31/5/10

Το Ισραήλ καλεί τους υπηκόους του να εγκαταλείψουν την Τουρκία















Το ισραηλινό ναυτικό σταμάτησε τον «στολίσκο της ελευθερίας» 
(31/5/2010)
 http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_3_31/05/2010_340115


 
Οι ισραηλινές ναυτικές δυνάμεις εντόπισαν και εμπόδισαν τον «στολίσκο της ελευθερίας» να προσεγγίσει τη Γάζα. 
 
Περισσότεροι από 10 ακτιβιστές σκοτώθηκαν κατά την ισραηλινή επιδρομή εναντίον της διεθνούς ανθρωπιστικής νηοπομπής, ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός.
«Κατά την επιχείρηση, οι Ισραηλινοί στρατιώτες αντιμετώπισαν ισχυρή σωματική βία. Ορισμένοι από τους επιβάτες χρησιμοποίησαν μαχαίρια και σιδηρογροθιές και επιχείρησαν επίσης να αρπάξουν το όπλο ενός στρατιώτη. Μπροστά στην αναγκαιότητα να υπερασπιστούν τη ζωή τους, οι στρατιώτες άνοιξαν πυρ», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
«Κομάντος κατέλαβαν έξι πλοία που επιχείρησαν να σπάσουν τον ναυτικό αποκλεισμό [της Λωρίδας της Γάζας]... Κατά τη διάρκεια της κατάληψης, οι στρατιώτες αντιμετώπισαν σθεναρή αντίσταση από τους ακτιβιστές οι οποίοι επιτέθηκαν με αληθινά πυρά», προσθέτει η ανακοίνωση.
«Από τις συγκρούσεις αυτές, υπάρχουν νεκροί και τραυματίες μεταξύ των επιβατών. Τουλάχιστον τέσσερις στρατιώτες τραυματίστηκαν, εκ των οποίων ένας από σφαίρα, και μεταφέρθηκαν στα ισραηλινά νοσοκομεία», προσθέτει η ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού.
Οι τραυματίες από τους ακτιβιστές μεταφέρονται με ελικόπτερα στα νοσοκομεία του Άσκαλον και της Χάιφα - ανέφερε στο κρατικό ραδιόφωνο του Ισραήλ ο υποστράτηγος Αβίου Μπεναγιά.
Το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ εξέδωσε ανακοίνωση ζητώντας από τους Ισραηλινούς υπηκόους να εγκαταλείψουν την Τουρκία.
Νωρίτερα, το ισραηλινό τηλεοπτικό δίκτυο Channel 10 είχε μεταδώσει ότι οι νεκροί ήταν 14-16.
Σύμφωνα με την τουρκική φιλανθρωπική οργάνωση ΙΗΗ, η οποία έπαιξε ρόλο στη διοργάνωση του «στολίσκου της ελευθερίας», οι νεκροί ανέρχονται στους 15 και οι περισσότεροι είναι Τούρκοι πολίτες.
Η τουρκική κυβέρνηση κάλεσε τον Ισραηλινό πρεσβευτή για να του επιδώσει διαμαρτυρία, τονίζουν διπλωματικές πηγές.
«Ο πρεσβευτής Γκάμπι Λέβι εκλήθη στο ΥΠΕΞ. Πρόκειται να του διαβιβάσουμε την εντονότατη αντίδρασή μας με τους πλέον σκληρούς τόνους», δήλωσε Τούρκος διπλωμάτης, που δεν θέλησε να κατονομασθεί.
Ισραηλινός υπουργός εξέφρασε τη λύπη του για τις απώλειες από την ισραηλινή επιχείρηση στη Γάζα εναντίον των πλοίων που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια στην περιοχή.
«Οι εικόνες σίγουρα δεν είναι ευχάριστες. Μπορώ μόνο να εκφράσω τη λύπη μου για τις απώλειες», τόνισε ο υπουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας Μπενιαμίν Μπεν-Ελιέζερ.
Η ισραηλινή αστυνομία αύξησε το επίπεδο συναγερμού στη χώρα για να αντιμετωπίσει «πιθανές ταραχές» ανάμεσα στους Άραβες Ισραηλινούς, μετά την επιχείρηση, ανακοίνωσε αστυνομικός εκπρόσωπος.
Το Ισραήλ είχε προειδοποιήσει ότι θα εμποδίσει την αποστολή της ανθρωπιστικής βοήθειας ακόμη και αν χρειαστεί να καταφύγει στη βία.

«Ελεύθερη Γάζα» : Καμία επικοινωνία με τους επιβαίνοντες

Η οργάνωση «Ελεύθερη Γάζα» (Free Gaza Movement) δεν έχει καμία επικοινωνία με τους επιβαίνοντες στα σκάφη της διεθνούς νηοπομπής που δέχθηκε επίθεση από Ισραηλινούς καθώς μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας.
Όπως δήλωσε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ) η συνιδρυτής της οργάνωσης «Free Gaza Movement» Γκρέτα Μπερλίν, «μαθαίνουμε τα νέα από τους Ισραηλινούς συνδέσμους μας στο Ισραήλ» .
«Δεν έχουμε καμία επικοινωνία με τα σκάφη, δεν έχουμε καμία επικοινωνία με τους επιβαίνοντες», είπε.
«Εκατοντάδες Ισραηλινοί στρατιώτες» 

Εκατοντάδες Ισραηλινοί στρατιώτες επιτέθηκαν στα πλοία της διεθνούς νηοπομπής και ο κυβερνήτης του δικού μας πλοίου τραυματίστηκε σοβαρά, μετέδωσε ο ανταποκριτής του αλ Τζαζίρα ο οποίος βρίσκεται σε ένα από τα πλοία που κατευθύνονταν στη Γάζα, πριν διακοπεί η επικοινωνία.
«Εκατοντάδες Iσραηλινοί στρατιώτες επιτέθηκαν στο στόλο της ειρήνης και οι επιβάτες του πλοίου στο οποίο βρίσκομαι συμπεριφέρονται με μεγάλο θάρρος», τόνισε ο Αμπάς Νάσερ στην τελευταία επικοινωνία που είχε με το τηλεοπτικό δίκτυο του Κατάρ.
«Ο κυβερνήτης του πλοίου μας τραυματίστηκε σοβαρά και υπάρχουν άλλοι δύο τραυματίες ανάμεσα στους επιβάτες», πρόσθεσε ο δημοσιογράφος.
Το ισραηλινό ραδιόφωνο ανακοίνωσε ότι η στρατιωτική λογοκρισία απαγόρευσε τη μετάδοση κάθε πληροφορία για τους νεκρούς και τους τραυματίες που μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία της χώρας.

Διεξαγωγή έρευνας ζητά η Ε.Ε.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση ζήτησε τη διεξαγωγή έρευνας για τους θανάτους επί των πλοίων που μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας.
«Η Ύπατη Εκπρόσωπος Κάθριν Αστον εκφράζει τη βαθειά της λύπη για την είδηση των θανάτων και της βίας και. .. εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης ζητεί τη διεξαγωγή πλήρους έρευνας για τις συνθήκες του συμβάντος. ..Ζητεί την άμεση, διαρκή και άνευ όρων ροή της ανθρωπιστικής βοήθειας, αγαθών και ανθρώπων προς τη Γάζα», δήλωσε εκπρόσωπος της Κάθριν Αστον.

«O στολίσκος αγνόησε εντελώς τις προειδοποιήσεις μας»
Ισραηλινός αξιωματούχος που ζήτησε να μην ανακοινωθεί το όνομά του δήλωσε σήμερα ότι οι ακτιβιστές αγνόησαν τις εντολές του ισραηλινού ναυτικού να επιστρέψουν πίσω ή να οδηγηθούν στο ισραηλινό λιμάνι Ασντοτ.
Η ίδια πηγή ανέφερε ότι ισραηλινά πλοία προειδοποίησαν τους περίπου 700 ακτιβιστές πως η μόνη λύση που υπάρχει είναι να φτάσουν στο λιμάνι Ασντοτ και να ξεφορτώσουν εκεί τους 10 χιλιάδες τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα, την οποία θα μεταφέρουν οι Ισραηλινοί εκεί.
«Επικοινωνήσαμε μαζί τους μέσω του ράδιο αποσαφηνίζοντας ότι δεν μπορεί να περάσουν από περιοχή όπου απαγορεύεται ο πλούς» ανέφερε ο Ισραηλινός αξιωματούχος και πρόσθεσε:
«Τους δηλώσαμε ότι είναι καλοδεχούμενοι στο Ασντοτ όπου όλη η ανθρωπισιτκή βοήθεια που μεταφέρουν θα σταλεί στη Γάζα από εμάς. Αλλά ο στολίσκος αγνόησε εντελώς τις προειδοποιήσεις μας. Ενημερώσαμε τον καπετάνιο του πρώτου πλοίου να γυρίσει πίσω».
Ο «στολίσκος της ελευθερίας» οργανώθηκε από φιλοπαλαιστινιακές οργανώσεις και μια τουρκική ανθρωπιστική οργάνωση ενώ η Τουρκία έχει εγκαίρως ενημερώσει και έχει ζητήσει από το Ισραήλ να επιτρέψει το ασφαλές πέρασμά του, διαβεβαιώνοντας ότι οι δέκα χιλιάδες τόνοι που μεταφέρουν τα πλοία είναι αποκλειστικά ανθρωπιστική βοήθεια.

Ενεργοποίηση Μονάδας Χειρισμού Κρίσεων
Μόλις έγινε γνωστό ότι δυνάμεις των ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων ανέκοψαν τον πλου και κατέλαβαν πλοία που μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, το υπουργείο Εξωτερικών ενεργοποίησε τη Μονάδα Χειρισμού Κρίσεων. Πολίτες των οποίων οι οικείοι συμμετέχουν στην αποστολή μπορούν να επικοινωνούν με το τηλέφωνο +30 210 368 1730.
Ταυτόχρονα, δόθηκαν οδηγίες προς την ελληνική Πρεσβεία στο Τελ Αβίβ να έρθει σε επαφή και να ζητήσει επίσημη ενημέρωση και εξηγήσεις από τις ισραηλινές αρχές σχετικά με την επιχείρηση των ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων.
Ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών επικοινώνησε με τον πρέσβη του Ισραήλ στην Αθήνα και του ζήτησε να έχει άμεση ενημέρωση σχετικά με την ασφάλεια των Ελλήνων πολιτών που επέβαιναν στα σκάφη, ενώ, όπως και σε προηγούμενες επικοινωνίες, υπογράμμισε την ανάγκη να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της ασφάλειάς τους.
Αποτελεί πάγια θέση της Ελλάδας ότι οποιαδήποτε δραστηριότητα Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων πρέπει να ασκείται ελεύθερα, υπό την αυτονόητη προϋπόθεση ότι είναι σύννομη.
Από την πρώτη στιγμή που οι Έλληνες συμμετέχοντες στην πρωτοβουλία για μεταφορά βοήθειας στον Παλαιστινιακό πληθυσμό της Γάζας εκδήλωσαν την πρόθεσή τους, ενημερώθηκαν για τους σοβαρούς κινδύνους ασφαλείας που ενείχε η ενέργειά τους. Παράλληλα, οι υπηρεσίες του υπουργείου Εξωτερικών προέβησαν στις κατάλληλες παραστάσεις προς τις ισραηλινές αρχές, με γνώμονα την προστασία της ασφάλειας των Ελλήνων πολιτών.
Το υπουργείο Εξωτερικών θα συνεχίσει να παρακολουθεί τις εξελίξεις και θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΣΚΑΪ 100,3


http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11381&subid=2&pubid=13834973#
Ο «Στόλος της Ελευθερίας» με τη συμμετοχή και δύο ελληνικών σκαφών κατευθύνεται προς την πολύπαθη Λωρίδα της Γάζας


Τα πλοία εντοπίστηκαν από το ισραηλινό ναυτικό στις 23.00 ώρα Ελλάδας , ανέφεραν οργανωτές του κινήματος «Ελευθερώστε τη Γάζα», ενώ βρίσκονταν περίπου 120 χιλιόμετρα ανοικτά του Ισραήλ. Οι επιβάτες προετοιμάστηκαν αμέσως για την παρεμπόδισή τους από τις ισραηλινές αρχές να προσεγγίσουν το στόχο τους. Το ισραηλινό πολεμικό ναυτικό διέταξε τα έξι πλοία να ακολουθήσουν τα ισραηλινά σκάφη και να φτάσουν στο λιμάνι Ασντοτ είτε να παραμείνουν εκεί που βρίσκονται. Στην περίπτωση που οι ακτιβιστές ακολουθήσουν την εντολή να φτάσουν στο λιμάνι Ασντοτ θα προσαχθούν στην ειδική υπηρεσία μετανάστευσης και θα σταλούν πίσω στις χώρες τους.
Μέχρι τις πρώτες πρωϊνές ώρες, τα ισραηλινά σκάφη είχαν σε ασφυκτικά κλοιό τον στολίσκο, ο οποίος όμως συνέχιζε την πορεία του.
Η Γκρέτα Μπερλίν, εκπρόσωπος του κινήματος «Ελεύθερη Γάζα», δηλώνει ότι το Ισραήλ ρισκάρει δημόσια κατακραυγή εάν επιχειρήσει να μπλοκάρει τα πλοία.
Υπενθυμίζεται ότι σκάφη του Πολεμικού Ναυτικού του Ισραήλ έχουν ανακόψει από τον Ιανουάριο του 2009 τρεις προηγούμενες προσπάθειες του κινήματος «Free Gaza» να σπάσει τον αποκλεισμό και να μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια.




Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 31 Μαΐου 2010, 10:15 
http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=140563&cid=5


Δραματικές είναι οι συνέπειες μετά το φονικό ρεσάλτο των Ισραηλινών κομάντο στα πλοία της διεθνούς νηοπομπής, σε διεθνή ύδατα ανοιχτά της Λωρίδας της Γάζας.

Το Υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ εξέδωσε πριν από λίγο ανακοίνωση, ζητώντας από τους Ισραηλινούς υπηκόους να εγκαταλείψουν την Τουρκία για λόγους ασφαλείας.

Οι σχέσεις Τουρκίας - Ισραήλ, που εδώ και καιρό είναι εξαιρετικά τεταμένες εξ αιτίας της πολεμικής "συμπεριφοράς" του Τελ Αβίβ κατά των Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας, οξύνονται ακόμη περισσότερο με απρόβλεπτες συνέπειες.  

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 31 Μαΐου 2010, 10:23











        

http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=167814

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου