28/11/10

Μία διαγαλαξιακή σύγκρουση «γέννησε» την Ανδρομέδα

Μία διαγαλαξιακή σύγκρουση «γέννησε» την Ανδρομέδα
Ο κοντινός μας γαλαξίας δημιουργήθηκε όταν δύο μικρότεροι γαλαξίες συγκρούστηκαν. 
 


Είναι ο γαλαξίας που βρίσκεται πιο κοντά από όλους στον δικό μας- και, σύμφωνα με νέα έρευνα, δημιουργήθηκε όταν δύο μικρότεροι συγκρούστηκαν μεταξύ τους.
Ο λόγος για τον γαλαξία της Ανδρομέδας, η γένεση του οποίου απεικονίζεται σε μία εξομοίωση υπολογιστή που δημιούργησε διεθνής ομάδα αστρονόμων, με επικεφαλής τον Φρανσουά Χάμερ, του αστεροσκοπείου του Παρισιού.

Σύμφωνα με τη μελέτη της εξομοίωσης (δημοσιεύτηκε στο Astrophysical Journal), οι γαλαξίες συγκρούστηκαν περίπου εννέα δισεκατομμύρια χρόνια πριν, και ενώθηκαν μόνιμα πριν από 5,5 δισεκατομμύρια χρόνια.

Κατά τον Χάμερ, ενώ οι επιστήμονες είναι πλέον σε θέση να εντοπίσουν γαλαξίες στα όρια του σύμπαντος, οι γνώσεις μας σχετικά με τη «γειτονιά» μας (την αποκαλούμενη «Τοπική Ομάδα» Γαλαξιών - Local Group) είναι περιορισμένες. Η Τοπική Ομάδα περιέχει 40 γαλαξίες, εκ των οποίων οι μεγαλύτεροι είναι ο δικός μας και η Ανδρομέδα.

«Πολλοί αστρονόμοι, ειδικοί στο αντικείμενο, πίστευαν εδώ και καιρό πως ενδεχομένως ο γαλαξίας της Ανδρομέδας να ήταν 'προϊόν' μίας μεγάλης ένωσης…ωστόσο ποτέ δεν έγιναν τεστ και απόπειρες χρονολόγησης ως τώρα» είπε σχετικά ο Χάμερ, που θεωρεί ότι τα συμπεράσματα της ομάδας του έχουν τη δυνατότητα να οδηγήσουν στην «αναθεώρηση όλων των γνώσεών μας σχετικά με την Τοπική Ομάδα- επίσης, ενδεχομένως να βοηθήσουν στις έρευνες πάνω στην ποσότητα της Σκοτεινής Ύλης που υπάρχει στους γαλαξίες».

Η εξομοίωση θεωρείται αρκετά ακριβής, καθώς οι δημιουργοί της κατάφεραν να αναπαραστήσουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Ανδρομέδας. Οι υπολογιστές που την «τρέχουν» βρίσκονται στον Εθνικό Αστεροσκοπείο της Κίνας και το Αστεροσκοπείο του Παρισιού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου