30/9/09

Μια φωτογραφία με ατέλειωτες προοπτικές.

http://ngm.nationalgeographic.com/greenguide/infinite-photograph

Μια φωτογραφία με ατέλειωτες προοπτικές...σαν τη ζωή μας. Μια φωτογραφία που περιλαμβάνει αμέτρητες άλλες.

Εάν θελετε να τη δείτε, μπείτε στην παραπάνω σελίδα του National Geographic, αφήστε την εικόνα να φορτωθεί και ξεκινήστε κάνοντας το πρώτο click σε οποιοδήποτε σημείο.

Συνεχίστε κλικάροντας και δεν θα χάσετε...

26/9/09

''Στων άστρων την άλω'' Σοφια Καμαγιάννη


Σοφία Καμαγιάννη ''Στων Άστρων την Άλω''. Παρουσίαση στον Ιανό, στις 23 Οκτωβρίου 2009.

Συναυλία Ηλεκτροακουστικής μουσικής 3Χ3

The girl who silenced the world for 5 min.





Δεξιοτέχνες στις γειτονιές του Μπάσκετ

24/9/09

Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ
(Επιμέλεια: Αντώνης Παντελίδης)


Δευτέρα, 21 Σεπτεμβρίου
  • Ο αστεροειδής Juno, ο τρίτος στη σειρά ανακαλυφθείς αστεροειδής, βρίσκεται σε μια ασυνήθιστα καλή αντίθεση. Αυτήν την εβδομάδα λάμπει με μέγεθος 7,7 , κοντά στο αστέρι 5ου μεγέθους 27 των Ιχθύων. Αυτό είναι το φωτεινότερο που θα βρεθεί μέχρι το έτος 2018. Μερικές μοίρες πιο μακριά του είναι ο πλανήτης Ουρανός.
Τρίτη, 22 Σεπτεμβρίου

  • Το φθινόπωρο αρχίζει στο βόρειο ημισφαίριο στην Ισημερία, στις 12:19 π.μ. της Τετάρτης. Ο άξονας της γης τώρα γέρνει ούτε πιο κοντά ούτε πιο μακριά από τον ήλιο. Η ημέρα και η νύχτα έχουν ίση διάρκεια παντού στη Γη, φυσικά εάν αγνοήσετε το φαινόμενο της διάθλασης της ατμόσφαιράς μας. Από δω και στο εξής οι ημέρες μικραίνουν αλλά οι νύχτες μεγαλώνουν, παρέχοντας περισσότερο χρόνο στους ερασιτέχνες αστρονόμους για τις παρατηρήσεις τους.
  • Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 01:22, ξημερώματα Τετάρτης.

Τετάρτη, 23 Σεπτεμβρίου


  • Στο τέλος του βραδινού λυκόφωτος, κοιτάξτε νοτιοδυτικά και θα βρείτε την ημισέληνο κοντά στον Αντάρη. Τις επόμενες τρεις ημέρες η σελήνη γίνεται πιο φωτεινή, περνάει τον Σκορπιό και φτάνει στον Τοξότη, όπως φαίνεται στον παραπάνω χάρτη του ουρανού.
  • Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 9:13 μ.μ.

Πέμπτη, 24 Σεπτεμβρίου

  • Ο βόρειος αστερισμός του Κηφέα στέκεται ψηλότερα από το αστέρι του βορά, αφότου τελειώνει το λυκόφως. Ο κύριος σχηματισμός αποτελείται σχεδόν αποκλειστικά από αστέρια 3ου μεγέθους. Ενώ στη μυθολογία αντιπροσωπεύει το βασιλιά της Αιθιοπίας, το σχήμα του προτρέπει συχνά στη ζωγραφιά ενός σπιτιού από ένα παιδί. Βλέποντας στο Βορρά, η κορυφή της στέγης δείχνει προς τα κάτω, ακριβώς πάνω και στα δεξιά του Πολικού. Ο Κηφέας είναι συνοδός στον πιο γνωστό αστερισμό της Κασσιόπης, της βασίλισσας της Αιθιοπίας.
  • Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 3:00, ξημερώματα Παρασκευής.
Παρασκευή, 25 Σεπτεμβρίου

  • Ο αστερισμός του Αιγόκερου χαμηλά στο νότο, 2 έως 3 ώρες μετά από το ηλιοβασίλεμα είναι ένας από τους αμυδρούς ζωδιακούς σχηματισμούς. Αν και ο Αιγόκερος δεν περιέχει κανένα αστέρι φωτεινότερο από το 3ο μέγεθος και τα περισσότερα είναι 4ου μεγέθους, το σχήμα είναι διακριτό και εύκολο να βρεθεί εάν ο ουρανός είναι σκοτεινός. Εκεί βρίσκεται και ο Δίας, για αυτό το έτος.
  • Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 10:52 μ.μ.
Σάββατο, 26 Σεπτεμβρίου

  • Το φωτεινό αστέρι που ξεχωρίζει στη δύση καθώς σκοτεινιάζει είναι ο Αρκτούρος στον αστερισμό του Βοώτη, ο βοσκός ή ο οδηγός της Αρκούδας. Αυτοί οι προσδιορισμοί προέρχονται από τη θέση του αστερισμού πίσω από την αρκούδα, την Μεγάλη Άρκτο ή τον σχηματισμό της γνωστής κατσαρόλας. Καθώς η κατσαρόλα περιστρέφεται στον βόρειο ουρανό, ο Βοώτης ακολουθεί. Το όνομα του αστεριού, Αρκτούρος, αναφέρεται επίσης στο ζώο. Προέρχεται από το ‘άρκτος’, που είναι φυσικά το ελληνικό όνομα για την αρκούδα.
  • Πρώτο τέταρτο της σελήνης στις 7:51 π.μ.
Κυριακή, 27 Σεπτεμβρίου
  • Η Αίγα του Ηνίοχου ανατέλλει στον βορειοανατολικό ουρανό μόλις βραδιάσει. Το αστέρι τρεμοσβήνει και φέγγει με διάφορα χρώματα όταν βρίσκεται χαμηλά στην ατμόσφαιρα της Γης.
  • Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 12:30, μετά τα μεσάνυχτα της Κυριακής.


    Θέλετε να γίνετε καλύτερος ερασιτέχνης αστρονόμος; Μάθετε τη θέση των αστερισμών με βάση τα πιο λαμπρά αστέρια τους και τους σχηματισμούς τους. Αυτό είναι το κλειδί για να εντοπίσετε και τα διάφορα αντικείμενα από το βαθύ ουρανό με κιάλια ή με τηλεσκόπιο. Ένας πολύ χρήσιμος οδηγός για εύκολο εντοπισμό των αστερισμών σε όλο τον ουρανό είναι το βιβλίο The Monthly Sky Guide (εκδόσεις ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ Θεσσαλονίκης).
  • Παραπάνω δίνονται οι ημέρες και οι ώρες, κατά τη διάρκεια της εβδομάδας αυτής, στις οποίες μπορούμε να παρατηρήσουμε με ένα καλό τηλεσκόπιο (πάνω από 4 ίντσες) την περίφημη ερυθρά κηλίδα του Δία (το χρώμα της είναι ελαφρά πορτοκαλί). Η παρατήρηση της κηλίδας μπορεί να γίνει από 50 λεπτά πριν έως 50 λεπτά μετά την αναγραφόμενη ώρα.






Ο Δίας και η Ιώ το βράδυ της 21ης Σεπτεμβρίου. Οι φωτογραφίες είναι του Κώστα Καλυμαφτσή. Χρησιμοποίησε το τηλεσκόπιο Skywatcher Mak180 πάνω σε στήριξη HEQ5, τη ψηφιακή Canon 450D και το Televue barlow 3x.


  • Θέλετε να μυηθείτε στο χώρο της αστροφωτογραφίας; Συμβουλευθείτε το βιβλίο Αστροφωτογραφία (εκδόσεις ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ Θεσσαλονίκης) και αποκτήστε τις κατάλληλες γνώσεις για να φωτογραφίσετε το ηλιακό μας σύστημα και πέρα από αυτό).

ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ


  • Παρατηρείτε τον ήλιο καθημερινά (με τη χρήση ενός ασφαλούς ηλιακού φίλτρου) αφού σχεδόν πάντοτε αποκαλύπτονται ενδιαφέροντα φαινόμενα στην επιφάνειά. Από την αρχή της εβδομάδας, μια κηλίδα με τον αριθμό 1026, με μέγεθος όσο αυτό της Γης, έκανε στην εμφάνισή της. Μέλος του ηλιακού κύκλου #24, ευχόμαστε να είναι προάγγελος περισσοτέρων ηλιακών κηλίδων στο εγγύς μέλλον. Για καθημερινή ενημέρωση σχετικά με την ηλιακή δραστηριότητα, επισκεφτείτε τον δικτυακό τόπο: www.spaceweather.com
  • Ο Ερμής και ο Κρόνος έχουν εξαφανιστεί μέσα στο φως του ήλιου.
  • Η Αφροδίτη (με φαινόμενο μέγεθος – 3,9, στον Λέοντα) λάμπει χαμηλά στην ανατολή πριν και κατά τη διάρκεια του λυκαυγούς. Ο Βασιλίσκος, αρκετά αμυδρότερος, είχε πλησιάσει την Αφροδίτη μόλις ½ μοίρα στις 20 Σεπτεμβρίου και τώρα κινείται μακριά της, πάνω και στα δεξιά της, κατά 1 μοίρα καθημερινά.
  • Ο Άρης (μέγεθος +0,8, στους Διδύμους) φέγγει στον πρωινό ουρανό, ψηλά πάνω από τον ανατολικό ορίζοντα, αρκετά πάνω και στα δεξιά της Αφροδίτης. Ο Άρης αρχίζει μια μακριά, αργή πορεία που θα τον φέρει σε αντίθεση στις 29 Ιανουαρίου, 2010. Με τηλεσκόπιο, ο δίσκος του πλανήτη είναι μόλις 6 δευτερόλεπτα του τόξου και θα φθάσει στα 14 δευτερόλεπτα τον Ιανουάριο όταν θα βρεθεί σε αντίθεση, όχι ιδιαίτερα λαμπρός.
  • Ο Δίας (μέγεθος -2,7, στον Αιγόκερο για αυτό το έτος) ανατέλλει στα νοτιοανατολικά όταν έχει ήδη πέσει το σκοτάδι. Βρίσκεται σε πολύ καλή θέση για παρατήρηση μετά τις 9 μ.μ. Η φαινόμενη διάμετρός του είναι 46 δευτερόλεπτα του τόξου. Το αστέρι 4ου μεγέθους, λιγότερο από ½° από τον Δία είναι το "ι" του Αιγόκερου.
  • Ο Ουρανός (μέγεθος 5,7, στους Ιχθείες) βρίσκεται ψηλά στα νοτιοανατολικά πριν τις 10 μ.μ.
  • Ο Ποσειδώνας (μέγεθος 7,8, στον Αιγόκερο) βρίσκεται 6° ανατολικά του Δία, όμως είναι 16.000 φορές πιο αμυδρός απ’ αυτόν.
  • Ο Πλούτωνας (μέγεθος 14, στον βορειοδυτικό Τοξότη) βρίσκεται στα νότια νοτιοδυτικά νωρίς το βράδυ.
(c) 2001-2007 'ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ Θεσσαλονίκης'
Δημήτριος Τσάμπουρας & Σια Ο.Ε.


Έδρα: Πολυτεχνείου 45, Λαδάδικα (4ος όροφος), Τ.Κ.54625 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
τηλ. 2310-533 902 /2310-541 826
fax. 2310-550 672

Υποκ/μα: Πανεπιστημίου 56 Μέγαρο ΕΡΜΗΣ (2ος όροφ.), Ομόνοια, Τ.Κ. 10678 ΑΘΗΝΑ
τηλ.: 210-3845102
fax.: 210-3842030

Email: planitario@astronomy.gr
www.astronomy.gr

17/9/09

Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ
(Επιμέλεια: Αντώνης Παντελίδης)




Δευτέρα, 14 Σεπτεμβρίου

  • Η ημισέληνος βρίσκεται στον πρωινό ουρανό, κοντά στον Κάστορα και τον Πολυδεύκη, στον αστερισμό των Διδύμων.

Τρίτη, 15 Σεπτεμβρίου

  • Πριν το ξημέρωμα, κοιτάξτε το φεγγάρι με ένα ζευγάρι κιάλια. Ο λαμπρός αστεροειδής Vesta είναι μόλις 1 μοίρα βόρεια!



    Το NGC6804 φωτογραφημένο από το Palomar.

  • Απόψε θα πάμε στον Αετό για να παρατηρήσουμε το κεντρικό θερμό αστέρι του ενδιαφέροντος πλανητικού νεφελώματος ΝGC 6804. Θα το βρείτε σχεδόν 4 μοίρες δυτικά του Αλτάιρ. Ανακαλύφθηκε από τον Herschel. Αλληλεπιδρώντας με τα σύννεφα σκόνης και αερίων, το NGC6804 είναι ένα πλανητικό νεφέλωμα σε παρακμή, με την εξωτερική του στοιβάδα με μέγεθος 12 και το κεντρικό αστέρι περίπου μέγεθος 13. Αν και μόνο τα μεγαλύτερα τηλεσκόπια θα μπορέσουν να δείξουν το κεντρικό αστέρι, είναι ένα από τα πιο καυτά αντικείμενα στο διάστημα, με θερμοκρασίες γύρω στους 30.000° K!
  • Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 00:36, μετά τα μεσάνυχτα της Τρίτης.

Τετάρτη, 16 Σεπτεμβρίου


  • Η λεπτή ημισέληνος είναι πολύ κοντά στον πλανήτη Αφροδίτη. Θα τους βρείτε στον πρωινό ουρανό, στα ανατολικά. Ο Βασιλίσκος ( Regulus) είναι 5° κάτω από την Αφροδίτη.
  • Το ζωδιακό φως φαίνεται στην ανατολή πριν το λυκαυγές για τις επόμενες δύο εβδομάδες.
  • Η σελήνη σε περίγειο (364.053 χιλιόμετρα).
  • Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 8:27 μ.μ.

Πέμπτη, 17 Σεπτεμβρίου

  • Ο Ουρανός είναι σε αντίθεση, αντίθετα από τον ήλιο στον ουρανό.
  • Ο Κρόνος είναι σε σύνοδο με τον ήλιο απόψε. Γι’ αυτό και δεν είναι ορατός. Για τους προηγούμενους μήνες, ο Κρόνος ήταν μέρος του βραδινού ουρανού. Τώρα μεταμορφώνεται σε ένα αντικείμενο του πρωινού ουρανού. Ο Κρόνος θα επανεμφανιστεί κοντά στο τέλος του μήνα. Αρχίστε να τον ψάχνετε γύρω στις 27 του μήνα, χαμηλά στα ανατολικά. Θα υπάρξει μια όμορφη σύνοδος του Κρόνου, του Ερμή και της Αφροδίτης στις 10 Οκτωβρίου.
  • Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 2:14, ξημερώματα Παρασκευής.
Παρασκευή, 18 Σεπτεμβρίου

  • Νέα σελήνη στις 9:44 μ.μ.
  • Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά του ουρανού του φθινοπώρου είναι το πόσο αργά τα αστέρια και οι αστερισμοί φαίνονται να προχωρούν στον ουράνιο θόλο. Αυτό είναι μια οφθαλμαπάτη, αφού σκοτεινιάζει νωρίτερα από μέρα σε μέρα, κάνοντας την κίνηση των αστερισμών να φαίνεται ότι έχει «παγώσει». Απόψε, η Αίγα φαίνεται να ανατέλλει στα βορειοανατολικά καθώς ο Αντάρης φαίνεται να δύει στα νοτιοδυτικά. Τέσσερις πλανήτες — ο Δίας, ο Πλούτωνας, ο Ποσειδώνας και ο Ουρανός — είναι ακόμα πάνω από τον ορίζοντα, ενώ ο Δίας είναι τώρα πολύ χαμηλά στα δυτικά νοτιοδυτικά. Στους Νότιους Ιχθείες ο Φομαλχώ αρχίζει να ανατέλλει.
  • Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 10:05 μ.μ.
Σάββατο, 19 Σεπτεμβρίου

  • Το μεγάλο τετράγωνο του Πήγασου που πάντοτε δίνει το δυναμικό παρόν στον ουρανό του φθινοπώρου, βρίσκεται στα ανατολικά στο τέλος του λυκόφωτος. Στην πραγματικότητα, το σχήμα του καλύτερα μπορεί να περιγραφεί ως "διαμάντι" αφού φαίνεται σαν να έχει περιστραφεί έτσι ώστε η μια γωνία του τετραγώνου να δείχνει προς τα κάτω. Τα αστέρια είναι παρόμοια σε φωτεινότητα με εκείνα της κατσαρόλας της Μεγάλης Άρκτου.
Κυριακή, 20 Σεπτεμβρίου

  • Ο Ταύρος είναι ένας πολύ μεγάλος αστερισμός, με 188 άστρα. Το λαμπρότερό του άστρο είναι ο α, ο γνωστός Αλντεμπαράν ή Λαμπαδίας που αντιστοιχεί στο μάτι του Ταύρου, με μέγεθος 1,1, 68 έτη φωτός μακριά και το 14ο από τα λαμπρότερα αστέρια του ουρανού. Το αραβικό όνομά του σημαίνει «ο ακόλουθος», μια και είναι ο τελευταίος του ανοιχτού σμήνους των Υάδων και φαίνεται σαν να τις ακολουθεί.
  • Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 11:44 μ.μ.


  • Θέλετε να μυηθείτε στο χώρο της αστροφωτογραφίας; Συμβουλευθείτε το βιβλίο Αστροφωτογραφία (εκδόσεις ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ Θεσσαλονίκης) και αποκτήστε τις κατάλληλες γνώσεις για να φωτογραφίσετε το ηλιακό μας σύστημα και πέρα από αυτό).

    Θέλετε να γίνετε καλύτερος ερασιτέχνης αστρονόμος; Μάθετε τη θέση των αστερισμών με βάση τα πιο λαμπρά αστέρια τους και τους σχηματισμούς τους. Αυτό είναι το κλειδί για να εντοπίσετε και τα διάφορα αντικείμενα από το βαθύ ουρανό με κιάλια ή με τηλεσκόπιο. Ένας πολύ χρήσιμος οδηγός για εύκολο εντοπισμό των αστερισμών σε όλο τον ουρανό είναι το βιβλίο The Monthly Sky Guide (εκδόσεις ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ Θεσσαλονίκης).
  • Παραπάνω δίνονται οι ημέρες και οι ώρες, κατά τη διάρκεια της εβδομάδας αυτής, στις οποίες μπορούμε να παρατηρήσουμε με ένα καλό τηλεσκόπιο (πάνω από 4 ίντσες) την περίφημη ερυθρά κηλίδα του Δία (το χρώμα της είναι ελαφρά πορτοκαλί). Η παρατήρηση της κηλίδας μπορεί να γίνει από 50 λεπτά πριν έως 50 λεπτά μετά την αναγραφόμενη ώρα.


ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ




Η εποχή της εμφάνισης του Άρη αρχίζει ξανά. Ο πλανήτης βρίσκεται ψηλά στον πρωινό ουρανό αλλά έχει μόνο 6 δευτερόλεπτα του τόξου φαινόμενη διάμετρο. Παρ’ όλα αυτά ο Sean Walker κατόρθωσε να καταγράψει κάποιες λεπτομέρειες στην επιφάνεια του, όπως τις περιοχές Mare Sirenum και Mare Cimmerium.


  • Παρατηρείτε τον ήλιο καθημερινά (με τη χρήση ενός ασφαλούς ηλιακού φίλτρου) αφού σχεδόν πάντοτε αποκαλύπτονται ενδιαφέροντα φαινόμενα στην επιφάνειά. Για καθημερινή ενημέρωση σχετικά με την ηλιακή δραστηριότητα, επισκεφτείτε τον δικτυακό τόπο: www.spaceweather.com
  • Ο Ερμής και ο Κρόνος έχουν εξαφανιστεί μέσα στο φως του ήλιου.
  • Η Αφροδίτη (με φαινόμενο μέγεθος – 3,9, στον Λέοντα) είναι ο λαμπρός Αυγερινός στην ανατολή πριν και κατά τη διάρκεια του λυκαυγούς. Μαζί της εμφανίζονται τα λαμπρά αστέρια του χειμώνα, ο Προκύωνας και ο Σείριος. Ο Βασιλίσκος, αρκετά αμυδρότερος, βρίσκεται κάτω από την Αφροδίτη και την πλησιάζει ολοένα καθημερινά. Στις 20 Σεπτεμβρίου, ο πλανήτης και το αστέρι θα βρεθούν σε σύνοδο.
  • Ο Άρης (μέγεθος +0,9, στα πόδια των Διδύμων) φέγγει στον πρωινό ουρανό, ψηλά πάνω από τον ανατολικό ορίζοντα, αρκετά πάνω και στα δεξιά της Αφροδίτης. Ο Άρης αρχίζει μια μακριά, αργή πορεία που θα τον φέρει σε αντίθεση στις 29 Ιανουαρίου, 2010. Με τηλεσκόπιο, ο δίσκος του πλανήτη είναι μόλις 6 δευτερόλεπτα του τόξου και θα φθάσει στα 14 δευτερόλεπτα τον Ιανουάριο όταν θα βρεθεί σε αντίθεση, όχι ιδιαίτερα λαμπρός.
  • Ο Δίας (μέγεθος -2,8, στον Αιγόκερο για αυτό το έτος) έχει ήδη ανατείλει στα νοτιοανατολικά όταν έχει ήδη πέσει το σκοτάδι. Βρίσκεται σε πολύ καλή θέση για παρατήρηση πριν τις 10 μ.μ. Η φαινόμενη διάμετρος του είναι 49 δευτερόλεπτα του τόξου.
  • Ο Ουρανός (μέγεθος 5,7, στους Ιχθείες) βρίσκεται ψηλά στα νοτιοανατολικά πριν τις 10 μ.μ.
  • Ο Ποσειδώνας (μέγεθος 7,8, στον Αιγόκερο) βρίσκεται 6° ανατολικά του Δία, όμως είναι 20.000 φορές πιο αμυδρός απ’ αυτόν.
  • Ο Πλούτωνας (μέγεθος 14, στον βορειοδυτικό Τοξότη) βρίσκεται στα νότια νοτιοδυτικά νωρίς το βράδυ.
(c) 2001-2007 'ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ Θεσσαλονίκης'
Δημήτριος Τσάμπουρας & Σια Ο.Ε.


Έδρα: Πολυτεχνείου 45, Λαδάδικα (4ος όροφος), Τ.Κ.54625 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
τηλ. 2310-533 902 /2310-541 826
fax. 2310-550 672

Υποκ/μα: Πανεπιστημίου 56 Μέγαρο ΕΡΜΗΣ (2ος όροφ.), Ομόνοια, Τ.Κ. 10678 ΑΘΗΝΑ
τηλ.: 210-3845102
fax.: 210-3842030

Email: planitario@astronomy.gr
www.astronomy.gr

11/9/09

Πως να έχετε καλή σχέση με το ταίρι σας.

Πως να έχετε καλή σχέση με το ταίρι σας





Είναι πολύ απλό, πολύ εύκολο να μας λένε τι πρέπει να κάνουμε: να είμαστε πιο καλοί, πιο στοργικοί, πιο ανεκτικοί. Όμως αυτές οι οδηγίες που δίνονται καλοπροαίρετα είναι εν τέλει τόσο γενικευμένες, ώστε καταλήγουν χωρίς ουσία. Ίσως να μας βοηθούσε περισσότερο το να κατανοήσουμε τι να «μην» κάνουμε...

Αυτά που δεν πρέπει να κάνουμε στη σχέση μας, δημοσίευσε η εφημερίδα «Τάιμς» του Λονδίνου. Ιδού:

Μην κατηγορείτε τους άλλους γι΄ αυτό που νιώθετε εσείς.
Είναι προτιμότερο να αναλαμβάνουμε την ευθύνη για τα συναισθήματά μας και να μην μπερδεύουμε τα συναισθήματα του συντρόφου με τα δικά μας. Ας πούμε ότι έρχεται στο σπίτι και φωνάζει για κάτι άσχετο επειδή δέχτηκε μεγάλη πίεση στη δουλειά. Ποια είναι η πρώτη μας αντίδραση;

Μήπως να το πάρουμε προσωπικά; Δεν θα ήταν καλύτερο να κάνουμε ένα βήμα πίσω και να δούμε τι είναι αυτό που πραγματικά απασχολεί τον άλλον; Με μια απλή ερώτηση του τύπου «είσαι καλά;» είναι πιθανότερο να αποκλιμακωθεί η ένταση απ΄ ό,τι με επιθετικότητα.

Μην προσπαθείτε να αλλάξετε τον άλλο. Αν πράγματι επιλέξουμε αυτόν τον δρόμο, της αλλαγής του άλλου, τότε πέφτουμε στην παγίδα τού «αν όμως», «αν όμως ήσουν περισσότερο οργανωτικός, περισσότερο τρυφερός, περισσότερο γενναιόδωρος, η σχέση μας θα ήταν εκπληκτική».

Δεν μπορούμε να αλλάξουμε τους άλλους. Μπορούμε όμως να αλλάξουμε τις αντιδράσεις μας και τη συμπεριφορά μας. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια πως δεν μπορούμε να ζητήσουμε αυτό που θέλουμε ή χρειαζόμαστε.

Μπορούμε, ως ενήλικες όμως, όχι σαν παιδιά. Οι ενήλικοι εξηγούν, τα παιδιά γκρινιάζουν και αυτό μας οδηγεί στην 3η πρόταση.

Μη χρησιμοποιείτε τη λέξη «εσύ». Αντικαταστήστε την με τη λέξη «εγώ». Αναλαμβάνουμε την ευθύνη των συναισθημάτων μας όταν λέμε «εγώ νιώθω “αυτό” όταν πράττεις έτσι», αντί του «εσύ έκανες αυτό και εγώ νιώθω έτσι». Ας πούμε για παράδειγμα ότι ο σύντροφος δεν βοηθάει καθόλου στο σπίτι. Μπορούμε να του εξηγήσουμε ότι θα μας άρεσε να βοηθούσε περισσότερο ή να γκρινιάξουμε ότι δεν βοηθάει ποτέ. Όμως, το τελευταίο εμπεριέχει κινδύνους.

Μη χρησιμοποιείτε τις λέξεις «ποτέ» και «πάντα». Είναι σχεδόν πάντα αρνητικές: «ποτέ δεν αδειάζεις το πλυντήριο πιάτων» ή «πάντα ξεχνάς τα γενέθλιά μου». Μαζί με τις κατηγορίες έρχεται και η κριτική και η περιφρόνησηόλα δηλητηριώδη για μια σχέση. Αν υπάρχουν εστίες έντασης, απευθυνθείτε στην καλή φύση του άλλου: Το «θα ήθελα να θυμόσουν τα γενέθλιά μου· με πειράζει όταν δεν τα θυμάσαι» είναι πιθανότερο να καταλήξει σε λουλούδια και κορδέλες παρά σε σχόλια περί επιλεκτικής μνήμης...

Μην παίρνετε αμυντική στάση. Η άμυνα γίνεται συχνά κατηγορία, όπως στο «δεν είναι δικό μου το λάθος» (άρα δικό σου). Όταν προσπαθούμε να εξετάσουμε τη θέση του άλλου δεν κάνουμε βήμα πίσω, αλλά μπροστά. Δεν είναι σημάδι αδυναμίας, αλλά δύναμης.

Χρειάζεται γενναιοδωρία για να μπεις στη θέση του άλλου. Όμως τότε - συνήθως- οι σχέσεις ανθούν.

Μην κατσουφιάζετε και μην αποσύρεστε. Oι άνδρες είναι πολύ καλοί σε αυτό. Η σιωπή μπορεί να είναι ένας τρόπος τιμωρίας (το ίδιο εχθρικής με τον εκδηλούμενο θυμό) και η άρνηση να εμπλακούν καθιστά τη συμφιλίωση αδύνατη.

Μην αφήνετε έναν καβγά να συνεχίζεται. Είναι καλό να μάθουμε να δεχόμαστε την απολογία των άλλων αλλά και να απολογούμαστε, όχι απαραίτητα για την πράξη (κάποιες φορές έχουμε δίκιο να θυμώνουμε) αλλά για την κατάσταση: «Λυπάμαι που μαλώσαμε για ανοησίες».

Μην κάνετε υποθέσεις για τη συμπεριφορά των άλλων. Πώς μπορούμε να μάθουμε να μην το κάνουμε αυτό; Σταματώντας να κάνουμε απλές ερωτήσεις; «Πώς ξέρω ότι είναι πράγματι αλήθεια;

Μήπως γίνομαι υπερβολική και το δραματοποιώ;». Μπορεί, για παράδειγμα, να υποθέσουμε ότι ο άλλος ήρθε αργά γιατί δεν νοιάζεται, ενώ μπορεί να συνέβη αυτό για χιλιάδες άλλους λόγους. Εδώ εντάσσεται και το να περιμένουμε οι άλλοι να εκπληρώνουν τις επιθυμίες και τις ανάγκες μας χωρίς να τις εκφράζουμε καθαρά. «Αν με αγαπούσε, θα το ήξερε», λέμε. Και ζητούμε από τον άλλον να γίνει μάντης.

Μην ασκείτε έλεγχο. O σύντροφος μπορεί να μην έχει ιδέα από μαγείρεμα, αλλά αν παρεμβαίνουμε συνέχεια δεν θα του κάνει καλό. Οι άνθρωποι είμαστε ατελή όντα- ακόμη κι αυτοί που αγαπάμε- και η άσκηση ελέγχου είναι ένα είδος παιχνιδιού. Αν βάλετε τον πήχυ ψηλά, οι άλλοι θα αποτύχουν.

Ένα «παιχνίδι» που παίζουν συχνά τα ζευγάρια είναι η αποχή από το σεξ, όμως στο τέλος, τις περισσότερες φορές, η σχέση τραυματίζεται ανεπανόρθωτα. Ένα άλλο είδος παιχνιδιού είναι το να γινόμαστε... θύματα. «Εγώ προσπάθησα να βοηθήσω» λέμε, υποδυόμενοι τα θύματα- άλλος ένας... μεταμφιεσμένος τρόπος άσκησης ελέγχου.

Μην έχετε κακούς τρόπους. Δεν μιλάμε για ψυχρή ευγένεια (μπορεί να γίνει περιφρόνηση όπως και με τις άμεσες προσβολές) αλλά για τη στάση και τη συμπεριφορά που υιοθετούμε με τους πιο στενούς μας φίλους- σεβασμός, τρυφερότητα, ανεκτικότητα. Όπου υπάρχει θέληση, πάντα υπάρχει τρόπος, λένε. Ή όπου υπάρχει προθυμία...



Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ
 Επιλέγει η Κωνσταντίνα Βλαχοπούλου

Πόσο ερωτευμένοι είστε? (ΤΕΣΤ)

 Πόσο ερωτευμένοι είστε? (ΤΕΣΤ)






Της Λίζας Βάρβογλη 



Οικειότητα, πάθος, αποφασιστικότητα/δέσμευση: αυτά είναι τα τρία στοιχεία που συνθέτουν την αγάπη, σύμφωνα με τη θεωρία του «Τριγώνου της Αγάπης» που δημιούργησαν επιστήμονες του Πανεπιστημίου Γέιλ με επικεφαλής τον καθηγητή Ψυχολογίας Robert Sternberg.

Οικειότητα είναι το συναίσθημα που έχει το άτομο ότι είναι ψυχικά κοντά με τον/τη σύντροφό του.
Πάθος είναι η ώθηση προς το φλερτ, τη φυσική έλξη και τη σεξουαλική πράξη. Αποφασιστικότητα/δέσμευση είναι η απόφασή του να προχωρήσει σταθερά την ερωτική του σχέση.
    Με βάση αυτή τη θεωρία, το είδος και η δύναμη της αγάπης ενός ζευγαριού καθορίζεται τόσο από την δύναμη καθενός από αυτά τα τρία συστατικά ξεχωριστά, όσο και από την αλληλεπίδραση τους. Έτσι, υπάρχουν τέσσερα είδη αγάπης: 

    Η ερωτική αγάπη, που είναι ο συνδυασμός υψηλού βαθμού οικειότητας και πάθους
    Η συντροφική αγάπη, που είναι ο συνδυασμός οικειότητας και δέσμευσης  
    Η ξετρελαμένη αγάπη, που είναι συνδυασμός πάθους και δέσμευσης  
    Η αγάπη του ολοκληρωμένου πάθους, που συμπεριλαμβάνει και τα τρία συστατικά σε σχετικά ίσο βαθμό.
      Σύμφωνα με τον Sternberg, οι άνθρωποι έχουν δυο διαφορετικά τρίγωνα αγάπης: το τρίγωνο που χαρακτηρίζει την τωρινή τους σχέση και το τρίγωνο της ιδανικής τους σχέσης.Τα πιο πετυχημένα ζευγάρια έχουν συμβατά αυτά τα δύο τρίγωνα αγάπης.
      Το καλύτερο είδος αγάπης είναι το ισοσκελές τρίγωνο, που σημαίνει ότι η σχέση είναι καλύτερη όταν οι σύντροφοι αισθάνονται συναισθηματική οικειότητα, πάθος και δέσμευση στον ίδιο βαθμό.


      Ποια είναι, λοιπόν, τα συστατικά της δικής σας ερωτικής σχέσης; Οικειότητα; Πάθος; Αποφασιστικότητα/Δέσμευση; Και τα τρία;Δύο από τα τρία; Για να το διαπιστώσετε, κάνετε το τεστ που ακολουθεί, συμπληρώνοντας στα κενά το όνομα του/της συντρόφου/συζύγου σας.


      Στη συνέχεια αξιολογήστε κατά πόσο συμφωνείτε με κάθε δήλωση, χρησιμοποιώντας μια κλίμακα εννέα βαθμών: 1 (= καθόλου) έως το 9 (= πάρα πολύ). Το μέτρια είναι το 5, ενώ οι ενδιάμεσοι αριθμοί είναι ενδιάμεσες εκφράσεις.


      Το «κλειδί» της βαθμολογία βρίσκεται στο τέλος του τεστ..


      Οικειότητα
        1. Υποστηρίζω ενεργητικά το να είναι καλά ο/η _________.
        2. Έχω μια ζεστή σχέση με τον/την_________.
        3. Μπορώ να βασιστώ στον/στην __________ σε ώρα ανάγκης.
        4. Ο/Η_________ μπορεί να βασιστεί σε μένα σε ώρα ανάγκης.
        5. Είμαι πρόθυμος/η να μοιραστώ τον εαυτό μου και αυτά που κατέχω με τον/την ___________.
        6. Παίρνω σημαντική συναισθηματική υποστήριξη από τον/την___________.
        7. Δίνω σημαντική συναισθηματική υποστήριξη στον/στην _______.
        8. Επικοινωνώ καλά με τον/την ___________.
        9. Ο/Η _________ είναι σημαντικός στη ζωή μου.
      10. Αισθάνομαι κοντά στον/την______.
      11. Έχω μια άνετη σχέση με τον/την______.
      12. Αισθάνομαι ότι πραγματικά καταλαβαίνω τον/την ___________.
      13. Αισθάνομαι ότι ο/η _________ πραγματικά με καταλαβαίνει.
      14. Αισθάνομαι ότι μπορώ πραγματικά να εμπιστευτώ τον/την ___________.
      15. Μοιράζομαι πολύ προσωπικές πληροφορίες για τον εαυτό μου με τον/την __________.


      Πάθος
      16. Και μόνο που βλέπω τον/την ________ με ‘ανάβει’.
      17. Πιάνω τον εαυτό μου να σκέφτεται τον/την__________ συχνά στη διάρκεια της μέρας.
      18. Η σχέση μου με τον/την ___________ είναι πολύ ρομαντική.
      19. Βρίσκω ότι ο/η ________ μου είναι ιδιαίτερα ελκυστικός/η.
      20. Έχω εξιδανικεύσει τον/την _________.
      21. Δε μπορώ να φανταστώ κάποιο άλλο άτομο να με κάνει τόσο ευτυχισμένο/η όσο ο/η _______ .
      22. Προτιμώ να είμαι με τον/την _________ παρά με οποιονδήποτε άλλον.
      23. Δεν υπάρχει τίποτα σημαντικότερο για μένα από τη σχέση μου με τον/την ______.
      24. Μου αρέσει ιδιαίτερα η φυσική επαφή με τον/την ______.
      25. Υπάρχει κάτι σχεδόν ‘μαγικό’ στη σχέση μου με τον/την ______.
      26. Λατρεύω τον/την _________.
      27. Δε μπορώ να φανταστώ τη ζωή χωρίς τον/την _________.
      28. Η σχέση μου με τον/την _________ είναι παθιασμένη.
      29. Όταν βλέπω ρομαντικέςς ταινίες ή διαβάζω ρομαντικά βιβλία σκέφτομαι τον/την _______.
      30. Φαντασιώνομαι τον/την _______.


      Αποφασιστικότητα/δέσμευση
      31. Ξέρω ότι νοιάζομαι για τον/την_________.
      32. Είμαι αποφασισμένος/η να διατηρήσω τη σχέση μου με τον/την _________.
      33. Επειδή είμαι αφοσιωμένος/η στον/την________, δεν θα άφηνα άλλους ανθρώπους να μπουν ανάμεσά μας.
      34. Έχω εμπιστοσύνη στη σταθερότητα της σχέσης μου με τον/την ________.
      35. Δε θα μπορούσα να αφήσω τίποτα να εμποδίσει την αφοσίωσή μου στον/την ________.
      36. Πιστεύω ότι η αγάπη μου για τον/την________ θα διαρκέσει για όλη μου τη ζωή.
      37. Πάντα θα νιώθω μεγάλη υπευθυνότηταγια τον/την ______.
      38. Θεωρώ ότι η αφοσίωσή μου στον/την________ είναι σταθερή.
      39. Δε μπορώ να φανταστώ να τελειώσω τη σχέση μου με τον/την _________.
      40. Είμαι σίγουρος/η για την αγάπη μου για τον/την ________.
      41. Βλέπω τη σχέση μου με τον/την _________ ως μόνιμη.
      42. Βλέπω τη σχέση μου με τον/την ________ ως καλή απόφαση.
      43. Νιώθω υπεύθυνος/η απέναντι στον/την ________.
      44. Προγραμματίζω να συνεχίσω τη σχέση μου με τον/τη ______.
      45. Ακόμα και όταν ο/η ________ γίνεται ‘δύσκολος/η’ στη συμπεριφορά του/της, διατηρώ την αφοσίωσή μου στη σχέση μας. 
       
      Πως να υπολογίσετε τη βαθμολογία σας
      Aθροίστε τους βαθμούς που δώσατε σε κάθε μία από τις ερωτήσεις του τεστ και σε κε κάθε κατηγορία ξεχωριστά (Οικειότητα, Πάθος και Αποφασιστικότητα/Δέσμευση).


      Σημειώστε το σύνολο της κάθε κατηγορίας στο κενό παρακάτω και μετά διαιρέστε κάθε σύνολο ξεχωριστά με το 15 για να καταλήξετε σε έναν μέσο όρο για κάθε κατηγορία.
      Οικειότητα
      Σύνολο για την κλίμακα αυτή (ερωτήσεις 1 έως 15) ÷ 15 = ________
      Πάθος
      Σύνολο για την κλίμακα αυτή (ερωτήσεις 16 έως 30) ÷ 15 =________
      Αποφασιστικότητα/δέσμευση
      Σύνολο για την κλίμακα αυτή (ερωτήσεις 31 έως 45) ÷ 15 =________


      Η ερμηνεία
      Αν βγάλετε μέσο όρο ίσο με 5, σε μία ή περισσότερες από τις τρεις κατηγορίες, σημαίνει ότι διαθέτετε μέτριο βαθμό από το εκάστοτε στοιχείο. Έτσι, για παράδειγμα, μέσος όρος 5 στην υποκλίμακα της οικειότητας δείχνει ότι είστε μέτρια κοντά στη σχέση σας.


      Βαθμολογία πάνω από 5 δείχνει και υψηλότερο επίπεδο (πχ οικειότητας), ενώ χαμηλότερη βαθμολογία από το 5 δείχνει και χαμηλό επίπεδο (π.χ. οικειότητας).


      Εξετάζοντας τη βαθμολογία σας για κάθε μία από τις 3 κατηγορίες, θα αποκομίσετε μια σφαιρική εικόνα του πώς αντιλαμβάνεστε τη σχέση σας και την αναλογία των τριών βασικών «συστατικών», δηλαδή της οικειότητας, του πάθους και της αποφασιστικότητας/δέσμευσης, που είναι απαραίτητα για την επιτυχία της.

      Η Λίζα Βάρβογλη είναι ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια, επιστημονική συνεργάτις του Πανεπιστημίου Harvard και του Νοσοκομείου «Αγία Σοφία»







      Πηγή : Web Only

      Επιλέγει η Κωνσταντίνα Βλαχοπούλου 

      8/9/09

      H φωτογραφία της ημέρας

      Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ
      (Επιμέλεια: Αντώνης Παντελίδης)



      Δευτέρα, 7 Σεπτεμβρίου

      • Ο Δίας και η Αφροδίτη απέχουν 175°. Είναι δύσκολο να τους δείτε στον ουρανό και τους δύο μαζί. Κοιτάξτε 2 ½ ώρες πριν την ανατολή του ήλιου. Οι λαμπροί πλανήτες θα βρίσκονται χαμηλά πάνω από τον ορίζοντα και σε αντίθετες θέσεις. Η Αφροδίτη θα είναι στα ανατολικά βορειοανατολικά και ο Δίας στα δυτικά νοτιοδυτικά.
      Τρίτη, 8 Σεπτεμβρίου
      • Το αστέρι Βασιλίσκος (Regulus) είναι 15° κάτω και στα αριστερά της Αφροδίτης στον πρωινό ουρανό. Η Αφροδίτη θα είναι στην ανατολή μια ώρα πριν από την ανατολή του ήλιου. Ο πλανήτης και το αστέρι θα φτάνουν πιο κοντά ο ένας με το άλλο μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου όταν και θα είναι ακριβώς ½° μακριά.
      • Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 11:50 μ.μ.
      Τετάρτη, 9 Σεπτεμβρίου

      • Το ανοιχτό σμήνος NGC 6940, με μέγεθος σχεδόν 6, βρίσκεται νοτιοδυτικά του ε του Κύκνου. Ανακαλύφθηκε από William Herschel στις 15 Οκτωβρίου, 1784. Ένα μέσης ηλικίας σμήνος, θα σας εντυπωσιάσει κοιτάζοντάς το με μεγάλο τηλεσκόπιο. Με χαμηλή μεγέθυνση φαίνονται περίπου 100 αστέρια.



        Η φωτογραφία είναι από το Palomar.

      • Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 7:41 μ.μ.

      Πέμπτη, 10 Σεπτεμβρίου
      • Η Κασσιόπη (η Βασίλισσα), ένας αστερισμός του φθινοπώρου (με σχήμα W) ήδη φαίνεται στον βόρειο-ανατολικό ουρανό το βράδυ. Μετά τα μεσάνυχτα αλλάζει σχήμα σε αντίστροφης φοράς Σ. Κάτω από την βασίλισσα ανέρχεται και ο αστερισμός του Περσέα. Μεταξύ των δυο αστερισμών ξεχωρίζει εύκολα ακόμα και με γυμνό μάτι το περίφημο διπλό σμήνος του Περσέα. Μπορείτε εύκολα να διακρίνετε τον Μιρφάκ (α του Περσέα, 591 έτη φωτός μακριά και με μέγεθος 1,8) και τον περίφημο μεταβλητό Αλγκόλ (β του Περσέα, 92 έτη φωτός μακριά και με φαινόμενο μέγεθος 2,2). Τα δύο άστρα βρίσκονται περίπου 10 μοίρες μακριά το ένα από το άλλο και σχηματίζουν σχεδόν μια οριζόντια γραμμή πάνω από τον βορειοανατολικό ουρανό.
      • Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 1:28, ξημερώματα Παρασκευής.

      Παρασκευή, 11 Σεπτεμβρίου



      Τώρα που η σελήνη έχει μικραίνει σε λαμπρότητα, περισσότερες και ομορφότερες λεπτομέρειες της αποκαλύπτονταιστην επιφάνειά της, όπως το Ευθύ Τείχος (The Straight Wall). Η φωτογραφία είναι του Κώστα Καλυμαφτσή, τραβηγμένη με τηλεσκόπιο Skywatcher Mak 180 και την Canon 450D (με barlow 1,6X) πάνω σε στήριξη HEQ5.

      • Τελευταίο τέταρτο της σελήνης στις 5:17, το πρωί του Σαββάτου.
      • Αφού η σελήνη θα έχει ανατείλει γύρω στα μεσάνυχτα, θα την δείτε να λάμπει ανάμεσα στο βήτα και ζήτα του Ταύρου που είναι στην άκρη των κεράτων της μυθικής φιγούρας του ζώου.
      • Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 9:19 μ.μ.
      Σάββατο, 12 Σεπτεμβρίου

      • Η σελήνη λάμπει πάνω από τον Άρη τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής.
      • Την ίδια ώρα, ο αστεροειδής 4 Vesta (μέγεθος 8,4) περνάει 1/3° νότια από το αστέρι 35 του Καρκίνου (μέγεθος 6,5) κοντά στο σμήνος της Κυψέλης. Η Αφροδίτη λάμπει κάτω και στα αριστερά της παραπάνω εικόνας, χαμηλά στην ανατολή.
      • Τελευταίο τέταρτο της σελήνης στις 5:16, ξημερώματα Κυριακής.
      • Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 3:06 π.μ., ξημερώματα Σαββάτου.

      Κυριακή, 13 Σεπτεμβρίου

      • Αν έχετε στόχο την παρατήρηση μερικών από των ομορφότερων αντικειμένων του καλοκαιρινού ουρανού, θα πρέπει να σταθείτε στο πλανητικό νεφέλωμα ‘‘Blinking Planetary" ("Το πλανητικό νεφέλωμα που τρεμοπαίζει") . Τοποθετημένο μερικές μοίρες ανατολικά του αστεριού θήτα του Κύκνου, και στο ίδιο οπτικό πεδίο με το 16 του Κύκνου, είναι επίσημα γνωστό σαν NGC 6826. Ορατό ακόμα και με μικρά τηλεσκόπια, γρήγορα καταλαβαίνει κανείς πως πήρε το όνομά του. Όταν το κοιτάξετε απευθείας, θα δείτε μόνο το 9ου μεγέθους αστέρι. Αν όμως χρησιμοποιήσετε την πλάγια σκόπευση, θα μπορέσετε να δείτε το νεφέλωμα που περιβάλει το άστρο. Βρίσκεται 2.000 έτη φωτός μακριά .



        Η φωτογραφία είναι απο το τηλεσκόπιο Hubble.

      • Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 10:58 μ.μ.



      • Θέλετε να μυηθείτε στο χώρο της αστροφωτογραφίας; Συμβουλευθείτε το βιβλίο Αστροφωτογραφία (εκδόσεις ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ Θεσσαλονίκης) και αποκτήστε τις κατάλληλες γνώσεις για να φωτογραφίσετε το ηλιακό μας σύστημα και πέρα από αυτό).

        Θέλετε να γίνετε καλύτερος ερασιτέχνης αστρονόμος; Μάθετε τη θέση των αστερισμών με βάση τα πιο λαμπρά αστέρια τους και τους σχηματισμούς τους. Αυτό είναι το κλειδί για να εντοπίσετε και τα διάφορα αντικείμενα από το βαθύ ουρανό με κιάλια ή με τηλεσκόπιο. Ένας πολύ χρήσιμος οδηγός για εύκολο εντοπισμό των αστερισμών σε όλο τον ουρανό είναι το βιβλίο The Monthly Sky Guide (εκδόσεις ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ Θεσσαλονίκης).
      • Παραπάνω δίνονται οι ημέρες και οι ώρες, κατά τη διάρκεια της εβδομάδας αυτής, στις οποίες μπορούμε να παρατηρήσουμε με ένα καλό τηλεσκόπιο (πάνω από 4 ίντσες) την περίφημη ερυθρά κηλίδα του Δία (το χρώμα της είναι ελαφρά πορτοκαλί). Η παρατήρηση της κηλίδας μπορεί να γίνει από 50 λεπτά πριν έως 50 λεπτά μετά την αναγραφόμενη ώρα.


      ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

      • Παρατηρείτε τον ήλιο καθημερινά (με τη χρήση ενός ασφαλούς ηλιακού φίλτρου) αφού σχεδόν πάντοτε αποκαλύπτονται ενδιαφέροντα φαινόμενα στην επιφάνεια. Για καθημερινή ενημέρωση σχετικά με την ηλιακή δραστηριότητα, επισκεφτείτε τον δικτυακό τόπο: www.spaceweather.com
      • Ο Ερμής και ο Κρόνος έχουν εξαφανιστεί μέσα στο φως της δύσης του ήλιου.
      • Η Αφροδίτη (με φαινόμενο μέγεθος – 3,9, στον Καρκίνο) είναι ο λαμπρός Αυγερινός στην ανατολή πριν και κατά τη διάρκεια του λυκαυγούς. Μαζί της εμφανίζονται τα λαμπρά αστέρια του χειμώνα, ο Προκύωνας και ο Σείριος.
      • Ο Άρης (μέγεθος +1,0, στα πόδια των Διδύμων) φέγγει στον πρωινό ουρανό, ψηλά πάνω από τον ανατολικό ορίζοντα, αρκετά πάνω και στα δεξιά της Αφροδίτης. O Αλντεμπαράν, παρόμοιος σε λαμπρότητα και χρώμα με τον Άρη, βρίσκεται στα δεξιά της νοητής γραμμής που ενώνει τους δύο πλανήτες. Κάτω και στα δεξιά του είναι ο Μπετελγκέζ, επίσης παρόμοιος σε χρώμα με τον πλανήτη. Ο Άρης αρχίζει μια μακριά, αργή πορεία που θα τον φέρει σε αντίθεση στις 29 Ιανουαρίου, 2010. Με τηλεσκόπιο, ο δίσκος του πλανήτη είναι μόλις 6 δευτερόλεπτα του τόξου και θα φθάσει στα 14 δευτερόλεπτα τον Ιανουάριο όταν θα βρεθεί σε αντίθεση, όχι ιδιαίτερα λαμπρός.
      • Ο Δίας (μέγεθος -2,8, στον Αιγόκερο για αυτό το έτος) έχει ήδη ανατείλει στα νοτιοανατολικά όταν έχει ήδη πέσει το σκοτάδι. Βρίσκεται σε πολύ καλή θέση για παρατήρηση μετά τις 10 μ.μ. Η φαινόμενη διάμετρός του είναι 49 δευτερόλεπτα του τόξου.
      • Ο Ουρανός (μέγεθος 5,7, στους Ιχθείς) βρίσκεται ψηλά στα νοτιοανατολικά πριν τις 10 μ.μ.
      • Ο Ποσειδώνας (μέγεθος 7,8, στον Αιγόκερο) βρίσκεται 5° μακριά από τον Δία όμως είναι 20.000 φορές πιο αμυδρός απ’ αυτόν.
      • Ο Πλούτωνας (μέγεθος 14, στον βορειοδυτικό Τοξότη) βρίσκεται στα νότια νοτιοδυτικά νωρίς το βράδυ.
      (c) 2001-2007 'ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ Θεσσαλονίκης'
      Δημήτριος Τσάμπουρας & Σια Ο.Ε.


      Έδρα: Πολυτεχνείου 45, Λαδάδικα (4ος όροφος), Τ.Κ.54625 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
      τηλ. 2310-533 902 /2310-541 826
      fax. 2310-550 672

      Υποκ/μα: Πανεπιστημίου 56 Μέγαρο ΕΡΜΗΣ (2ος όροφ.), Ομόνοια, Τ.Κ. 10678 ΑΘΗΝΑ
      τηλ.: 210-3845102
      fax.: 210-3842030

      http://www.astronomy.gr

      Email: planitario@astronomy.gr

      pool shot by a naked white chick

      5/9/09

      Οι αρνητικές όψεις του Ποσειδώνα...





      H φωτογραφία της ημέρας

      3/9/09

      Carpentry Engineering

      H φωτογραφία της ημέρας

      Ταξιδεύοντας με τους Άγγελους της Θάλασσας ΙΙ











      1/9/09

      Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ



      (Επιμέλεια: Αντώνης Παντελίδης)



      Δευτέρα, 31 Αυγούστου

      • Με το καλοκαίρι να αφήνει την θέση του σιγά σιγά στην άνοιξη, καθώς πέφτει το σκοτάδι, θα δείτε ότι η Κασσιόπη έχει σηκωθεί τόσο ψηλά στα βορειοανατολικά όσο έχει πέσει προς τα κάτω η «κατσαρόλα της Μεγάλης Άρκτου» στα βορειοδυτικά.
      • Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 3:06 π.μ., ξημερώματα Τρίτης.
      Τρίτη, 1 Σεπτεμβρίου
      • Ο Άρης βρίσκεται κοντά στα πόδια των Διδύμων στον πρωινό ουρανό, 17° πάνω και στα αριστερά από τον λαμπρό Μπετελγκέζ και 32° πάνω και στα δεξιά της Αφροδίτης. Κοιτάξτε μία ώρα πριν την ανατολή του ήλιου.
      • Η Αφροδίτη βρίσκεται περίπου 1,5° νότια από το γνωστό ανοιχτό σμήνος της Κυψέλης (Μ44). Αυτή η συγκέντρωση αστεριών φαίνεται σαν μια θολούρα με γυμνό μάτι, σε έναν σκοτεινό ουρανό. Με κιάλια αποκαλύπτεται ένα "σμήνος" από δεκάδες αμυδρά αστέρια
      • Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 10:58 μ.μ.

      Τετάρτη, 2 Σεπτεμβρίου

      • Ο Δίας βρίσκεται 3° νότια της φωτεινής σελήνης.
      • Ο Δίας είναι στην πραγματικότητα 1.500 φορές πιο μακριά από το φεγγάρι και 40 φορές μεγαλύτερος σε διάμετρο. Κοντά τους, ο αμυδρός, 8ου μεγέθους Ποσειδώνας είναι 7 φορές μακρύτερα από τον Δία.
      • Για τους κατοίκους των δυτικών πολιτειών των Η.Π.Α. (από τις 9:43 μ.μ μέχρι τις 11:29 μ.μ., τοπική ώρα – PDT) όλοι και οι τέσσερις δορυφόροι του Δία βρίσκονται είτε πίσω από τον δίσκο του, είτε μπροστά του, είτε στην σκιά του, με αποτέλεσμα να μην φαίνεται κανένας δορυφόρος. Αυτό δεν θα συμβεί ξανά μέχρι το 2019!
      • Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 4:45 π.μ., ξημερώματα Πέμπτης.
      Πέμπτη, 3 Σεπτεμβρίου


      • Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 12:36 μετά τα μεσάνυχτα.
      Παρασκευή, 4 Σεπτεμβρίου
      • Πανσέληνος στις 7:03 μ.μ.
      • Απόψε οι δακτύλιοι του Κρόνου είναι ακριβώς σε κάτοψη. Δυστυχώς όμως, ο πλανήτης βρίσκεται βαθιά μέσα στο φως της δύσης του ήλιου και δεν είναι δυνατόν να παρατηρηθούν.
      Σάββατο, 5 Σεπτεμβρίου

      • Ο βόρειος αστερισμός του Κηφέα στέκεται ψηλότερα από το αστέρι του βορά, αφότου τελειώνει το λυκόφως. Ο κύριος σχηματισμός αποτελείται σχεδόν αποκλειστικά από αστέρια 3ου μεγέθους. Ενώ στη μυθολογία αντιπροσωπεύει το βασιλιά της Αιθιοπίας, το σχήμα του προτρέπει συχνά στη ζωγραφιά ενός σπιτιού από ένα παιδί. Βλέποντας στο Βορρά, η κορυφή της στέγης δείχνει προς τα κάτω, ακριβώς πάνω και στα δεξιά του Πολικού. Ο Κηφέας είναι συνοδός στον πιο γνωστό αστερισμό της Κασσιόπης, της βασίλισσας της Αιθιοπίας.
      • Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 2:14 π.μ., ξημερώματα Σαββάτου.
      Κυριακή, 6 Σεπτεμβρίου
      • Το αόριστο ζωδιακό φως είναι ένα εξασθενημένο λαμπύρισμα του φωτός του ήλιου που ανακλάται από τα μόρια σκόνης στο ηλιακό σύστημα. Είναι ευκολότερο να παρατηρηθεί όταν η ζώνη με τους ζωδιακούς αστερισμούς στέκεται πιο κατακόρυφα αμέσως πριν από την αυγή ή μετά το λυκόφως. Αυτή την εποχή του έτους, το ζωδιακό φως εμφανίζεται καλύτερα στον ουρανό όταν απουσιάζει το φως της Σελήνης, κάτι που αρχίζει να γίνεται από την επόμενη εβδομάδα. Ψάξτε για μια αμυδρή λάμψη σε τριγωνικό σχήμα να ανατέλλει από την ανατολή και να γέρνει ελαφρώς στα δεξιά.
      • Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 10:05 μ.μ.

      Το πρωινό της 29ης Αυγούστου, ο κόκκινος πλανήτης «επισκέφθηκε» το όμορφο σμήνος Μ35 στους Διδύμους. Η φωτογραφία είναι 2,5 λεπτά έκθεσης με φακό Nikkor 180 f/2.8 @ f/5.6 + 2Χ διπλασιαστή, ISO 400. Του Αντώνη Παντελίδη.



      • Θέλετε να μυηθείτε στο χώρο της αστροφωτογραφίας; Συμβουλευθείτε το βιβλίο Αστροφωτογραφία (εκδόσεις ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ Θεσσαλονίκης) και αποκτήστε τις κατάλληλες γνώσεις για να φωτογραφίσετε το ηλιακό μας σύστημα και πέρα από αυτό..

        Θέλετε να γίνετε καλύτερος ερασιτέχνης αστρονόμος; Μάθετε τη θέση των αστερισμών με βάση τα πιο λαμπρά αστέρια τους και τους σχηματισμούς τους. Αυτό είναι το κλειδί για να εντοπίσετε και τα διάφορα αντικείμενα από το βαθύ ουρανό με κιάλια ή με τηλεσκόπιο. Ένας πολύ χρήσιμος οδηγός για εύκολο εντοπισμό των αστερισμών σε όλο τον ουρανό είναι το βιβλίο The Monthly Sky Guide (εκδόσεις ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ Θεσσαλονίκης).
      • Παραπάνω δίνονται οι ημέρες και οι ώρες, κατά τη διάρκεια της εβδομάδας αυτής, στις οποίες μπορούμε να παρατηρήσουμε με ένα καλό τηλεσκόπιο (πάνω από 4 ίντσες) την περίφημη ερυθρά κηλίδα του Δία (το χρώμα της είναι ελαφρά πορτοκαλί). Η παρατήρηση της κηλίδας μπορεί να γίνει από 50 λεπτά πριν έως 50 λεπτά μετά την αναγραφόμενη ώρα.


      ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ


      • Παράξενοι σχεδιασμοί αποκαλύπτονται στην μεριά του Δία, εκεί όπου δεν εμφανίζεται η ερυθρά κηλίδα. Όπως τα οβάλ λευκά σημάδια και η Μικρή ερυθρά κηλίδα που έχει πάρει ξανά το έντονα κόκκινο χρώμα της. (Ο νότος είναι επάνω.) Αυτή η καταπληκτική φωτογραφία είναι του Christopher Go, στις 25 Αυγούστου. Προσέξτε, επίσης, την Καλλιστώ που πλησιάζει τον Δία και δείχνει κάποιες εκφανής λεπτομέρειες από την επιφάνειά της.
      • Παρατηρείτε τον ήλιο καθημερινά (με τη χρήση ενός ασφαλούς ηλιακού φίλτρου) αφού σχεδόν πάντοτε αποκαλύπτονται ενδιαφέροντα φαινόμενα στην επιφάνειά. Μια νέα ηλιακή κηλίδα εμφανίζεται περίπου 15o βόρεια του ισημερινού του ήλιου.Για καθημερινή ενημέρωση σχετικά με την ηλιακή δραστηριότητα, επισκεφτείτε τον δικτυακό τόπο: www.spaceweather.com
      • Ο Ερμής και ο Κρόνος εξαφανίζονται βαθιά μέσα στο φως της δύσης του ήλιου.
      • Η Αφροδίτη (με φαινόμενο μέγεθος – 4,0, στον Καρκίνο) είναι ο λαμπρός Αυγερινός στην ανατολή πριν και κατά τη διάρκεια του λυκαυγούς. Μαζί της εμφανίζονται τα λαμπρά αστέρια του χειμώνα. Ο Προκύωνας φαίνεται στα δεξιά της και ο Σείριος αρκετά πιο μακριά και στα δεξιά του Προκύωνα.
      • Ο Άρης (μέγεθος +1,0, στα πόδια των Διδύμων) φέγγει στον πρωινό ουρανό, ψηλά πάνω από τον ανατολικό ορίζοντα, αρκετά πάνω και στα δεξιά της Αφροδίτης. O Αλντεμπαράν, παρόμοιος σε λαμπρότητα και χρώμα με τον Άρη, βρίσκεται στα δεξιά της νοητής γραμμής που ενώνει τους δύο πλανήτες. Κάτω και στα δεξιά του είναι ο Μπετελγκέζ, επίσης παρόμοιος σε χρώμα με τον πλανήτη. Ο Άρης αρχίζει μια μακριά, αργή πορεία που θα τον φέρει σε αντίθεση στις 29 Ιανουαρίου, 2010. Με τηλεσκόπιο, ο δίσκος του πλανήτη είναι μόλις 6 δευτερόλεπτα του τόξου και θα φθάσει στα 14 δευτερόλεπτα τον Ιανουάριο όταν θα βρεθεί σε αντίθεση, όχι ιδιαίτερα λαμπρός.
      • Ο Δίας (μέγεθος -2,8, στον Αιγόκερο για αυτό το έτος ανατέλλει στις 7:00 μ.μ. Βρίσκεται σε πολύ καλή θέση για παρατήρηση μετά τις 10 μ.μ. Ο Δίας είναι το πρώτο αστέρι που εμφανίζεται μετά την δύση του ήλιου. Η φαινόμενη διάμετρος του είναι 49 δευτερόλεπτα του τόξου.
      • Ο Ουρανός (μέγεθος 5,8, στους Ιχθείς) βρίσκεται ψηλά στα νοτιοανατολικά πριν τις 11 μ.μ.
      • Ο Ποσειδώνας (μέγεθος 7,8, στον Αιγόκερο) βρίσκεται 5° μακριά από τον Δία όμως είναι 20.000 φορές πιο αμυδρός απ’ αυτόν.
      • Ο Πλούτωνας (μέγεθος 14, στον βορειοδυτικό Τοξότη) βρίσκεται στα νότια νωρίς το βράδυ.
      (c) 2001-2007 'ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ Θεσσαλονίκης'
      Δημήτριος Τσάμπουρας & Σια Ο.Ε.


      Έδρα: Πολυτεχνείου 45, Λαδάδικα (4ος όροφος), Τ.Κ.54625 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
      τηλ. 2310-533 902 /2310-541 826
      fax. 2310-550 672

      Υποκ/μα: Πανεπιστημίου 56 Μέγαρο ΕΡΜΗΣ (2ος όροφ.), Ομόνοια, Τ.Κ. 10678 ΑΘΗΝΑ
      τηλ.: 210-3845102
      fax.: 210-3842030

      Kαλό Μήνα...