30/11/09

Η ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΜΕΡΑΣ: Winston Churchill - inspirational words of wisdom


Σαν σήμερα, 30/11/1874, στις 01:30 ταεσάνυχτα (ωροσκόπος παρθένος, σελήνη στο λέοντα) γεννήθηκε στο Woodstock της Μεγάλης Βρετανίας, ο Winston Churchill.
Ο Churchill φοίτησε στο περίφημο σχολείο του Χάροου, όπου κάθε άλλο παρά διακρίθηκε. Εξίσου δυσκολεύτηκε να μπει στη Στρατιωτική Ακαδημία του Σάντχερστ επιτυγχάνοντας στις εισαγωγικές εξετάσεις μόνο με την τρίτη του απόπειρα. Αποφοιτώντας από τη στρατιωτική σχολή ο Τσόρτσιλ υπηρέτησε στην Ινδία και στο Σουδάν, δημοσιεύοντας παράλληλα πολεμικές ανταποκρίσεις στον Τύπο και εκδίδοντας τα πρώτα του βιβλία.
Το 1899 ο Τσόρτσιλ παραιτήθηκε από τον στρατό και αφοσιώθηκε στη δημοσιογραφία και στη συγγραφή. Στη Νότια Αφρική, όπου πήγε για να καλύψει τον Πόλεμο των Μπόερς (1899-1900), συνελήφθη αιχμάλωτος αλλά δραπέτευσε. Οι μυθιστορηματικές συνθήκες της περιπέτειάς του τον έκαναν πασίγνωστο και όταν επέστρεψε στην Αγγλία έγινε δεκτός με ενθουσιασμό.

Ο Τσόρτσιλ εκλέχθηκε για πρώτη φορά βουλευτής το 1900 με το Συντηρητικό Κόμμα. Διαφωνώντας όμως με τη δασμολογική αλλά και την κοινωνική πολιτική των συντηρητικών, το 1904 μεταπήδησε στο κόμμα των φιλελευθέρων.

Τα χρόνια που ακολούθησαν ο Τσόρτσιλ επανεκλέχθηκε αρκετές φορές βουλευτής και κατέλαβε διάφορες θέσεις στην κυβέρνηση. Το 1910, ως υπουργός Εσωτερικών, εφάρμοσε μεταρρυθμίσεις στο σωφρονιστικό σύστημα, από την άλλη όμως επικρίθηκε σφοδρά επειδή χρησιμοποίησε τον στρατό για να καταστείλει απεργία ουαλλών ανθρακωρύχων.

H αποτυχία στα Δαρδανέλια

Το 1911 ο Τσόρτσιλ έγινε Πρώτος Λόρδος του Ναυαρχείου και συνέβαλε σημαντικά στον εκσυγχρονισμό του αγγλικού στόλου αλλά και στην ανάπτυξη του νέου όπλου της αεροπορίας, στις δυνατότητες του οποίου ήταν ένας από τους πρώτους που πίστεψαν.

Το 1915, δεύτερο έτος του A' Παγκοσμίου Πολέμου, ο Τσόρτσιλ υποστήριξε την εκστρατεία στα Δαρδανέλια που αποσκοπούσε να αποσπάσει τον έλεγχο των Στενών από τους Τούρκους και να εξασφαλίσει απευθείας επικοινωνία με τη Ρωσία. Κάπως υπερβολικά θεωρήθηκε υπεύθυνος για την αποτυχία του εγχειρήματος, η οποία επέσυρε εις βάρος του θύελλα επικρίσεων. Ο Τσόρτσιλ παραιτήθηκε από την κυβέρνηση, όπου, μετά τον θόρυβο, του είχαν ανατεθεί υποδεέστερα καθήκοντα, και επέστρεψε στις τάξεις του στρατού για να υπηρετήσει ως αντισυνταγματάρχης στο Δυτικό Μέτωπο. Τον επόμενο χρόνο (1916) εγκατέλειψε τον στρατό για μία ακόμη φορά και επανέκαμψε στο κοινοβούλιο.

Περνώντας από διάφορα υπουργικά αξιώματα αλλά και γνωρίζοντας εκλογικές ήττες, συγγράφοντας βιβλία και εμφανιζόμενος ως αδιάλλακτος αντισοσιαλιστής τόσο ώστε να θεωρείται πλέον ακραίος δεξιός, ο Τσόρτσιλ κατέληξε το 1924-25 να επιστρέψει στο Συντηρητικό Κόμμα, στην κυβέρνηση του οποίου τοποθετήθηκε υπουργός Οικονομικών.

Στη θέση αυτή ο Τσόρτσιλ παρέμεινε ως το 1929. Από τον παλαιό φιλελευθερισμό του δεν διατηρούσε πλέον παρά τη συνηγορία του υπέρ της ελευθερίας του εμπορίου. Κατά τα άλλα, η θητεία του δεν υπήρξε ιδιαίτερα επιτυχής. Τα μέτρα που έλαβε προκάλεσαν οικονομική ύφεση και ανεργία, καθώς και τη θρυλική γενική απεργία του 1926, κατά την οποία η στάση του απέναντι στους εργαζομένους υπήρξε υπερβολικά σκληρή και αδιάλλακτη.

H πρώτη πρωθυπουργία

Το 1929, μετά την πτώση των συντηρητικών, ο Τσόρτσιλ βρέθηκε και παρέμεινε εκτός κυβερνήσεως για μία δεκαετία. Αφοσιώθηκε πάλι στη συγγραφή. Είχε προφτάσει ωστόσο να αντιταχθεί με τρόπο που χαρακτηρίστηκε «σχεδόν υστερικός» στην παραχώρηση αυτοκυβέρνησης στην Ινδία και να εδραιώσει τη φήμη του ως ακραία δεξιού πολιτικού.

Μετά την άνοδο του Αδόλφου Χίτλερ στην εξουσία στη Γερμανία το 1933 ο Τσόρτσιλ αγωνίστηκε πεισματικά για να κάνει τους συναδέλφους του πολιτικούς να συνειδητοποιήσουν την απειλή που αντιπροσώπευε ο ναζισμός.

Διαφώνησε με την πολιτική κατευνασμού που ακολουθούσε η συντηρητική κυβέρνηση του Νέβιλ Τσάμπερλεν και που κατέληξε στη Συμφωνία του Μονάχου του 1938. Το 1939 ο Τσόρτσιλ πρότεινε τη σύναψη συμμαχίας Αγγλίας, Γαλλίας και Σοβιετικής Ενωσης, αλλά μάταια.

Στις 3 Σεπτεμβρίου 1939, μετά την εισβολή των γερμανικών στρατευμάτων στην Πολωνία, η Αγγλία κήρυξε τον πόλεμο κατά της Γερμανίας και άρχισε ο B' Παγκόσμιος Πόλεμος. Την ίδια ημέρα ο Τσόρτσιλ τοποθετήθηκε πάλι στην παλιά του θέση του Πρώτου Λόρδου του Ναυαρχείου.

Στις 10 Μαΐου 1940, μετά την παραίτηση του Τσάμπερλεν, ο βασιλιάς Γεώργιος Στ' διόρισε πρωθυπουργό τον Τσόρτσιλ. Ο Τσόρτσιλ σχημάτισε κυβέρνηση συνασπισμού, όπου περιέλαβε σημαίνοντα στελέχη του Εργατικού Κόμματος, όπως ο Κλέμεντ Ατλι, ο Ερνεστ Μπέβιν και ο Στάφορντ Κριπς. Ανέπτυξε επίσης στενές σχέσεις με τον αμερικανό πρόεδρο Φραγκλίνο Ρούζβελτ, πράγμα που εξασφάλισε στη χώρα του σημαντική βοήθεια προτού ακόμη οι ΗΠΑ εισέλθουν στον πόλεμο.

Οι πολεμικές επιχειρήσεις δεν εξελίσσονταν ευνοϊκά για την Αγγλία και ύστερα από μερικές ήττες της ο Τσόρτσιλ αντιμετώπισε στο κοινοβούλιο κίνηση άρσης της εμπιστοσύνης προς την κυβέρνησή του. Παρ' όλα αυτά, κατόρθωσε να διατηρήσει την υποστήριξη της μεγάλης πλειοψηφίας των βουλευτών με ψήφους 475 υπέρ και 25 κατά.

Αυτή την περίοδο οι αντίπαλοί του κατηγορούσαν συχνά τον Τσόρτσιλ για την ανάμειξή του στα στρατιωτικά ζητήματα και ότι έδινε μεγαλύτερη σημασία στις απόψεις των φίλων του ως προς τη διεξαγωγή του πολέμου από όση στις συμβουλές της στρατιωτικής ηγεσίας. Από την άλλη, αναμφισβήτητη και ανεκτίμητη υπήρξε η συμβολή του Τσόρτσιλ στην εμψύχωση του αγγλικού λαού ώστε να αντέξει τις ταλαιπωρίες του πολέμου και να εντείνει τις προσπάθειές του εναντίον του εχθρού που βομβάρδιζε ανελέητα την Αγγλία.

Δεινός ρήτορας καθώς ήταν, με τις ραδιοφωνικές ομιλίες του υπήρξε αστείρευτη πηγή δύναμης για τον δοκιμαζόμενο αγγλικό λαό.

Μετά την επίθεση της Γερμανίας κατά της ΕΣΣΔ, τον Ιούνιο του 1941, ο Τσόρτσιλ, χωρίς να εγκαταλείψει τον ανεπιφύλακτο αντικομμουνισμό του, έγινε πιστός σύμμαχος του Ιωσήφ Στάλιν. Το ίδιο έκανε και με τον Φραγκλίνο Ρούζβελτ μετά την επίθεση της Ιαπωνίας στο Περλ Χάρμπορ τον Δεκέμβριο του ίδιου χρόνου.

Κατά τη διάρκεια του πολέμου ο Τσόρτσιλ συναντήθηκε δύο φορές με τον Ρούζβελτ και τον Στάλιν, στην Τεχεράνη το 1943 και στη Γιάλτα το 1945. Μολονότι ο Ρούζβελτ δεν του έδειξε όση εμπιστοσύνη θα επιθυμούσε ο ίδιος και μολονότι οι σχέσεις του με τον Στάλιν ουδέποτε υπήρξαν εύκολες, ο Τσόρτσιλ συνεργάστηκε αρμονικά με τους άλλους δύο ηγέτες στη διαμόρφωση κοινής γραμμής ως προς τη διεξαγωγή του πολέμου και κατά τις συζητήσεις για τη μεταπολεμική «μοιρασιά του κόσμου» κατόρθωσε να αποσπάσει πολλά από όσα επεδίωκε.

Για την αποφασιστική συμβολή του στη συντριβή των δυνάμεων του Αξονα κατά τον B' Παγκόσμιο Πόλεμο ο Τσόρτσιλ αποκλήθηκε Πατέρας της Νίκης.

Ο Τσόρτσιλ παρακολούθησε μόνο κατά ένα μέρος της την τρίτη, μεταπολεμική, συνάντηση των Τριών Μεγάλων στο Πότσδαμ το 1945, όπου ο Χάρι Τρούμαν είχε διαδεχθεί τον αποβιώσαντα Ρούζβελτ. Μεσούσης της διασκέψεως ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα των αγγλικών εκλογών κατά τις οποίες το Εργατικό Κόμμα είχε σημειώσει εντυπωσιακή νίκη. Για το υπόλοιπο της διάσκεψης ο αρχηγός των Εργατικών και νέος πρωθυπουργός της Αγγλίας Ατλι αντικατέστησε τον Τσόρτσιλ.

Ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο Τσόρτσιλ ενδιαφέρθηκε κυρίως για τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και λιγότερο για τα εσωτερικά προβλήματα της χώρας του. Αναδείχθηκε υπέρμαχος της ευρωπαϊκής ενότητας, εργάστηκε για τη σύσφιγξη των αγγλοαμερικανικών σχέσεων και επεσήμανε τον κίνδυνο του σοβιετικού κομμουνισμού για τον δυτικό κόσμο. Σε ομιλία του στο Φούλτον του Μισούρι των ΗΠΑ στις 6 Μαρτίου 1946 ο Τσόρτσιλ ανέφερε για πρώτη φορά την έκφραση «σιδηρούν παραπέτασμα», η οποία χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου που εγκαινιάστηκε τότε.

Ο Τσόρτσιλ επανήλθε στην πρωθυπουργία με τις εκλογές του 1951. Μετά τη δημοσίευση του εξάτομου έργου του Ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος τιμήθηκε το 1953 με το Βραβείο Νομπέλ Λογοτεχνίας.

H φωτογραφία της ημέρας



Κ.Β

30/11/2009 Δευτέρα, 1/12/2009 Τρίτη







Γράφει η Κατερίνα Σουτλόγλου
30/11/2009 Δευτέρα


ΚΡΙΟΣ
Θα χρειαστεί να υπερασπιστείτε με αποφασιστικότητα ορισμένα κατακτημένα σας, είτε στην προσωπική είτε στην επαγγελματική σας ζωή. Αν, όμως, αγνοείτε τα αισθήματα του περιβάλλοντός σας, ίσως αντιμετωπίσετε προβλήματα συνεργασίας και απομόνωσης.


ΤΑΥΡΟΣ
Μια σημαντική επικοινωνία ίσως να σας δημιουργήσει αρκετό άγχος και ένταση. Θα χρειαστείτε χρόνο να καταλαγιάσετε τα συναισθήματά σας και να επανέλθετε σε ήρεμη κατάσταση.


ΔΙΔΥΜΟΙ
Μια συνεργασία μπορεί να διαλυθεί και άμεσα να δημιουργηθούν συνθήκες για κάτι καλλίτερο. Μερικές φορές, ο έντονος διάλογος και οι διαφωνίες οδηγούν σε νέα και καλλίτερα σημεία συμφωνίας.


ΚΑΡΚΙΝΟΣ
Η αναστάτωση από τα προβλήματα της οικογένειας και κυρίως από τις οικονομικές πλευρές τους, μπορεί σήμερα σας οδηγήσουν να ξεσπάσετε έντονα, προκειμένου να σας λάβουν πιο σοβαρά υπόψη τους οι συγγενείς σας.


ΛΕΩΝ
Η αύξηση της δραστηριότητας και της δημιουργικότητάς σας χρειάζεται πολλά ανοιχτά κανάλια για να διοχετευτεί, αλλιώς θα σας φέρει σε υπερένταση και άγχος. Ανοίξτε παραγωγικούς δρόμους.


ΠΑΡΘΕΝΟΣ
Ευνοϊκή μέρα για συμφωνίες και συμβόλαια. Ιδιαίτερα εύστοχοι, πρωτοποριακοί και ουσιώδεις, αξιοποιείστε τη μέρα σας σε θέματα επικοινωνίας, συναλλαγών, νομικών υποθέσεων και σε κάθε δραστηριότητα όπου ο γραπτός και προφορικός λόγος είναι σημαντικός.


ΖΥΓΟΣ
Έντονη καθημερινότητα με πολλές ανατροπές στην επικοινωνία, τις μετακινήσεις και τις αγορές αγαθών. Το περιβάλλον σας βρίσκεται σε υπερένταση και δεν θα λείψουν οι συγκρούσεις και οι διαμάχες. Αποφύγετε να αγοράσετε προϊόντα με κριτήριο την ανάγκη της στιγμής.


ΣΚΟΡΠΙΟΣ
Μέρα για . . . γευστικές, ερωτικές και συντροφικές απολαύσεις. Εκτονώστε το άγχος και την έντασή σας με καλή παρέα και ενδιαφέρουσες συζητήσεις. Ελέγξτε την επιθετικότητά σας προκειμένου να γίνετε κατανοητοί.


ΤΟΞΟΤΗΣ
Ευνοϊκή μέρα για διαπραγματεύσεις, αναβάθμιση συμφωνιών και κάθε δραστηριότητα όπου ο γραπτός και προφορικός λόγος είναι σημαντικός.
Οι συζητήσεις σας μπορούν να είναι ιδιαίτερα γόνιμές και ουσιώδεις.


ΑΙΓΟΚΕΡΩΣ
Ένα νευρικό ξέσπασμα θα ελευθερώσει την ένταση και το άγχος που έχετε συσσωρεύσει τον τελευταίο καιρό. Φροντίστε ώστε η έντονη κριτική και τα σκληρά σας λόγια να . . . πιάσουν τόπο!


ΥΔΡΟΧΟΟΣ
Ευχάριστη μέρα για τους περισσότερους από εσάς. Το ανοιχτό περιβάλλον, οι νέοι άνθρωποι και η μεγάλη κινητικότητα γύρω σας, θα σας δώσει μια γεύση νεανικότητας και δροσιάς.


ΙΧΘΥΕΣ
Ευνοϊκή εποχή για επαγγελματικές συνεργασίες και ανανέωση συμφωνιών. Μια κεντρική ιδέα, πολιτική, θρησκευτική ή πνευματική μπορεί να σας παρακινήσει σε δημιουργικές κατευθύνσεις.


1/12/2009 Τρίτη


ΚΡΙΟΣ
Θα χρειαστεί να υπερασπιστείτε με αποφασιστικότητα ορισμένα κατακτημένα σας, είτε στην προσωπική είτε στην επαγγελματική σας ζωή. Αν, όμως, αγνοείτε τα αισθήματα του περιβάλλοντός σας, ίσως αντιμετωπίσετε προβλήματα συνεργασίας και απομόνωσης.


ΤΑΥΡΟΣ
Ίσως ανοίξατε περισσότερα μέτωπα από όσα αντέχετε και μπορείτε να διευθετήσετε. Οι προσεγγίσεις σας μπορεί να σας φέρουν σε προστριβές με τρίτους. Θα χρειαστεί να στηριχτείτε στην αίσθηση του καθήκοντος και της ευθύνης και να εργαστείτε σκληρά στο άμεσο μέλλον.


ΔΙΔΥΜΟΙ
Μια συνεργασία μπορεί να διαλυθεί και άμεσα να δημιουργηθούν συνθήκες για κάτι καλλίτερο. Μερικές φορές, ο έντονος διάλογος και οι διαφωνίες οδηγούν σε νέα και καλλίτερα σημεία συμφωνίας.


ΚΑΡΚΙΝΟΣ
Άβολα συναισθήματα, ενοχές και υπερβολική αναστάτωση θα συνοδεύσουν αυτές τις μέρες τις φιλικές, οικογενειακές και συγγενικές σας σχέσεις. Τα ξεσπάσματά σας μπορεί να θεωρηθούν αδιαφορία ή έλλειψη κατανόησης.


ΛΕΩΝ
Η αύξηση της δραστηριότητας και της δημιουργικότητάς σας χρειάζεται πολλά ανοιχτά κανάλια για να διοχετευτεί, αλλιώς θα σας φέρει σε υπερένταση και άγχος. Ανοίξτε παραγωγικούς δρόμους.


ΠΑΡΘΕΝΟΣ
Ευνοϊκή μέρα για συμφωνίες και συμβόλαια. Ιδιαίτερα εύστοχοι, πρωτοποριακοί και ουσιώδεις, αξιοποιείστε τη μέρα σας σε θέματα επικοινωνίας, συναλλαγών, νομικών υποθέσεων και σε κάθε δραστηριότητα όπου ο γραπτός και προφορικός λόγος είναι σημαντικός.


ΖΥΓΟΣ
Χειριστείτε με ωριμότητα και σύνεση την ένταση του περιβάλλοντος και τη δική σας. Κρατείστε τις αποστάσεις και τοποθετήστε λογικά πλαίσια ώστε να λυθούν διαμάχες και συγκρούσεις.


ΣΚΟΡΠΙΟΣ
Κάποιες εκδηλώσεις σας μπορεί να χαρακτηριστούν . . . πρωτόγονες, απόλυτες και ενοχλητικές. Εκτιμάτε τις καταστάσεις με πολύ διαφορετικό τρόπο από αυτόν του άμεσου περιβάλλοντός σας και αυτό δημιουργεί αντίθεση και πόλωση.


ΤΟΞΟΤΗΣ
Ευνοϊκή μέρα για διαπραγματεύσεις, αναβάθμιση συμφωνιών και κάθε δραστηριότητα όπου ο γραπτός και προφορικός λόγος είναι σημαντικός.
Φροντίστε να μην μεγεθύνετε υπερβολικά τις λογικές σας εκτιμήσεις, έναντι των συναισθημάτων και του ενστίκτου σας.


ΑΙΓΟΚΕΡΩΣ
Η ανεπτυγμένη αίσθηση του καθήκοντος και της ευθύνης που έχετε, θα σας κρατήσει πειθαρχημένους και εργατικούς, παρά τις αντιθέσεις που έχουν δημιουργηθεί στο περιβάλλον σας. Κρατήστε τις αποστάσεις.


ΥΔΡΟΧΟΟΣ
Οι συναισθηματικές εμπλοκές μεταξύ των ανειλημμένων υποχρεώσεών σας και αυτών που σας προξενούν ευχαρίστηση θα σας δημιουργήσουν υπερβολικά συναισθήματα και έντονα ξεσπάσματα. Οι καινούργιες και ανεπανάληπτες ιδέες σας θα αναγνωριστούν άμεσα.


ΙΧΘΥΕΣ
Ευνοϊκή εποχή για επαγγελματικές συνεργασίες και ανανέωση συμφωνιών. Μια κεντρική ιδέα, πολιτική, θρησκευτική ή πνευματική μπορεί να σας παρακινήσει σε δημιουργικές κατευθύνσεις.



ΤΟ VIDEO ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ: 30.11.2009Pulp - Common People: Video

27/11/09

29/11/2009 Κυριακή




Γράφει η Κατερίνα Σουτλόγλου


Εκνευρισμό και χάσιμο του ελέγχου σε θέματα που απαιτούν γερά νεύρα θα φέρει η εβδομάδα που έρχεται. Η προσωπική και κοινωνική ζωή θα αναστατωθεί από καινούργιες απόψεις που σπάζουν την παράδοση και τα καθιερωμένα. Θα υπάρξει ευκαιρία να μπουν θεμελιώδεις βάσεις για λειτουργική εργασιακή απασχόληση καθώς και να εκφραστούν κοινωνικά και προσωπικά οράματα.


ΚΡΙΟΣ
Ενθουσιώδης μέρα για τους περισσότερους από εσάς. Το ερωτικό σας ταμπεραμέντο είναι σε ψηλά επίπεδα, γι΄ αυτό . . . πάρτε τα μέτρα σας. Βρεθείτε με τους κατάλληλους ανθρώπους, στο . . . κατάλληλο περιβάλλον.


ΤΑΥΡΟΣ
Ίσως να διαπιστώσετε πως είστε ικανοί να διαχειρίζεστε τις ευαίσθητες συναισθηματικές και προσωπικές περιοχές ενός ευρύτερου κοινού. Αρκετά άτομα θα σας εμπιστευτούν τους υπαρξιακούς προβληματισμούς και τις εσωτερικές διαμάχες που αντιμετωπίζουν..


ΔΙΔΥΜΟΙ
Ευνοϊκή μέρα για ερωτική επικοινωνία, ταξιδιωτικές εμπειρίες και ουσιαστικές συζητήσεις. Οι συνθήκες είναι κατάλληλες για να ξεκινήσετε μια προσωπική σχέση, για να κλείσετε μια συνεργασία αλλά και για να ανταλλάξετε χρήσιμες συμβουλές.


ΚΑΡΚΙΝΟΣ
Κατάλληλη μέρα για προσωπικό οραματισμό. Η αυξημένη διαίσθησή σας και η ευαισθησία να ακούτε και να συναισθάνεστε τους γύρω σας, θα σας κάνει να ζήσετε έντονες στιγμές ψυχικού δράματος και πνευματικότητας.


ΛΕΩΝ
Ευνοϊκή μέρα για να λύσετε επαγγελματικά θέματα από το σπίτι σας. Η ανταπόκριση που θα έχετε από το οικείο περιβάλλον σας, θα σας ανεβάσει το ηθικό και θα αυξήσει τις μάχιμες δυνάμεις σας.


ΠΑΡΘΕΝΟΣ
Ευνοϊκή μέρα για να ανοίξετε έναν ουσιαστικό επαγγελματικό δρόμο. Η αισιοδοξία, η ικανότητά σας να αντιλαμβάνεστε άμεσα αυτό που συμβαίνει και η αυξημένη δυνατότητα επικοινωνίας θα σας κάνουν καλούς συμβούλους.


ΖΥΓΟΣ
Ευνοϊκή μέρα για να συναντηθείτε με φίλους και να ανταλλάξετε εμπειρίες. Η καλή παρέα, η ενδιαφέρουσα συζήτηση και η φυσική άσκηση θα σας κάνουν καλό.


ΣΚΟΡΠΙΟΣ
Θα χρειαστεί να χειριστείτε με λεπτότητα ορισμένες οικονομικές πλευρές, προκειμένου να διευκολύνετε τους εργασιακούς σας στόχους. Η έμφυτη ψυχολογική σας ικανότητα θα κάνει το περιβάλλον σας να σας εμπιστευτεί.


ΤΟΞΟΤΗΣ
Η επιδεξιότητά σας στη διαχείριση του λόγου και στη διήγηση ιστοριών, θα σας κάνει περιζήτητους ομιλητές, δασκάλους ή και διασκεδαστές. Είστε ικανοί να εμψυχώσετε και να παρακινήσετε το περιβάλλον σας προς θετικές κατευθύνσεις.


ΑΙΓΟΚΕΡΩΣ
Δυναμική μέρα, παρά τα εξωτερικά προβλήματα. Η ροή των πραγμάτων θα σας κάνει να αφήσετε πίσω τις συναισθηματικές αναστολές και τις λογικές σας αμφιβολίες και να στηριχτείτε στη δυνατή αίσθηση του σκοπού και της αποστολής που αισθάνεστε.


ΥΔΡΟΧΟΟΣ
Έχετε μια ευκαιρία να προκαλέσετε την τύχη σας. Εμπιστευτείτε το ένστικτό σας να κάνετε το σωστό και την έμφυτη ικανότητά σας να γοητεύετε το κοινό σας. Αποφύγετε την οκνηρία και τις αναστολές.


ΙΧΘΥΕΣ
Μια κεντρική ιδέα, πολιτική, θρησκευτική ή πνευματική μπορεί να σας παρακινήσει σε δημιουργικές κατευθύνσεις. Η μέρα σας θα είναι δραστήρια και αισιόδοξη.


Μαθήματα Αστρολογίας (Η Σελήνη στον Καρκίνο)

Γράφει η Κωνσταντίνα Βλαχοπούλου


Όταν δεν νιώθουν οικεία, κλείνονται στον εαυτό τους. Για να ανοίξουν συναισθηματικά θα πρέπει να νιώσουν ασφάλεια. Η διαίσθηση είναι αυξημένη. Τα ένστικτά τους πολύ δυνατά. Το συναίσθημα είναι παρορμητικό και η ανησυχία παρούσα. (όταν αυτό εκδηλώνεται με αρνητικό τρόπο). Το ένστικτο της οικογένειας είναι πολύ ισχυρό. Δύσκολα αποχωρίζονται τα παιδιά τους όταν αυτά μεγαλώσουν. Προστατεύουν ότι αγαπούν με μοναδικό τρόπο. Η Σελήνη στον Καρκίνο είναι μητέρα – τροφός.

H φωτογραφία της ημέρας


Η σκέψη της ημέρας

<<Όταν λές την αλήθεια δεν έχεις ανάγκη να θυμάσαι τι είπες>>

27/11/2009 Παρασκευή, 28/11/2009 Σάββατο



Γράφει η Κατερίνα Σουτλόγλου


ΚΡΙΟΣ Η ανάγκη για πειθαρχεία μπορεί να σας φέρει σε σύγκρουση με το περιβάλλον σας. Τα επαγγελματικά θέματα βρίσκονται σε κρίσιμο σημείο. Τοποθετήστε όρια και στόχους.

ΤΑΥΡΟΣ Νέα άτομα, με καινούργιες ιδέες μπαίνουν στο περιβάλλον σας και οι προσωπικές σας σχέσεις παίρνουν δημιουργική τροπή. Η επιστροφή στο παρελθόν είναι όλο και πιο δύσκολη και η παρουσία του «εδώ και τώρα» γίνεται κυρίαρχη.

ΔΙΔΥΜΟΙ Η ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας προς όλες τις κατευθύνσεις αυτές τις μέρες θα σας φέρει σε επαφή με ευρύ περιβάλλον και θα αναδείξει αρκετά προβλήματα συνεργασίας και κοινών κατευθύνσεων.

ΚΑΡΚΙΝΟΣ Ενώ η καθημερινότητά σας είναι ιδιαίτερα δημιουργική, η συναισθηματική σας κατάσταση βρίσκεται μπροστά σε σοβαρά διλήμματα. Ίσως πρέπει να ξεπεράσετε κάποιες αναστολές, που αφορούν το επαγγελματικό σας άνοιγμα.

ΛΕΩΝ Μια νέα επαγγελματική ιδέα έχει μπει στον ορίζοντά σας και «θολώνει» την κρίση σας, σχετικά με την κατεύθυνση που πρέπει να κινηθείτε. Θα χρειαστεί να κάνετε μια «σφιχτή» οργάνωση στις επικοινωνίες και τις επαφές σας.

ΠΑΡΘΕΝΟΣ Ευνοϊκή μέρα για να ανακατατάξετε τις οικονομικές σας δραστηριότητες. Αξιοποιείστε τον δημιουργικό σας λόγο σας και ανοίξτε τα επιχειρήματά σας, ξεκινώντας από το κοντινό σας περιβάλλον.

ΖΥΓΟΣ Δύσκολη μέρα για τη συναισθηματική σας κατάσταση. Τα καθήκοντα που έχετε αναλάβει απέναντι στις προσωπικές και οικογενειακές σας σχέσεις σας δεσμεύουν με τέτοιο τρόπο, που τελικά σας καθηλώνουν.

ΣΚΟΡΠΙΟΣ Μια ανατροπή στη συντροφική σας σχέση θα αφαιρέσει τις λανθασμένες προσδοκίες που έχετε από το αγαπημένο σας πρόσωπο και θα ανανεώσει τη σχέση σας στο βαθμό που αυτή μπορεί να καλοδέχεται τις αλλαγές.

ΤΟΞΟΤΗΣ Ενώ τα σχέδιά σας συνεχώς γίνονται και πιο συγκεκριμένα, η οικονομική σας κατάσταση δεν επιτρέπει ακόμα να κάνετε τις κρίσιμες κινήσεις. Προετοιμάστε το έδαφος, διεκπεραιώνοντας εκείνες τις πλευρές που δεν έχουν υλικό κόστος.

ΑΙΓΟΚΕΡΩΣ Η δημιουργικότητά σας είναι σε μεγάλη διέγερση, όμως τα άτομα του άμεσου περιβάλλοντός σας, οικογενειακού και επαγγελματικού, σας βάζουν συνεχώς εμπόδια. Η συναισθηματική σας περιχαράκωση θα τους απομακρύνει ακόμα περισσότερο.

ΥΔΡΟΧΟΟΣ Μια επαγγελματική κίνηση μπορεί να φέρει επανάσταση και πρόοδο στα εργασιακά σας θέματα. Η παρελθοντολογία δεν βοηθάει ιδιαίτερα, αντιθέτως αναστέλλει τη δημιουργικότητά σας.

ΙΧΘΥΕΣ Η πιθανότητα ενός απρόοπτου ταξιδιού μπορεί να σας φέρει κοντά σε καινούργιες και ενδιαφέρουσες αναζητήσεις και να σας ανοίξει τους πνευματικούς σας ορίζοντες. Πάρτε μέτρα για όσα θέλετε να προστατεύσετε από παραβίαση ή κλοπή.


28/11/2009 Σάββατο

ΚΡΙΟΣ Έντονα εμψυχωτικοί και δραστήριοι, δώστε την κατάλληλη ώθηση στο περιβάλλον σας και οδηγείστε όσους εξαρτώνται από εσάς σε δημιουργική πορεία.
 
ΤΑΥΡΟΣ Η επιστροφή σε παρελθούσες σχέσεις αγάπης και έρωτα μπορεί να ανανεώσουν το δυναμικό σας και να σας προμηθεύσουν με τις κατάλληλες μνήμες, ώστε να έχετε ικανοποιητικές σχέσεις στο «τώρα» σας.

ΔΙΔΥΜΟΙ Ευνοϊκή μέρα για κάθε δραστηριότητα που αφορά εκπαίδευση, μετακίνηση, ταξίδια και σχέση με το νόμο. Η άνεση με την οποία εκφράζετε τα συναισθήματά σας θα προσελκύσει κοντά σας τα κατάλληλα άτομα, προκειμένου να συνεργαστείτε σε δημιουργικό έργο.

ΚΑΡΚΙΝΟΣ Μια επαγγελματική ιδέα μπορεί να σας ανανεώσει συναισθηματικά, και να κινητοποιήσει τις δημιουργικές σας δυνάμεις. Εμπιστευτείτε τις δυνατότητές σας να αφηγείστε και να γοητεύετε το κοινό σας.

ΛΕΩΝ Μια νέα επαγγελματική ιδέα έχει μπει στον ορίζοντά σας και για λίγο «θολώνει» την κρίση σας, σχετικά με την κατεύθυνση που πρέπει να κινήσετε τις δυνάμεις σας. Παράλληλα, όμως, κινητοποιούνται οι δημιουργικές και δραστήριες δυνάμεις σας, με καλά αποτελέσματα.

ΠΑΡΘΕΝΟΣ Ευνοϊκή μέρα για να ανακατατάξετε τις οικονομικές σας δραστηριότητες. Αξιοποιείστε τον δημιουργικό σας λόγο σας και ανοίξτε τα επιχειρήματά σας, ξεκινώντας από το κοντινό σας περιβάλλον.

ΖΥΓΟΣ Η οικονομική ανασφάλεια και οι φόβοι ότι δεν είστε δημιουργικοί όσο θα θέλατε, μπορεί να σας στρέψουν σε αναζήτηση συναισθηματικής στήριξης κυρίως στην κατεύθυνση του συντρόφου σας.

ΣΚΟΡΠΙΟΣ Η ερωτική σας σχέση είναι αυτές τις μέρες σε πρώτη προτεραιότητα. Φροντίστε να μην τη «φορτώσετε» με ψευδείς προσδοκίες. Εναλλακτικά, θα πρέπει να είστε επιφυλακτικοί στις συνεργασίες σας.

ΤΟΞΟΤΗΣ Η επιδεξιότητά σας στη διαχείριση του λόγου και στη διήγηση ιστοριών, θα σας κάνει περιζήτητους ομιλητές, δασκάλους ή και διασκεδαστές. Είστε ικανοί να εμψυχώσετε και να παρακινήσετε το περιβάλλον σας προς θετικές κατευθύνσεις.

ΑΙΓΟΚΕΡΩΣ Δυναμική μέρα, παρά τα εξωτερικά προβλήματα. Η ροή των πραγμάτων θα σας κάνει να αφήσετε πίσω τις συναισθηματικές αναστολές και τις λογικές σας αμφιβολίες.

ΥΔΡΟΧΟΟΣ Έχετε μια ευκαιρία να προκαλέσετε την τύχη σας. Εμπιστευτείτε το ένστικτό σας να κάνετε το σωστό και την έμφυτη ικανότητά σας να γοητεύετε το κοινό σας. Αποφύγετε την οκνηρία και τις αναστολές.

ΙΧΘΥΕΣ Οι οικονομικές και εργασιακές σας δραστηριότητες θα αυξηθούν άμεσα και θα απαιτήσουν από εσάς την προσοχή και την ανταπόκρισή σας. Παράλληλα, αυξάνεται η διάθεσή σας για εσωτερική απόσυρση. Αντιμετωπίστε τη διάθεσή σας για τεμπελιά και χουζούρι.



26/11/09

Η σκέψη της ημέρας

<<Διδάσκεις καλύτερα τα πράγματα που θέλεις πιο πολύ να μάθεις>>

Ρίτσαρντ Μπαχ

TO VIDEO THΣ 26.11.2009: Koop - Relaxin' At Club F****n

H φωτογραφία της ημέρας


26/11/2009 Πέμπτη





Γράφει η Κατερίνα Σουτλόγλου

ΚΡΙΟΣ

Υπερκινητικοί και δημιουργικοί, ασχοληθείτε σήμερα με κάθε δραστηριότητα που αφορά διδασκαλία, ταξίδια, άθληση και μαχητικό λόγο. Η άνεση στην επικοινωνία θα σας δώσει σημαντική ικανοποίηση.



ΤΑΥΡΟΣ

Η ερωτική σας ζωή παρουσιάζει ενδιαφέρουσες αλλαγές. Η εναλλαγή αισθητικής, ρομαντισμού και επαναστατικότητας θα σας φέρει σε συναισθηματική επαφή με άτομα που μόλις έχουν μπει στο άμεσο περιβάλλον σας.




ΔΙΔΥΜΟΙ

Ιδιαίτερα επικοινωνιακοί θα είστε αυτές τις μέρες και ο αυθορμητισμός σας ίσως να σας οδηγήσει σε εκφράσεις που θα αναστατώσουν αρκετά το περιβάλλον και τους συνομιλητές σας.



ΚΑΡΚΙΝΟΣ

Η δυσκολία συναισθηματικής έκφρασης που μπορεί να έχετε, εύκολα και άνετα μπορεί να αντικατασταθεί με τη φυσική σας εκφραστικότητα με την γλώσσα του σώματος να παίζει σπουδαίο ρόλο.



ΛΕΩΝ

Ένα δημιουργικό έργο θα κερδίσει τον ενθουσιασμό, την αφοσίωση και την ακούραστη εργατικότητά σας. Η κεντρική ιδέα του σας συναρπάζει και θα την διακινήσετε στο περιβάλλον σας, με καλά αποτελέσματα.



ΠΑΡΘΕΝΟΣ

Ο δημιουργικός και εύστοχος λόγος σας και οι καινούργιες και ειλικρινείς απόψεις που εκφράζετε θα γίνουν πόλος έλξης για ουσιαστικές συζητήσεις. Φροντίστε να μετατρέψετε την σκληρή κριτική σας σε εποικοδομητικές και προοδευτικές παρατηρήσεις.



ΖΥΓΟΣ

Η διαμάχη ανάμεσα στις επιθυμίες και την πραγματικότητα μπορεί σήμερα να πάρει διαστάσεις και τα απρόοπτα περιστατικά να αναβαθμίσουν τις προσδοκίες σας. Πολλές φρούδες ελπίδες θα διαλυθούν και θα αισθανθείτε ισορροπία και διαύγεια.



ΣΚΟΡΠΙΟΣ

Μια ανατροπή στη συντροφική σας σχέση θα αφαιρέσει τις λανθασμένες προσδοκίες που έχετε από το αγαπημένο σας πρόσωπο και θα ανανεώσει τη σχέση σας στο βαθμό που αυτή μπορεί να καλοδέχεται τις αλλαγές. Αλλιώς . . . . δεν πειράζει, πάμε παρακάτω!



ΤΟΞΟΤΗΣ

Κάποιες συναισθηματικές ανησυχίες ίσως να σας εμποδίσουν σήμερα να είστε συγκεντρωμένοι και αποτελεσματικοί. Κάθε δραστηριότητα που αφορά μετακίνηση, διασκέδαση, μάθηση και διεκδίκηση δικαιωμάτων μπορεί να σας ανακουφίσει.



ΑΙΓΟΚΕΡΩΣ

Η ανεπτυγμένη την αίσθηση του καθήκοντος και της ευθύνης, παράλληλα με την πειθαρχία και την ακούραστη διάθεσή σας θα σας φέρουν άμεσα σε θέση να αναλάβετε τη διαχείριση ενός σημαντικού έργου.



ΥΔΡΟΧΟΟΣ

Μια επαγγελματική κίνηση μπορεί να φέρει επανάσταση και πρόοδο στα εργασιακά σας θέματα. Αντιμετωπίστε τις αυταπάτες που σας περικυκλώνουν με την επικέντρωση στα γεγονότα του παρόντος.



ΙΧΘΥΕΣ

Η πιθανότητα ενός απρόοπτου ταξιδιού μπορεί να σας φέρει κοντά σε καινούργιες και ενδιαφέρουσες αναζητήσεις και να σας ανοίξει τους πνευματικούς σας ορίζοντες. Πάρτε μέτρα για όσα θέλετε να προστατεύσετε από παραβίαση ή κλοπή.




25/11/09

H φωτογραφία της ημέρας


Η σκέψη της ημέρας

<<Πάντα μένουμε έκπληκτοι όταν κάτι ξεπετάγεται απο αυτό που ονομάζουμε"ΤΙΠΟΤΑ">>

Κάρλ Γιούνγκ

25/11/2009 Τετάρτη




Γράφει η Κατερίνα Σουτλόγλου



ΚΡΙΟΣ
Υπερκινητικοί και δημιουργικοί, ασχοληθείτε σήμερα με κάθε δραστηριότητα που αφορά διδασκαλία, ταξίδια, άθληση και μαχητικό λόγο. Η άνεση στην επικοινωνία θα σας δώσει σημαντική ικανοποίηση.


ΤΑΥΡΟΣ
Μια ενδιαφέρουσα ανατροπή στις προσωπικές σας σχέσεις, συντροφικές ή επαγγελματικές θα σας ανοίξει έναν αρκετά πρωτοποριακό δρόμο. Αξιοποιείστε κάθε γνώση που διαθέτετε γύρω από ζητήματα τεχνολογίας και ηλεκτρονικής επικοινωνίας.


ΔΙΔΥΜΟΙ
Ευνοϊκή μέρα για να εκφράσετε τις ιδιαίτερες ικανότητες επικοινωνίας που διαθέτετε. Η αγάπη σας για τον κόσμο των ιδεών, της νόησης και της διανόησης θα σας φέρει σε επαφή με τα κατάλληλα περιβάλλοντα και θα είστε πειστικοί και αποτελεσματικοί.


ΚΑΡΚΙΝΟΣ
Ιδιαίτερα κυκλοθυμική μέρα για σας, που όμως μπορεί να φέρει στην επιφάνεια κρυμμένες διαστάσεις επιθυμιών και οραμάτων ζωής. Θα έχετε την ευκαιρία να κάνετε πράξη κάποιο όνειρο ζωής.


ΛΕΩΝ
Ένα δημιουργικό έργο θα κερδίσει τον ενθουσιασμό, την αφοσίωση και την ακούραστη εργατικότητά σας. Η κεντρική ιδέα του σας συναρπάζει και θα την διακινήσετε στο περιβάλλον σας, με καλά αποτελέσματα.


ΠΑΡΘΕΝΟΣ
Ο δημιουργικός και εύστοχος λόγος σας και οι καινούργιες και ειλικρινείς απόψεις που εκφράζετε θα γίνουν πόλος έλξης για ουσιαστικές συζητήσεις.


ΖΥΓΟΣ
Η ικανότητά σας να διακρίνετε κάθε τι που φέρνει πραγματική επανάσταση και πρόοδο θα είναι αυξημένη σήμερα. Αρκετοί από εσάς είναι πιθανόν να ελευθερωθείτε άμεσα από οικονομικά βάρη και αυτό θα ελευθερώσει το πνεύμα και το χιούμορ σας.


ΣΚΟΡΠΙΟΣ
Η ανάγκη σας για απόλυτες ερωτικές σχέσεις μπορεί αυτές τις μέρες να βρει λύτρωση μέσα από καταστάσεις που συνδυάζουν τον έρωτα και την ανεξαρτησία κινήσεων. Όσο πιο ελεύθεροι αισθάνεστε, τόσο πιο αφοσιωμένοι είστε στον ερωτικό σας σύντροφο.


ΤΟΞΟΤΗΣ
Ευνοϊκή μέρα για κάθε δραστηριότητα που αφορά μετακίνηση, διασκέδαση, μάθηση και διεκδίκηση δικαιωμάτων. Ένας πιστός φίλος θα σας βοηθήσει να πλησιάσετε έναν στόχο σας.


ΑΙΓΟΚΕΡΩΣ
Η ανεπτυγμένη την αίσθηση του καθήκοντος και της ευθύνης, παράλληλα με την πειθαρχία και την ακούραστη διάθεσή σας θα σας φέρουν άμεσα σε θέση να αναλάβετε τη διαχείριση ενός σημαντικού έργου.


ΥΔΡΟΧΟΟΣ
Μια επαγγελματική κίνηση μπορεί να φέρει επανάσταση και πρόοδο στα εργασιακά σας θέματα. Κάντε άμεσα μια ριζική αλλαγή και τομή στα κακώς κείμενα και η βελτίωση θα φανεί άμεσα.


ΙΧΘΥΕΣ
Η πιθανότητα ενός απρόοπτου ταξιδιού μπορεί να σας φέρει κοντά σε καινούργιες και ενδιαφέρουσες αναζητήσεις και να σας ανοίξει τους πνευματικούς σας ορίζοντες.



Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ
(Επιμέλεια: Αντώνης Παντελίδης


Δευτέρα, 23 Νοεμβρίου

  • Η ημισέληνος βρίσκεται πάνω από τον Δία. Θα βρείτε τον Δία και την σελήνη στο νότο το λυκόφως.

Τρίτη, 24 Νοεμβρίου

  • Πρώτο τέταρτο της σελήνης στις 11:41 μ.μ.
  • Στην Κασσιόπη, το λαμπρό κεντρικό αστέρι της, το γ, με μέγεθος 2,8 και σε απόσταση 100 ετών φωτός μακριά είναι εάν πολύ ασυνήθιστο αστέρι. Θεωρήθηκε ότι ήταν ένα μεταβλητό αστέρι το οποίο και παρουσίαζε δραματικές αλλαγές στην θερμοκρασία του, το φασματικό τύπο του, το φαινόμενο μέγεθος, το χρώμα και την διάμετρο. Είναι επίσης ένα διπλό αστέρι όπου ο συνοδός του αστέρας είναι δύσκολο να παρατηρηθεί. Με μέγεθος 11, ο συνοδός είναι 3000 φορές αμυδρότερος από τον κυρίως αστέρα!








  • Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 9:36 μ.μ

Τετάρτη, 25 Νοεμβρίου

  • Το Κήτος, το θαλάσσιο τέρας  ή η φάλαινα, εκτείνεται πέρα από το νοτιοανατολικό μέρος του βραδινού ουρανού. Βρίσκεται κάτω από τον Πήγασο και την Ανδρομέδα και περίπου ένα τρίτο πάνω από τον ορίζοντα. Το Κήτος μοιράζεται επίσης τη μυθολογία με αυτούς τους δύο αστερισμούς. Το φωτεινότερο αστέρι του Κήτους είναι ο 2ου μεγέθους Diphda, 20 μοίρες πάνω από το νοτιοανατολικό σημείο και περίπου 1 ½  ώρες μετά από το ηλιοβασίλεμα. 
  • Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 5:28 μ.μ

Πέμπτη, 26 Νοεμβρίου

  • Η σελήνη λάμπει ψηλά στο νότο νωρίς το βράδυ. Πιο ψηλά της βρίσκεται το Μεγάλο Τετράγωνο του Πήγασου.

Παρασκευή, 27 Νοεμβρίου

  • Μετά τις 9:30 το βράδυ, το πιο λαμπρό άστρο του ουρανού, ο Σείριος τρεμοσβήνει έντονα κάτω από τον Ωρίωνα, στον νότιο-ανατολικό ουρανό. Αν προεκτείνουμε την γραμμή που σχηματίζεται από τα τρία άστρα της ζώνης του αστερισμού, σχεδόν θα σημαδέψουμε τον Σείριο. Τα πανέμορφα χρώματα του αποκαλύπτονται δραματικά με παρατήρηση μέσω ενός τηλεσκοπίου. Ο Σείριος έχει συνοδό έναν αστέρα που εμφανίζεται μόνο με ένα μεγάλο τηλεσκόπιο. Νότια του και σε μικρή απόσταση υπάρχει και ένα ανοιχτό σμήνος, το Μ41 που είναι άξιο παρατήρησης με κιάλια ή τηλεσκόπιο.
  • Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 7:07 μ.μ

Σάββατο, 28 Νοεμβρίου
  • Στα αριστερά της σελήνης (σε φάση gibbous) αυτό το βράδυ βρίσκονται τα αστέρια του μικρού αστερισμού του Κριού.








  • Το θ του Ηνίοχου (RA 05 59 43 Dec +37 12 45), στην ανατολική πλευρά του σχηματισμού του πενταγώνου του αστερισμού του Ηνίοχου, απέχει 110 έτη φωτός και με φαινόμενο μέγεθος 2,7 είναι μέλος ενός τετραπλού συστήματος αστέρων που έχουν μέγεθος από 2,7 μέχρι 10,7. Ακόμα και με ένα μικρό τηλεσκόπιο, φαίνεται ότι το πιο λαμπρό μέλος, το Θήτα Β είναι το ίδιο επίσης ένα διπλό αστέρι. Καταγράφηκε αρχικά από τον  Otto Struve  το 1871. Το ζευγάρι κινείται αρκετά αργά και μπορεί να πάρει μέχρι και 800 έτη για να καλύψει την μεταξύ τους απόσταση, 110AU. Αξιοσημείωτο είναι το ασυνήθιστο χρώμα του. Αν και θα σας φανεί λευκό,  κοιτάζοντας πιο προσεχτικά στους δίσκους περίθλασης που σχηματίζονται εξαιτίας της δικιάς μας ατμόσφαιρας, η οποία και δρα σαν ένα πρίσμα, θα διακρίνετε ένα έντονα μπλε ή μωβ χρώμα γύρω από το αστέρι, πολύ περισσότερο από ότι δείχνουν άλλα αστέρια του ίδιου φασματικού τύπου. Γιατί;  Επειδή το θήτα είναι ένα αστέρι πυριτίου!
Κυριακή, 29 Νοεμβρίου
  • Τα πιο λαμπρά αστέρια στην αρχή της νύχτας είναι ο Βέγας στα δυτικά-βορειοδυτικά και η Αίγα στα βορειοανατολικά. Και τα δύο αστέρια φαίνεται να είναι το ίδιο ψηλά στον ουρανό περίπου στις 7:οο. Το φαινόμενο μέγεθος και των δύο είναι 0,0. Ο πιο λαμπρός Σείριος δεν ανατέλλει πριν τις 9:00.
  • Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 8:46 μ.μ. 

  • Θέλετε να γίνετε καλύτερος ερασιτέχνης αστρονόμος; Μάθετε τη θέση των αστερισμών με βάση τα πιο λαμπρά αστέρια τους και τους σχηματισμούς τους. Αυτό είναι το κλειδί για να εντοπίσετε και τα διάφορα αντικείμενα από το βαθύ ουρανό με κιάλια ή με τηλεσκόπιο. Ένας πολύ χρήσιμος οδηγός για εύκολο εντοπισμό των αστερισμών σε όλο τον ουρανό είναι το βιβλίο The Monthly Sky Guide (εκδόσεις ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ Θεσσαλονίκης).
  • Παραπάνω δίνονται οι ημέρες και οι ώρες, κατά τη διάρκεια της εβδομάδας αυτής, στις οποίες μπορούμε να παρατηρήσουμε με ένα καλό τηλεσκόπιο (πάνω από 4 ίντσες) την περίφημη ερυθρά  κηλίδα του Δία (το χρώμα της είναι ελαφρά πορτοκαλί). Η παρατήρηση της κηλίδας μπορεί να γίνει από 50 λεπτά πριν έως 50 λεπτά μετά την αναγραφόμενη ώρα.

Μια διαφορετική φωτογραφία του νεφελώματος του Ωρίωνα απο τον Βασίλη Παπαϊωάννου. Χρησιμοποίησε την στήριξη EQ6SKYSCAN και τον φακό NIKKOR 300mm ED προσαρμοσμένο στην ccd camera ATIK 16HR. Η έκθεση ήταν 1 ½ ώρα.
  • Θέλετε να μυηθείτε στο χώρο της αστροφωτογραφίας; Συμβουλευθείτε το βιβλίο Αστροφωτογραφία (εκδόσεις ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ Θεσσαλονίκης) και αποκτήστε τις κατάλληλες γνώσεις για να φωτογραφίσετε το ηλιακό μας σύστημα και πέρα από αυτό).


                                       

       ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ


  • Παρατηρείτε τον ήλιο καθημερινά (με τη χρήση ενός ασφαλούς ηλιακού φίλτρου) αφού σχεδόν πάντοτε αποκαλύπτονται ενδιαφέροντα φαινόμενα στην επιφάνειά του. Η κηλίδα με αριθμό 1033, από τον νέο ηλιακό κύκλο #24, φαίνεται ότι αρχίζει σιγά σιγά να χάνεται. Για καθημερινή ενημέρωση σχετικά με την ηλιακή δραστηριότητα, επισκεφτείτε τον δικτυακό τόπο: www.spaceweather.com
  • Ο Ερμής έχει χαθεί στο φως της δύσης του ήλιου.
  • Η Αφροδίτη (μέγεθος -3,9) ολοένα και βυθίζεται χαμηλά πάνω από τον ανατολικό ορίζοντα στο λυκαυγές, 30 λεπτά πριν την ανατολή του ήλιου. Ο Κρόνος φαίνεται επίσης πολύ πιο μακριά πάνω και στα δεξιά της. 
  • Ο Άρης (μέγεθος +0,1, στον Καρκίνο) αρκετά πιο κάτω από τον Κάστορα και τον Πολυδεύκη, ανατέλλει περίπου στις 10:30 το βράδυ και βρίσκεται ψηλά στον νοτιοανατολικό ουρανό πριν το λυκαυγές. Ο Άρης αρχίζει μια μακριά, αργή πορεία που θα τον φέρει σε αντίθεση στις 29 Ιανουαρίου, 2010. Με τηλεσκόπιο, ο δίσκος του πλανήτη είναι μόλις 9 δευτερόλεπτα του τόξου και θα φθάσει στα 14,1 δευτερόλεπτα τον Ιανουάριο όταν θα βρεθεί σε αντίθεση, όχι ιδιαίτερα λαμπρός. Μπορείτε να διακρίνετε τον βόρειο πόλο του πλανήτη;
  • Ο Δίας (μέγεθος -2,3, στον Αιγόκερο) λάμπει φωτεινός στον νότο στο λυκόφως και χαμηλότερα στα νοτιοδυτικά αργότερα το βράδυ. Δύει περίπου στις 11:00 μ.μ. 
  • Ο Κρόνος (μέγεθος 1,0, στην κεφαλή της Παρθένου), εμφανίζεται ολοένα και ψηλότερα στα ανατολικά νοτιοανατολικά πριν και κατά τη διάρκεια του λυκαυγούς. Με τηλεσκόπιο, θα μπορέσετε να δείτε ότι οι δακτύλιοί του είναι ακόμα σε κλίση 4° από την θέση κάτοψης.
  • Ο Ουρανός  (μέγεθος 5,8, στους Ιχθείς) βρίσκεται ψηλά στον νότο νωρίς το βράδυ.
  • Ο Ποσειδώνας (μέγεθος 7,9, στον Αιγόκερο) βρίσκεται 4° ανατολικά του Δία. Θα βρείτε αναλυτικούς χάρτες με τις θέσεις του Ουρανού και του Ποσειδώνα εδώ: http://media.skyandtelescope.com/documents/Uranus_Neptune09.pdf
  • Ο Πλούτωνας έχει χαθεί στο φως της δύσης του ήλιου.

Email: planitario@astronomy.gr
http://www.astronomy.gr

24/11/09

Μαθήματα Αστρολογίας (Η Σελήνη στους Διδύμους)

Γράφει η Κωνσταντίνα Βλαχοπούλου


Επικοινωνεί το συναίσθημά με διανοητικό τρόπο. Η τάση του θα είναι να τα ξεκινήσει όλα ταυτόχρονα. Μεταβάλλεται ανάλογα με τις συνθήκες . Καλό θα ήταν λοιπόν να ξέρει, ότι όταν εκείνος μιλάει και εισπράττει συναίσθημα δια μέσω του λόγου , το περιβάλλον δεν έχει ιδέα… Τους νομίζει για προσωπικότητες δίχως συναίσθημα. ...  Είναι καλό να ντύνουν το λόγο τους με λεξιλόγιο από το συναισθηματικό επίπεδο.

Η σκέψη της ημέρας

<<Όταν θέλουμε να αγγίξουμε την ψυχή, πρέπει να μιλήσουμε με τα μάτια>>

Ν Τ Υ   Τ Ρ Ε Μ Π Λ Α Ι 'Ι'

H φωτογραφία της ημέρας


Το video της 24.11.2009Costanza - I Am Ready

23/11/09

Το video της 23.11.2009: Depeche Mode - Fragile Tension (music video)

H φωτογραφία της ημέρας


Η σκέψη της ημέρας

<<Η ευτυχία δεν είναι να κάνεις αυτό που θέλεις, όσο να μην κάνεις αυτό που δεν θέλεις>>

23/11/2009 Δευτέρα




Γράφει η Κατερίνα Σουτλόγλου



ΚΡΙΟΣ
Η τάση σας να πηγαίνετε «κόντρα στο ρεύμα» μπορεί να εκτονώνει τη μαχητικότητα και το επαναστατικό σας πνεύμα, όμως, όταν το παρατραβάτε, μένετε χωρίς συμμάχους και χωρίς θετικά αποτελέσματα.


ΤΑΥΡΟΣ
Αρκετοί από εσάς μπορεί να βρίσκεστε σε σύγχυση γύρω από τη λήψη επαγγελματικών αποφάσεων. Η άρνησή σας να δεχτείτε συμβουλές και να εκτιμήσετε την αξία τους, μπορεί να σας οδηγήσει σε λανθασμένες κινήσεις.


ΔΙΔΥΜΟΙ
Αξιοποιείστε κατάλληλα το κλίμα επικοινωνίας και συνεργασίας που πηγάζει από το περιβάλλον σας. Προγραμματίστε συναντήσεις με τα κατάλληλα πρόσωπα, που έχουν στα χέρια τους απαντήσεις και λύσεις.


ΚΑΡΚΙΝΟΣ
Σε συναισθηματική σύγχυση μπορεί να βρεθείτε σήμερα γύρω από το τι πρέπει να γίνει σχετικά με τη φροντίδα αγαπημένων προσώπων, Δεχτείτε τη συμβουλή ενός καλού φίλου.


ΛΕΩΝ
Η ολοκληρωτική σας αφοσίωση σε φίλους και στόχους θα σας δώσει για άλλη μια φορά τη διέξοδο που αναζητάτε και θα διαποτίσει τις επαγγελματικές σας αποφάσεις, όσο σκληρές κι αν αποδειχτούν για σας.


ΠΑΡΘΕΝΟΣ
Ευνοϊκή μέρα για επικοινωνιακές δραστηριότητες. Το περιβάλλον σας θα αγαπήσει τον τρόπο που έχετε να παρουσιάζετε δύσκολα θέματα, αναδεικνύοντας τις καλλίτερες και πιο λειτουργικές τους πλευρές.


ΖΥΓΟΣ
Ευνοϊκή μέρα για αποφάσεις σε οικογενειακά θέματα. Θα χρειαστεί να κινηθείτε πειθαρχημένα και με λογική συνέπεια, ακόμα κι αν δεν συμφωνείτε με τις διαθέσεις και τα συμπεράσματα του περιβάλλοντός σας.


ΣΚΟΡΠΙΟΣ
Κατάλληλη μέρα για τη βελτίωση των οικονομικών και εργασιακών σας θεμάτων. Θα χρειαστεί να λάβετε σοβαρά υπόψη σας τους όρους και τις προϋποθέσεις που θα μπουν «στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».


ΤΟΞΟΤΗΣ
Αρκετοί από εσάς θα βρεθείτε σε θέση – κλειδί, σε θέματα συλλογικών αποφάσεων, όπου θα πρέπει να συνθέσετε με ολοκληρωμένο τρόπο διαφορετικές απόψεις και να δώσετε τις κατάλληλες συμβουλές και βοήθεια.


ΑΙΓΟΚΕΡΩΣ
Η ανεπτυγμένη την αίσθηση του καθήκοντος και της ευθύνης, παράλληλα με την πειθαρχία και την ακούραστη διάθεσή σας θα σας φέρουν άμεσα σε θέση να αναλάβετε τη διαχείριση ενός σημαντικού έργου.


ΥΔΡΟΧΟΟΣ
Η κυκλοθυμία, οι συναισθηματικές διακυμάνσεις και η σύγχυση γύρω από την συντροφική σας σχέση θα σας κρατήσουν σήμερα σε αναστάτωση. Τα επαγγελματικά και τα ερωτικά σας διλήμματα θα βγουν στην επιφάνεια με έντονο τρόπο.


ΙΧΘΥΕΣ
Η αυξημένη σας ανάγκη να ανοίξετε το κοινωνικό και φιλικό σας περιβάλλον θα αρχίσει να καλύπτεται από σήμερα και για τις επόμενες μέρες. Ετοιμαστείτε για αύξηση της εργασιακής σας απασχόλησης.



22/11/09

Το video της 22/11/2009: HURTS - Wonderful Life

Η σκέψη της ημέρας

<<Η γνώση μας κάνει υπερήφανους. Η σοφία ταπεινούς >>

H φωτογραφία της ημέρας


Μαθήματα αστρολογίας (Η Σελήνη στον Ταύρο)

Γράφει η Κωνσταντίνα Βλαχοπούλου

Όσοι έχουν τη Σελήνη στον Ταύρο, αργούν να επεξεργαστούν τα συναισθήματά τους. Είναι εναρμονισμένοι με τη φύση και όταν αυτό δεν συμβαίνει, βάλλεται η συναισθηματική τους ισορροπία. Καλό θα ήταν να τα εκφράζουν, πριν αυτά μπλοκάρουν και ακινητοποιήσουν την προσωπικότητα. Ένα ασφαλές περιβάλλον είναι απαραίτητο τόσο υλικά όσο και συναισθηματικά.

Το video της 21/11/2009Alessandro Magnanini feat Jenny B "Secret Lover"

21/11/09

H φωτογραφία της ημέρας


Η σκέψη της ημέρας

<<Άλλο είναι να πεις πολλά λόγια και άλλο να πεις τα κατάλληλα>>

22/11/2009 Κυριακή






Γράφει η Κατερίνα Σουτλόγλου


Αρκετά διλήμματα και απροσδιοριστίες θα ξεκαθαρίσουν μέσα στη βδομάδα που έρχεται, και αρκετοί θα διευκολυνθούν, ώστε να πάρουν κρίσιμες και οριστικές αποφάσεις. Ευνοούνται οι αποφάσεις που παίρνονται με διαβουλεύσεις και ομαδικούς προβληματισμούς.


ΚΡΙΟΣ
Κατάλληλη μέρα για διευρύνσεις και ανοίγματα. Το «στενό μαρκάρισμα» γύρω από τις επαγγελματικές και προσωπικές σας δραστηριότητες και σχέσεις, δεν μπορεί να σας απαγορεύσει νέες αναζητήσεις.


ΤΑΥΡΟΣ
Σιγά-σιγά ξαναβρίσκετε την εσωτερική σας ελευθερία και την ικανότητα να ελπίζετε και να ονειρεύεστε. Όμως, φροντίστε να εφαρμόσετε τα συμπεράσματα που έχετε εξάγει τον τελευταίο καιρό.


ΔΙΔΥΜΟΙ
Αξιοποιείστε κατάλληλα το κλίμα επικοινωνίας και συνεργασίας που πηγάζει από το περιβάλλον σας. Προγραμματίστε συναντήσεις με τα κατάλληλα πρόσωπα, που έχουν στα χέρια τους απαντήσεις και λύσεις για σας.


ΚΑΡΚΙΝΟΣ
Η φροντίδα των ηλικιωμένων ατόμων ή όσων πάσχουν στο άμεσο περιβάλλον σας αποτελεί για σας καθήκον αλλά και προσωπική ευχαρίστηση. Μεσολαβήστε σε κάθε κατάσταση που χρειάζεται ευαισθησία και κατανόηση.


ΛΕΩΝ
Αισιόδοξη μέρα για αρκετούς από εσάς. Έχει αυξηθεί η ικανότητά σας να βλέπετε και «το δέντρο και το δάσος». Όσοι έχετε σαφείς στόχους, αρχίστε από σήμερα την συγκεκριμένη υλοποίησή τους.


ΠΑΡΘΕΝΟΣ
Ευνοϊκή μέρα για δραστηριότητες «χωρίς πρόγραμμα». Ένα ταξιδάκι μπορεί να αναπτερώσει το ηθικό σας και σας προσθέσει γνώσεις και εμπειρίες. Βρείτε ευκαιρία να αθληθείτε και να ανανεώσετε τη φυσική σας ενέργεια.


ΖΥΓΟΣ
Ευνοϊκή μέρα για αποφάσεις σε οικογενειακά θέματα. Θα χρειαστεί να κινηθείτε πειθαρχημένα και με λογική. Η λιτότητα στην έκφραση και στη διαχείριση θα σας φανεί πολύτιμη.


ΣΚΟΡΠΙΟΣ
Κατάλληλη μέρα για τη βελτίωση των οικονομικών και εργασιακών σας θεμάτων. Θα χρειαστεί να λάβετε σοβαρά υπόψη σας τους όρους και τις προϋποθέσεις που θα μπουν «στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».


ΤΟΞΟΤΗΣ
Με την είσοδο του Ήλιου στο ζώδιό σας, ανοίγουν οι δραστηριότητες που σας είναι αγαπημένες, όπως ταξίδια, αθλητισμός και χρόνος για φιλικές συζητήσεις με πολιτικό, ιδεολογικό και θρησκευτικό περιεχόμενο.


ΑΙΓΟΚΕΡΩΣ
Η ανεπτυγμένη την αίσθηση του καθήκοντος και της ευθύνης, παράλληλα με την πειθαρχία μέσα σε λογικά πλαίσια είναι τα καλλίτερα όπλα σας για να κινηθείτε αποτελεσματικά τις επόμενες μέρες.


ΥΔΡΟΧΟΟΣ
Μια απότομη στροφή προς την κοινωνική ζωή θα αναθερμάνει το ενδιαφέρον και τη ζωτικότητά σας και θα σας δώσει την ικανοποίηση ότι είστε αποδεκτοί, ακόμα κι αν έχετε «παράξενες» ιδέες.


ΙΧΘΥΕΣ
Η αυξημένη σας ανάγκη να ανοίξετε το κοινωνικό και φιλικό σας περιβάλλον θα αρχίσει να καλύπτεται από σήμερα και για τις επόμενες μέρες. Ετοιμαστείτε για αύξηση της εργασιακής σας απασχόλησης.


21/11/2009 Σάββατο



Γράφει η Κατερίνα Σουτλόγλου



ΚΡΙΟΣ
Συγκρατείστε την επιθετικότητά σας και μην επιτρέψετε στο θυμό σας να ξεσπάσει καταστροφικά στα εργασιακά και συντροφικά σας ζητήματα. Η βελτίωση των σχέσεών σας εξαρτάται και από τη δική σας ανεκτικότητα και κατανόηση.


ΤΑΥΡΟΣ
Οι εσωτερικές κατανοήσεις των τελευταίων ημερών μπορεί, αν αξιοποιηθούν κατάλληλα, να σας οδηγήσουν σε ρεαλιστικές και πρακτικές λύσεις. Μην αναβάλλετε ότι μπορείτε να κάνετε άμεσα.


ΔΙΔΥΜΟΙ
Η εργασιακή σας κατάσταση εξαρτάται σημαντικά από την αποφασιστικότητά σας να προχωρήσετε μπροστά, ανεξάρτητα από τα εμπόδια. Τα συμπεράσματά σας αχρηστεύονται, όσο δεν κάνετε μια συγκεκριμένη και μη αναστρέψιμη κίνηση.


ΚΑΡΚΙΝΟΣ
Ευνοϊκή μέρα για κοινωνική και ερωτική ζωή. Η αίσθηση της εξερεύνησης και της ανακάλυψης καινούργιων θεμάτων θα σας ανανεώσει και θα δώσει νέες διαστάσεις στις προσωπικές σας σχέσεις.


ΛΕΩΝ
Κατάλληλη μέρα για άμεσους προγραμματισμούς. Αντιμετωπίστε τις δύσκολες επαγγελματικές συνθήκες με μέτρα κατά της αδράνειας και της παραίτησης. Ξεκινήστε με τα εντελώς απαραίτητα.


ΠΑΡΘΕΝΟΣ
Ευνοϊκή μέρα για επικοινωνίες και οικονομικές διευθετήσεις. Ένα ταξιδάκι μπορεί να αναπτερώσει το ηθικό σας και να σας διευκολύνει να βελτιώσετε την κυκλοθυμική σας διάθεση.


ΖΥΓΟΣ
Η ανασφάλεια αυτής της εποχής μπορεί να σας οδηγήσει σε σπασμωδικές κινήσεις, κυρίως στα θέματα των ερωτικών και συντροφικών σας σχέσεων. Όμως, οι διαφωνίες και οι ρήξεις μπορεί να αναδείξουν προβλήματα που πρέπει και μπορούν να διορθωθούν.


ΣΚΟΡΠΙΟΣ
Κατάλληλη μέρα για τη βελτίωση των προσωπικών, ερωτικών και επαγγελματικών σας σχέσεων. Η αυτοσυγκράτηση και η συναισθηματική ωριμότητα, με την οποία θα αντιμετωπίσετε τους συνομιλητές σας θα αποβεί κρίσιμη για τις εξελίξεις.


ΤΟΞΟΤΗΣ
Όσοι από εσάς ασχολείστε με ζητήματα εκπαίδευσης, επικοινωνίας, διαφήμισης και μέσων μαζικής μεταφοράς, προετοιμαστείτε για έξαρση προβλημάτων. Εξοπλιστείτε με ψυχραιμία και υπομονή.


ΑΙΓΟΚΕΡΩΣ
Αξιοποιείστε την ικανότητά σας να ωθείτε το περιβάλλον σας να εκφράζει τον καλλίτερο εαυτό του. Ασχοληθείτε με δημιουργικές δραστηριότητες, στα πλαίσια μιας ομάδας και εισπράξτε την αποδοχή και την εκτίμηση των κοντινών σας ατόμων.


ΥΔΡΟΧΟΟΣ
Μια απότομη στροφή προς την κοινωνική ζωή θα αναθερμάνει το ενδιαφέρον και τη ζωτικότητά σας και θα σας δώσει την ικανοποίηση ότι είστε αποδεκτοί, ακόμα κι αν έχετε «παράξενες» ιδέες.


ΙΧΘΥΕΣ
Ευνοϊκή μέρα για επινοήσεις και εφευρετικότητα. Ανακαλύψτε τα κρυμμένα ταλέντα σας και διαμορφώστε τις νέες και ιδιόμορφες ιδέες που θα δημιουργήσει η φαντασία σας.


20/11/09

Μαθήματα αστρολογίας (Η Σελήνη στον Κριό)

Απο την Κωνσταντίνα Βλαχοπούλου

Η Σελήνη στον Κριό κάνει το συναίσθημα ευέξαπτο κι ανυπόμονο. Υπάρχει υψηλό ποσοστό ενέργειας και θα πρέπει να βρει τρόπο να την ξοδέψει. Οι πολεμικές τέχνες είναι πολύ καλή διαχείριση για αυτόν το συνδυασμό. Κάθε είδος γυμναστικής είναι ευεργετικό. Χρειάζεται να καλλιεργήσει την υπομονή, και να περιορίσει τον εγωισμό.Υπάρχει μεγάλη ανάγκη για ανεξαρτησία.

Η σκέψη της ημέρας

<<Ο καθένας έχει Τρείς χαρακτήρες. Αυτόν που δείχνει, αυτόν που έχει και αυτόν που νομίζει οτι έχει>>

Α.Χ.

H φωτογραφία της ημέρας


20/11/2009 Παρασκευή






Γράφει η Κατερίνα Σουτλόγλου


ΚΡΙΟΣ
Διοχετεύστε την έντασή σας σε δημιουργικές δραστηριότητες, γνωρίζοντας ότι κάθε τι που κάνετε έχει αντίκτυπο στο περιβάλλον σας. Συγκρατείστε την επιθετικότητά σας και μην επιτρέψετε στο θυμό σας να ξεσπάσει καταστροφικά στα εργασιακά και συντροφικά σας ζητήματα.


ΤΑΥΡΟΣ
Οι εσωτερικές κατανοήσεις των τελευταίων ημερών μπορεί, αν αξιοποιηθούν κατάλληλα, να σας οδηγήσουν σε ρεαλιστικές και πρακτικές λύσεις. Μην αναβάλλετε ότι μπορείτε να κάνετε άμεσα.


ΔΙΔΥΜΟΙ
Κατάλληλη μέρα για οποιαδήποτε συμφωνίες ρουτίνας και πρακτικές ενασχολήσεις. Τακτοποιήστε κάθε βαρετή διαδικασία και συμβουλευτείτε τα πρόσωπα που εμπλέκονται στην κάθε διαδρομή.


ΚΑΡΚΙΝΟΣ
Απομακρυνθείτε για λίγο από το άμεσο περιβάλλον σας και τα προβλήματά του. Φροντίστε ώστε η αυτοκριτική σας να μην είναι μονόπλευρη. Δείτε τις θετικές και αρνητικές πλευρές της συμπεριφοράς σας και κάντε τις απαραίτητες διορθώσεις.


ΛΕΩΝ
Κατάλληλη μέρα για άμεσους προγραμματισμούς. Οι δύσκολες επαγγελματικές συνθήκες αυτής της εποχής έχουν αρχίσει και σας αποκαρδιώνουν. Πάρτε μέτρα ώστε να μην αφήσετε την αδράνεια να σας καταβάλει.


ΠΑΡΘΕΝΟΣ
Ευνοϊκή μέρα για επικοινωνίες και οικονομικές διευθετήσεις. Ένα ταξιδάκι μπορεί να αναπτερώσει το ηθικό σας και να σας διευκολύνει να βελτιώσετε την κυκλοθυμική σας διάθεση.


ΖΥΓΟΣ
Η κυκλοθυμία και η αίσθηση της μοναξιάς που θα έχετε σήμερα μπορεί είτε να σας απενεργοποιήσει είτε να κινητοποιήσει κάποιες ζωτικές σας ανάγκες ώστε να θέσετε καινούργιες προτεραιότητες. Εσείς διαλέγετε!


ΣΚΟΡΠΙΟΣ
Κατάλληλη μέρα για τη βελτίωση των προσωπικών, ερωτικών και επαγγελματικών σας σχέσεων. Η αυτοσυγκράτηση και η συναισθηματική ωριμότητα, με την οποία θα αντιμετωπίσετε τους συνομιλητές σας θα αποβεί κρίσιμη για τις εξελίξεις.


ΤΟΞΟΤΗΣ
Η ικανότητα να κατανοείτε το δημόσιο αίσθημα και τη διάθεση που κυκλοφορεί στο περιβάλλον σας μπορεί να σας κάνει καλούς εμψυχωτές ή να σας «ρίξει» σε απατηλά όνειρα και φαντασιώσεις.


ΑΙΓΟΚΕΡΩΣ
Κάντε ένα δοκιμαστικό άνοιγμα σε συναισθηματικά θέματα και μοιραστείτε, έστω και δειλά, μερικά από τα συναισθήματα που σας κατακλύζουν. Θα ανακουφιστείτε από τη διάθεση συνεργασίας και αποδοχής, που θα συναντήσετε.


ΥΔΡΟΧΟΟΣ
Ορισμένοι από εσάς έχετε έντονο προβληματισμό για αλλαγή εργασιακής απασχόλησης. Οι απόλυτες απόψεις σας, σας απομονώνουν από περιβάλλοντα που επιδρούν καθοριστικά στην επαγγελματική σας δραστηριότητα.


ΙΧΘΥΕΣ
Τα προβλήματα πολλές φορές σας αναγκάζουν να αποτραβηχτείτε μέσα στον ονειρικό και φανταστικό σας κόσμο. Θα χρειαστεί να διακρίνετε την πραγματικότητα από την ψευδαίσθηση.


19/11/09

To video της ημέρας (19/11/2009) Loopa Scava meets Cayetano - Hide Feat. Pelina

Η σκέψη της ημέρας

<<Οι άνθρωποι γεννιώνται με δυο μάτια και μια γλώσσα, για να βλέπουνε δυο φορές περισσότερα απ΄όσα λένε>>

ΚΟΛΤΩΝ.

H φωτογραφία της ημέρας


19/11/2009 Πέμπτη






Γράφει η Κατερίνα Σουτλόγλου



ΚΡΙΟΣ

Διοχετεύστε την έντασή σας σε δημιουργικές δραστηριότητες, γνωρίζοντας ότι κάθε τι που κάνετε έχει αντίκτυπο στο περιβάλλον σας. Φροντίστε ώστε η μαχητικότητά σας να μην πάρει διαστάσεις αθέμιτου ανταγωνισμού.





ΤΑΥΡΟΣ

Τα έντονα ερωτικά σας συναισθήματα αλλά, παράλληλα, και αρκετά διλήμματα και αμφιβολίες δοκιμάζουν αυτές τις μέρες τον ψυχισμό σας. Αν δείξετε την κατάλληλη υπομονή, σε λίγο θα καταλάβετε τι σας συμβαίνει.





ΔΙΔΥΜΟΙ

Κατάλληλη μέρα για οποιαδήποτε συμφωνίες ρουτίνας και πρακτικές ενασχολήσεις. Τακτοποιήστε κάθε βαρετή διαδικασία και συμβουλευτείτε τα πρόσωπα που εμπλέκονται στην κάθε διαδρομή.





ΚΑΡΚΙΝΟΣ

Απομακρυνθείτε για λίγο από το άμεσο περιβάλλον σας και τα προβλήματά του. Φροντίστε ώστε η αυτοκριτική σας να μην είναι μονόπλευρη. Δείτε τις θετικές και αρνητικές πλευρές της συμπεριφοράς σας και κάντε τις απαραίτητες διορθώσεις.





ΛΕΩΝ

Οι δύσκολες επαγγελματικές συνθήκες αυτής της εποχής έχουν αρχίσει και σας κουράζουν. Εργαστείτε πάνω στα «θέλω και μπορώ» φροντίζοντας να τα ενοποιήσετε, ακόμα κι αν αρχικά παρουσιάζονται διχασμένα.





ΠΑΡΘΕΝΟΣ

Ευνοϊκή μέρα για εργασία στο σπίτι, ή τουλάχιστον μέσα σε κλίμα εσωτερικού στοχασμού. Εξετάστε με εποπτεία και πρόνοια όλες τις σημαντικές σας υποθέσεις και αρχίστε να δίνετε σε κάθε μια τις κατάλληλες κατευθύνσεις.





ΖΥΓΟΣ

Η κυκλοθυμία και η αίσθηση της μοναξιάς που θα έχετε σήμερα μπορεί είτε να σας απενεργοποιήσει είτε να κινητοποιήσει κάποιες ζωτικές σας ανάγκες ώστε να θέσετε καινούργιες προτεραιότητες. Εσείς διαλέγετε!





ΣΚΟΡΠΙΟΣ

Δύσκολη εποχή για τις προσωπικές σας σχέσεις. Η διαπεραστική ψυχολογική ανάλυση που είστε ικανοί να κάνετε, είτε για σας, είτε για το περιβάλλον σας, μπορεί να σας δώσει πληροφορίες προς αξιοποίηση.





ΤΟΞΟΤΗΣ

Η ικανότητα να κατανοείτε το δημόσιο αίσθημα και τη διάθεση που κυκλοφορεί στο περιβάλλον σας μπορεί να σας κάνει καλούς εμψυχωτές ή να σας «ρίξει» σε απατηλά όνειρα και φαντασιώσεις.





ΑΙΓΟΚΕΡΩΣ

Οι ευθύνες και τα καθήκοντα που αναλαμβάνετε μπορεί να σας κρατούν μακριά από όσους θα σας προσέφεραν την υποστήριξη που αναζητάτε και χρειάζεστε. Φροντίστε να ελέγχετε τη συναισθηματική σας ένταση.





ΥΔΡΟΧΟΟΣ

Ανταγωνισμοί και διαφορετικές προσεγγίσεις ανάμεσα σε σας και τον σύντροφο ή κάποιο συνεργάτη σας μπορεί σήμερα να εκφραστούν με ανοιχτό τρόπο. Αξιοποιείστε τη φυσική σας αίσθηση για το τι είναι σωστό και τι λάθος.





ΙΧΘΥΕΣ

Τα προβλήματα πολλές φορές σας αναγκάζουν να αποτραβηχτείτε μέσα στον ονειρικό και φανταστικό σας κόσμο. Θα χρειαστεί να διακρίνετε την πραγματικότητα από την ψευδαίσθηση.



18/11/09

Calexico - Close behind

Το video της ημέρας (18.11.2009) Michel Pépé : La Vallée des Anges

Η σκέψη της ημέρας

<<Είσαι κύριος των λόγων που δεν είπες και δούλος εκείνων που είπες>>

H φωτογραφία της ημέρας


18/11/2009 Τετάρτη




Γράφει η Κατερίνα Σουτλόγλου


ΚΡΙΟΣ
Είστε έτοιμοι να αντιδράσετε μαχητικά σε κάθε τι που δεν σας αρέσει. Διοχετεύστε την συναισθηματική σας φόρτιση, με την επίγνωση ότι διαπαιδαγωγείτε το περιβάλλον σας και οι κινήσεις σας θα έχουν αντίκτυπο.


ΤΑΥΡΟΣ
Τα έντονα ερωτικά σας συναισθήματα αλλά, παράλληλα, και αρκετά διλήμματα και αμφιβολίες δοκιμάζουν αυτές τις μέρες τον ψυχισμό σας. Σταθείτε με επιφύλαξη απέναντι σε κάθε κατάσταση βίας.


ΔΙΔΥΜΟΙ
Κατάλληλη μέρα για οποιαδήποτε συμφωνίες ρουτίνας και πρακτικές ενασχολήσεις. Τακτοποιήστε κάθε βαρετή διαδικασία και επιλέξτε, όπου χρειάζεται, τη μέθοδο που θα ακολουθήσετε.


ΚΑΡΚΙΝΟΣ
Ακούραστοι και πειθαρχημένοι, εργαστείτε σήμερα συστηματικά με την ομάδα στην οποία ανήκετε. Εμψυχώστε και στηρίξτε τις πρωτοβουλίες και τις θετικές κινήσεις που γίνονται και αναλάβετε προσωπικά να εκτελέσετε τις υποθέσεις ρουτίνας.


ΛΕΩΝ
Κινδυνεύετε να αποκαρδιωθείτε με αυτά που συμβαίνουν. Υψώστε το ανάστημά σας και εκδηλώστε το γεμάτο ενέργεια πνεύμα σας, υπερβαίνοντας τις δυσκολίες.


ΠΑΡΘΕΝΟΣ
Αναλύστε κάθε θέμα που σας απασχολεί τμηματικά και με μέθοδο και βρείτε τα σημεία στα οποία, με τις κατάλληλες ενέργειές σας, είναι δυνατόν να στηρίξετε τις καταστάσεις που σας ενδιαφέρουν.


ΖΥΓΟΣ
Ενώ υπάρχουν δημιουργικές κατευθύνσεις γύρω σας, εσείς ίσως να έχετε κολλήσει εκεί που πληγώνεται το αίσθημα της ασφάλειάς σας. Σκεφτείτε πρακτικά και αντιμετωπίστε τη νωθρότητα που ίσως να παρουσιάζει η διάθεσή σας.


ΣΚΟΡΠΙΟΣ
Δύσκολη μέρα για τις προσωπικές σας σχέσεις. Η ωμότητα που σας διακρίνει όταν τα συναισθήματά σας έχουν ωριμάσει, μπορεί να «σπάσει» το ηθικό του συντρόφου ή κάποιου συνεργάτη σας.


ΤΟΞΟΤΗΣ
Ενεργοποιείστε την ικανότητά σας να γοητεύετε το κοινό σας και αξιοποιείστε την τύχη σας και την καλή φήμη που διαθέτετε. Εγκαρδιώστε και εμψυχώστε το περιβάλλον σας, προκειμένου να επιτευχθούν κοινοί στόχοι.


ΑΙΓΟΚΕΡΩΣ
Ανιαρή μέρα για αρκετούς από εσάς. Θέματα ρουτίνας και σημαντικά αλλά βαρετά καθήκοντα θα καταναλώσουν το χρόνο και τη σκέψη σας. Βρείτε την κατάλληλη μέθοδο, ώστε να λυθούν απλά και πρακτικά.


ΥΔΡΟΧΟΟΣ
Ανταγωνισμοί και διαφορετικές προσεγγίσεις ανάμεσα σε σας και τον σύντροφο ή κάποιο συνεργάτη σας μπορεί σήμερα να εκφραστούν με ανοιχτό τρόπο. Αξιοποιείστε τη φυσική σας αίσθηση για το τι είναι σωστό και τι λάθος.


ΙΧΘΥΕΣ
Στηριχτείτε στη συνέπεια και τη σοβαρότητα του συντρόφου σας. Τακτοποιείστε όποιες εκκρεμότητες υπάρχουν στις εργασιακές σας υποθέσεις και προετοιμαστείτε για επαγγελματικές βελτιώσεις.



17/11/09

Βροχή μετεωριτών σήμερα το βράδυ 

news.ert.gr


meteor-showerΓια μια ακόμη χρονιά, απόψε τα ξημερώματα της Τρίτης προς Τετάρτη, οι ξενύχτηδες -και στην Ελλάδα- θα έχουν την τύχη να δουν την μαζική πτώση εκατοντάδων διαττόντων αστέρων, ένα φαινόμενο που ονομάζεται "Βροχή των Λεοντιδών" και θα είναι ορατό από τη Γη, αρκεί ο ουρανός να μην είναι συννεφιασμένος.
Η "Βροχή των Λεοντιδών" έχει ονομαστεί έτσι, επειδή τα μετέωρα που πέφτουν στη Γη, φαίνεται να προέρχονται από την κατεύθυνση του βόρειου αστερισμού του Λέοντα. Οφείλονται στα σωματίδια σκόνης που δημιουργεί ένας κομήτης, ο Τέμπλ-Τατλ, ο οποίος αφήνει πίσω του "ουρές" σκόνης, καθώς περνά από το εσωτερικό του ηλιακού τμήματος κάθε 33 χρόνια. Φέτος η Γη περνά μέσα από δύο τέτοια κατάλοιπα σκόνης, που ο κομήτης άφησε πίσω του το 1466 και το 1533, σύμφωνα με το επιστημονικό περιοδικό "New Scientist".
Τα σωματίδια αυτά εισέρχονται στην ατμόσφαιρά του πλανήτη μας συνήθως με ρυθμό 40 έως 70 αντικειμένων την ώρα, ενώ μερικές φορές ο ρυθμός μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερος και να φθάσει τα 300 μετέωρα, σύμφωνα με τη NASA. Στην Ευρώπη (και την Ελλάδα), εκτιμάται ότι η καλύτερη ώρα παρατήρησης θα είναι περίπου μετά τις 2 τα ξημερώματα απόψε.
Η Γη, καθώς περιστρέφεται γύρω από τον ήλιο, συναντά το Νοέμβριο κάθε χρόνου το σύννεφο των σωματιδίων του κομήτη Τεμπλ-Τετλ και το διασχίζει με ταχύτητα πολλών χιλιάδων χιλιομέτρων την ώρα. Τα σωματίδια σκόνης, με μέσο βάρος ενός γραμμαρίου, προσκρούουν στα ανώτερα στρώματα της γήινης ατμόσφαιράς σε ύψος περίπου 100 χιλιομέτρων και καίγονται. Η ανάφλεξη αυτή σχηματίζει μια φωτεινή σφαίρα μήκους δύο έως τριών μέτρων που είναι ορατή από τη Γη.
Οι "βροχές" μετεώρων είναι θεαματικές, όμως προκαλούν πονοκέφαλο στους επιστήμονες, επειδή μπορούν να προκαλέσουν ζημιές σε διαστημικά σκάφη και δορυφόρους, καθώς μπορούν να ταξιδεύουν με ταχύτητα μέχρι και 260.000 χλμ. την ώρα.

Ο Ουρανός της εβδομάδας

Οι Λεοντίδες του 2009
  • Φέτος, οι Λεοντίδες, η ετήσια βροχή διαττόντων φθάνει στο μέγιστό της την Τρίτη,17 Νοεμβρίου. Εάν οι ειδικοί βγουν σωστοί στις προβλέψεις τους, τότε η βροχή θα παραγάγει αρκετά μετέωρα, ιδιαίτερα στην Ασία. Η φάση της σελήνης θα είναι νέα, ανεβάζοντας έτσι τις προσδοκίες μας. Ίσως οι φετινές Λεοντίδες να είναι οι καλύτερες που είχαμε εδώ και χρόνια.  «Προβλέπουμε 20 έως 30 μετέωρα  ανά ώρα στην Αμερική, και έναν καταιγισμό από 200 έως 300 ανά ώρα στην Ασία», λέει ο ειδικός της NASA Bill Cooke





Ένα λαμπρό μετέωρο τα ξημερώματα φωτογραφήθηκε το 2002 από τον Simon Filiatrault στο Quebec του Καναδά.
  • Η Γη θα περάσει μέσα από τα υπολείμματα που άφησε ο κομήτης 55P/Tempel-Tuttle. Το αποτέλεσμα: η βροχή διαττόντων Λεοντίδες.
  • Η συνάντηση της Γης με την σκόνη από τον κομήτη πρόκειται να είναι σύντομη, «ίσως λίγο περισσότερο από μερικές ώρες», συμπληρώνει ο Cooke. Οι προβλέψεις διαφέρουν ως προς το πότε θα εκδηλωθεί η καταιγίδα. Οι προσεγγίσεις  δίνουν το χρονικό διάστημα από 9:00 UT μέχρι και 22:00 UT στις 17 Νοεμβρίου (+2 ώρες  = ώρα Ελλάδας). Θεωρητικά, ευνοούνται: η Κίνα, η Ινδία, η Ινδονησία και η Αμερική. Αν και στην Ελλάδα βρισκόμαστε μακριά από τη γεωγραφική περιοχή με τις καλύτερες πιθανότητες για να είμαστε στο κέντρο της βροχής, θα βοηθούσε πολύ στην καλύτερη παρατήρηση αν βρισκόμασταν στην ύπαιθρο, μακριά από τα φώτα της πόλης. Ένας επιπλέον λόγος είναι ότι αυτές οι Λεοντίδες πρόκειται να είναι αμυδροί. Αυτό συμβαίνει γιατί το κύμα ροής του κομήτη περιέχει πολλούς μικρούς κόκκους από τη σκόνη του κομήτη. Και είναι απλό: μικρά κομμάτια δημιουργούν αμυδρά μετέωρα.
  • Η τροχιά της Γης στα μέσα Νοεμβρίου είναι γεμάτη με υπολείμματα σκόνης από τον κομήτη Tempel-Tuttle. Κάθε φορά που ο κομήτης επισκέπτεται το εσωτερικό του ηλιακού συστήματος (μια φορά κάθε 33 χρόνια), αφήνει  ένα ρεύμα σκόνης, χαλίκια και πετραδάκια. Αυτό δημιουργεί ένα είδος «ναρκοπεδίου» για την Γη στο οποίο και εισέρχεται κάθε Νοέμβριο.





  • Ένα αξιοπρόσεκτο χαρακτηριστικό γνώρισμα της φετινής βροχής είναι ότι οι Λεοντίδες θα φαίνεται ότι προέρχονται ακριβώς από το σημείο του ουρανού όπου βρίσκεται ο πλανήτης Άρης. Είναι μόνο  μια σύμπτωση. Αυτό το έτος, ο Άρης θα βρίσκεται στο ακτινοβόλο σημείο των Λεοντίδων. Ο κόκκινος πλανήτης είναι σχεδόν δύο φορές πιο λαμπρός από ένα αστέρι 1ου μεγέθους.





  • Το μεγαλύτερο κύμα με τις Λεοντίδες, στις 2100-2200 UT, το βράδυ της 17ης Νοεμβρίου ευνοεί για την παρατήρησή του τις περιοχές της Γης που φαίνονται στο κέντρο του παραπάνω χάρτη (Κίνα, Ινδονησία). Τότε, η Γη θα περάσει μέσα από ένα ζευγάρι ρευμάτων από μετέωρα που δημιουργήθηκε από τον κομήτη Tempel-Tuttle το 1466 και το 1533. Πιθανόν, αυτό το διπλό πέρασμα θα μπορούσε να παραγάγει μέχρι 300 Λεοντίδες ανά ώρα.
  • «Ακόμα κι αν το ποσοστό είναι μικρότερο από τον αναμενόμενο αριθμό, η φετινή βροχή θα είναι μια από τις καλύτερες βροχές του έτους», συμπληρώνει ο Cooke.
  • Οι Λεοντίδες είναι γνωστές για τον καταιγισμό τους, όπως πρόσφατα, το 1999-2002 όταν είχαμε περισσότερα από 1000 μετέωρα ανά ώρα. Οι Λεοντίδες του 2009 δεν θα έχουν την ένταση αυτή, όμως έχοντας και τον πλανήτη Άρη στο κέντρο της σκηνής, αρκεί ένας λαμπρός διάττοντας να περάσει κοντά του για να κάνει την βραδιά μας αξέχαστη!
Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ
(Επιμέλεια: Αντώνης Παντελίδης


Δευτέρα, 16 Νοεμβρίου

  • Νέα σελήνη στις 9:15 μ.μ.

Τρίτη,17 Νοεμβρίου
  • Η Γη θα περάσει μέσα από τα υπολείμματα που άφησε ο κομήτης 55P/Tempel-Tuttle. Το αποτέλεσμα: η βροχή διαττόντων Λεοντίδες.
  • Οι προβλέψεις διαφέρουν ως προς το πότε θα εκδηλωθεί η καταιγίδα. Οι προσεγγίσεις  δίνουν το χρονικό διάστημα από 9:00 UT μέχρι και 22:00 UT στις 17 Νοεμβρίου (+2 ώρες  = ώρα Ελλάδας). Θεωρητικά, ευνοούνται: η Κίνα, η Ινδία, η Ινδονησία και η Αμερική. Αν και στην Ελλάδα βρισκόμαστε οριακά στην γεωγραφική περιοχή με τις καλύτερες πιθανότητες για να είμαστε στο κέντρο της βροχής, θα βοηθούσε πολύ στην καλύτερη παρατήρηση αν βρισκόμασταν στην ύπαιθρο, μακριά από τα φώτα της πόλης.
  • Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 20:47 μ.μ


Τετάρτη, 18 Νοεμβρίου

  • Δεν είναι δυνατόν να μη προσέξετε τον Δία να λάμπει στο νότο ή στα νοτιοδυτικά αυτά τα βράδια. Κοιτάξτε αρκετά χαμηλότερα και στα αριστερά του για τον Φομαλχώ. Ακόμα πιο μακριά πάνω και στα δεξιά του είναι ο Αλτάιρ.

Πέμπτη, 19 Νοεμβρίου

  • Το Κήτος, το θαλάσσιο τέρας  ή η φάλαινα, εκτείνεται πέρα από το νοτιοανατολικό μέρος του βραδινού ουρανού. Βρίσκεται κάτω από τον Πήγασο και την Ανδρομέδα και περίπου ένα τρίτο πάνω από τον ορίζοντα. Το Κήτος μοιράζεται επίσης τη μυθολογία με αυτούς τους δύο αστερισμούς. Το φωτεινότερο αστέρι του Κήτους είναι ο 2ου μεγέθους Diphda, 20 μοίρες πάνω από το νοτιοανατολικό σημείο και περίπου 1 ½  ώρες μετά από το ηλιοβασίλεμα. 
  • Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 10:26 μ.μ

Παρασκευή, 20 Νοεμβρίου

  • Το φωτεινό αστέρι ακριβώς επάνω από τον ανατολικό -βορειοανατολικό ορίζοντα στο σούρουπο είναι ο Λαμπαδίας (Aldebaran) το μάτι του Ταύρου. Μη το μπερδέψετε με την Αίγα (Capella) του Ηνίοχου, ακόμα φωτεινότερο και κάπως ψηλότερα και μακρύτερα στα βορειοανατολικά. Και τα δύο αστέρια είναι μέρος της όμορφης συνάθροισης  λαμπρών αστεριών του χειμώνα που συνδέονται με τον Ωρίωνα.
  • Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 6:18 μ.μ
Σάββατο, 21 Νοεμβρίου
  • Στο δυτικό λυκόφως, η ημισέληνος λάμπει περίπου 25 μοίρες κάτω και στα δεξιά του Δία.
  • Η λαμπρή Κασσιόπη στριφογυρίζει γύρω από τον βόρειο μεσημβρινό, κοντά στο ζενίθ, κατά τη διάρκεια των βραδυνών ωρών. Ξέρετε πού να ψάξετε για το ανοιχτό σμήνος  NGC 7789, με κιάλια; Είναι περίπου 3 μοίρες νοτιοδυτικά του β της Κασσιόπης. Το σμήνος έχει διάμετρο περίπου 30 λεπτά του τόξου και όλα τα αστέρια που ανήκουν σε αυτό το σμήνος είναι περίπου 11ου μεγέθους. Φαίνονται καλά με μεσαία μεγέθυνση. Αν και το σμήνος έχει μέγεθος όσο και η σελήνη, μοιάζει σαν ένα νεφέλωμα εκπομπής αν το δει κάποιος με κιάλια. Η απόστασή του είναι περίπου 13.000 έτη φωτός μακριά.
Κυριακή, 22 Νοεμβρίου
  • Η σελήνη είναι σε απόγειο, 404.733 χιλιόμετρα από τη Γη.
  • Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 7:57 μ.μ. 
  • Θέλετε να γίνετε καλύτερος ερασιτέχνης αστρονόμος; Μάθετε τη θέση των αστερισμών με βάση τα πιο λαμπρά αστέρια τους και τους σχηματισμούς τους. Αυτό είναι το κλειδί για να εντοπίσετε και τα διάφορα αντικείμενα από το βαθύ ουρανό με κιάλια ή με τηλεσκόπιο. Ένας πολύ χρήσιμος οδηγός για εύκολο εντοπισμό των αστερισμών σε όλο τον ουρανό είναι το βιβλίο The Monthly Sky Guide (εκδόσεις ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ Θεσσαλονίκης).
  • Παραπάνω δίνονται οι ημέρες και οι ώρες, κατά τη διάρκεια της εβδομάδας αυτής, στις οποίες μπορούμε να παρατηρήσουμε με ένα καλό τηλεσκόπιο (πάνω από 4 ίντσες) την περίφημη ερυθρά  κηλίδα του Δία (το χρώμα της είναι ελαφρά πορτοκαλί). Η παρατήρηση της κηλίδας μπορεί να γίνει από 50 λεπτά πριν έως 50 λεπτά μετά την αναγραφόμενη ώρα.




Μια όμορφη εικόνα του Δία τραβηγμένη με το κατοπτρικό τηλεσκόπιο Skywatcher 200mm και την webcamera SPC900NC από τον Παύλο Βλάχο.



  • Θέλετε να μυηθείτε στο χώρο της αστροφωτογραφίας; Συμβουλευθείτε το βιβλίο Αστροφωτογραφία (εκδόσεις ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ Θεσσαλονίκης) και αποκτήστε τις κατάλληλες γνώσεις για να φωτογραφίσετε το ηλιακό μας σύστημα και πέρα από αυτό).



  ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ




  • Παρατηρείτε τον ήλιο καθημερινά (με τη χρήση ενός ασφαλούς ηλιακού φίλτρου) αφού σχεδόν πάντοτε αποκαλύπτονται ενδιαφέροντα φαινόμενα στην επιφάνειά του. Για καθημερινή ενημέρωση σχετικά με την ηλιακή δραστηριότητα, επισκεφτείτε τον δικτυακό τόπο: www.spaceweather.com
  • Ο Ερμής έχει χαθεί στο φως της δύσης του ήλιου.
  • Η Αφροδίτη (μέγεθος -3,9) βρίσκεται πολύ χαμηλά πάνω από τον ανατολικό ορίζοντα στο λυκαυγές, 40 με 30 λεπτά πριν την ανατολή του ήλιου. Με κιάλια θα βρείτε τον πολύ πιο αμυδρό Στάχυ πάνω και στα δεξιά της Αφροδίτης. Ο Κρόνος φαίνεται επίσης πολύ πιο μακριά πάνω και στα δεξιά της. 
  • Ο Κρόνος (μέγεθος 1,0 στην κεφαλή της Παρθένου), εμφανίζεται ολοένα και ψηλότερα στα ανατολικά νοτιοανατολικά πριν και κατά τη διάρκεια του λυκαυγούς.
  • Ο Άρης (μέγεθος +0,2, στον Καρκίνο) κάτω από τον Κάστορα και τον Πολυδεύκη, ανατέλλει πριν τις 11:00 το βράδυ και βρίσκεται ψηλά στο νοτιοανατολικό ουρανό πριν το λυκαυγές. Ο Άρης αρχίζει μια μακριά, αργή πορεία που θα τον φέρει σε αντίθεση στις 29 Ιανουαρίου, 2010. Με τηλεσκόπιο, ο δίσκος του πλανήτη είναι μόλις 9 δευτερόλεπτα του τόξου και θα φθάσει στα 14,1 δευτερόλεπτα τον Ιανουάριο όταν θα βρεθεί σε αντίθεση, όχι ιδιαίτερα λαμπρός.
  • Ο Δίας (μέγεθος -2,4 στον Αιγόκερο) λάμπει φωτεινός στο νότο στο λυκόφως και χαμηλότερα στα νοτιοδυτικά αργότερα το βράδυ. Δύει λίγο μετά τις 11:00 μ.μ. 
  • Ο Ουρανός  (μέγεθος 5,8 στους Ιχθείς) βρίσκεται ψηλά στο νότο το βράδυ.
  • Ο Ποσειδώνας (μέγεθος 7,9 στον Αιγόκερο) βρίσκεται 5°-6° ανατολικά του Δία.
  • Ο Πλούτωνας χάνεται στο φως της δύσης του ήλιου.