26/8/09

Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ
(Επιμέλεια: Αντώνης Παντελίδης)




  • Το σημάδι πρόσκρουσης στον Δία με το όνομα Wesley, από τον Αυστραλό ερασιτέχνη αστρονόμο που το ανακάλυψε, έχει επεκταθεί προς τα πλάγια, έγινε αμυδρότερο και έχει κοπεί σε μικρά αμυδρά κομμάτια. Τα κίτρινα βελάκια δείχνουν πόσο μικρά έχουν γίνει τα κομμάτια αυτά.
  • Αυτές οι φωτογραφίες έχουν ληφθεί σε χρονική απόσταση 75 λεπτών στις 17 Αυγούστου, περίπου έναν μήνα μετά την ημερομηνία πρόσκρουσης από τον Christopher Go, στις Φιλιππίνες. Ο Go σημειώνει: "Τα υπολείμματα από το σημάδι του Wesley έχουν γίνει πολύ αμυδρά. Είναι δύσκολο να τα δει κανείς ακόμη και με σχεδόν τέλειες συνθήκες."


Δευτέρα, 24 Αυγούστου

  • Ο Ερμής είναι σε μέγιστη αποχή, 27° ανατολικά του ήλιου. Θα βρείτε τον πλανήτη χαμηλά στα δυτικά 30 λεπτά μετά το ηλιοβασίλεμα. Ο αμυδρότερος Κρόνος είναι 8° στα δεξιά του Ερμή. Ο Δίας είναι στην άλλη πλευρά του ουρανού και εντοπίζεται πολύ πιο εύκολα στα νοτιοανατολικά το σούρουπο.
  • Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 2:21 π.μ., ξημερώματα Τρίτης.

Τρίτη, 25 Αυγούστου
  • Ήταν 20 χρόνια πριν, σαν σήμερα, που ο Voyager 2 πέρασε από τον Ποσειδώνα, ο οποίος ήταν κοντά στον Κρόνο και τον Ουρανό στον αστερισμό του Τοξότη. Πολλοί άνθρωποι ανακάλυψαν τον Ποσειδώνα με τα τηλεσκόπιά τους για πρώτη φορά εκείνη τη νύχτα.
  • Η ημισέληνος βρίσκεται χαμηλά στα νοτιοδυτικά το σούρουπο. Παρατηρήστε το φεγγάρι με ένα τηλεσκόπιο για να δείτε τους τρεις μεγάλους κρατήρες, τον Θεόφιλο, τον Κύριλλο και την Catharina. Οι τρεις κρατήρες είναι κοντά στην διαχωρίζουσα απόψε. Κάθε κρατήρας είναι περίπου 80 χιλιόμετρα σε διάμετρο. Ο Θεόφιλος έχει βάθος περίπου 4 χιλιόμετρα.
  • Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 10:27 μ.μ.
Τετάρτη, 26 Αυγούστου


  • Το σφαιρωτό σμήνος M75 είναι περίπου 8 μοίρες νοτιοδυτικά του β του Αιγόκερου. Σε απόσταση 67.500 έτη φωτός, το M75 είναι ένα από τα πιο μακρινά αντικείμενα του Messier. Πιθανόν 100.000 έτη φωτός από το γαλαξιακό κέντρο, το Μ75 έχει παραμείνει εδώ και δισεκατομμύρια χρόνια ένα από τα λίγα σφαιρωτά σμήνη κλάσης Ι (της μεγαλύτερης σε συγκέντρωση αστέρων), είναι πολύ κλειστό και δύσκολα μπορεί να αναλυθεί σε επιμέρους αστέρια από τα περισσότερα ερασιτεχνικά τηλεσκόπια.
  • Ο Κρόνος και ο Ερμής απέχουν 10° και δύουν στο φως του βραδινού λυκόφωτος. Ο Κρόνος έχει μέγεθος 1,1. Ο Ερμής είναι λίγο πιο φωτεινός, με μέγεθος 0,2. Ψάξτε να τους βρείτε με κιάλια περίπου 30 λεπτά μετά το ηλιοβασίλεμα, πολύ χαμηλά στον δυτικό ουρανό.
  • Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 3:59 π.μ., ξημερώματα Πέμπτης.

Πέμπτη, 27 Αυγούστου

  • Πρώτο τέταρτο της σελήνης στις 14:43.
  • Η σελήνη βρίσκεται περίπου 2 μοίρες από τον Αντάρη. Για μέρη της Βόρειας Αμερικής και Βορειοδυτικής Αφρικής θα έχουμε επιπρόσθηση της σελήνης με τον Αντάρη. Το αστέρι θα κρυφτεί και θα επανεμφανιστεί.
  • Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 11:50 μ.μ.

Παρασκευή, 28 Αυγούστου


  • Ο Άρης βρίσκεται σε απόσταση μικρότερη της μιας μοίρας από το φωτεινό ανοιχτό σμήνος Μ35 στους Διδύμους, στον πρωινό ουρανό του Σαββάτου.

Σάββατο, 29 Αυγούστου

  • Η σελήνη αυτό το βράδυ λάμπει κοντά στο αστέρι της κορυφής του σχηματισμού της «τσαγιέρας» του Τοξότη, το λάμδα, 3ου μεγέθους.
  • Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 1:28 π.μ., μετά τα μεσάνυχτα του Σαββάτου.

Κυριακή, 30 Αυγούστου

  • Απόψε ας ρίξουμε μια ματιά στο δεύτερο φωτεινότερο αστέρι του θερινού τριγώνου, τον Αλτάιρ. Όπως ο Βέγας, 16 έτη φωτός μακριά, ο άλφα του Αετού είναι ένα αστέρι αρκετές φορές μεγαλύτερο σε μέγεθος και μάζα από το ήλιο μας. Τέτοια άστρα έχουν υψηλότερη θερμοκρασία στην επιφάνειά τους (πλησιάζει τους 10.000 βαθμούς Kelvin) με αποτέλεσμα να φαίνονται πιο λευκά με το μάτι. Ένα ασυνήθιστο χαρακτηριστικό γνώρισμα του Αλτάιρ είναι η υπερβολικά υψηλή ταχύτητα περιστροφής του. Χρειάζεται μόνο 6 ώρες για να ολοκληρώσει μια «ημέρα» του στον ισημερινό. Καθώς παρατηρείτε τον Αλτάιρ με τηλεσκόπιο, κοιτάξτε για τον συνοδό του, με μέγεθος 10, περίπου 3’ στα βορειοδυτικά του αστεριού.



Όμορφες αστρικές τροχιές διαγράφονται στον βόρειο ουρανό πάνω στον Πάρνωνα. Η φωτογραφία είναι του Άρη Μυλωνά τραβηγμένη στις 19 Ιουλίου κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης φίλων ερασιτεχνών.

  • Θέλετε να μυηθείτε στο χώρο της αστροφωτογραφίας; Συμβουλευθείτε το βιβλίο Αστροφωτογραφία (εκδόσεις ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ Θεσσαλονίκης) και αποκτήστε τις κατάλληλες γνώσεις για να φωτογραφίσετε το ηλιακό μας σύστημα και πέρα από αυτό..

    Θέλετε να γίνετε καλύτερος ερασιτέχνης αστρονόμος; Μάθετε τη θέση των αστερισμών με βάση τα πιο λαμπρά αστέρια τους και τους σχηματισμούς τους. Αυτό είναι το κλειδί για να εντοπίσετε και τα διάφορα αντικείμενα από το βαθύ ουρανό με κιάλια ή με τηλεσκόπιο. Ένας πολύ χρήσιμος οδηγός για εύκολο εντοπισμό των αστερισμών σε όλο τον ουρανό είναι το βιβλίο The Monthly Sky Guide (εκδόσεις ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ Θεσσαλονίκης).
  • Παραπάνω δίνονται οι ημέρες και οι ώρες, κατά τη διάρκεια της εβδομάδας αυτής, στις οποίες μπορούμε να παρατηρήσουμε με ένα καλό τηλεσκόπιο (πάνω από 4 ίντσες) την περίφημη ερυθρά κηλίδα του Δία (το χρώμα της είναι ελαφρά πορτοκαλί). Η παρατήρηση της κηλίδας μπορεί να γίνει από 50 λεπτά πριν έως 50 λεπτά μετά την αναγραφόμενη ώρα.

ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ


  • Παρατηρείτε τον ήλιο καθημερινά (με τη χρήση ενός ασφαλούς ηλιακού φίλτρου) αφού σχεδόν πάντοτε αποκαλύπτονται ενδιαφέροντα φαινόμενα στην επιφάνειά. Για καθημερινή ενημέρωση σχετικά με την ηλιακή δραστηριότητα, επισκεφτείτε τον δικτυακό τόπο: www.spaceweather.com
  • Ο Ερμής και ο Κρόνος (μεγέθη 0,2 και 1,1, αντίστοιχα) βρίσκονται βαθιά μέσα στο φως του βραδινού λυκόφωτος μόλις πάνω από τον δυτικό ορίζοντα. Για να τους εντοπίσετε κοιτάξτε με κιάλια, 20 με 30 λεπτά μετά το ηλιοβασίλεμα. Ο Κρόνος βρίσκεται στα δεξιά του λαμπρότερου Ερμή.
  • Η Αφροδίτη (με φαινόμενο μέγεθος – 4,0, κινείται από τους Διδύμους προς τον Καρκίνο) είναι ο λαμπρός Αυγερινός στην ανατολή πριν και κατά τη διάρκεια του λυκαυγούς.
  • Ο Άρης (μέγεθος +1,0, ανάμεσα στον Ωρίωνα και τον Ηνίοχο) φέγγει στον πρωινό ουρανό, ψηλά πάνω από τον ανατολικό ορίζοντα, αρκετά πάνω και στα δεξιά της Αφροδίτης. O Αλντεμπαράν, παρόμοιος σε λαμπρότητα και χρώμα με τον Άρη, βρίσκεται στα δεξιά της νοητής γραμμής που ενώνει τους δύο πλανήτες. Κάτω και στα δεξιά του είναι ο Μπετελγκέζ, επίσης παρόμοιος σε χρώμα με τον πλανήτη. Ο Άρης αρχίζει μια μακριά, αργή πορεία που θα τον φέρει σε αντίθεση στις 29 Ιανουαρίου, 2010.
  • Ο Δίας (μέγεθος -2,9, στον Αιγόκερο για αυτό το έτος) βρέθηκε σε αντίθεση στις 14 Αυγούστου. Θα τον δείτε στα νοτιοανατολικά να ανατέλλει πριν τις 8:00 μ.μ. Βρίσκεται σε πολύ καλή θέση για παρατήρηση πριν και μετά τα μεσάνυχτα. Ο Δίας είναι το πρώτο αστέρι που εμφανίζεται μετά την δύση του ήλιου. Η φαινόμενη διάμετρος του είναι 49 δευτερόλεπτα του τόξου.
  • Ο Ουρανός (μέγεθος 5,8, στους Ιχθείς) βρίσκεται ψηλά στα νοτιοανατολικά περίπου στις 11 μ.μ.
  • Ο Ποσειδώνας (μέγεθος 7,8, στον Αιγόκερο) βρίσκεται 4° μακριά από τον Δία όμως είναι 20.000 φορές πιο αμυδρός απ’ αυτόν.
  • Ο Πλούτωνας (μέγεθος 14, στον βορειοδυτικό Τοξότη) βρίσκεται στα νότια μετά τις 8 μ.μ. Ιδανική θέση παρατήρησης στον βραδινό ουρανό έχει ο Πλούτωνας αυτόν τον μήνα.
(c) 2001-2007 'ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ Θεσσαλονίκης'
Δημήτριος Τσάμπουρας & Σια Ο.Ε.


Έδρα: Πολυτεχνείου 45, Λαδάδικα (4ος όροφος), Τ.Κ.54625 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
τηλ. 2310-533 902 /2310-541 826
fax. 2310-550 672

Υποκ/μα: Πανεπιστημίου 56 Μέγαρο ΕΡΜΗΣ (2ος όροφ.), Ομόνοια, Τ.Κ. 10678 ΑΘΗΝΑ
τηλ.: 210-3845102
fax.: 210-3842030

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου