25/5/10

Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ



Δευτέρα, 24 Μαΐου


  • Η σελήνη (σε φέξη) βρίσκεται νότια του αστέρα Στάχυ στην Παρθένο. Στο σούρουπο, ο Στάχυς και το φεγγάρι θα είναι στο ΝΝΑ. Βρείτε τον Στάχυ περίπου 6 ° άνω δεξιά της Σελήνης σήμερα το βράδυ.

Τρίτη, 25 Μαΐου


  • Ο Κρόνος και ο Δίας βρίσκονται σε αντίθεση ο ένας με τον άλλο, 180 μοίρες μακριά. Αυτή είναι η πρώτη από τα τρείς αντιθέσεις για το 2010-2011. Κάθε 20 χρόνια, ο Κρόνος και ο Δίας συναντιούνται στον ουρανό. Είμαστε  εδώ και 10 χρόνια μετά από την τελευταία σύνοδο τους και 10 χρόνια μακριά από την επόμενη, το 2020.

Τετάρτη, 26 Μαΐου


  • Εάν έχετε αφήσει ποτέ κάποιον νέο ερασιτέχνη να κοιτάξει μέσω του τηλεσκοπίου σας, οι πιθανότητες είναι ότι θα σας έχει ρωτήσει "ποιο είναι το πιο μακρινό αντικείμενο που  μπορεί να δει κανείς με αυτό; "   Εκτός αν έχετε ένα πολύ μεγάλο τηλεσκόπιο, οι πιθανότητες είναι ότι η απάντησή σας πρέπει να είναι το  ‘ 3C273’. Το 3C273 είναι ένα κβάζαρ, που θεωρείται ότι βρίσκεται  περίπου 2 δισεκατομμύρια έτη φωτός  μακριά. Για το 3C273 υπάρχουν  διάφορες αναφορές  στην αστρονομική ιστορία. Όχι μόνο είναι  το φωτεινότερο κβάζαρ στον ουρανό, αλλά επίσης το πρώτο που ανακαλύφθηκε. Ο  προσδιορισμός του σαν 3C273 προέρχεται από το ότι είναι η 273η  είσοδος στον τρίτο κατάλογο των ράδιο πηγών του Κέιμπριτζ, ο οποίος πραγματοποιήθηκε  με το ιστορικό ράδιο τηλεσκόπιο στο Jodrell Bank της Αγγλίας και δημοσιεύθηκε το 1959.
  • Αν και το 3C273 εμφανίζεται σαν ένα μόλις  αμυδρό, ελαφρώς γαλαζωπό αστέρι μέσω των τηλεσκοπίων μας, η τεράστια απόστασή του σημαίνει ότι πρέπει να είναι εξαιρετικά φωτεινό. Στην πραγματικότητα, γνωρίζοντας πόσο απίστευτα μακριά βρίσκεται, οι αστρονόμοι υπολογίζουν ότι το 3C273 πρέπει να έχει μια συνολική εκπομπή φωτός  ισοδύναμη  με αυτήν από 2 τρισεκατομμύρια ήλιους!





  • Αρχίστε την αναζήτηση σας για το 3C273 βρίσκοντας με το γυμνό μάτι το αστέρι η της Παρθένου. Το κβάζαρ βρίσκεται στα  βορειοανατολικά του.  Το μόνο που χρειάζεστε είναι ένα τηλεσκόπιο 6 ιντσών ή μεγαλύτερο για να αρχίσετε το ταξίδι σας στην άκρη του σύμπαντος. Αν και ένα τηλεσκόπιο 6 ιντσών μπορεί μόλις  να ανιχνεύσει το 3C273, τις νύχτες που ο αέρας είναι ξηρός και ο ουρανός  πολύ καθαρός, αυτό που κάνει ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα την προσπάθεια σας είναι να το ξεχωρίσετε ανάμεσα από τα άλλα εξίσου αμυδρά αστέρια. Το διακριτό μπλε χρώμα του πρέπει να σας βοηθήσει στον εντοπισμό. Επίσης, σημειώστε ότι, αν και λάμπει συνήθως με μέγεθος 12,8, το 3C273 μπορεί περιστασιακά να γίνει φωτεινότερο κατά ένα πλήρες μέγεθος. Μπορεί επίσης, αντιθέτως, να εξασθενίσει σε μέγεθος 13,2, απροσδόκητα.
  • Κατά γενική ομολογία, το 3C273 μοιάζει σαν κάποιο άλλο αμυδρό αστέρι. Αλλά αυτό ακριβώς είναι το συναρπαστικό μέρος της παρατηρησιακής αστρονομίας. Όταν καταβάλετε έντονες προσπάθειες για να δείτε το αμυδρό φως του 3C273's απόψε, να έχετε την σκέψη  ότι τα μάτια σας αντικρίζουν  φωτόνια που έφυγαν από το απόμακρο αυτό αντικείμενο όταν κυριαρχούσε η μονοκύτταρη  ζωή στον πλανήτη μας! Και ότι καλύτερο, το βλέπετε μέσω του δικού σας τηλεσκοπίου.
Πέμπτη, 27 Μαΐου


  • Πανσέληνος στις 2:08 π.μ. της Παρασκευής. Κοιτάξτε τον κόκκινο Αντάρη περίπου 3°  κάτω και στα αριστερά της σελήνης καθώς και τα γύρω αστέρια του Σκορπιού. Η λάμψη του φεγγαριού θα είναι έντονη. Με κιάλια θα έχετε την καλύτερη θέαση. Κατά τη διάρκεια της βραδιάς, παρακολουθήσετε την κίνηση Σελήνης σε σχέση με αυτά τα αστέρια.
  • Η Αφροδίτη απέχει λιγότερο από ¾ ° από το αστέρι 3ου μεγέθους έψιλον των Διδύμων αυτό το βράδυ και την Παρασκευή το βράδυ. Κοιτάξτε προσεκτικά, η Αφροδίτη είναι 600 φορές πιο φωτεινή.

Παρασκευή, 28 Μαΐου


  • Ακόμα και με ένα μικρό τηλεσκόπιο θα μπορέσετε να διακρίνετε τον Τιτάνα, τον μεγαλύτερο δορυφόρο του Κρόνου. Αυτό το βράδυ και αύριο το βράδυ, ο Τιτάνας θα βρίσκεται, σε μέγιστη αποχή, στα ανατολικά του πλανήτη σε απόσταση ίση περίπου με τέσσερις φορές το μήκος των δακτυλίων του. Με ένα τηλεσκόπιο μεγαλύτερο από 6 ίντσες θα αρχίζει να ξεχωρίζει το πορτοκαλί χρώμα της ατμόσφαιράς του. Ο Τιτάνας ταλαντεύεται γύρω από τον Κρόνο κάθε 16 ημέρες.
Σάββατο, 29 Μαΐου


  • Η Δήμητρα (Ceres), ο μεγαλύτερος και ο πρώτο-ανακαλυφθείς αστεροειδής, περνά κοντά από το Νεφέλωμα της Λιμνοθάλασσας (Μ8) στον Τοξότη αυτή την εβδομάδα. Η Δήμητρα, με μέγεθος 7,5, φαίνεται εύκολα με κιάλια. Το Μ8 φτάνει σε καλό ύψος για παρατήρηση στα νότια-νοτιοανατολικά περίπου στις 1 π.μ. Η Δήμητρα θα είναι πιο κοντά σ 'αυτό το βράδυ της 1η Ιουνίου.

Κυριακή, 30 Μαΐου


  • Ο ακόμα αμυδρός κομήτης C/2009 R1 (McNaught) βρίσκεται κοντά στην περίοδο όπου θα φαίνεται καλύτερα, χαμηλά στα ανατολικά-βορειοανατολικά λίγο πριν το λυκαυγές. Θα χρειαστείτε τηλεσκόπιο ή ένα ζευγάρι καλά κιάλια. Διαβάστε το πλήρες άρθρο εδώ.


Στις 19 Μαΐου, όταν ο Michael Jaeger έβγαλε αυτήν την φωτογραφία από την Αυστρία, ο κομήτης C/2009 R1 ήταν 8ου μεγέθους, δείχνοντας το χαρακτηριστικό πράσινο χρώμα ενός κομήτη όπως θα φαινόταν με μεγάλα τηλεσκόπια. Σημειώστε τη λεπτή μπλε ουρά αερίου. Στην πραγματικότητα, ο κομήτης φαίνεται να είναι 1 ή 2 μεγέθη φωτεινότερος απ’ ότι αναμενόταν. Ας ελπίσουμε αυτή η συμπεριφορά του να συνεχιστεί!





Ο Ήλιος βγαίνει από ένα ασυνήθιστα μεγάλο ηλιακό ελάχιστο. Η ηλιακή δραστηριότητα επιταχύνεται, με τις ηλιακές κηλίδες και άλλα μαγνητικά φαινόμενα να συμβαίνουν πιο συχνά τώρα. Η δραστηριότητα θα πρέπει να αυξηθεί για μερικά ακόμη χρόνια μέχρι το επόμενο ηλιακό μέγιστο που αναμένεται γύρω στο 2013. Οι εικόνες στο η-άλφα, όπως αυτή εδώ, αποκαλύπτουν πολύ περισσότερες λεπτομέρειες απ’ ότι οι εικόνες με ένα κοινό ηλιακό φίλτρο.


           ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ



  • Παρατηρείτε τον ήλιο καθημερινά (με τη χρήση ενός ασφαλούς ηλιακού φίλτρου) αφού σχεδόν πάντοτε αποκαλύπτονται ενδιαφέροντα φαινόμενα στην επιφάνειά του. Για καθημερινή ενημέρωση σχετικά με την ηλιακή δραστηριότητα, επισκεφτείτε τον δικτυακό τόπο: www.spaceweather.com.
  • Ο Ερμής είναι χαμηλά στο λυκαυγές.
  • Η Αφροδίτη (μέγεθος -3,9, στους Διδύμους), ο Αποσπερίτης, φαίνεται λαμπρή στον δυτικό βορειοδυτικό ουρανό στο λυκόφως και νωρίς το βράδυ. Ανεβαίνει όλο και ψηλότερα καθημερινά. Η Αίγα του Ηνίοχου είναι το λαμπρό άστρο πάνω και στα δεξιά της. Με ένα τηλεσκόπιο, η Αφροδίτη εξακολουθεί να ένας μικρός δίσκος gibbous (12 δευτερόλεπτα του τόξου). Είναι τόσο εκθαμβωτική, στον λαμπρό φωτισμό της από τον Ήλιο, που θα έχετε την πιο καθαρή τηλεσκοπική εικόνα της παρατηρώντας την στο γαλάζιο του ουρανού πριν το ηλιοβασίλεμα - αν μπορείτε να το βρείτε εκεί. Στα τέλη του καλοκαιριού η Αφροδίτη θα βρεθεί στην πιο δραματική της φάση, αυτή της ημισελήνου, αλλά τότε θα είναι χαμηλότερη στο λυκόφως.
  • Ο Άρης (μέγεθος +1 στον δυτικό Λέοντα) βρίσκεται στον δυτικό ουρανό το βράδυ. Πάνω και στα αριστερά του είναι ο Βασιλίσκος και πάνω από τον Βασιλίσκο (Regulus ) είναι ο γ του Λέοντος. Παρακολουθήστε την πορεία του Άρη καθώς θα πλησιάζει τον Βασιλίσκο τις επόμενες εβδομάδες. Θα βρεθούν πολύ κοντά, μόλις 0,8° στις 6 Ιουνίου.
  • Ο Δίας (μέγεθος -2,2) λάμπει χαμηλά στον ανατολικό νοτιοανατολικό ουρανό το λυκαυγές, κάτω από τον χαρακτηριστικό κυκλικό σχηματισμό του αστερισμού των Ιχθύων. Τίποτα άλλο δεν είναι τόσο λαμπρό στον ουρανό!
  • Ο Κρόνος (μέγεθος +1, στην κεφαλή της Παρθένου) βρίσκεται ψηλά στον νοτιοδυτικό ουρανό το βράδυ. Με τηλεσκόπιο, θα μπορέσετε να δείτε ότι οι δακτύλιοί του είναι σε κλίση μόνο 1,7°, στο ελάχιστο της κλίσης που θα έχουν για τα επόμενα 15 χρόνια. Θα παραμένουν σ’ αυτήν την κλίση και τον Ιούνιο. Παρατηρήστε την λεπτή μαύρη γραμμή σκιάς που ρίχνουν οι δακτύλιοι πάνω στον δίσκο. Η γραμμή είναι παχύτερη και πιο εμφανής τώρα απ’ όσο ήταν πριν από λίγες εβδομάδες. Τώρα είναι ο κατάλληλος χρόνος για να εντοπίσετε τα δυσκολότερα φεγγάρια του Κρόνου με το τηλεσκόπιο σας.
  • Ο Ουρανός (μέγεθος 5,9 στους Ιχθείς) βρίσκεται στο υπόβαθρο του Δία στο λυκαυγές.
  • Ο Ποσειδώνας (μέγεθος 7,9, στα όρια μεταξύ Υδροχόου και Αιγόκερου) φαίνεται λίγο πριν το λυκαυγές αρκετά πάνω και στα δεξιά του Δία.
  • Ο Πλούτωνας (μέγεθος 14, στον βορειοδυτικό Τοξότη) βρίσκεται στον νότο πριν το λυκαυγές.
http://www.astronomy.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου