διακυμάνσεις θερμοκρασίας.

To Messenger έχει αποφέρει ήδη πολύτιμες πληροφορίες, επιτρέποντας τη χαρτογράφηση του μεγαλύτερου τμήματος της επιφάνειας του πλανήτη (το Mariner 10 είχε χαρτογραφήσει το 45% της στο πέρασμά του). Η επιφάνεια του Ερμή είναι γεμάτη κρατήρες, «πεδιάδες» και «πλαγιές» που μπορεί να εκτείνονται για χιλιόμετρα- κάποιες εκ των οποίων θεωρούνται πανάρχαιες.
Όπως προκύπτει, όσο περισσότερες πληροφορίες γίνονται γνωστές για τον Ερμή, τόσο πιο «αινιγματικός» φαίνεται στον επιστημονικό κόσμο. Η πυκνότητά του φαίνεται να υποδεικνύει την παρουσία ενός μεταλλικού πυρήνα, που αποτελείται κυρίως από σίδηρο. Ο πυρήνας θεωρείται πως είναι κατά πολύ μεγαλύτερος των αντιστοίχων της Γης, της Αφροδίτης και του Άρη, των άλλων βραχωδών πλανητών του ηλιακού μας συστήματος. Σχετικά με το πώς συνέβη αυτό υπάρχουν πολλές θεωρίες, κάποιες από τις οποίες θέλουν τον πλανήτη να ήταν μεγαλύτερος στο μακρινό παρελθόν, και να έχει απωλέσει μεγάλο τμήμα της μάζας του λόγω άγνωστης αιτίας, (από πρόσκρουση αστεροειδούς μέχρι την επίδραση του Ήλιου).

Άλλο «μυστήριο του Ερμή» είναι η παρουσία ενός μαγνητικού πεδίου σαν αυτό της Γης, κάτι που δεν ισχύει στις περιπτώσεις του Άρη και της Αφροδίτης. Τέτοιο πεδίο δημιουργείται λόγω της ύπαρξης ρευμάτων στον υπό τήξη πυρήνα ενός πλανήτη. Το Messenger σε τροχιά θα είναι σε θέση να μελετήσει το εν λόγω πεδίο, φέρνοντας στο φως στοιχεία σχετικά με τη δομή του Ερμή και το πώς ο πυρήνας του έχει παραμείνει σε τήξη για δισεκατομμύρια χρόνια. Επίσης, θα εξεταστούν θεωρίες περί ύπαρξης πάγου στους πόλους του πλανήτη, οι οποίες στηρίζονται σε στοιχεία που έχουν προκύψει μετά από παρατήρηση του πλανήτη με τηλεσκόπια στη Γη- κάτι που εξηγείται μόνο μέσω της παρουσίας του σε αρχαιότατους κρατήρες, καθώς ο πλανήτης είναι ο πιο κοντινός στον Ήλιο πλανήτης του ηλιακού συστήματος.

Η επιφάνεια του Ερμή ήταν να «πατηθεί» από γήινο σκάφος το 2020, χάρη στην αποστολή BepiColombo (Ευρώπη- Ιαπωνία), ωστόσο η προσεδάφιση ματαιώθηκε το 2004, κάτι που «μεταφράζεται» πως ο Ερμής, όπως φαίνεται, θα παραμείνει ο λιγότερο εξερευνημένος πλανήτης του ηλιακού μας συστήματος για αρκετά χρόνια ακόμα.


http://portal.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathciv_1_22/03/2011_384059
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από Economist

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου