12/2/10

Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ
(Επιμέλεια: Αντώνης Παντελίδης)


Δευτέρα, 8 Φεβρουαρίου

  • Ο Άρης βρίσκεται ακόμα σε απόσταση περίπου 3° βόρεια από το σμήνος της Κυψέλης (M44) στον Καρκίνο. Θα δείτε το σμήνος και τον πλανήτη καλύτερα αν κοιτάξετε με κιάλια αργά το βράδυ. Το σμήνος Μ44 βρίσκεται περίπου 500 έτη φωτός μακριά. Ο Γαλιλαίος το εντόπισε με το τηλεσκόπιο του 400 χρόνια πριν, παρατηρώντας τουλάχιστον 40 αστέρια.
Τρίτη, 9 Φεβρουαρίου

  • Ο Δίας απέχει από τον Άρη 150°. Θα βρείτε τον γιγαντιαίο πλανήτη 45 λεπτά μετά το ηλιοβασίλεμα χαμηλά στα δυτικά νοτιοδυτικά. Ο Άρης τότε θα βρίσκεται αρκετά πάνω από τον ανατολικό ορίζοντα. Στα μέσα αυτού του μήνα θα έχετε την τελευταία ευκαιρία να δείτε τον Δία και τον Άρη ταυτόχρονα. Η επόμενη φορά θα είναι τον Αύγουστο. Ο Δίας χαμηλώνει γρήγορα στο έντονο φως του βραδινού λυκόφωτος.
Τετάρτη, 10 Φεβρουαρίου

  • Η λεπτή ημισέληνος βρίσκεται κοντά στον Ερμή τα πρωινά της Πέμπτης και της Παρασκευής, όπως φαίνεται στον παρακάτω αστροχάρτη.


Πέμπτη, 11 Φεβρουαρίου

  • Περίπου στις 9:30 μ.μ. η κατσαρόλα της Μεγάλης Άρκτου θα έχει ανατείλει στο ίδιο ύψος στα βορειοανατολικά όσο θα είναι το ύψος που θα φθάσει η Κασσιόπη στα βορειοδυτικά. Ανάμεσα τους και λίγο ψηλότερα είναι ο Πολικός αστέρας.

Παρασκευή, 12 Φεβρουαρίου

  • Ο αστεροειδής 4 Vesta, στον Λέοντα, φαίνεται εύκολα με κιάλια όλον τον μήνα. Τώρα έχει φαινόμενο μέγεθος 6,2 και θα φθάσει το 6,1 την νύχτα της 17ης Φεβρουαρίου όταν θα βρεθεί σε αντίθεση.




    Μπορείτε να δείτε τον παρακάνω χάρτη στην μεγαλύτερη μορφή του εδώ : http://media.skyandtelescope.com/documents/WEB_VestaPath_Fndr.pdf

Σάββατο, 13 Φεβρουαρίου

  • Ίσως να νομίζετε ότι τα σφαιρωτά σμήνη φαίνονται καλύτερα με τηλεσκόπιο κατεξοχήν το καλοκαίρι. Όμως ο Ωρίωνας αυτήν την εποχή στέκεται ψηλά στον νότο το βράδυ και κάτω από τα πόδια του είναι ο Λαγός. Στο νότιο μέρος του Λαγού είναι το μοναχικό σφαιρωτό σμήνος του χειμώνα, το Μ79.


Κυριακή, 14 Φεβρουαρίου

  • Νέα σελήνη στις 4:53 π.μ.

  • Θέλετε να γίνετε καλύτερος ερασιτέχνης αστρονόμος; Μάθετε τη θέση των αστερισμών με βάση τα πιο λαμπρά αστέρια τους και τους σχηματισμούς τους. Αυτό είναι το κλειδί για να εντοπίσετε και τα διάφορα αντικείμενα από το βαθύ ουρανό με κιάλια ή με τηλεσκόπιο. Ένας πολύ χρήσιμος οδηγός για εύκολο εντοπισμό των αστερισμών σε όλο τον ουρανό είναι το βιβλίο The Monthly Sky Guide (εκδόσεις ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ Θεσσαλονίκης).

  • Μπορεί ένα αυτοματοποιημένο τηλεσκόπιο να αντικαταστήσει τους αστροχάρτες; Όπως ο Terence Dickinson και ο Alan Dyer λένε στο Backyard Astronomer's Guide:  "Δεν μπορεί κανείς να εκτιμήσει πλήρως το σύμπαν, αν δεν αναπτύξει την ικανότητα να βρίσκει πράγματα στον ουρανό και αν δεν κατανοεί τις ουράνιες κινήσεις. Αυτή η γνώση κατακτάται μόνο όταν κάποιος αφιερώνει χρόνο κάτω από τα αστέρια με φιλομάθεια και με έναν αστροχάρτη στα χέρια." Χωρίς αυτά, "Ο ουρανός ποτέ δεν γίνεται ένα φιλικό μέρος."



    Η ηλιακή κηλίδα #1045 φαίνεται να εξελίσσεται γρήγορα. Μαζί με κάποιες προεξοχές, αποτέλεσε ένα εξαιρετικό θέμα για τον γνωστό αστροφωτογράφο Alan Friedman από την Νέα Υόρκη.



         ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ


  • Παρατηρείτε τον ήλιο καθημερινά (με τη χρήση ενός ασφαλούς ηλιακού φίλτρου) αφού σχεδόν πάντοτε αποκαλύπτονται ενδιαφέροντα φαινόμενα στην επιφάνειά του. Για καθημερινή ενημέρωση σχετικά με την ηλιακή δραστηριότητα, επισκεφτείτε τον δικτυακό τόπο: : www.spaceweather.com
  • Ο Ερμής (με μέγεθος -0,2) φαίνεται ακόμα χαμηλά στον πρωινό ουρανό περίπου 30 λεπτά πριν την ανατολή του ήλιου. Μη τον μπερδέψετε με τον Αντάρη, πάνω και στα δεξιά του ή με τον Αλτάιρ στα αριστερά του.
  •  Η Αφροδίτη έχει χαθεί στο φως του ήλιου.
  • Ο Άρης (μέγεθος -1,1 στον Καρκίνο) αρκετά πιο κάτω από τον Κάστορα και τον Πολυδεύκη, ανατέλλει λίγο πριν τις 7 το βράδυ και βρίσκεται ψηλά στον νότιο  ουρανό πριν τα μεσάνυχτα. Με κιάλια θα βρείτε το σμήνος της Κυψέλης (M44), 3° ή  4° στα νότια του Άρη. Με τηλεσκόπιο, ο δίσκος του πλανήτη είναι 13,8 δευτερόλεπτα του τόξου.  Ο βόρειος πόλος του πλανήτη φαίνεται μεγάλος και λευκός όμως έχει χάσει μέρος της φωτεινότητάς του εξαιτίας των αμμοθυελλών που πλήττουν συχνά τον Άρη.

Δραματικές αλλαγές συμβαίνουν στον βόρειο πόλο του Άρη (κάτω μέρος της φωτογραφίας) καθώς μικραίνει σε μέγεθος κατά τη διάρκεια της αρειανής άνοιξης.. Σημειώστε την κίτρινη θύελλα σκόνης στην αριστερή πλευρά του πόλου, και την μείωση σε λαμπρότητα στην δεξιά πλευρά του πόλου σε σχέση με άλλες πρόσφατες εικόνες. Ο βετεράνος φωτογράφος Donald C. Parker, έβγαλε αυτήν την καταπληκτική φωτογραφία στις 2 Φεβρουαρίου με ένα νευτώνειο τηλεσκόπιο 16 ιντσών.
  • Ο Δίας (μέγεθος -2,0) χαμηλώνει νωρίς στα δυτικά-νοτιοδυτικά και δύει περίπου στο τέλος του λυκόφωτος.
  • Ο Κρόνος (μέγεθος +0,7, στην Παρθένο), ανατέλλει στα ανατολικά περίπου στις 9:00 μ.μ. και λάμπει ψηλά στο νότο πριν και κατά τη διάρκεια του  λυκαυγούς. Με τηλεσκόπιο, θα μπορέσετε να δείτε ότι οι δακτύλιοί του είναι σε κλίση 4,5° η οποία κλίση θα μικραίνει τους επόμενους μήνες.
  • Ο Ουρανός  βρίσκεται χαμηλά στο φως της δύσης του ήλιου. 
  • Ο Ποσειδώνας έχει χαθεί στο φως της δύσης του ήλιου. 
  • Ο Πλούτωνας βρίσκεται χαμηλά στα νοτιοανατολικά πριν το λυκαυγές.
www.astronomy.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου