17/2/10

Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ
(Επιμέλεια: Αντώνης Παντελίδης )



Δευτέρα, 15 Φεβρουαρίου
  • Η Αφροδίτη πλησιάζει πολύ κοντά στον Δία (1,2° κάτω απ’ αυτόν), περίπου 20 λεπτά  μετά το ηλιοβασίλεμα στον δυτικό νοτιοδυτικό ουρανό.. Ο λεπτός μηνίσκος της σελήνης βρίσκεται πάνω από τους δύο πλανήτες. Ο εντοπισμός των ουρανίων σωμάτων είναι αρκετά δύσκολος. Θα χρειαστείτε ένα ζευγάρι κιάλια.

Τρίτη, 16 Φεβρουαρίου

  • Η Αφροδίτη περνάει μόλις 0,6° νότια του Δία. Θα βρείτε το ζευγάρι των λαμπρών πλανητών νωρίς στο βραδινό λυκόφως. Ο μηνίσκος της σελήνης θα βρίσκεται  περίπου 23° πιο ψηλά από το ζευγάρι. Στις ερχόμενες ημέρες και εβδομάδες, η Αφροδίτη θα φαίνεται ευκολότερα. Ο Δίας χαμηλώνει το ύψος του στον ουρανό καθημερινά και θα βρεθεί πίσω από τον ήλιο στο τέλος του μήνα. 

Τετάρτη, 17 Φεβρουαρίου

  • Έχει αρχίσει το R του Πήγασου να χάνει ήδη την φωτεινότητά του; Αυτό το μεταβλητό αστέρι μεγάλης περιόδου, κοντά στο Μεγάλο Τετράγωνο του Πήγασου έχει φαινόμενο μέγεθος περίπου 8 και εντοπίζεται εύκολα με κιάλια.

Πέμπτη, 18 Φεβρουαρίου

  • Σαν σήμερα, 80 χρόνια πριν, στην Αριζόνα των Η.Π.Α. ο Clyde Tombaugh ανακάλυψε τον Πλούτωνα.


    Το NGC2244 βρίσκεται στον άδειο αστερισμό του Μονόκερου. Είναι ένα όμορφο ανοιχτό σμήνος μόλις έξω από τη βόρεια πλευρά του Μπετελγκέζ, του Προκύωνα και του Σείριου (χειμερινό τρίγωνο). Είναι επίσης αρκετά φωτεινό που το κάνει  εύκολα ορατό μέσω των μικρών ερευνητών ενός τηλεσκοπίου. Ο απλούστερος τρόπος να βρεθεί το NGC2264 είναι να σχηματιστεί  μια γραμμή από το αστέρι Μπελατρίξ ανατολικά προς τον Μπετελγκέζ στον Ωρίωνα και μετά να προεκταθεί 1,5 φορά πιο μακριά προς τα ανατολικά. Αυτό θα σας φέρει σχεδόν ακριβώς κάτω από το αστέρι ξ των Διδύμων, στα πόδια του Πολυδεύκη. Σκοπεύστε στο ξ με τον ερευνητή σας και μετά μετακινηθείτε 3 μοίρες στα δυτικά  νοτιοδυτικά σε ένα αστέρι 5ου μεγέθους, μόνο του, το 15 του Μονόκερου. Αφού βρείτε το αστέρι αυτό, τότε βρίσκεστε στο NGC2264 μια και αυτό το αστέρι είναι στην πραγματικότητα το πιο λαμπρό άστρο του ανοιχτού σμήνους. Σε απόσταση 2400 έτη φωτός, το NGC2264 είναι ένα από τα πιο φωτεινά, όχι από τον κατάλογο του Μεσιέρ,  ανοιχτά σμήνη του χειμερινού ουρανού.

Παρασκευή, 19 Φεβρουαρίου

  • Αυτήν την εβδομάδα, η λαμπρή Αίγα του Ηνίοχου περνάει από το ζενίθ, δηλαδή σχεδόν στην ευθεία ακριβώς πάνω μας, περίπου στις 7:30 το βράδυ.
  • Κοιτάζοντας βόρειο-ανατολικά αυτόν τον μήνα, βλέπουμε την κατσαρόλα της Μεγάλης Άρκτου, μέρος του ομώνυμου αστερισμού, να αρχίζει σιγά σιγά να ανεβαίνει και να στέκεται όρθια. Αυτό είναι ένα σημάδι ότι οδεύουμε προς το καλοκαίρι.

Σάββατο, 20 Φεβρουαρίου

  • Αν κοιτάξουμε στο βορειοδυτικό ουρανό μόλις βραδιάσει αυτήν την εβδομάδα, θα δούμε τον αστερισμό της Κασσιόπης σε σχήμα W να στέκεται όρθιος με τον αστέρα Caph (β της Κασσιόπης) στο κάτω μέρος.

Κυριακή, 21 Φεβρουαρίου

  • Όταν νυχτώνει, στον νοτιοδυτικό ουρανό, το σμήνος των Πλειάδων φαίνεται να βρίσκεται πολύ κοντά στην σελήνη. Λίγο μετά τις 9 μ.μ., τώρα στον δυτικό ουρανό, η σελήνη κρύβει την Μερόπη, ένα από τα πιο λαμπρά άστρα των Πλειάδων. Πάντοτε η απόκρυψη μέρους των Πλειάδων από την σελήνη προσφέρει ένα όμορφο θέαμα για τον παρατηρητή που θα χρησιμοποιήσει κιάλια ή τηλεσκόπιο.

  • Πρώτο τέταρτο της σελήνης στις 2:44, ξημερώματα Δευτέρας.

  • Θέλετε να γίνετε καλύτερος ερασιτέχνης αστρονόμος; Μάθετε τη θέση των αστερισμών με βάση τα πιο λαμπρά αστέρια τους και τους σχηματισμούς τους. Αυτό είναι το κλειδί για να εντοπίσετε και τα διάφορα αντικείμενα από το βαθύ ουρανό με κιάλια ή με τηλεσκόπιο. Ένας πολύ χρήσιμος οδηγός για εύκολο εντοπισμό των αστερισμών σε όλο τον ουρανό είναι το βιβλίο The Monthly Sky Guide (εκδόσεις ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ Θεσσαλονίκης).

  • Μπορεί ένα αυτοματοποιημένο τηλεσκόπιο να αντικαταστήσει τους αστροχάρτες; Όπως ο Terence Dickinson και ο Alan Dyer λένε στο Backyard Astronomer's Guide:  "Δεν μπορεί κανείς να εκτιμήσει πλήρως το σύμπαν, αν δεν αναπτύξει την ικανότητα να βρίσκει πράγματα στον ουρανό και αν δεν κατανοεί τις ουράνιες κινήσεις. Αυτή η γνώση κατακτάται μόνο όταν κάποιος αφιερώνει χρόνο κάτω από τα αστέρια με φιλομάθεια και με έναν αστροχάρτη στα χέρια." Χωρίς αυτά, "Ο ουρανός ποτέ δεν γίνεται ένα φιλικό μέρος."
                                                        
 
         ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ



  • Παρατηρείτε τον ήλιο καθημερινά (με τη χρήση ενός ασφαλούς ηλιακού φίλτρου) αφού σχεδόν πάντοτε αποκαλύπτονται ενδιαφέροντα φαινόμενα στην επιφάνειά του. Για καθημερινή ενημέρωση σχετικά με την ηλιακή δραστηριότητα, επισκεφτείτε τον δικτυακό τόπο: www.spaceweather.com
  • Ο Ερμής χάνεται στο φως της ανατολής του ήλιου.
  • Η Αφροδίτη και ο Δίας βρίσκονται βαθιά μέσα στο βραδινό λυκόφως, είναι σε σύνοδο στην αρχή της εβδομάδας αλλά απομακρύνονται ο ένας από τον άλλον αργότερα μέσα στην εβδομάδα. Ο Δίας ολοένα και χαμηλώνει σε ύψος πάνω από τον ορίζοντα ενώ η Αφροδίτη ολοένα και ανεβαίνει ψηλότερα.
  • Ο Άρης (μέγεθος -0,9 στον Καρκίνο) κάτω από τον Κάστορα και τον Πολυδεύκη, ανατέλλει νωρίς το βράδυ και βρίσκεται ψηλά στο νότιο  ουρανό πριν τα μεσάνυχτα. Η φαινόμενη διάμετρός του μικραίνει από 13,5 στα 13 δευτερόλεπτα του τόξου. Ο βόρειος πόλος του πλανήτη φαίνεται μεγάλος και λευκός όμως έχει χάσει μέρος της φωτεινότητάς του εξαιτίας των αμμοθυελλών που πλήττουν συχνά τον Άρη.
  • Ο Κρόνος (μέγεθος +0,7, στην Παρθένο), ανατέλλει στα ανατολικά περίπου στις 8:30 μ.μ. και λάμπει ψηλά στο νότο πριν και κατά τη διάρκεια του  λυκαυγούς. Με τηλεσκόπιο, θα μπορέσετε να δείτε ότι οι δακτύλιοί του είναι σε κλίση 4,3° η οποία κλίση θα μικραίνει τους επόμενους μήνες.
  • Ο Ουρανός  και ο Ποσειδώνας έχουν χαθεί στο φως του ήλιου. 
  • Ο Πλούτωνας βρίσκεται χαμηλά στα νοτιοανατολικά πριν το λυκαυγές.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου