10/2/10

Οι Έλληνες Indigo” κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΔΙΟΝ

ΜΙΑ ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΙΣΤΟΡΙΑ Η Ακαδημία Αθηνών αναζητά...

Την άνοιξη του 2001 στάλθηκε ένα ερωτηματολόγιο σε πολλά λύκεια της χώρας. Η υπόθεση δεν θα είχε απασχολήσει κανέναν, εάν λίγες ημέρες αργότερα δεν ήταν πολλοί οι γονείς που διαμαρτυρήθηκαν για ορισμένες "περίεργες" ερωτήσεις του ερωτηματολογίου.

Της Στελίνας Μαργαριτίδου
smargaritidou@gmail.com

Το πιο περίεργο όμως από όλα ήταν ότι το ερωτηματολόγιο προερχόταν από την Ακαδημία Αθηνών. Στο 6ο κεφάλαιο του ερωτηματολογίου, που απευθύνεται σε νέους, συναντούμε την κατηγορία "Στοιχεία ιδιοσυγκρασίας". Η κατηγορία αυτή του ερωτηματολογίου περιέχει 40 συνολικά ερωτήματα και οι απαντήσεις διαβαθμίζονται με κλίμακα από το 0 έως και το 3 μέσω των επιλογών "Καθόλου", "Λίγο", "Αρκετά" και "Πολύ".
Έτσι λοιπόν στο φυλλάδιο τα παιδιά κλήθηκαν να απαντήσουν και σε ερωτήματα όπως:
- "Νιώθεις καμία φορά σαν να είσαι ένα άτομο με ασυνήθιστες ικανότητες, που ξεχωρίζει από τους άλλους;”.
- "Νιώθεις καμιά φορά πως τα ηλεκτρονικά μέσα, όπως οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές, σαν να μπορούν να επηρεάσουν τη σκέψη σου;”.
- "Πιστεύεις στα μάγια;".
- "Νιώθεις καμιά φορά σα να σου παίρνουν άλλοι τις σκέψεις από το μυαλό σου;".
- "Νιώθεις καμιά φορά πως οι σκέψεις που κάνεις με το μυαλό σου, σαν να μην είναι πραγματικά δικές σου;".
- "Νιώθεις καμιά φορά σα να σε ελέγχει σε ό,τι κάνεις μια δύναμη έξω από σένα;".
-"Νιώθεις καμιά φορά σαν να ακούς φωνές να μιλούν μεταξύ τους κι ας μην υπάρχουν άλλοι γύρω σου;".
Το θέμα από μόνο του κίνησε ορισμένες υποψίες ή μάλλον γέννησε κάποια ερωτήματα. Όμως όταν το καλοκαίρι του 2002 ο συγγραφέας και ερευνητής Ιωάννης Φουράκης σε συνέντευξή του στο περιοδικό “Strange” έδωσε στο όλο θέμα διαστάσεις μεταφυσικές και συνωμοσιολογικές, η κατάσταση άρχισε πραγματικά να γίνεται... περίπλοκη.
Αυτό το παράξενο κουβάρι μιας υπόθεσης που ονομάστηκε από μερίδα των ΜΜΕ τα παιδιά του 1983 ή τα Ελληνόπουλα Indigo αποτελεί το κεντρικό θέμα του βιβλίου "Παιδιά του 1983. Οι Έλληνες Indigo" του δημοσιογράφου-συγγραφέα Μηνά Παπαγεωργίου, από τον οποίο η "Μ" πήρε συνέντευξη:

Ήθελα να ρωτήσω εάν πιστεύετε πως υπάρχει ένα "κύκλωμα" εκμετάλλευσης τέτοιων υποθέσεων. Εάν δηλαδή συχνά γύρω από έναν τέτοιο θόρυβο υπάρχουν άνθρωποι που για προσωπικό όφελος "σηκώνουν" ένα θέμα; Από τη μέχρι τώρα εμπειρία μου δεν μπορώ να μιλήσω για την ύπαρξη ενός "οργανωμένου κυκλώματος εκμετάλλευσης" παρόμοιων υποθέσεων (φαντάζομαι πως αναφέρεστε στην ανάπτυξη εγχώριων συνωμοσιολογικών σεναρίων). Παρ' όλα αυτά οφείλω να αναγνωρίσω πως υπάρχουν ορισμένοι μεμονωμένοι ερευνητές που αρέσκονται στην ανάλυση πάσης φύσεως υποθέσεων που απασχολούν το κοινό, μέσα από ένα ακραίο -αρκετές φορές- συνωμοσιολογικό πρίσμα. Σε όλα αυτά πρέπει να προσθέσουμε και τις λανθασμένες κατευθύνσεις που δίνουν συχνά πυκνά τα σχετικά περιοδικά έντυπα και οι τηλεοπτικές εκπομπές.
Μερίδιο ευθύνης για αυτήν την κατάσταση όμως έχει και ένα κομμάτι του ίδιου του αναγνωστικού κοινού/τηλεθεατές. Αυτού του τύπου οι άνθρωποι μοιάζει να αναζητούν το "παράλογο", αναγκάζοντας, όπως είναι φυσικό, και τα ίδια τα μέσα να το αναπαραγάγουν (για λόγους κέρδους, τηλεθέασης κτλ.). Το παραπάνω αποτελεί έτσι κι αλλιώς ένα βασικό παράγωγο μιας περιόδου που χαρακτηρίζεται από εσωστρέφεια και ευρύτερες κρίσεις μέσα στους κόλπους μιας κοινωνίας...

Επίσης, κατά τη γνώμη σας, για ποιο λόγο η Ακαδημία Αθηνών έστειλε ένα τέτοιο ερωτηματολόγιο σε ελληνικά σχολεία; Μήπως ορισμένοι ερευνητές απλώς κατέγραφαν ψυχομετρικές παραμέτρους των παιδιών; Η συγκεκριμένη χρονική περίοδος που επιλέχθηκε θα μπορούσε να είναι εντελώς τυχαία ή όχι; Η Ακαδημία Αθηνών έστειλε το 2001 το συγκεκριμένο ερωτηματολόγιο στα ελληνικά σχολεία, στο πλαίσιο της έρευνάς της (με την καθοδήγηση του Imperial College) σχετικά με τα "Βιολογικά και γενετικά χαρακτηριστικά" των γεννηθέντων τον Απρίλιο του 1983. Από τη δημοσιογραφική έρευνα προέκυψε ότι το περιβόητο 6ο κεφάλαιο του ερωτηματολογίου, στο οποίο και περιλαμβάνονταν οι "παράξενες" (για αρκετούς) ερωτήσεις των "Στοιχείων Ιδιοσυγκρασίας" που απευθύνονταν στα παιδιά, προστέθηκε αυθαίρετα από τους υπεύθυνους της έρευνας εδώ στην Ελλάδα, δίχως το Imperial να έχει λάβει κάποια γνώση.
Σε ό,τι αφορά τέλος τα της επιλογής της συγκεκριμένης χρονικής περιόδου, σίγουρα δεν μπορώ να δώσω κάποια σαφή απάντηση για το εάν επιλέχθηκε τυχαία. Έχουν εκφραστεί επιχειρήματα και για τις δύο απόψεις. Το μόνο σίγουρο είναι πως από το δείγμα ενός και μοναδικού μήνα ίσως να μην υπάρχει ικανοποιητική διαστρωμάτωση των δεδομένων μιας επιστημονικής έρευνας.

Πιστεύετε ότι κάθε γενιά είναι και πιο προηγμένη γενετικά; Αν ναι, τότε γιατί αντίθετα δεν έχουν δει το φως της δημοσιότητας και άλλες τέτοιες έρευνες για τα Ελληνόπουλα; Σύμφωνα με το νόμο της εξέλιξης, κάθε είδος πάνω σε αυτόν τον πλανήτη εξελίσσει τις γενετικές του λειτουργίες σε συνάρτηση με το χρόνο. Το ίδιο ισχύει και για τον άνθρωπο. Βέβαια, αμφιβάλλω εάν αυτές οι αλλαγές θα μπορούσαν να είναι εμφανείς στο διάστημα μιας και μόνο γενιάς. Επιπροσθέτως, δεν θα συμμεριζόμουν μια άποψη που θα ήθελε "ευνοημένους" αποκλειστικά και μόνον τους κατοίκους μιας συγκεκριμένης γεωγραφικής περιφέρειας...

Ποια είναι η γνώμη σας για την έρευνα που γίνεται (αν γίνεται) στην Ελλάδα σχετικά με την παραψυχολογία και τις τηλεπαθητικές ή άλλες ιδιότητες, που μπορεί να έχουν ορισμένα άτομα; Αυτό είναι ένα μεγάλο θέμα που δεν αναλύεται εύκολα μέσα σε λίγες γραμμές. Δυστυχώς -και σε αντίθεση με τα όσα συμβαίνουν στο εξωτερικό- η σοβαρή και οργανωμένη πανεπιστημιακή (ή μη) έρευνα πάνω στον τομέα της παραψυχολογίας απουσιάζει παντελώς από τη χώρα μας. Παρ' όλα αυτά υπάρχουν μεμονωμένοι ερευνητές (και πανεπιστημιακοί από όσο γνωρίζω), όπως και φορείς (σαν την Ελληνική Κοινότητα του Μεταφυσικού στο διαδίκτυο), που κάνουν ήδη τα πρώτα βήματα. Ευελπιστώ πως τα επόμενα χρόνια θα έχουμε ουσιαστικές εξελίξεις πάνω σε αυτό το ζήτημα. Άλλωστε, κατά τις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα τα θέματα αυτά αποτελούσαν το βασικό πεδίο έρευνας της αφρόκρεμας της ελληνικής κοινωνίας (για περισσότερα διαβάστε το βιβλίο του Νικόλαου Κουμαρτζή "Η Ελλάδα του παραφυσικού", που παρουσιάσατε μάλιστα πρόσφατα μέσα από τις σελίδες της "ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ").

Τι άλλο έχει γίνει γνωστό από το συγκεκριμένο ερωτηματολόγιο; Δηλαδή, τι συνέβη τελικά με όλο αυτό το υλικό που συγκεντρώθηκε; Υποτίθεται πως τα δεδομένα της συγκεκριμένης έρευνας βρίσκονται ακόμα υπό επεξεργασία. Συνεπώς, δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα κάτι. Αρκετοί μέχρι και σήμερα έχουν εκφράσει τις ανησυχίες τους σχετικά με το πού θα καταλήξουν τα αποτελέσματα αυτά, την πιθανή ύπαρξη μιας ιατρικής βάσης δεδομένων για αυτά τα παιδιά στο εξωτερικό κτλ. Το τελευταίο διαψεύδεται κατηγορηματικά από τους υπεύθυνους του Imperial.


Μερικά αξιοσημείωτα γεγονότα

Τα παιδιά του 1983 ήταν το αντικείμενο εκπομπής του δημοσιογράφου Κώστα Χαρδαβέλλα, που προβλήθηκε στις 22 Μαρτίου του 2008. Ένας από τους καλεσμένους της εκπομπής, παιδίατρος στο επάγγελμα, χαρακτήρισε τα ερωτήματα της έρευνας "περίεργα και παραπλανητικά", ενώ ο ψυχίατρος κ. Κουντούρης τόνισε ότι οι συγκεκριμένες ερωτήσεις προέρχονται από ξεπερασμένα σήμερα τεστ προσωπικότητας, που ανιχνεύουν τάσεις σχιζοφρένειας.
Ο καθηγητής Αστροφυσικής του Πανεπιστημίου Πατρών Χρήστος Γούδης επιβεβαίωσε ότι τον Μάρτιο και τον Αύγουστο του 1982 οι περισσότεροι πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος βρέθηκαν σε ένα συγκεκριμένο κομμάτι του ουρανού, γεγονός που τους έκανε ορατούς ακόμη και με γυμνό μάτι. Ανέφερε πως ενδεχομένως η συνισταμένη των ελκτικών δυνάμεων που αναπτύχθηκε θα μπορούσε να προκαλέσει ακόμη και σεισμούς στον πλανήτη μας. Η τελευταία φορά που είχε συμβεί μια παρόμοια σύνοδος ήταν το 1218. Παρόλα αυτά επισήμανε πως δεν έχει αποδειχθεί επιστημονικά ο επηρεασμός του ανθρώπινου ψυχισμού από τις θέσεις των πλανητών.
Αξίζει ακόμη να σημειωθεί ότι για το θέμα της έρευνας αλλά κυρίως για την τήρηση του απορρήτου και τα προσωπικά δεδομένα, ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Άδωνις Γεωργιάδης είχε καταθέσει ερώτηση προς τα υπουργεία Παιδείας και Υγείας.
Ενδιαφέρον έχει και η απάντηση μέσω του διαδικτύου της παιδιάτρου Χρύσας Τζουμάκα - Μπακούλα, η οποία ήταν μία από τις ερευνήτριες που συγκέντρωναν τα στοιχεία:
"Πρόκειται για μια διαχρονική, ανεπίλεκτη και προγραμματισμένη μελέτη της σωματικής και ψυχικής υγείας των Ελληνοπαίδων. Αρχίζει από τη γέννηση των παιδιών το μήνα Απρίλιο του 1983 σε ολόκληρη τη χώρα με συγχρονική καταγραφή όλου του πληθυσμού και τελειώνει προς το παρόν στην εφηβεία του 2001.
Οι τρεις χρονικές περίοδοι που μελετήθηκαν τα παιδιά είχαν και διαφορετικούς στόχους:
1) Απρίλιος 1983: Πανελλήνια περιγεννητικά στοιχεία (θνησιμότητα, προωρότητα, νοσηρότητα μητέρας και νεογνού κ.ά.)
2) Άνοιξη 1990: Υγεία των Ελληνοπαίδων προσχολικής ηλικίας, ανάγκες, προσχολική αγωγή και υπηρεσίες υγείας.
3) Άνοιξη 2001: Χρόνια νοσήματα (παχυσαρκία, άσθμα κτλ.), τρόπος ζωής, συμπεριφορά και μελλοντικές προοπτικές των εφήβων.


Ποια είναι τα παιδιά Indigo

Ίντιγκο ονομάστηκε το χρώμα της αύρας των ανθρώπων με εξελιγμένη συνείδηση. Ίντιγκο σημαίνει λουλακί σύμφωνα με τη Νάνσι Αν Τραπ, που δημιούργησε τη θεωρία της εξελιγμένης γενιάς ανθρώπων. Στη συνέχεια η θεωρία αυτή... εμπλουτίστηκε ακόμη περισσότερο, αφού σύμφωνα με άλλους ερευνητές παιδιά που γεννήθηκαν σε συγκεκριμένες χρονικές περιόδους διαθέτουν και παραψυχολογικές ικανότητες.
Στην περίπτωση πάντως των παιδιών του 1983 δεν αποκλείεται τελικά να πήρε άλλες διαστάσεις μία έρευνα που εστίαζε και σε ψυχολογικούς δείκτες. Άλλωστε, τα θέματα αυτά πάντα ιντριγκάρουν το κοινό, ωστόσο καλό θα ήταν να δίνονταν στη δημοσιότητα και τα συμπεράσματα αυτής της επιστημονικής έρευνας...

* Το βιβλίο του Μηνά Παπαγεωργίου “Υπόθεση Παιδιά του 1983. Οι Έλληνες Indigo” κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΔΙΟΝ

Εφημερίδα Μακεδονία,
Ιαν. 09, 2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου