2/10/10

Ένα πουλί- γίγαντας


       Πουλί- γίγαντας λύνει ορνιθολογικό γρίφο

Ένα πουλί - γίγαντας που ζει στη Γερμανία ΄΄έδωσε απάντηση΄΄ πάνω στο θέμα της ύπαρξης ενός μεγάλου, σκουρόχρωμου είδους θαλασσαετού.



Για πάνω από έναν αιώνα, αποτελούσε αντικείμενο έρευνας των ορνιθολόγων η ύπαρξη ή μη δύο ειδών θαλασσαετού Steller: ενός ανοιχτόχρωμου και ενός σκουρόχρωμου.


Εν τέλει, την απάντηση έδωσε ένας θαλασσαετός Steller που ζει σε έναν ζωολογικό κήπο του Βερολίνου. Το εν λόγω πουλί, το οποίο έχει γεννηθεί από γονείς με ανοιχτόχρωμο φτέρωμα, είναι σκουρόχρωμο- κάτι που επιβεβαιώνει την ύπαρξη δύο παρακλαδιών του ίδιου είδους.
Ο θαλασσαετός Steller (Haliaeetus pelagicus) είναι ο βαρύτερος θαλασσαετός, και συνήθως έχει καφέ/ λευκό φτέρωμα- λευκό σε φτερά, πόδια και ουρά.


Ωστόσο, ένας διαφορετικός, σκουρόχρωμος, είχε χαρακτηριστεί για πρώτη φορά ως ξεχωριστό είδος το 1887. Είχε καφέ φτέρωμα παντού εκτός από την ουρά, η οποία ήταν λευκή.
Οι ορνιθολόγοι πιστεύουν ότι το εν λόγω παρακλάδι προέρχεται από την Κορέα. Ο τελευταίος σκουρόχρωμος θαλασσαετός Steller που εθεάθη ελεύθερος ήταν το 1968.


www.kathimerini.grμε πληροφορίες από BBC
























Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου