9/11/09

Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ
(Επιμέλεια: Αντώνης Παντελίδης

 
Δευτέρα, 9 Νοεμβρίου
 
  • Τελευταίο τέταρτο της σελήνης στις 5:57 μ.μ.


  • Στο βραδινό ουρανό, ο Δίας φαίνεται εύκολα  στον νότο μια ώρα μετά το ηλιοβασίλεμα. Στον πρωινό ουρανό, το «μισό» φεγγάρι βρίσκεται νότια του Άρη, ψηλά στο νότο. Πιο κάτω, ο Βασιλίσκος είναι περίπου 7° νοτιοανατολικά της σελήνης.
 
Τρίτη, 10 Νοεμβρίου
 
  • Ο Δίας βρίσκεται σε τετραγωνισμό, 90° ανατολικά του ήλιου στο βραδινό ουρανό.
  • Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 7:59 μ.μ
 
Τετάρτη, 11 Νοεμβρίου


 
  • Η Αφροδίτη εμφανίζεται χαμηλότερα και ο Κρόνος ψηλότερα στο λυκαυγές καθημερινά.
  • Πριν και κατά τη διάρκεια του λυκαυγούς το πρωί της Πέμπτης, ο Κρόνος είναι περίπου 8° αριστερά της σελήνης, όπως φαίνεται στον παραπάνω χάρτη του ουρανού.

Πέμπτη, 12 Νοεμβρίου
 
  • Η ετήσια βροχή διαττόντων Ταυρίδες φθάνει στο μέγιστό της. Αν και δεν είναι γνωστή για το πλήθος των μετεώρων που παράγει, κάποιοι απ’ αυτούς τους λίγους διάττοντες μπορεί να έχουν την λαμπρότητα βολίδας.
  •  Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 9:38 μ.μ

Παρασκευή, 13 Νοεμβρίου


  • Χαμηλά στον ανατολικό ουρανό, ξημερώματα Σαββάτου, θα δείτε το Στάχυ της Παρθένου να λάμπει περίπου 4° αριστερά της λεπτής ημισελήνου.
  •  Το αστέρι Φομαλχώ  μπορεί να εντοπιστεί ακολουθώντας τη δεξιά πλευρά  του μεγάλου τετραγώνου του Πήγασου, κάτω προς το νότιο ορίζοντα. Ο Φομαλχώ είναι μερικές χιλιάδες βαθμούς πιο θερμός από τον ήλιο μας και περίπου 16 φορές φωτεινότερος. Ένας τεράστιος δίσκος μορίων σκόνης έχει ανακαλυφθεί γύρω από το αστέρι που ίσως να δηλώνει τα αρχικά στάδια ενός, υπό σχηματισμό, πλανητικού συστήματος.
Σάββατο, 14 Νοεμβρίου
  • Μπορείτε να βρείτε τα τέσσερα αστέρια που αποτελούν το Μεγάλο Τετράγωνο του Πήγασου και να τα τοποθετήσετε σε σειρά ως προς τη φωτεινότητά τους; Ο Alpheratz είναι ο πιο φωτεινός ενώ ο πιο αμυδρός είναι ο Algenib με μέγεθος 2,83. Τα άλλα δύο αστέρια, ο Scheat και ο Markab έχουν σχεδόν το ίδιο μέγεθος 2,4.
  • Χαμηλά στο λυκαυγές της Κυριακής, η ημισέληνος είναι περίπου 6° στα δεξιά της Αφροδίτης.
Κυριακή, 15 Νοεμβρίου
 
  • Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 7:08 μ.μ. 


  • Σαν σήμερα το 1738, γεννήθηκε ο William Herschel. Στον αστρονόμο και μουσικό Herschel, οφείλεται η ανακάλυψη του πλανήτη Ουρανού το 1781, η εύρεση του συνοδού του Κάστορα και η καταγραφή της υπέρυθρης ακτινοβολίας. Ο Herschel ήταν επίσης γνωστός για την ανακάλυψη πολλών σμηνών, νεφελωμάτων και γαλαξιών. Αυτές οι ανακαλύψεις προήλθαν μετά από αμέτρητες νύχτες μελέτης του ουρανού και δημιουργίας καταλόγων των οποίων τις πληροφορίες χρησιμοποιούμε ακόμα και σήμερα. Απόψε ή τις επόμενες νύχτες, αν κοιτάξετε την Κασσιόπη να θυμάστε αυτόν τον σπουδαίο αστρονόμο ο οποίος κατέγραψε 400 και πλέον αντικείμενα στον αστερισμό αυτό. Ένα τέτοιο αντικείμενο είναι το NGC 654, στην περιοχή ανάμεσα στο δ και το ε της Κασσιόπης. Με μέγεθος 6,5, το NGC 654 φαίνεται με κιάλια σαν ένα αμυδρό θολό αντικείμενο. Με τηλεσκόπιο όμως, διακρίνεται ένα όμορφο ανοιχτό σμήνος.
 
Το νεφέλωμα του Ωρίωνα φαίνεται πολύ διαφορετικό, χρωματικά απ’ αυτό που  έχουμε συνηθίσει. Ο Άγγελος Κεχαγιάς χρησιμοποίησε την τεχνική Hubble palette πραγματοποιώντας εκθέσεις με φίλτρα Narrowband – SII-Ha-OIII (στενής ζώνης που δεν αφήνουν εξωτερικά φώτα να περάσουν μέσα) και αντιστοιχούν σε χρωματική απόδοση: SII – Κόκκινο, Ηa – Πράσινο, OIII – Μπλε (εκθέσεις:Ha 7 ώρες, SII 2 ώρες, ΟΙΙΙ 2 ώρες). Το τηλεσκόπιο ήταν το Skywatcher Maksutov Newtonian 190 πάνω σε στήριξη NEQ6 Pro.
 
                           ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

 

  • Παρατηρείτε τον ήλιο καθημερινά (με τη χρήση ενός ασφαλούς ηλιακού φίλτρου) αφού σχεδόν πάντοτε αποκαλύπτονται ενδιαφέροντα φαινόμενα στην επιφάνειά του. Για καθημερινή ενημέρωση σχετικά με την ηλιακή δραστηριότητα, επισκεφτείτε τον δικτυακό τόπο: www.spaceweather.com
  •   Ο Ερμής έχει χαθεί στο φως του ήλιου.
  •   Η Αφροδίτη (μέγεθος -3,9) βρίσκεται χαμηλά πάνω από τον ανατολικό ορίζοντα στο λυκαυγές, 45 με 30 λεπτά πριν την ανατολή του ήλιου. Με κιάλια θα βρείτε τον πολύ πιο αμυδρό Στάχυ πάνω και στα δεξιά της Αφροδίτης. Ο Κρόνος φαίνεται επίσης πολύ πιο μακριά πάνω και στα δεξιά της.  
  •   Ο Κρόνος (μέγεθος 1,1, στην κεφαλή της Παρθένου), εμφανίζεται ολοένα και ψηλότερα στα ανατολικά νοτιοανατολικά πριν και κατά τη διάρκεια του λυκαυγούς.
  • Ο Άρης (μέγεθος +0,4, στον Καρκίνο) κάτω από τον Κάστορα και τον Πολυδεύκη, ανατέλλει περίπου στις 11:00 το βράδυ και βρίσκεται ψηλά στον νοτιοανατολικό ουρανό πριν το λυκαυγές. Ο Άρης αρχίζει μια μακριά, αργή πορεία που θα τον φέρει σε αντίθεση στις 29 Ιανουαρίου, 2010. Με τηλεσκόπιο, ο δίσκος του πλανήτη είναι μόλις 8 δευτερόλεπτα του τόξου και θα φθάσει στα 14,1 δευτερόλεπτα τον Ιανουάριο όταν θα βρεθεί σε αντίθεση, όχι ιδιαίτερα λαμπρός.
  • Ο Δίας (μέγεθος -2,4, στον Αιγόκερο) λάμπει φωτεινός στον νότο στο λυκόφως και χαμηλότερα στα νοτιοδυτικά αργότερα το βράδυ. Δύει περίπου τα μεσάνυχτα. Ο Δίας βρίσκεται σε ανατολικό τετραγωνισμό αυτήν την εβδομάδα, για αυτό αν τον παρατηρήσουμε προσεχτικά, θα δούμε ότι η ανατολική του πλευρά είναι τόσο σκιερή όσο δεν γίνεται ποτέ συγκριτικά με την δυτική του πλευρά.
  •   Ο Ουρανός  (μέγεθος 5,8, στους Ιχθείς) βρίσκεται ψηλά στον νότο το βράδυ.
  •   Ο Ποσειδώνας (μέγεθος 7,9, στον Αιγόκερο) βρίσκεται 5-6° ανατολικά του  
     Δία.
  •   Ο Πλούτωνας χάνεται στο φως της δύσης του ήλιου.
 
(c) 2001-2007 'ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ Θεσσαλονίκης'
Δημήτριος Τσάμπουρας & Σια Ο.Ε.


Έδρα: Πολυτεχνείου 45, Λαδάδικα (4ος όροφος), Τ.Κ.54625 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
τηλ. 2310-533 902 /2310-541 826
fax. 2310-550 672

Υποκ/μα: Πανεπιστημίου 56 Μέγαρο ΕΡΜΗΣ (2ος όροφ.), Ομόνοια, Τ.Κ. 10678 ΑΘΗΝΑ
τηλ.: 210-3845102
fax.: 210-3842030

www.astronomy.gr
Email: planitario@astronomy.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου