2/7/10

Τα αρχαιότερα δείγματα πολυκύτταρων οργανισμών, μικροσκοπικά απολιθώματα




http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_1_02/07/2010_406576
 
ΒΒC
Τoν ακρογωνιαίo λίθο της ζωής, όπως τoν γνωρίζουμε σήμερα, εντόπισαν ερευνητές στην Γκαμπόν της Αφρικής. Στη μελέτη τους, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature, οι ερευνητές αναφέρουν ότι εντόπισαν μικροσκοπικά απολιθώματα, με μέγεθος λίγων εκατοστών, που πρέπει να είναι τα αρχαιότερα δείγματα πολυκύτταρων οργανισμών που έχουμε εντοπίσει μέχρι σήμερα.
Τα απολιθώματα βρέθηκαν στην Γκαμπόν της Αφρικής και χρονολογούνται πριν από 2,1 δισεκατομμύρια χρόνια, είναι δηλαδή κατά 200 εκατομμύρια χρόνια αρχαιότερα από όσα είχαμε βρει μέχρι σήμερα.
Ο συντονιστής της έρευνας Αμπντεραζάκ Ελ Αλμπανί και οι συνεργάτες του περιγράφουν τα απολιθώματα ως «μικρά ακανόνιστου σχήματος κουλουράκια».
Η εξέλιξη από τους μονοκύτταρους στους πολυκύτταρους οργανισμούς ήταν κομβικής σημασίας για την εξέλιξη της ζωής στον πλανήτη μας, καθώς κατέληξε στη δημιουργία πολύπλοκων οργανισμών όπως τα ζώα και τα φυτά. Βέβαια, το ερώτημα που θα πρέπει να απαντηθεί είναι κατά πόσο τα απολιθώματα ανήκουν σε πολυκύτταρους οργανισμούς ή είναι συνονθυλεύματα πολλών μονοκύτταρων οργανισμών. Οι επιστήμονες που υπογράφουν τη μελέτη υποστηρίζουν ότι η ανάλυση που πραγματοποιήθηκε με μικροτομογραφία ακτίνων Χ υποδεικνύει ότι πρόκειται για οργανισμούς που αποτελούνταν από πολλά κύτταρα.
Αύξηση του οξυγόνουΑυτοί οι οργανισμοί πρέπει να υπήρχαν όταν αυξήθηκε απότομα η συγκέντρωση του οξυγόνου στην ατμόσφαιρα, όπως και πριν από 500 εκατομμύρια χρόνια όταν παρατηρήθηκε τεράστια εξελικτική έκρηξη των ειδών. «Η εξέλιξη των μικροαπολιθωμάτων της Γκαμπόν αποτελεί το πρώτο βήμα προς τη δημιουργία πολυκύτταρων οργανισμών και διευκολύνθηκε από την αύξηση των συγκεντρώσεων οξυγόνου», εξηγεί ο δρ Ελ Αλμπανί.
Γιατί, ωστόσο, χρειάστηκε να περάσουν 1,5 δισεκατομμύριο χρόνια μέχρι να επικρατήσουν οι πολυκύτταροι οργανισμοί, παραμένει άγνωστο. Oι ερευνητές ελπίζουν ότι κάποια από τα ερωτήματα της εξέλιξης ζωής στη γη πρόκειται να αποκρυπτογραφηθούν με τη βοήθεια των απολιθωμάτων της Γκαμπόν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου