19/4/10

Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ


(Επιμέλεια: Αντώνης Παντελίδης)

Δευτέρα, 19 Απριλίου

  • Η σελήνη αυτό το βράδυ λάμπει σχεδόν ανάμεσα στον Προκύωνα (στα αριστερά της) και την Αίγα (στα δεξιά της).
  • Το σημείο όπου προσεδαφίστηκε το Apollo 11 βρίσκεται κοντά στην διαχωρίζουσα της σελήνης. Αν και το σημείο αυτό δεν φαίνεται με τα επίγεια τηλεσκόπια, η Θάλασσα της Γαλήνης διακρίνεται εύκολα. Βρίσκεται βόρεια από τους τρεις κρατήρες,  Θεόφιλο, Κύριλλο και Catharina.

Τρίτη, 20 Απριλίου

  • Η σελήνη βρίσκεται απόψε στους Διδύμους. Περνά από τον Καρκίνο τις επόμενες δύο νύχτες (κοντά στον Άρη και το σμήνος της Κυψέλης) και συνεχίζει στη κεφαλή του Λέοντα.


Τετάρτη, 21 Απριλίου

  • Πρώτο τέταρτο της σελήνης στις 9:21 μ.μ. Ο Άρης λάμπει πάνω από την σελήνη, όπως φαίνεται παραπάνω.
  • Οι Λυρίδες, η ετήσια βροχή διαττόντων είναι σε εξέλιξη τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης και της Παρασκευής. Η καλύτερη ώρα για να παρακολουθήσετε την τυχόν δραστηριότητα της είναι όταν θα έχει δύσει η σελήνη, τις ώρες πριν το πρώτο φως της ημέρας. Οι Λυρίδες είναι συνήθως μια αδύναμη «βροχή» αλλά από χρόνο σε χρόνο μπορούν  να κάνουν την έκπληξη και να παράγουν αρκετούς διάττοντες. Τα μετέωρα εκπορεύονται από ένα σημείο πάνω στο σύνορο μεταξύ της Λύρας και του αστερισμού του Ηρακλή, κοντά στον λαμπρό αστέρα Βέγα.

Πέμπτη, 22 Απριλίου

  • Μόλις σκοτεινιάσει αυτήν την εβδομάδα, κοιτάζοντας από τα ΝΔ, θα βρείτε μια οριζόντια ζώνη από φωτεινούς αστερισμούς: ο Μέγας Κύων με τον λαμπρό Σείριο, ο Ωρίωνας με την οριζόντια ζώνη του, ο Αλντεμπαράν, η Αφροδίτη, και οι Πλειάδες. Πάνω από αυτήν βρίσκεται μια δεύτερη ζώνη από «χειμερινούς» αστερισμούς: Ο Μικρός Κύων, οι Δίδυμοι, και ο Ηνίοχος.

Παρασκευή, 23 Απριλίου


  • Η Αφροδίτη και οι Πλειάδες χωράνε σ’ ένα πεδίο 5° με κιάλια, αυτό το βράδυ και μέχρι το βράδυ της Κυριακής.

Σάββατο, 24 Απριλίου

  • Ο Κρόνος λάμπει πάνω και στα αριστερά της σελήνης αυτό το βράδυ.
  • Η κατσαρόλα της Μεγάλης Αρκτου φθάνει στο ψηλότερο της σημείο στον ουρανό νωρίς το βράδυ. Καθώς η Γη συνεχώς περιστρέφεται, η κατσαρόλα γυρίζει γύρω από τον Πολικό.
Κυριακή, 25 Απριλίου

  • Για αυτούς που θα σηκωθούν νωρίς το πρωί, θα δουν σε προεπισκόπηση πως θα είναι τα αστέρια στον βραδινό ουρανό του Αυγούστου. Τα τρία φωτεινά αστέρια που λάμπουν ψηλά στα νοτιοανατολικά πριν το φως της αυγής αποτελούν το Θερινό Τρίγωνο. Ο Σκορπιός και ο Τοξότης, οι δύο χαρακτηριστικοί καλοκαιρινοί αστερισμοί, βρίσκονται χαμηλά στον νότιο ορίζοντα. Το φωτεινό αστέρι στα μέσα του δυτικού ουρανού είναι ο Αρκτούρος στον αστερισμό του Βοώτη.
  • Θέλετε να γίνετε καλύτερος ερασιτέχνης αστρονόμος; Μάθετε τη θέση των αστερισμών με βάση τα πιο λαμπρά αστέρια τους και τους σχηματισμούς τους. Αυτό είναι το κλειδί για να εντοπίσετε και τα διάφορα αντικείμενα από το βαθύ ουρανό με κιάλια ή με τηλεσκόπιο. Ένας πολύ χρήσιμος οδηγός για εύκολο εντοπισμό των αστερισμών σε όλο τον ουρανό είναι το βιβλίο The Monthly Sky Guide (εκδόσεις ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ Θεσσαλονίκης).

  • Μπορεί ένα αυτοματοποιημένο τηλεσκόπιο να αντικαταστήσει τους αστροχάρτες; Όπως ο Terence Dickinson και ο Alan Dyer λένε στο Backyard Astronomer's Guide:  "Δεν μπορεί κανείς να εκτιμήσει πλήρως το σύμπαν, αν δεν αναπτύξει την ικανότητα να βρίσκει πράγματα στον ουρανό και αν δεν κατανοεί τις ουράνιες κινήσεις. Αυτή η γνώση κατακτάται μόνο όταν κάποιος αφιερώνει χρόνο κάτω από τα αστέρια με φιλομάθεια και με έναν αστροχάρτη στα χέρια." Χωρίς αυτά, "Ο ουρανός ποτέ δεν γίνεται ένα φιλικό μέρος."

Το αντικείμενο στην φωτογραφία είναι ο NGC 3628, ένας σπειροειδής γαλαξίας σε απόσταση περίπου 35 εκατομμυρίων ετών φωτός στον αστερισμό του Λέοντα. Μαζί με το Μ65 και το Μ66, ο NGC 3628 αποτελεί την Τριάδα του Λέοντα. Φαίνεται καθαρά μια λωρίδα σκόνης η οποία και διχοτομεί τον γαλαξία. Ο NGC 3628 ανακαλύφθηκε το 1784 από τον Γουίλιαμ Χέρσελ. Μια όμορφη φωτογραφία του γαλαξία αυτού τραβηγμένη για 3 ώρες με την ΑΤΙΚ16Ηr και το Maksutov Newton 190. Για τον περιορισμό της φωτορύπανσης χρησιμοποιήθηκε το φίλτρο Ηα 47nm Baader. Του Βασίλη Παπαϊωάννου.


Θέλετε να μυηθείτε στο χώρο της αστροφωτογραφίας; Συμβουλευθείτε το βιβλίο Αστροφωτογραφία (εκδόσεις ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ Θεσσαλονίκης) και αποκτήστε τις κατάλληλες γνώσεις για να φωτογραφίσετε το ηλιακό μας σύστημα και πέρα από αυτό).


          ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ


  • Παρατηρείτε τον ήλιο καθημερινά (με τη χρήση ενός ασφαλούς ηλιακού φίλτρου) αφού σχεδόν πάντοτε αποκαλύπτονται ενδιαφέροντα φαινόμενα στην επιφάνειά του. Για καθημερινή ενημέρωση σχετικά με την ηλιακή δραστηριότητα, επισκεφτείτε τον δικτυακό τόπο: www.spaceweather.com. Ο νέος ηλιακός κύκλος #24 δίνει καθημερινά σημάδια δραστηριότητας.
  • Ο Ερμής γίνεται αμυδρότερος και χάνεται στο φως του ηλιοβασιλέματος έχοντας βρεθεί πολύ κοντά στην Αφροδίτη τις δυο πρώτες εβδομάδες του Απριλίου.
  • Η Αφροδίτη (μέγεθος -3,9) φαίνεται λαμπρή στον δυτικό βορειοδυτικό ουρανό στο λυκόφως. Ανεβαίνει όλο και ψηλότερα καθημερινά.
  • Ο Άρης (μέγεθος +0,5 στον Καρκίνο) στα αριστερά από τον Κάστορα και τον Πολυδεύκη, ανατέλλει νωρίς το βράδυ και βρίσκεται ψηλά στον νότιο  ουρανό νωρίς το βράδυ. Θα βρείτε τον Άρη πολύ κοντά στο σμήνος της Κυψέλης (Μ44). Η φαινόμενη διάμετρος του μικραίνει από 8 στα 7,5 δευτερόλεπτα του τόξου αυτήν την εβδομάδα. Μπορείτε να δείτε ακόμη τον βόρειο πόλο του πλανήτη;
  • Ο Δίας (μέγεθος -2,1) αρχίζει να φαίνεται χαμηλά στο φως του λυκαυγούς. Θα τον δείτε λίγο πάνω από τον ανατολικό ορίζοντα περίπου 45 πριν την ανατολή του ήλιου.

Η Νότια Ισημερινή Ζώνη του Δία είχε εξαφανιστεί όταν ο πλανήτης βυθίστηκε στο ηλιοβασίλεμα τον Φεβρουάριο. Τώρα επανεμφανίζεται νωρίς στον πρωινό ουρανό. Με μικρό τηλεσκόπιο ο Δίας φαίνεται να έχει μόνο μια ζώνη.  Ο John Wesley από την Αυστραλία έβγαλε αυτήν τη φωτογραφία του Δία στις 12 Απριλίου.

  • Ο Κρόνος (μέγεθος +0,7, στην κεφαλή της Παρθένου) βρίσκεται στα νοτιοανατολικά νωρίς το βράδυ και λάμπει ψηλά στον νότο πριν τις 11μ.μ. Με τηλεσκόπιο, θα μπορέσετε να δείτε ότι οι δακτύλιοί του είναι σε κλίση μόνο 2,2° η οποία κλίση θα μικραίνει στις 1,7° νωρίς το Μάιο και στις αρχές Ιουνίου. 

  • Ο Ουρανός  και ο Ποσειδώνας έχουν χαθεί στο φως της ανατολής του ήλιου. 

  • Ο Πλούτωνας (μέγεθος 14, στον βορειοδυτικό Τοξότη) βρίσκεται στον νότο λίγο πριν το λυκαυγές.
 http://www.astronomy.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου