31/8/10

Ανακοίνωση του υπουργείου εκπαίδευσης και λοιπών και λοιπών και λοιπών και..../ ΛΟΙΠΟΝ !!!

Ανακοίνωση του υπουργείου εκπαίδευσης και λοιπών και λοιπών και λοιπών και..../ ΛΟΙΠΟΝ !!!

by Maria Kanaki on Τρίτη, 31 Αυγούστου 2010 στις 8:32 μ.μ.


Δημοσιεύεται ανακοίνωση του ινστιτούτου εκπαιδευτικής έρευνας, φορέα αυτοδιοικούμενου που επιβλέπεται από το Υπουργείο Εκπαίδευσης και λοιπών και λοιπών και λοιπών και.... / ΛΟΙΠΟΝ !!! 

Εν όψει της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς, η ομάδα ερευνητών του ινστιτούτου μας επιθυμεί να κοινοποιήσει προς κάθε ενδιαφερόμενο τα πορίσματα των νεότερων και πλέον σταθμισμένων ερευνών.

1. Ο εκπαιδευτής οφείλει να γνωρίζει βασικά θέματα ψυχολογίας ανηλίκων, εφήβων και ενηλίκων. Οφείλει να αντιλαμβάνεται σε βάθος τις έννοιες του αυτοπροσδιορισμού και της αυτονομίας και να τις ενισχύει στους εκπαιδευόμενους με τις πράξεις, τις παραλείψεις και την επιλογή της διδακτέας ύλης. Επίσης, είναι απαραίτητο να γνωρίζει ζητήματα συναισθηματικής ασφάλειας και να αντιλαμβάνεται τη σημασία αυτής στην απρόσκοπτη ροή της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Αναγκαίο είναι, εξάλλου, ο εκπαιδευτής να μη θέτει εν αμφιβόλω το  κλίμα εμπιστοσύνης μεταξύ αυτού και των εκπαιδευομένων. Το αδιατάρακτο κλίμα εμπιστοσύνης είναι "εκ των ων ουκ ανευ" της εκπαιδευτικής διαδικασίας και μόνο εντός του, είναι εφικτό να εκπληρωθούν οι διδακτικοί στόχοι.

2. Ο εκπαιδευτής δε διδάσκει ποτέ από καθέδρας. Η μετωπική, απρόσωπη διδασκαλία έχει απαλειφθεί ως εκπαιδευτική μέθοδος και δε συνιστάται. Ο εκπαιδευτής δε δίνει οδηγίες στους μαθητές του, δεν υποβάλλει καθ' οιονδήποτε τρόπο τις κινήσεις τους, δεν προσπαθεί να ελέγξει τη σκέψη τους οδηγώντας τους στη μία φωτεινή αλήθεια. Δεν υπερβάλλει στην επίκληση της αυθεντίας προβάλλοντας τις ρήσεις σοφών και διδασκάλων του παρελθόντος, για να καθοδηγήσουν τον άπειρο μαθητή έξω από το τούνελ της απορίας και της αναζήτησης. Η μελέτη των πηγών και της αυθεντίας γίνεται με φειδώ και χρησιμοποιείται μόνο υποστηρικτικά προς την κύρια εκπαιδευτική διεργασία η οποία θα πρέπει να εδράζεται στις αρχές της έρευνας, του πειραματισμού, του διαλόγου και της αμφισβήτησης. Η σύγχρονη παιδαγωγική αναγνωρίζει ως βασικό στοιχείο της εκπαιδευτικής διαδικασίας την απορία και την ενδελεχή έρευνα. Μάλιστα, κατά την κρίση πολλών ερευνητών, ζητούμενο είναι η ερώτηση και όχι η απάντηση. Ο μαθητής καλό είναι να ενισχύεται στη φυσική του τάση να θέτει ερωτήσεις και αυτη η εγκεφαλική του λειτουργία καλό θα είναι να μην καταπιέζεται και χαλιναγωγείται με την παροχή έτοιμων απαντήσεων από ρήσεις σοφών και άλλης τινός αυθεντίας.

3. Οι εκπαιδευτές στην έναρξη της σχολικής χρονιάς καλό θα είναι να διενεργήσουν κοινωνιομετρικό τεστ των μαθητών τους. Από αυτό, θα αναδειχθούν οι προσωπικότητες των εκπαιδευομένων και ο μεταξύ τους συσχετισμός. Η αναγνώριση των έμφυτων ταλέντων των μαθητών είναι ένα πολύ καλό σημείο εκκίνησης για κάθε επίδοξο εκπαδευτή. Η αξιοποίηση των πορισμάτων του κοινωνιομετρικού τεστ πρέπει να γίνεται δημιουργικά και όχι κατασταλτικά. Δεν καταπιέζουμε τον ιδιαζόντως κοινωνικό μαθητή, για να γίνει πιο προσαρμόσιμος στο κοινό μέτρο, ούτε ενοχοποιούμε τον εσωστρεφή μαθητή για την εσωστρέφειά του. Ένας πιθανός δρόμος θα ήταν να ενισχυθεί η κοινωνικότητα του κοινωνικού, ώστε να κατοχυρωθεί ως στοιχείο προσωπικότητας και για τη μετασχολική ζωή και να ενισχυθεί το αίσθημα εσωτερικής ασφάλειας του εσωστρεφή, σε σημείο που η εσωστρέφεια να μην τον καταπιέζει ως κατασταλτικό των δυνατοτήτων του, πνευματικών, ψυχικών και άλλων. Σε κάθε περίπτωση, καμία πτυχή της προσωπικότητας των εκπαιδευομένων δε δαιμονοποιείται και δε στηλιτεύεται ως φευκταία.

4. Δε  "φορτώνουμε"  τους μαθητές με υπερβολική ύλη, γιατί ελλοχεύει ο κίνδυνος να επιτευχθεί το αντίθετο από το επιθυμητό αποτέλεσμα. Είναι πιθανό το σημαντικό που θέλουμε να διδάξουμε να χαθεί ανάμεσα σε δυσθεόρατους όγκους σελίδων γνώσης και ο μαθητής να μην το εντοπίσει. Αυτό είναι διπλό πλήγμα, και για το μαθητή ο οποίος θα στερηθεί το σημαντικό και για το δάσκαλο, ο οποίος θα νιώσει ματαίωση, όταν αντιληφθεί ότι ο διδακτικός του στόχος παρέμεινε ανεκπλήρωτος λόγω σύγχυσης. Η υπερπληροφόρηση ισοδυναμεί με αποπληροφόρηση και αυτό δεν πρέπει να λησμονάται.

5. Δε στερούμε από το μαθητή τον απαραίτητο χρόνο ξεκούρασης και αναψυχής. Όσο σημαντική είναι η διδασκαλία, άλλο τόσο σημαντική είναι και η αναψυχή. Δεν πρέπει να καλλιεργείται το συναίσθημα της καταπίεσης, αλλά να ενισχύεται η χαρά και, αν είναι εφικτό, ενίοτε η γνώση με παιγνιώδη τρόπο.Ας θυμόμαστε ότι, αν στερήσουμε από το μαθητή έστω ένα μόνο λεπτό από το διάλειμμα, θα το πάρει μόνος του πολλαπλάσιο από την ώρα του μαθήματος. Κανένας δάσκαλος δε νιώθει καλά, όταν οι μαθητές κοιτάζουν έξω από το παράθυρο, αδιαφορώντας για το μάθημα. Υπάρχει αιτία. Του στερήσατε το παιχνίδι. Του επιβάλατε την υπερκόπωση.

6. Απαγορεύεται διά ροπάλου η παρουσία ξένων προσώπων κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής πράξης. Ο δάσκαλος ποτέ δεν επιτρέπει ή δεν προσκαλεί συνεργάτες ή φίλους του, για να επιβλέψουν ή να θαυμάσουν το καλό τμήμα, ή για να συμβάλουν με τη γνώμη τους ή για οποιονδήποτε άλλον λόγο. Η υποψία ξένης παρουσίας είναι τόσο σοκαριστική για το μαθητή, νιώθει ότι προδίδεται από το δάσκαλο. Αυτό το συναίσθημα μπορεί να τον απομακρύνει διά παντός από έναν δάσκαλο που αγαπάει.  Άλλωστε, ο θεσμός του επθεωρητή έχει καταργηθεί και εκ του νόμου ως αποτυχημένος παιδαγωγικά. Η εκπαιδευτική διεργασία εκπληρώνεται εντός του αποκλειστικού διπόλου δάσκαλος-μαθητής και η  παρείσφρυση ξένων προσώπων υπονομεύει την αβίαστη ροή της. Ο μαθητής δεν έχει πολλούς δασκάλους ταυτόχρονα. Έχει και αποδέχεται  μόνο έναν δάσκαλο. Έχει, μάλιστα, μεγάλη ανάγκη να τον αποδέχεται ως μόνο επάξιο συνομιλητή της ψυχής και του μυαλού του και θέλει μόνο αυτόν να θαυμάζει. Είναι μια εξουσία που παραχωρεί οικειοθελώς ο μαθητής στο δάσκαλο, γιατί εξυπηρετεί την ανάπτυξη αισθημάτων αγάπης. Να γνωρίζετε ότι οι μαθητές σας σάς αγαπούν περισσότερο από ό,τι σάς δείχνουν. Σάς αγαπούν, δε, περισσότερο, όταν νιώθουν ελεύθεροι να σάς αμφισβητήσουν.

7. Δάσκαλος  και μαθητές δεν παραιτούνται ποτέ, όσο μακρύς κι αν φαίνεται ο δρόμος.
Για τυχόν απορίες, μπορείτε να απευθύνεστε στο διαχειριστή της σελίδας μας :oulaloum / mhn paizeis mazi mou



ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ-ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
(όχι λιγότερο σημαντικές από τα πορίσματα που εκτέθηκασν στο κύριο άρθρο, απλώς τις ξεχάσαμε).
1. Προς Θεού!! Δεν προσβάλλουμε ποτέ μαθητή. Η παιδαγωγική αρχή που λέει ότι κατ' αυτόν τον τον τρόπο οδηγούμε το μαθη...τή να αντιληφθεί ότι η επίθεση που νομίζει ότι δέχεται ελλοχεύει στη δική του σκέψη κρίνεται ανεπαρκής και ξεπερασμένη. Ακόμη κι όταν ο μαθητής συνειδητοποιήσει ότι δεν εννοούσατε την προσβολή, ποτέ δε θα το αποδεχθεί εξ ολοκλήρου. Πρώτον, διότι θα έχει πληγωθεί και δεύτερον, γιατί η πληγή δημιουργεί αντανακλαστικά ηρωοποίησης. Ο πληγωμένος νιώθει ήρωας. Μην ηρωοποιείτε το λάθος συναίσθημα.
2. Ο κάθε εκπαιδευτής είναι ελεύθερος να επιλέξει τα παιδαγωγικά και εκπαιδευτικά μέσα που ο ίδιος θεωρεί ενδεδειγμένα, ακόμη και αντίθετα προς τις υποδείξεις της παραπάνω έκθεσης. Σε μια εποχή πιεστικών ζητουμένων ενισχύεται η αυτενέργεια ακόμη και αναρχική των εκπαιδευτών, αρκεί να γνωρίζουν πώς να τη χειρισθούν, για να μη διαρραγεί το κλίμα εμπιστοσύνης. Απελευθερώνεται, λοιπόν, ο δάσκαλος.
3. Απελευθερώνεται, ταυτόχρονα, ο μαθητής. Αποποινικοποιείται η κοπάνα.
4. Βασική αρχή : κανένας δάσκαλος δε δικαιούται να συνάψει ερωτική σχέση με εκπαιδευόμενο. Αν νιώθετε ερωτευμένοι με κάποιον μαθητή σας, σώφρον είναι να παρετηθείτε από το σχολείο τώρα !!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου