17/12/09

 Ο ουρανός και οι πλανήτες αυτήν την εβδομάδα, απο 14/12 έως και 20/12
Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ
(Επιμέλεια: Αντώνης Παντελίδης)





Σύμφωνα με το International Meteor Organization, η ετήσια βροχή διαττόντων Διδυμίδες έφθασε στην κορύφωσή της το βράδυ της 13ης Δεκεμβρίου δίνοντας περισσότερα από 160 μετέωρα την ώρα. Εκείνη την νύχτα, ο Bjørnar G. Hansen φωτογράφισε αυτήν την βολίδα που φαίνεται να διαπερνά το όμορφο βόρειο σέλας στο Kvaløya της Νορβηγίας.  Χρησιμοποίησε την φωτογραφική μηχανή Nikon D3 κάνοντας έκθεση 30 δευτερολέπτων. 

Θέλετε να μυηθείτε στο χώρο της αστροφωτογραφίας; Συμβουλευθείτε το βιβλίο Αστροφωτογραφία (εκδόσεις ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ Θεσσαλονίκης) και αποκτήστε τις κατάλληλες γνώσεις για να φωτογραφίσετε το ηλιακό μας σύστημα και πέρα από αυτό).

Δευτέρα, 14 Δεκεμβρίου

  • Η λεπτή παλαιά σελήνη βρίσκεται χαμηλά στα νοτιοανατολικά τα ξημερώματα. Η σελήνη βρίσκεται κοντά στα αστέρια που σχηματίζουν την κεφαλή του Σκορπιού. Το φεγγάρι θα φαίνεται 45 λεπτά πριν την ανατολή του ήλιου.

Τρίτη, 15 Δεκεμβρίου

  • Νωρίς το βράδυ αυτόν το μήνα, ο Φομαλχώ, ο Δίας, ο Αλτάιρ και ο Βέγας σχηματίζουν μια τεράστια γραμμή από τέσσερα φωτεινά σημεία που αρχίζει από τα  νότια- νοτιοδυτικά  και φθάνει στα βορειοδυτικά. Συνεχίζοντας, γρήγορα φθάνουμε στην κεφαλή του Δράκοντα και μετά στην κατσαρόλα της Μεγάλης Άρκτου.

Τετάρτη, 16 Δεκεμβρίου

  • Νέα σελήνη στις 2:03 μ.μ.
  • Το πιο λαμπρό αστέρι που λάμπει στο δυτικό-βορειοδυτικό ουρανό αμέσως μόλις σκοτεινιάσει είναι ο Βέγας. Το φωτεινό αστέρι από πάνω του είναι ο Ντενέμπ. Πιο μακριά, στα αριστερά του Βέγα είναι ο Αλτάιρ. Αυτά τα τρία αστέρια σχηματίζουν το γνωστό «θερινό τρίγωνο» που ίσως η ονομασία του, όπως φαίνεται, δεν δικαιολογεί την παρουσία του στον ουρανό αυτήν την εποχή.
  • Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 7:55 μ.μ
Πέμπτη, 17 Δεκεμβρίου

  • Ο αστερισμός του Ωρίωνα αναδύεται από την ανατολή όλο και πιο νωρίς κάθε εβδομάδα. Βρίσκεται ήδη πάνω, στις 6 ή στις 7 το βράδυ και λάμπει ψηλά στο νοτιοανατολικό ουρανό αργότερα το βράδυ. Το πιο φωτεινό αστέρι στην αριστερή πλευρά του Ωρίωνα είναι ο κιτρινωπός-πορτοκαλής Μπετελγκέζ. Το πιο λαμπρό άστρο στα δεξιά του είναι ο Ρίγκελ. Ανάμεσά τους είναι μια σειρά από τρία αστέρια, σχεδόν κάθετη, που σχηματίζει την περίφημη ζώνη του Ωρίωνα.

Παρασκευή, 18 Δεκεμβρίου


  • Καθώς σβήνει η λάμψη του ηλιοβασιλέματος, ο Ερμής τρεμοσβήνει χαμηλά στα νοτιοδυτικά, περίπου 6° με 7° κάτω και στα δεξιά της λεπτής ημισελήνου. Αυτό το βράδυ επίσης, συμβαίνει ο Ερμής να είναι σε μέγιστη αποχή, 20° ανατολικά του ήλιου.

Σάββατο, 19 Δεκεμβρίου
  • Ο Δίας και ο Ποσειδώνας είναι σε σύνοδο, με τον 8ου μεγέθους Ποσειδώνα να είναι 0,6° βόρεια του λαμπρού Δία. Για να τον βρείτε ανάμεσα σε άλλα παρόμοια αμυδρά αστέρια, δείτε εδώ: http://media.skyandtelescope.com/documents/Uranus_Neptune09.pdf
Κυριακή, 20 Δεκεμβρίου

  • Το 1926, ο Hubble μελέτησε τον γαλαξία Μ33 στον αστερισμό του Τριγώνου στο όρος Wilson με το τηλεσκόπιο Hooker κατά τη διάρκεια της εργασίας του σχετικά με τους μεταβλητούς Κηφείδες. Τα μεγάλα τηλεσκόπια συχνά δεν μπορούν να δουν τον Μ33 (3 εκατομμύρια έτη-φωτός μακριά) για τον λόγο ότι «γεμίζει» το πεδίο όρασης. Ο Herschel ανακάλυψε όχι μόνο μια περιοχή σαν το δικό μας νεφέλωμα του Ωρίωνα, αλλά και το ότι ο γαλαξίας περιέχει πολλά αντικείμενα NGC και IC (ακόμα και σφαιρωτά σμήνη) παρατηρήσιμα μόνο με τα μεγαλύτερα τηλεσκόπια.

Η φωτογραφία του Μ33 είναι από το ΝOAO/AURA/NSF.


  • Θέλετε να γίνετε καλύτερος ερασιτέχνης αστρονόμος; Μάθετε τη θέση των αστερισμών με βάση τα πιο λαμπρά αστέρια τους και τους σχηματισμούς τους. Αυτό είναι το κλειδί για να εντοπίσετε και τα διάφορα αντικείμενα από το βαθύ ουρανό με κιάλια ή με τηλεσκόπιο. Ένας πολύ χρήσιμος οδηγός για εύκολο εντοπισμό των αστερισμών σε όλο τον ουρανό είναι το βιβλίο The Monthly Sky Guide (εκδόσεις ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ Θεσσαλονίκης).

  • Μπορεί ένα αυτοματοποιημένο τηλεσκόπιο να αντικαταστήσει τους αστροχάρτες; Όπως ο Terence Dickinson και ο Alan Dyer λένε στο Backyard Astronomer's Guide:  "Δεν μπορεί κανείς να εκτιμήσει πλήρως το σύμπαν, αν δεν αναπτύξει την ικανότητα να βρίσκει πράγματα στον ουρανό και αν δεν κατανοεί τις ουράνιες κινήσεις. Αυτή η γνώση κατακτάται μόνο όταν κάποιος αφιερώνει χρόνο κάτω από τα αστέρια με φιλομάθεια και με έναν αστροχάρτη στα χέρια." Χωρίς αυτά, "Ο ουρανός ποτέ δεν γίνεται ένα φιλικό μέρος."

         ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ


  • Παρατηρείτε τον ήλιο καθημερινά (με τη χρήση ενός ασφαλούς ηλιακού φίλτρου) αφού σχεδόν πάντοτε αποκαλύπτονται ενδιαφέροντα φαινόμενα στην επιφάνειά του. Μια ομάδα κηλίδων με αριθμό 1035, μέλος του νέου ηλιακού κύκλου #24, εμφανίστηκε στον ηλιακό δίσκο και μεγαλώνει γρήγορα. Για καθημερινή ενημέρωση σχετικά με την ηλιακή δραστηριότητα, επισκεφτείτε τον δικτυακό τόπο: www.spaceweather.com
  • Ο Ερμής (μέγεθος -0,5) αρχίζει να ανεβαίνει όλο και ψηλότερα στον ουρανό από σούρουπο σε σούρουπο. Θα τον εντοπίσετε 40 λεπτά μετά τη δύση του ήλιου, χαμηλά και πάνω από τον νοτιοδυτικό ορίζοντα.
  • Η Αφροδίτη (μέγεθος -3,9) χάνεται στο φως της ανατολής του ήλιου. Θα εμφανιστεί ξανά στο τέλος του χειμώνα στο βραδινό ουρανό, μετά το ηλιοβασίλεμα.
  • Ο Άρης (μέγεθος -0,4, στον Λέοντα) αρκετά πιο κάτω από τον Κάστορα και τον Πολυδεύκη, ανατέλλει περίπου στις 9 το βράδυ και βρίσκεται ψηλά στο νοτιοανατολικό ουρανό πριν το λυκαυγές. Ο Άρης αρχίζει μια μακριά, αργή πορεία που θα τον φέρει σε αντίθεση στις 29 Ιανουαρίου, 2010. Με τηλεσκόπιο, ο δίσκος του πλανήτη είναι 11 δευτερόλεπτα του τόξου και θα φθάσει στα 14,1 δευτερόλεπτα τον Ιανουάριο όταν θα βρεθεί σε αντίθεση, όχι ιδιαίτερα λαμπρός. Μπορείτε να διακρίνετε το βόρειο πόλο του πλανήτη;
  • Ο Δίας (μέγεθος -2,2, στον Αιγόκερο) λάμπει φωτεινός στα νότια-νοτιοδυτικά στο λυκόφως και χαμηλότερα στα νοτιοδυτικά αργότερα το βράδυ. Δύει πριν τις 10 μ.μ. 
  • Ο Κρόνος (μέγεθος 1,0, στην κεφαλή της Παρθένου), εμφανίζεται ολοένα και ψηλότερα στα ανατολικά νοτιοανατολικά πριν και κατά τη διάρκεια του λυκαυγούς. Με τηλεσκόπιο, θα μπορέσετε να δείτε ότι οι δακτύλιοί του είναι ακόμα σε κλίση 4,5° από την θέση κάτοψης.
  • Ο Ουρανός  (μέγεθος 5,8, στους Ιχθείς) βρίσκεται ψηλά στο νότο νωρίς το βράδυ.
  • Ο Ποσειδώνας (μέγεθος 7,9, στον Αιγόκερο) βρίσκεται σε σύνοδο με το Δία, μόλις 0,6° ανατολικά του στις 19 Δεκεμβρίου. Θα βρείτε αναλυτικούς χάρτες με τις θέσεις του Ουρανού και του Ποσειδώνα εδώ: http://media.skyandtelescope.com/documents/Uranus_Neptune09.pdf
  • Ο Πλούτωνας έχει χαθεί στο φως του ήλιου.


    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου