4/7/10

Μια παράσταση εις μνήμην της Πίνα Μπάους



NAFTEMPORIKI.GR Κυριακή, 4 Ιουλίου 2010 10:05
http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1838387



Το έργο και τη μνήμη της Πίνα Μπάους (1940-2009), της χορογράφου που ξεπέρασε τα σύνορα του χορού και του θεάτρου, δημιουργώντας ένα νέο ιδίωμα στο μοντέρνο χορό, τιμά το Φεστιβάλ Αθηνών, προσκαλώντας τη φημισμένη ομάδα της, το Χοροθέατρο του Βούπερταλ για λίγες παραστάσεις στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στις 7, 8 και 9, 13, 14, 15 Ιουλίου.

Η μεγάλη καριέρα της Πίνα Μπάους ξεκίνησε στα τέλη της δεκαετίας του ’60. Πρώτος σταθμός στην πορεία της ήταν οι χορογραφικές συνθέσεις της το 1969 στην όπερα Βούπερταλ που την οδήγησαν να αναλάβει καθήκοντα καλλιτεχνικού διευθυντής στο μπαλέτο της Όπερας. Εκεί δημιουργήθηκε η βασική ομάδα της που αργότερα μετονομάστηκε «Χοροθέατρο Βούπερταλ-Πίνα Μπάους» (1973).  Προτείνοντας ένα νέο χορογραφικό λεξιλόγιο σε κλασικά έργα και διατηρώντας τις καταβολές του γερμανικού εξπρεσιονισμού, η Πίνα Μπάους σφράγισε με το πρωτοποριακό στυλ της το σύγχρονο χορό.

Παρότι έδρα και ορμητήριο της δράσης της παρέμεινε η γερμανική πόλη Βούπερταλ, η διάσημη χορογράφος ξεκίνησε μια σειρά ταξιδιών στα τέλη της δεκαετίας του ‘80. Άλλωστε η ίδια υπέγραφε συμβόλαια μόνο για ένα έτος, προκειμένου να είναι ελεύθερη να φύγει και να αναζητήσει νέες πηγές έμπνευσης.  Οι ταξιδιωτικές περιπλανήσεις της αποτυπώθηκαν σε μια σειρά χορογραφιών που αξιοποιούσαν την καλλιτεχνική παράδοση, τους μύθους, τα σύμβολα και την ατμόσφαιρα διαφορετικών μητροπόλεων. Από τη Μαδρίτη, τη Λισσσαβόνα, τη Ρώμη, τη Βουδαπέστη, το Μπουένος Άιρες ως την Κωνσταντινούπολη, το Χονγκ Κονγκ και το Λος Άντζελες, η Πίνα Μπάους αφουγκράστηκε νέους ρυθμούς και ιστορίες, καταγράφοντας το δικό της ιδιότυπο ταξιδιωτικό ημερολόγιο.

Ορισμένες στιγμές από αυτή την «κοσμοπολίτικη» περίοδο της Πίνα Μπάους θα έχουμε τη δυνατότητα να θαυμάσουμε στις δύο παραστάσεις της φημισμένης ομάδας της. Στις 7, 8 και 9 Ιουλίου το Χοροθέατρο Βούπερταλ θα παρουσιάσει το έργο «Aqua» που θα μας μεταφέρει στη Βραζιλία του Ρίο, του Σάο Πάολο και της Μπάια.  Η συγκεκριμένη χορογραφική σύνθεση ανήκει στις πιο αισιόδοξες στιγμές της αξέχαστης χορογράφου και έχει ως σημείο αναφοράς το υγρό στοιχείο που μετασχηματίζει τον σκηνικό χώρο σε κάτοπτρο φαντασιώσεων. Με βραζιλιάνικα μουσικά ακούσματα (Baden Powell, Caetano Veloso, David Byrne, Gilberto Gill κ.α.) και φόντο το βίντεο και τα σκηνικά του Peter Pabst, τα μέλη του Χοροθεάτρου Βούπερταλ θα ερμηνεύουν μια από τις εντυπωσιακότερες συνθέσεις της Μπάους.

Στις 13, 14 και 15 Ιουλίου σειρά θα έχει το έργο «Nefes» και η Κωνσταντινούπολη. Ο τίτλος της παράστασης σημαίνει «ανάσα» στα τουρκικά και αποτελεί ένα σκοτεινό σκίτσο της Πόλης που δεν πάει ωστόσο να υμνεί τη ζωή. Η στοχαστική μελαγχολία διαδέχεται το χιούμορ και τον αισθησιασμό, ενώ στο μουσικό καλειδοσκόπιο του έργου βρίσκουν θέση η τουρκικοί παραδοσιακοί ρυθμοί, η ροκ , ο Τομ Γιέιτς και ο Μερτσάν Ντεντέ.  Ερμηνεύουν οι: Regina Advento, Pablo Aran Gimeno, Rainer Behr, Andrey Berezin, Damiano Ottavio Bigi, Silvia Fariaw Heredia, Ditta Miranda Jasjfi κ.α.  Πληροφορίες: Χοροθέατρου Βούπερταλ-Πίνα Μπάους: «Aqua», 7, 8, 9 Ιουλίο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου