20/1/10

Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ
(Επιμέλεια: Αντώνης Παντελίδης )


Δευτέρα, 18 Ιανουαρίου

  • Η σελήνη λάμπει πάνω από τον Δία  κατά τη διάρκεια του λυκόφωτος.  Το ζευγάρι φαίνεται στα δυτικά νοτιοδυτικά. Το χαμηλό φως που φωτίζει το σκοτεινό μέρος της ημισελήνου είναι το σκιόφως της Γης που προέρχεται από το φως του ήλιου που αντανακλάται από τη Γη πάνω στη σελήνη.
Τρίτη, 19     Ιανουαρίου
  • Η ημισέληνος  είναι περίπου 20° πάνω και στα αριστερά του Δία. Θα δείτε τη σελήνη στα δυτικά νοτιοδυτικά στην αρχή της νύχτας. Ο Ουρανός είναι περίπου 6° στα αριστερά της σελήνης και φαίνεται, με κιάλια, σαν ένα αστέρι 6ου μεγέθους. Ο Ουρανός βρίσκεται στον αμυδρό αστερισμό των Ιχθύων.
Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου

  • Αυτό το βράδυ το Μεγάλο Τετράγωνο του Πήγασου βρίσκεται στα δεξιά της σελήνης γέρνοντας στην μια μεριά.

Πέμπτη, 21 Ιανουαρίου


  • Αργά απόψε και αύριο βράδυ, όταν ο Κρόνος ανεβαίνει αρκετά ψηλά στα νοτιοανατολικά, με τηλεσκόπιο θα δείτε το μεγαλύτερο δορυφόρο του, τον Τιτάνα, στα ανατολικά του πλανήτη και σε απόσταση ίση με τέσσερις φορές το μήκος των δακτυλίων του.
Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου


  • Ο γαλαξίας μας περνάει μέσα από την Κασσιόπη και στο σύνολο της  η περιοχή είναι πολύ πλούσια σε αμυδρά αστέρια. Υπάρχουν επίσης αρκετά ανοιχτά σμήνη που αν και δε φαίνονται με γυμνό μάτι, μπορούν εύκολα να παρατηρηθούν με κιάλια ή ένα μικρό τηλεσκόπιο. Ένα από αυτά είναι το Μ52 που βρίσκεται στη γραμμή ανάμεσα στο άλφα και το βήτα. Τα κύρια αστέρια του σμήνους είναι θερμά και λευκά, δηλαδή, είναι ένα σχετικά νέο σμήνος. Το Μ103, στο ίδιο οπτικό πεδίο με το δέλτα δεν ξεχωρίζει ιδιαίτερα σαν σμήνος.
  • Το σμήνος NGC 663 εντοπίζεται εύκολα στο ίδιο πεδίο με το δέλτα και το έψιλον. Περισσότερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το NGC 457 , το οποίο βρίσκεται μεταξύ του δέλτα και του τετάρτου-μεγέθους θήτα. Η απόστασή του φαίνεται να είναι της τάξης των 9000 ετών φωτός, και είναι τουλάχιστον 30 έτη φωτός σε διάμετρο. Περιέχει αρκετές χιλιάδες αστέρια.

Σάββατο, 23 Ιανουαρίου
  • Πρώτο τέταρτο της σελήνης στις 12:55 μ.μ.
  •   Ο Λυγξ είναι ένας άλλος αμυδρός αστερισμός, σχετικά νέος που επινοήθηκε από τον Πολωνό αστρονόμο Johannes Hevelius προς το τέλος του 1600.  Στην εξήγηση του ονόματος, ο Hevelius αναφέρεται να έχει πει ότι ένας παρατηρητής πρέπει να έχει τα μάτια ενός λύγκα προκειμένου να βρει τον αστερισμό. Ο  λυγξ κατοικεί στην αραιοκατοικημένη από αστέρια περιοχή μεταξύ Διδύμων και της κατσαρόλας της Μεγάλης Αρκτου. Απόψε κοιτάξτε προς τα βορειοανατολικά στο τέλος του λυκόφωτος.
Κυριακή, 24 Ιανουαρίου

  • Στα τέλη Ιανουαρίου, ο φωτεινός αστερισμός του Ωρίωνα λάμπει ψηλά στο νότο στα μέσα της βραδιάς. Η γραμμή που διαγράφεται από τα τρία αστέρια της ζώνης στοχεύει προς τον λαμπρό Σείριο και πάνω δεξιά προς τον πορτοκαλί Αλντεμπαράν. Ακολουθήστε την γραμμή μετά τον Αλντεμπαράν και θα φθάσετε στις Πλειάδες. 

  • Θέλετε να γίνετε καλύτερος ερασιτέχνης αστρονόμος; Μάθετε τη θέση των αστερισμών με βάση τα πιο λαμπρά αστέρια τους και τους σχηματισμούς τους. Αυτό είναι το κλειδί για να εντοπίσετε και τα διάφορα αντικείμενα από το βαθύ ουρανό με κιάλια ή με τηλεσκόπιο. Ένας πολύ χρήσιμος οδηγός για εύκολο εντοπισμό των αστερισμών σε όλο τον ουρανό είναι το βιβλίο The Monthly Sky Guide (εκδόσεις ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ Θεσσαλονίκης).

  • Μπορεί ένα αυτοματοποιημένο τηλεσκόπιο να αντικαταστήσει τους αστροχάρτες; Όπως ο Terence Dickinson και ο Alan Dyer λένε στο Backyard Astronomer's Guide:  "Δεν μπορεί κανείς να εκτιμήσει πλήρως το σύμπαν, αν δεν αναπτύξει την ικανότητα να βρίσκει πράγματα στον ουρανό και αν δεν κατανοεί τις ουράνιες κινήσεις. Αυτή η γνώση κατακτάται μόνο όταν κάποιος αφιερώνει χρόνο κάτω από τα αστέρια με φιλομάθεια και με έναν αστροχάρτη στα χέρια." Χωρίς αυτά, "Ο ουρανός ποτέ δεν γίνεται ένα φιλικό μέρος."


Η δακτυλιοειδής έκλειψη ηλίου της 15ης Ιανουαρίου φάνηκε σαν μερική έκλειψη ηλίου από το νησί της Ρόδου, λίγα λεπτά μετά την ανατολή του ήλιου στις 8:01. Ο φωτογράφος, Στέργος Μανώλακας χρησιμοποίησε την φωτογραφική μηχανή Kamera Pentax K10 D με φακό  Exakta 650-1300mm, σε 100 asa και έκθεση 1/500sec. Το ηλιακό φίλτρο ήταν το Baader ND 3,8.


  • Θέλετε να μυηθείτε στο χώρο της αστροφωτογραφίας; Συμβουλευθείτε το βιβλίο Αστροφωτογραφία (εκδόσεις ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ Θεσσαλονίκης) και αποκτήστε τις κατάλληλες γνώσεις για να φωτογραφίσετε το ηλιακό μας σύστημα και πέρα από αυτό).

         ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ


  • Παρατηρείτε τον ήλιο καθημερινά (με τη χρήση ενός ασφαλούς ηλιακού φίλτρου) αφού σχεδόν πάντοτε αποκαλύπτονται ενδιαφέροντα φαινόμενα στην επιφάνειά του. Για καθημερινή ενημέρωση σχετικά με την ηλιακή δραστηριότητα, επισκεφτείτε τον δικτυακό τόπο: www.spaceweather.com
  • Ο Ερμής φαίνεται στο νοτιοανατολικό πρωινό ουρανό περίπου μια ώρα πριν την ανατολή του ήλιου. Μη τον μπερδέψετε με τον Αντάρη, περίπου 30° πάνω και στα δεξιά του ή με τον Αλτάιρ στην ίδια απόσταση στα αριστερά του.
  • Η Αφροδίτη έχει χαθεί στο φως του ήλιου.




  • Η σκοτεινή περιοχή του Syrtis Major ήταν σχεδόν στο κέντρο του Άρη όταν ο Ian Sharp (http://www.astro-sharp.com/) από την Βρετανία φωτογράφησε τον πλανήτη στις 0:54 UT την 4η Ιανουαρίου. Ο βόρειος πόλος είναι προφανής και τεράστιος. Η ελαφρώς φωτεινή περιοχή στην νότια άκρη είναι η σκονισμένη λεκάνη που ονομάζεται Hellas. (Ο νότος είναι προς τα πάνω).
  • Ο Άρης (μέγεθος -1,2 στα σύνορα Λέοντα-Καρκίνου) αρκετά πιο κάτω από τον Κάστορα και τον Πολυδεύκη, ανατέλλει λίγο πριν τις 7 το βράδυ και βρίσκεται ψηλά στο νότιο  ουρανό μετά τις 1 π.μ. Ο Άρης θα βρεθεί σε αντίθεση στις 29 Ιανουαρίου, 2010. Με τηλεσκόπιο, ο δίσκος του πλανήτη είναι 14 δευτερόλεπτα του τόξου και θα φθάσει στα 14,1 δευτερόλεπτα όταν θα πλησιάσει πιο κοντά στη Γη στις 27 Ιανουαρίου. Μπορείτε να διακρίνετε το βόρειο πόλο του πλανήτη;
  • Ο Δίας (μέγεθος -2,1, στα σύνορα Αιγόκερου-Υδροχόου) λάμπει φωτεινός στα νοτιοδυτικά στο λυκόφως και χαμηλότερα στα νοτιοδυτικά αργότερα το βράδυ. Δύει περίπου στις 7:30 το βράδυ. 
  • Ο Κρόνος (μέγεθος +0,8, στην κεφαλή της Παρθένου), ανατέλλει στα ανατολικά στις 10:30 μ.μ. και λάμπει ψηλά στο νότο πριν και κατά τη διάρκεια του  λυκαυγούς. Με τηλεσκόπιο, θα μπορέσετε να δείτε ότι οι δακτύλιοί του είναι ακόμα σε κλίση 5°, η μέγιστη κλίση μέχρι τον επόμενο Αύγουστο.
  • Ο Ουρανός  (μέγεθος 5,9, στους Ιχθείς) βρίσκεται ψηλά στον νότο νωρίς το βράδυ.
  • Ο Ποσειδώνας (μέγεθος 8, στον Αιγόκερο) βρίσκεται κοντά στο Δία και βυθίζεται μαζί του χαμηλά στον ορίζοντα νωρίς το βράδυ. 
  • Ο Πλούτωνας έχει χαθεί στο φως του ήλιου.


www.astronomy.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου