17/10/10

Η ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ: 16 Οκτωβρίου 2010, Oscar Wilde

Η ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ: 16 Οκτωβρίου 2010, Oscar Wilde

“Η ομορφιά είναι μια μορφή μεγαλοφυίας. Οι άνθρωποι συνηθίζουν να λένε ότι η ομορφιά είναι κάτι επιφανειακό, όμως μονάχα οι ρηχοί άνθρωποι δεν κρίνουν από τα φαινόμενα. Το αληθινό μυστήριο του κόσμου βρίσκεται στο ορατό, όχι στο αόρατο.” Σε ποιον θα μπορούσαν να ανήκουν τα λόγια αυτά, αν όχι σε έναν από τους πιο αντιπροσωπευτικούς ζυγούς, μια μεγάλη μορφή της τέχνης, τον υποστηρικτή του δόγματος « η τέχνη για την τέχνη», τον άγγλο συγγραφέα και ποιητή, τον Όσκαρ Ουάιλντ που γεννήθηκε στο Δουβλίνο, στις 16 Οκτωβρίου του 1854, στις 3 τα ξημερώματα (ωροσκόπος στην παρθένο και σελήνη στο λέοντα). Ο πατέρας του ήταν χειρουργός και η μητέρα του ποιήτρια και συγγραφέας. Σπούδασε στο Τρίνιτι Κόλετζ του Δουβλίνου και στην Οξφόρδη κλασικές επιστήμες.

Ιδιαίτερα οξυδερκής και ιδιοφυής, αναγνωρίστηκε από νωρίς παρά την εκκεντρικότητά του που προκαλούσε έντονα τα ήθη της συντηρητικής βικτοριανής Αγγλίας. Έντονα καυστικός και επικριτικός απέναντι στη βικτωριανή κοινωνία και αμφιλεγόμενη σεξουαλικά προσωπικότητα, ο συγγραφέας του Πορτρέτου του Ντόριαν Γκραίη που για πολλούς κριτικούς θεωρήθηκε σε σημαντικό βαθμό αυτοβιογραφικό, ο Ουάιλντ θεωρείται ένας από τους κύριους εκπροσώπους του ρεύματος του αισθητισμού, το οποίο αναπτύχθηκε στα τέλη του 19ου αιώνα στη Βρετανία και αποτέλεσε σε ένα βαθμό προέκταση του συμβολισμού στη Γαλλία.


Αποφθέγματα του ΟΣΚΑΡ ΟΥΑΙΛΝΤ

- Μα γιατί δεν γράφετε πια; - Έγραφα όταν δεν ήξερα την ζωή. Τώρα που ξέρω το νόημα της ζωής, δεν έχω πια τίποτα να γράψω. Η ζωή δεν μπορεί να γραφτεί-μόνο να τη ζήσει μπορεί κανείς. Και εγώ την έζησα.

- Πίσω από κάθε γυναίκα που ξεχώρισε βρίσκεται και ένας άντρας που την παράτησε.
- Εάν θέλετε να παντρευτείτε όμορφη, έξυπνη και πλούσια να ξέρετε ότι πρέπει να παντρευτείτε τρεις φορές.

- Όταν ήμουν νέος νόμιζα ότι το χρήμα είναι το παν στον κόσμο. Τώρα που μεγάλωσα το επιβεβαίωσα.

- Δεν είμαι τόσο νέος ώστε να ξέρω τα πάντα.

- Η πεμπτουσία της ζωής μας είναι η αβεβαιότητα.

- Ένας ηθικολόγος άντρας είναι βασικά υποκριτής. Ενώ μια ηθικολόγος γυναίκα είναι δίχως άλλο άσχημη.

- Μου αρέσουν οι γυναίκες που δεν έχουν παρελθόν, όπως και οι άντρες που έχουν μέλλον.

- Δεν θα έπρεπε ποτέ να εμπιστεύεται κανείς μία γυναίκα που λέει την πραγματική της ηλικία. Μια γυναίκα που θα το έλεγε αυτό σε κάποιον, θα μπορούσε να του πει οτιδήποτε.

- Οι γυναίκες απεικονίζουν τον θρίαμβο της ύλης ενάντια στο νου, με τον ίδιο τρόπο που οι άντρες απεικονίζουν τον θρίαμβο του νου ενάντια στην ηθική.

- Μόνο ένα πράγμα στον κόσμο είναι χειρότερο από το να γίνεσαι αντικείμενο κουτσομπολιού και αυτό είναι να μη γίνεσαι αντικείμενο κουτσομπολιού.

- Μόνο οι ρηχοί άνθρωποι δεν κρίνουν από την εμφάνιση.

- Κυνικός είναι ο άνθρωπος που ξέρει την τιμή των πάντων και την αξία του τίποτα.

- Μια εποχή που δεν έχει κριτική δραστηριότητα, είτε είναι εποχή μιας ανεξέλεγκτης τέχνης ιερατικής και περιορίζεται να αναδημιουργεί καθιερωμένους τύπους τέχνης, είτε μια εποχή που δεν έχει τέχνη καθόλου.

- Όσο ο πόλεμος θα θεωρείται σαν ένα κακό, θα έχει τους θαυμαστές του, όταν όμως θα χαρακτηριστεί κτηνωδία, θα πάψει να υποστηρίζεται από τον περισσότερο κόσμο.

- Η ιστορία είναι απλώς ένα ευαγγέλιο.

- Κάθε πορτρέτο που γίνεται με την έμπνευση του ζωγράφου, είναι το πορτρέτο του καλλιτέχνη και όχι αυτού που ποζάρει.

- Οι γυναίκες πλάστηκαν για να τις αγαπούμε και όχι για να τις λατρεύουμε.

- Οι άντρες πάντα θέλουν να είναι η πρώτη αγάπη μιας γυναίκας. Οι γυναίκες, αντίθετα, θέλουν να είναι το τελευταίο αίσθημα ενός άντρα.

- Η μόνη διαφορά ανάμεσα στον άγιο και τον αμαρτωλό είναι ότι κάθε άγιος έχει ένα παρελθόν και κάθε αμαρτωλός ένα μέλλον.


Επιμέλεια: Α.Λ., Η ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΜΕΡΑΣ






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου