23/11/10

Ανακαλύφθηκε ο πρώτος πλανήτης εκτός του «γνωστού» μας γαλαξία

Ανακαλύφθηκε ο πρώτος πλανήτης εκτός του «γνωστού» μας γαλαξία
Πρόκειται για έναν πλανήτη που βρίσκεται 2.000 έτη φωτός μακριά από τη γη.




Οι επιστήμονες ανακάλυψαν τον πρώτο πλανήτη από άλλον γαλαξία· κατά κάποιον τρόπο… Μέχρι σήμερα δεν έχει αναφερθεί κάτι σχετικό καθώς η γνώση μας περιορίζεται στους περίπου 500 πλανήτες που έχουν εντοπιστεί σε άλλα μέρη, του ίδιου όμως γαλαξία.

Η πρόσφατη περίπτωση έχει να κάνει μ΄έναν πλανήτη ο οποίος βρίσκεται σε απόσταση 2.000 έτη φωτός από τη γη και όπως προσφάτως έγραψαν οι επιστήμονες που τον εντόπισαν, βρισκόταν σ’ έναν ξεχωριστό γαλαξία ο οποίος δέχτηκε «επίθεση» από τον σημερινό. Ο νέος πλανήτης είναι 20 φορές μεγαλύτερος από τον Δία και είναι «μια εντυπωσιακή ανακάλυψη» όπως λέει και ο Rainer Clement, επιστήμονας στο Ινστιτούτο Max Planck στη Γερμανία.

Ο νέος πλανήτης είναι σε τροχιά ενός αστέρα ή καλύτερα μιας ομάδας αστέρων που είναι γνωστή και ως «Ηelmi»· αρχικά αυτή η ομάδα ανήκε σ’ έναν μίνι-γαλαξία που μετέπειτα «καταβροχθίστηκε» από τον σημερινό. «Η ανακάλυψη αυτή είναι πολύ σημαντική αν αναλογιστούμε το μακρινό μέλλον του δικού μας πλανητικού συστήματος, την στιγμή που ο ήλιος πρόκειται να γίνει ένας κόκκινος γίγαντας σε περίπου πέντε δισεκατομμύρια χρόνια».
Οι ερευνητές θεωρούν ότι ο νέος πλανήτης είναι ένας από τους λίγους που επιβίωσαν την περίοδο που ο κεντρικός αστέρας της τροχιάς του επεκτάθηκε μαζικά, εξαντλώντας την παραγωγή υδρογόνου στον πυρήνα του. Ο αστέρας αυτός ξαναμίκρυνε τώρα, λένε τώρα οι επιστήμονες και μάλιστα φαίνεται να έχει ελάχιστα στοιχεία πιο βαριά από υδρογόνο και ήλιο. Γεγονός που εγείρει ερωτήματα για τη δημιοουργία του.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από Αssociated Press

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου