2/6/10

Σε κλοιό διεθνών πιέσεων το Ισραήλ









Σε κλοιό διεθνών πιέσεων το Ισραήλ
http://news.kathimerini.gr/kathnews/images/dot_clear.gifΤο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ζητεί αμερόληπτη έρευνα για την επίθεση στον Στολίσκο Ελευθερίας – Κρατούνται 679 ακτιβιστές
A.P., Reuters, AFP
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ. Στο επίκεντρο ενός πρωτοφανών διαστάσεων διπλωματικού κυκλώνα βρίσκεται η ισραηλινή κυβέρνηση, στον απόηχο της αιματηρής επιδρομής στη νηοπομπή που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας. Η προσπάθεια ανώτατων Ισραηλινών αξιωματούχων, συμπεριλαμβανομένου και του πρωθυπουργού Mπέντζαμιν Νετανιάχου, να αμβλύνουν τις εντυπώσεις, δεσμευόμενοι ότι θα παρουσιάσουν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι οι ακτιβιστές στο τουρκικό πλοίο, Μαβί Μαρμαρά, επιτέθηκαν με όπλα στους καταδρομείς, δεν έχουν αποφέρει αποτέλεσμα και πλέον οι πιέσεις για άμεση άρση του οικονομικού αποκλεισμού της Λωρίδας της Γάζας είναι αφόρητες.
Η σύσταση ειδικής επιτροπής για τη διερεύνηση του τραγικού συμβάντος, όπως απαιτούν Αμερικανοί και Ευρωπαίοι, φαντάζει σήμερα μονόδρομος για τον περιορισμό τού ούτως ή άλλως μεγάλου πολιτικού κόστους. Την ίδια στιγμή και παρά τη μετριοπαθή μέχρι στιγμής στάση του Λευκού Οίκου, ο αρχηγός της Μοσάντ, Μέιρ Νταγκάν, έσπευσε να προειδοποιήσει ότι το Ισραήλ εξελίσσεται σταδιακά από «κεφάλαιο» σε «βάρος» για τους Αμερικανούς και ότι ο κίνδυνος της απόλυτης διπλωματικής απομόνωσης είναι ορατός.
Επειτα από μια μαραθώνια συνεδρίαση, κατά τη διάρκεια της οποίας οι αντιπρόσωποι Τουρκίας και ΗΠΑ ήρθαν σε ευθεία αντιπαράθεση, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ καταδίκασε την έφοδο των ειδικών δυνάμεων του ισραηλινού πολεμικού ναυτικού και απαίτησε τη διεξαγωγή αμερόληπτης έρευνας γύρω από τις συνθήκες υπό τις οποίες προκλήθηκαν οι απώλειες ανθρώπινων ζωών. Οι Αμερικανοί, πάντως, τάχθηκαν κατά της σύστασης μιας διεθνούς ανεξάρτητης επιτροπής για τη διαλεύκανση της υπόθεσης, υποστηρίζοντας ότι το Ισραήλ είναι σε θέση να διεξαγάγει μια αμερόληπτη έρευνα. Υπέρ της σύστασης διεθνούς επιτροπής, αλλά και της άμεσης άρσης του οικονομικού αποκλεισμού της Λωρίδας της Γάζας, τάχθηκαν εκτός της Τουρκίας και η Γαλλία, η Ρωσία και η Κίνα. Παράλληλα, το Συμβούλιο Ασφαλείας απαίτησε την άμεση απελευθέρωση όλων των ακτιβιστών που εξακολουθούν να τελούν υπό κράτηση στο Ισραήλ. Η ισραηλινή κυβέρνηση έχει επιβεβαιώσει ότι 679 άτομα από 42 χώρες εξακολουθούν να τελούν υπό κράτηση διότι «αρνούνται να συνεργαστούν με τις αστυνομικές αρχές». Χθες, μάλιστα, ο υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας, Γιτζάκ Αχαρόνοβιτς, τόνισε ότι θα αφεθούν ελεύθεροι όσοι δεν βιαιοπράγησαν σε βάρος στρατιωτών, όταν ολοκληρωθούν οι έρευνες της αστυνομίας. «Οσοι άπλωσαν χέρι σε στρατιώτη μας θα τιμωρηθούν, όπως προβλέπεται από τον νόμο», δήλωσε. Μέχρι αργά χθες το βράδυ είχαν απελαθεί από το Ισραήλ μόλις σαράντα πέντε ακτιβιστές. Υπενθυμίζεται ότι η έφοδος των Ισραηλινών καταδρομέων στο Στολίσκο της Ελευθερίας έλαβε χώρα σε διεθνή χωρικά ύδατα.
Στο μεταξύ, ελλοχεύει ο κίνδυνος περαιτέρω επιδείνωσης της κατάστασης, καθώς το «Κίνημα για μια Ελεύθερη Γάζα» ανακοίνωσε χθες ότι δύο ακόμα πλοία που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια κατευθύνονται προς την περιοχή. «Ο αγώνας μας θα συνεχιστεί και στα τέλη της εβδομάδας δύο ακόμα πλοία μας θα επιχειρήσουν να προσεγγίσουν τη Γάζα», δήλωσε με νόημα η εκ των ιδρυτών του κινήματος, Γκρέτα Μπερλίν. Απαντώντας, ο υφυπουργός Αμυνας του Ισραήλ, Ματάν Βιλνάι, ξεκαθάρισε ότι η χώρα του «δεν θα επιτρέψει σε κανένα πλοίο να παραδώσει προμήθειες σε μια βάση τρομοκρατών».
Ανοιγμα συνόρων από Αίγυπτο
Παράλληλα, η κυβέρνηση της Αιγύπτου αποφάσισε χθες το άνοιγμα των συνόρων με τη Λωρίδα της Γάζας, ακυρώνοντας με τον τρόπο αυτό προγενέστερη άτυπη συμφωνία με το Ισραήλ για τον αποκλεισμό της ελεγχόμενης από τη Χαμάς περιοχής. Ηδη από χθες χιλιάδες Παλαιστίνιοι περνούν από το συνοριακό φυλάκιο στη Ράφα για να αγοράσουν αγαθά από αιγυπτιακά καταστήματα.
Η επιδρομή στον Στολίσκο της Ελευθερίας, πάντως, χαρακτηρίζεται ως «αποτυχία» από την πλειοψηφία των ισραηλινών εφημερίδων, οι οποίες απαιτούν την απόδοση ευθυνών. «Κάποιος πρέπει να πληρώσει γι' αυτήν την ατιμωτική αποτυχία που πλήττει το κύρος της χώρας και θέτει σε κίνδυνο την ασφάλειά της», τονίζεται στο κύριο άρθρο της «Χαάρετς». Από την πλευρά της, η φιλοκυβερνητική «Γεντιόθ Αχρονόθ» καλεί τον πρωθυπουργό Νετανιάχου να καθαιρέσει τον υπουργό Αμυνας και ηγέτη των Εργατικών, Εχούντ Μπάρακ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου